Samsung I9250 Galaxy Nexus

Samsung I9250  Galaxy Nexus
Няма съмнение, че Galaxy Nexus e един от най-очакваните смартфони през тази година. Очакван беше и от нас, особено след продължилите през по-голямата част на годината слухове относно съществуването му и техническите характеристики. Подобно на предшествениците му, Galaxy Nexus служи за представяне по най-добрия начин на възможностите на най-новата версия на Android - в случая Android 4.0. С него потребителите могат да изпробват платформата такава, каквато е създадена от Google - без никакви софтуерни обвивки и допълнителен софтуер, които са неизменна част от почти всички устройства с Android на пазара. Телефонът отново е изработен от Samsung и освен със софтуерните си качества, грабва вниманието и с техническите си характеристики, които го отличават от почти всички останали устройства - комбинация от бърз двуядрен процесор, впечатляващ HD Super AMOLED дисплей с диагонал 4.65" и резолюция 1280 х 720 пиксела, стилен тънък корпус, липса на каквито и да било бутони върху панела и петбандови възможности за HSPA+ връзка.

Разбира се, основният фокус пада върху Android 4.0. Това е първият телефон с платформата, която на практика представлява сериозна преработка на познатия ни Android и без съмнение е неговото най-добро издание досега. Промените са много и следват една голяма цел - унифициране на интерфейса на платформата за телефони и за таблети и намаляване на фрагментацията. Включени са много от елементите, които видяхме в Honeycomb, но под форма, която да ги направи по-подходящи за малките телефонни екрани, а някои от концепциите, започнали в Android 3, са развити допълнително. Истината е, че Android най-сетне има завършен вид и унифициращи компоненти, които могат да се открият в различните части на платформата.

Galaxy Nexus ще се продава официално и в България в мрежата на "М-Тел". Засега обаче не е ясно кога ще стане това, но се надяваме да е до края на годината. В тази връзка Vodafone все още не предлага телефона в Англия, тъй като операторът продължава да тества Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Предполагаме, че когато тестовете приключат, устройството ще достигне и до партньорските мрежи на компанията, каквато е "М-Тел". Тук трябва да направим уточнението, че тестовата бройка не беше финалният вариант на телефона, който вече се продава в различни страни. Софтуерът също не беше финален и в него все още имаше някои бъгове - например такъв, който стопяваше батерията за няколко часа, докато телефонът е в режим на изчакване.

Видео галерия

Апарат и управление

Galaxy Nexus е голям телефон, няма съмнение в това. Предполагаме, че за някои размерите от 135,5 x 67,94 x 8,94 мм ще са прекалено големи, тъй като определено не са най-удобните, що се отнася до работа с една ръка, но на практика има и по-големи телефони - дори HTC Titan, който има екран с аналогичен диагонал, е малко по-широк от Galaxy Nexus. Въпреки това с тегло от 135 гр. устройството е изненадващо леко за размерите си, а тънкият профил и специфичната форма правят използването му много удобно. По отношение на дизайна нещата са не по-малко интересни. Предният панел е покрит изцяло със стъкло, което е леко извито, а липсващите хардуерни бутони и тънката рамка създават илюзията, че екранът изпълва цялата предна част на телефона. Вече разбрахме, че стъклото не е Gorilla, но все пак е закалено. Точно под екрана, в средата на телефона, е поставен LED индикатор, който чрез различни цветове може да извести за разнообразни събития. Много полезна добавка. В горната част на корпуса е поставена предна 1,3МР камера.

Останалата част от корпуса е пластмасова (според Google шасито е метално), а капакът на батерията е с покритие против изплъзване - подобно на този в Galaxy S II. Устройството има характерна капковидна форма, като най-широката част служи и за по-удобно захващане с една ръка при използване на камерата. Единствените хардуерни бутони са върху страните - отдясно (попада под палеца) е този за включване, който служи и за заключване на екрана, а отляво има бутони за звука. Върху дясната страна има и три контактни точки, които служат за връзка с допълнителни аксесоари като докинг станция. Върху задния панел е поместена и 5МР камера с LED светкавица. Под задния капак откриваме батерия с капацитет 1750 mAh. Слот за допълнителна памет липсва. Долната страна помества microUSB порт и 3,5 мм аудиоизход.

В хардуерно отношение нещата са още по-интересни. Телефонът се задвижва от двуядрен процесор TI OMAP 4460 с работна честота 1.2GHz, а освен това са добавени 1GB RAM, 16GB вградена памет (има и вариант с 32GB), NFC чип, набор от сензори - за близост, за осветеност, компас, жироскоп, акселерометър и дори барометър и задължителните Bluetooth 3.0, Wi-Fi 802.11b/g/n и GPS приемник. Високоговорителят е един и определено има какво още да се желае от него по отношение силата на звука.

Стигаме до гордостта на смартфона - неговия екран. С диагонал 4,65", той успява да предложи резолюция от 1280 x 720 пиксела, а фактът, че е изработен по технологията Super AMOLED, означава, че осигурява високи контраст, яркост и ъгли на видимост, впечатляващи цветове и много добро поведение под директна слънчева светлина. Въпреки че субпикселната подредба е PenTile (RGB панелите на Samsung носят в името си думата Plus), това се компенсира от високата резолюция и като цяло текстът остава отчетлив, а гледането на снимки и видео е удоволствие. В интерес на истината автоматичното регулиране на яркостта затъмняваше екрана повече отколкото има нужда, но това е нещо, което може да се промени със софтуерен ъпдейт.

Дисплей и интерфейс

Както може да се очаква от устройство с такива характеристики, всичко функционира много добре, така че нямаме никакви забележки по отношение на работата. Екранът реагира на допир отлично, анимациите са плавни, а стартирането на приложения е много бързо, почти мигновено. Това едва ли е изненадващо предвид стремежа на Google да покаже Android по най-добрия начин. А във версия 4.0 платформата е сериозно променена спрямо предшествениците й и дори разчита на нов шрифт, който е оптимизиран за представяне върху екрани с висока резолюция. Хардуерните бутони са отстранени и телефонът използва софтуерни, подобно на тези в Honeycomb, но това не означава, че Ice Cream Sandwich ще има проблеми с по-старите модели. Когато устройството разполага с хардуерни бутони, се използват те, а софтуерните изчезват. Свикването с новата подредба изисква малко време, особено ако не сте използвали таблет с Honeycomb. Достъпните бутони са три - за връщане назад, за зареждане на основния екран и за извеждане на списък с последно използваните приложения (служи и като таск мениджър, а записите в него могат да бъдат скрити просто с плъзване на пръст). Липсва бутона за опции, като достъпът до тях в отделните приложения става чрез малък бутон, представен като три вертикално разположени точки. Проблемът в случая е, че позицията му е различна в различните приложения - вградените и външните, което поражда объркване. В няколко редки случаи при игра случайното докосване на бутоните ни връщаше обратно върху основния екран и това може да се окаже много досадно за потребителите, залагащи на игровите възможности на телефона.

Заключващият екран позволява директен достъп до лентата с нотификации, а освен това от него може да бъде стартирана камерата (почти като актуалната версия на интерфейса HTC Sense). Сред другите промени в интерфейса са поле за търсене, което присъства на всички страници от основния екран, опция за фиксиране на 4 приложения, папки и т.н. за бърз достъп в лентата в долната част на екрана и бърза връзка към настройките в падащото меню. Промени има и при него, като нотификациите (вече като тези в Honeycomb) са съпроводени и с малка икона, а отделните записи могат да бъдат затворени чрез плъзване с пръст. Друга изненада е възможността за групиране на връзки към приложения чрез създаване на папки. Това се прави максимално лесно, като е достатъчно да дръпнете една икона върху друга. Преименуването на папките също е пределно лесно - отваряте избраната и докосвате името й.

Списъкът с приложения вече се разлиства хоризонтално, като преминава в списъка с наличните уиджети (вече с опция за преоразмеряване). Между двете категории може да се премине и чрез табове в горната част на екрана. До тях има и бутон за достъп до Android Market. Добавена е и възможност за бързо извеждане на информация за избраното приложение или за деинсталирането му - когато хванете и дръпнете иконата, се извеждат два бутона за съответните действия. По този начин можете перманентно да изключите дадено приложение - дори и вградените.

Телефонна книга и органайзер

Друга област, към която са обърнали поглед от Google, е интеграцията на информация от различни източници в телефонния указател. В центъра на всичко е новото приложение People, което представя цялата достъпна информация за даден контакт плюс ъпдейти от социалните мрежи, в които участва и история на комуникацията с него плюс негова голяма снимка в ефектен графичен вид. Аналогично данните за собственика на телефона се запазват в профила Me, което улеснява споделянето им с приложения или други хора. Има и възможност за присъединяване на даден запис към кръговете ви в Google+. Социалната мрежа е с по-сериозно присъствие в софтуера на телефона и това е логично, предвид усилията на Google да я направи реален конкурент на Facebook. Всички интегрирани контакти се показват в лесен за управление списък с инструменти за филтриране на показваните записи.

Камера

Основната камера е с резолюция 5МР и е снабдена с LED светкавица, но не очаквайте чудеса от нея. Работи впечатляващо бързо и почти няма забавяне при правене на много последователни снимки, но като цяло от качеството на изображението има какво още да се желае. Някои от кадрите изглеждат добре (особено тези при достатъчно светлина), други не толкова, но на пръв поглед голяма част от проблемите са софтуерни и могат да бъдат отстранени с ъпдейт. Сред характеристиките на камерата са продължителен фокус, разпознаване на лица и стабилизация на изображението, но освен това са добавени и режими за създаването на панорамни снимки и за time-lapse видео. Както сами ще се убедите, не се справя особено добре. Камерата може да записва видео с максимална резолюция 1080p, като върху него могат да се насложат в реално време различни забавни ефекти. Някои от тях разчитат на функцията за разпознаване на лица и водят до изненадващи резултати, а освен в камерата могат да се използват и при видеоразговори през Google Talk. Интересно е, че докато записвате видео, можете да правите и снимки (с резолюцията на видеото), като докоснете екрана. Камерата се допълва от много добър редактор на изображения с различни инструменти за обработка на заснетото, включително и прилагане на разнообразни филтри.

Примерни снимки има http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2011/07/file_598.rar .Мултимедия, игри и приложения

Има и нов мениджър на използвания мобилен интернет, поместен в Settings. С него можете да видите графично потреблението си през мобилната и Wi-Fi мрежа, както и използваните от всяко приложение данни. Има и опция за поставяне на лимити и дори изключване на потреблението на данни при достигането на определено количество. Промени има и при въвеждането на текст. Android 4.0 предлага подобрени алгоритми за поправка на грешки при писане и предлагане на думи и има нов начин за корекция на грешки. Достатъчно е да докоснете избраната дума, за да получите списък с предложения, да я добавите в речника или да я изтриете.

Календарът е оптимизиран и също може да интегрира данни от различни източници, като вече и приложенията могат да добавят в него записи - това става след разрешение от потребителя. Отделните календари отново са с различен цвят, а за по-лесно управление може да се използва мултитъч жест - така можете да получите по-добър поглед върху графика си.

Не открихме каквато и да било несъвместимост на приложенията от Android Market с високата резолюция, или поне не и сред тези, които изтеглихме. Всичко се рендираше с лекота и не очакваме бъдещи проблеми в това отношение. Едно от очакваните допълнения е опцията за правене на екранни снимки без необходимост от хакване на устройството - достатъчно е да натиснете едновременно бутоните за включване и за намаляване на звука.

Промени са засегнали и в браузъра и сега той е подобен на този в Honeycomb. Освен че може да синхронизира отметките с Chrome, позволява запазването на страниците за четене без връзка с интернет и дава възможност за настройване на предпочитания начин за зареждане на даден сайт (мобилна или пълна версия) за всеки отделен прозорец. Рендирането на страниците е бързо, което се дължи на обновените версии на ядрото WebKit и на JavaScript интерпретатора V8 Crankshaft. Както писахме, засега не се поддържа Flash, но до края на годината Adobe ще пусне обновена версия, съвместима с Android 4.0. Сред интересните допълнения е опцията за отключване на телефона чрез лицево разпознаване, но не разчитайте само на този начин за предпазване на съдържанието на телефона - установихме, че и друго лице може да получи достъп до устройството.

Памет, софтуер и връзки

Открихме и странни липси. Една от тях е възможността за монтиране на телефона като USB устройство за пренос на данни. Според Google това е заради нуждата от специално заделено място, например microSD карта, а Galaxy Nexus не поддържа такава. Все пак другите телефони със слот за карта и Android 4.0 ще поддържат включване като USB устройство.

Обзор

Galaxy Nexus е особено интересно устройство, което показва амбициите на Google в мобилната сфера. Платформата вече държи първенството при смартфоните, което постигна не без помощта на солидна доза фрагментация, но Google вече полага систематични усилия за промяна на това чрез унифициране както на платформата, така и на предлаганите от компанията услуги. Android 4.0 ясно показва, че тези усилия започват да дават резултат и платформата най-сетне изглежда като едно цяло. Остава да видим как производителите на устройства ще интегрират в нея своите софтуерни допълнения и дали те няма да развалят доброто впечатление.

Първият смартфон с платформата е елегантен, бърз и функционален и по много добър начин демонстрира постигнатото от екипа зад Android. Единствените по-сериозни забележки към Galaxy Nexus, които можем да отправим, са свързани с непостоянното представяне на камерата, нейната резолюция на фона на конкурентите и сравнително големите размери на корпуса, които, предполагаме, няма да допаднат на мнозина.