Nokia 500

Nokia 500
Смартфоните не са само за потребителите с дълбок джоб. От години Nokia изкушава хората с ограничен бюджет с модели със Symbian, Samsung също адресира към тази огромна група потребители моделите си с bada, а Android се появява във все по-евтини телефони. През последните години, след като започна сериозният възход на смартфоните, делът им от общите продажби на телефони непрекъснато расте и не е далеч моментът, в който "умните" телефони ще са навсякъде. Не очакваме на пазара да има само такива устройства, защото едва ли ще достигнат ценовите равнища от 10-20 долара, но е факт, че стават все по-достъпни.

Видео галерия

Апарат и управление

Точно такъв е Nokia 500 - предложението на финландската компания, което няма да ви разори и ще ви осигури много от възможностите на много по-скъпите устройства, но с неизбежните компромиси по отношение на производителността. С размери 111,3 x 53,8 x 14,1 мм и тегло 93 г, смартфонът е компактен и удобен за употреба, което дължи и на своя 3,2" капацитивен сензорен екран с резолюция 620 х 360 пиксела. Приятно изключение от тенденцията за създаване на смартфони с все по-големи екрани, което на свой ред не е в полза на ергономичността. Нямаме никакви забележки по отношение на изработката и конструкцията, телефонът е солиден и се усеща много стабилен, въпреки че една от основните му черти е възможността за замяна на задния панел. В комплекта влизат три панела - тестовият телефон беше снабден с черен, син и червен, а смяната им е лесна. Върху корпуса откриваме всичко на всичко 6 бутона. Три са върху предната част и служат за управление на устройството (червена и зелена слушалка и бутон за менюто), а другите три са поставени върху дясната странична повърхност. Два от тях са за контрол на звука, а третият е за заключване на екрана. Върху горната страна има microUSB порт, 3,5 мм аудиоизход и порт за зарядно, въпреки че Nokia 500 може да се зарежда и през USB. Под батерията с капацитет 1100 mAh е поместен и microSD слот, което прави замяната на картата (за тези, които го правят често) малко по-трудна, тъй като не се поддържа hot swap.

Дисплей и интерфейс

Nokia 500 работи със Symbian Anna и е сред първите телефони на компанията с процесор с честота 1GHz. Това предполага, че телефонът трябва да предложи същата производителност като другите от новите телефони на Nokia, но на практика положението е различно. За да успее да предложи ниската цена на Nokia 500, компанията не е добавила 3D чип (на Broadcom, като този в останалите Symbian^3 телефони) и сега цялата работа се върши от процесора и хардуерния 2D ускорител. Респективно в Ovi Store не са достъпни игрите, които изискват 3D възможности. По-високата честота на процесора не може да компенсира липсата и понякога работата на устройството не е толкова плавна (забелязва се при превъртането на списъци), колкото при другите от новите смартфони на Nokia. Разликата не е драстична, но се усеща, ако знаете как работят останалите устройства. Все пак предвид ценовия клас на телефона това не е много изненадващо.

Камера

На разположение е камера с резолюция 5МР и подобно на повечето от скорошните модели на финландската компания тя няма автофокус. Като цяло не очаквайте чудеса от нея - представянето й е по-скоро разочароващо, но това не е изненадващо предвид ценовия клас на телефона. Може да записва и видео с резолюция 640 х 480 пиксела при 15 кадъра за секунда, чието качество едва ли ще ви впечатли. В мултимедийно отношение ви очакват FM радио с RDS; видеоплеър, който поддържа DivX и AVI файлове, но не особено добре - предполагаме, че проблемите във възпроизвеждането се дължат на липсващия графичен ускорител. За разлика от другите модели на Nokia тук не се поддържа показването на субтитри.

Примерни снимки има http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2011/07/file_605.rar .

Мултимедия, игри и приложения

Подобно е и положението с браузъра. В Symbian Anna той е значително подобрен спрямо предшественика му и отново поддържа Flash съдържание, но все още не осигурява достатъчно добро преживяване. При Nokia 500 последното е дори още по-забележимо заради хардуерните особености на телефона. В тази връзка е добра идея да отделите внимание на браузърите на Opera. До края на годината устройството ще получи и новия Symbian Belle, който ще промени интерфейса му в положителна посока - вече неведнъж писахме за следващия ъпдейт на платформата и как той ще я направи много по-модерна. Остава да видим как точно се държи Belle върху Nokia 500, но все пак обновяването е добра новина за притежателите на телефона. По-голямо затруднение може да донесе размерът на екрана - с диагонал 3,2", той е доста малък и това се усеща най-добре, ако имате по-големи пръсти и трябва да използвате виртуалната QWERTY клавиатура в портретен режим. В хоризонтален положението е по-добро, тъй като и бутоните са по-големи.

Освен с цена и възможност за персонализиране с различен заден панел, Nokia 500 може да изкуши потенциалните си потребители и с други интересни възможности. На разположение е познатата безплатна навигация на Nokia Maps, която като цяло работи добре. Осигурява възможност за гласова навигация на български (или на други езици) в целия свят и предлага опция за изтегляне на картите в телефона дори и без компютър - ако наблизо има Wi-Fi точка за достъп, можете да заредите картите на избрани страни напълно безплатно. При използване на приложението можете да забраните достъпа му до интернет, така че няма да генерира допълнителен трафик - това е удобно, ако сте в чужбина или нямате активиран интернет пакет. Телефонът е снабден и с компас, който е много полезен при пешеходна употреба.

Музикалният плеър също е добре познат и при него изненади няма. Изненадващо добро обаче е качеството на звука при слушане на музика, но ако добавите по-качествени слушалки. За разлика от другите нови телефони на Nokia отсъства съвместимост със стандарта USB on-the-go, което означава, че няма да можете да свържете с телефона USB памет или друго устройство. Все пак можете да зареждате телефона през micro USB порта.

Обзор

Nokia 500 ни остави с противоречиви чувства. От една страна, устройството предлага хардуерни възможности, по-добри от тези в първото поколение телефони със Symbian^3, но от друга, в реални условия се представя по-лошо от тях. Липсата на 3D ускорител определено се усеща и тъй като Symbian до голяма степен използва хардуерното ускорение за подобряване на интерфейса, вероятно софтуерът на телефона има нужда от допълнително полиране. Като имаме предвид регулярните ъпдейти, които осигурява Nokia, предполагаме, че е въпрос на време проблемите да бъдат отстранени. Камерата също не блести с възможности, но пък останалото е примамливо - особено безплатната навигация и възможностите за персонализация. И все пак, ако трябваше да избираме, бихме се спрели на Nokia C6-01, който си има 3D ускорител, разполага с метален корпус, поддържа USB on-the-go и включва чудесен ClearBlack AMOLED дисплей. Освен това има по-добра камера и може да се намери на същата цена.