Asus Eee Pad Slider

Asus Eee Pad Slider
Изминалата година ще запомним с появата на първата версия на Android, оптимизирана за използване с таблети, и последвалата вълна от устройства от различни производители на хардуер. Някои от тях успяха да спечелят вниманието на потребителите и да ги накарат да разтворят портфейли, а други нямаха такъв късмет. Asus със сигурност може да се похвали с успех в тази област - още на изложението CES в началото на годината компанията представи два таблета от серията Eee Pad. От тях Eee Pad Transformer успя да се превърне в хит, за което голям принос имаше допълнителната клавиатура, която осигуряваше не само удобен начин за въвеждане на информация, но и добавяше допълнителна батерия, увеличаваща значително времето на автономна работа на таблета. Другият таблет е Eee Pad Slider, а пазарната му премиера беше отложена значително и се състоя едва към края на годината.

Видео галерия

Апарат и управление

В хардуерно отношение изненадата е поднесена от подвижната QWERTY клавиатура, заради която размерите на устройството са по-големи в сравнение с останалите таблети - 273 x 180.3 x 17.3 мм при тегло 960 грама. И докато при Transformer клавиатурата може да се отдели, когато нямате нужда от нея, при Slider ще трябва да я носите постоянно с вас. Отварянето става с дръпване на горната част на екрана, при което той застава под ъгъл от 45 градуса. Той е удобен за гледане, но за разлика от лаптопите не може да се промени. Самият механизъм може и да не вдъхва доверие на пръв поглед, но на практика е здрав и без нежелани движения и приплъзвания. Конструкцията му е такава, че позволява стабилното фиксиране в отворена или затворена позиция. Задният панел е от матова пластмаса, което е добре, тъй като не задържа отпечатъци, каквито може да се появят в изобилие върху предния панел и голямата черна рамка около екрана. Той е с диагонал 10,1" и резолюция 1280 x 800 пиксела, а фактът, че е изработен по технологията IPS LCD, гарантира високи ъгли на видимост. Нямаме никакви забележки по отношение на цветопредаването и яркостта.

Хардуерът на устройството също не поднася изненади, тъй като ни е вече познат от другите таблети с Honeycomb. Централното място е за двуядрения чипсет NVIDIA Tegra 2 с работна честота 1GHz, който е комбиниран с 1GB RAM памет, 16GB памет за файлове (има и вариант с 32GB), Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 2.1+EDR и GPS приемник. В тестовия таблет липсваха 3G възможности. Камерите върху корпуса са две - 1.3МР отпред и 5МР отзад. Върху корпуса са намерили място и различни портове, което е възможно заради дебелината му - сред тях откриваме пълноразмерен USB за връзка с външни периферни устройства (клавиатура, твърд диск, мишка и т.н.), слот за microSD карта (за увеличаване на вградената памет от 32GB), mini HDMI порт, жак за слушалки и порт за зареждане, който се използва и за връзка с компютър. Сред бутоните върху страничните повърхности са включване, контрол на звука и за ресет.

Дисплей и интерфейс

Няколко думи и за клавиатурата. Заради ограничените й размери тя не предлага същите качества като на таблета Transformer, която се доближава до тази на нетбук. Бутоните са пластмасови, оставят усещане за евтина изработка и материали и освен това не са здраво фиксирани и се клатят леко. В допълнение, ходът им е малък. Като някаква компенсация върху основата на таблета има гумени крачета, които помагат на устройството да остане стабилно. Все пак хардуерната клавиатура остава по-добър избор от виртуалната върху екрана. Asus са добавили и бутони за бърз достъп до различни от функциите на устройството - активиране на Wi-Fi и Bluetooth и контрол на яркостта на екрана, а освен това са добавени и характерни за Android бутони. Може да се използват познатите комбинации за копиране, изрязване и вмъкване на текст.

Камера

Мултимедия, игри и приложения

Android 3.2 Honeycomb вече е позната операционна система, която е оптимизирана за таблети, а в случая на Slider - и с някои допълнения от страна на Asus. Интересно е, че компанията е променила вида на трите софтуерни бутона за навигация, а освен това добавя и няколко активни уиджета за достъп до различна информация като данни за времето и броя на непрочетената входяща поща. Сред допълнителните приложения са ASUS WebStore, Movie Studio, MyCloud, MyLibrary, MyNet, Polaris Office, Press Reader, TegraZone и Zinio Reader. Някои от приложенията са за достъп до облачната услуга на Asus, а други осигуряват начин за безжичен стрийминг на мултимедийно съдържание през DLNA. Ако таблетът и компютърът ви са в една мрежа, можете дори да получите достъп до неговото съдържание чрез приложението MyDesktop. В началото на следващата година очакваме устройството да получи и ъпдейт до Android 4.0.

По отношение на производителността изненади няма. Приложенията се отварят бързо, а освен това няма проблем и при работата с няколко във фонов режим. Забавленията с 3D игри също са безпроблемни и за това се грижи двуядреният чип NVIDIA Tegra 2. Камерите (5МР и 3МР) не заслужават кой знае какво специално отношение, тъй като и двете се представят по-скоро рaзочароващо - цветопредаването е добро, но детайлите и светлочувстителността не са на висота. Може да се записва видео с резолюция 720р.

Примерни снимки:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2011/07/file_602.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2011/07/file_603.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2011/07/file_604.jpg

Батерия и мрежа

Батерията на устройството осигурява около 7 часа за автономна работа при сравнително сериозна употреба - въвеждане на текст, сърфиране и възпроизвеждане на музика и видео. Ако използвате таблета в по-малки сесии, можете да очаквате един заряд да ви стигне за няколко дни, преди да посегнете към зарядното.

Обзор

На пръв поглед Asus Eee Pad Slider има шансове да спечели много фенове, но на практика те не са много големи. Премиерата на устройството се забави прекалено, а междувременно Transformer успя да стане един от най-продаваните таблети с Android Honeycomb. Разликата в цената между двете устройства, ако изобщо има такава, е минимална, но без съмнение Transformer е по-удобен избор - може да оставите клавиатурата, когато не ви трябва, а когато е с вас, ще добави допълнително време за автономна работа благодарение на интегрираната в нея батерия. Освен това предлага много по-удобни бутони и дори тъчпад.

В допълнение на това, след премиерата на Transformer Prime стана ясно, че първият Transformer ще продължи да се продава като бюджетна алтернатива на новия таблет. На хоризонта се задава и следващото поколение с процесори Tegra 3, което означава още по-силна конкуренция за Eee Pad Slider.