Asus Transformer Pad Infinity 700

Asus Transformer Pad Infinity 700
Таблетите с Android все още са в догонваща позиция по отношение на пазарен дял и брой на качествени приложения в сравнение с iPad, но за сметка на това не са лишени от качествен и разнообразен хардуер. Таблетът Asus Transformer Pad Infinity е едно от най-интересните устройства, които се включиха в екосистемата на Google през тази година, и дължи това не само на своя full HD дисплей, но и на възможностите за връзка с допълнителни аксесоари. Таблетът е любопитен и с това, че в момента е сред малкото устройства, които получиха ъпдейт до Android 4.1. Това обаче може би не е изненадващо, тъй като Asus е производител на модела Nexus 7, в който дебютира новата версия на платформата.

Видео галерия

Апарат и управление

Двете устройства споделят не само операционната система на Google, но и четириядрен процесор NVIDIA Tegra 3, но Asus Transformer Pad Infinity добавя 10.1" дисплей с резолюция 1920 x 1200 пиксела, какъвто не могат да предложат много от другите конкуренти. А думата Transformer в името обещава съвместимост с допълнителната клавиатура, която има и батерия за много по-дълго време на автономна работа. Asus са свършили много добра работа в проектирането на таблета, който поне на нас ни изглежда много елегантно. Извивките на корпуса подчертават тънкия профил на таблета, който е обвит от метал и донякъде напомня на Transformer Prime. В текстурата на задния панел се забелязват и концентричните кръгове, които са част и от линията с лаптопи Zen на компанията. Страните на устройството са с форма, създаваща усещането за изтъняване към горната част, което на свой ред отново извиква сравнения с капковидната форма на лаптопите Zen и оставя усещането за още по-тънък корпус от реалните 8,5 мм. Тежи 598 грама и заради размерите на корпуса не е кой знае колко удобен за държане с една ръка, но с две всичко е наред.

Върху корпуса са поместени жак за слушалки, microSD слот, Micro HDMI интерфейс и порт за връзка с докинг станцията с допълнителна клавиатура, а върху горните страни откриваме бутоните за включване и за управление на звука - последните са удобни за натискане с показалците на двете ръце. Върху предната страна е поместена камера за видеоразговори, а отзад е поставена основната, допълнена с LED светкавица. Горната част на задния панел е пластмасова, тъй като зад нея са поместени антените за комуникационните възможности на устройството. Върху корпуса има и два микрофона. В интерес на истината металният панел прави устройството малко по-хлъзгаво от обичайното, но то така и не успя да ни се изплъзне, докато го тествахме.

Дисплей и интерфейс

Сигурно ще се съгласите, че един от най-важните аспекти на един таблет е неговият дисплей. Резолюция, пикселна гъстота, цветопредаване, ъгли на видимост - все неща, които имат значение. В това отношение Asus Transformer Pad Infinity се представя като отличник, тъй като разполага с един от най-добрите дисплеи в таблети, които сме виждали. С диагонал 10.1" и резолюция 1920 x 1200 пиксела, той е изработен по технологията Super IPS+ и осигурява много добро цветопредаване, големи ъгли на видимост и висока яркост (600 нита). Яркостта може да се увеличи още чрез специален режим, който е предназначен за употреба на открито. Подобно на други от актуалните устройства екранът е оптично ламиниран и се намира много близо до повърхността на предпазното стъкло Gorilla 2 - това прави изображението по-качествено.

След като получихме таблета и го включихме, готов за инсталиране, вече ни очакваше ъпдейтът до Android 4.1, което прави устройството един от малкото таблети на пазара с най-новата версия на Android в момента на писане на този текст. Промените в Jelly Bean не са чак толкова много във визуално отношение и до голяма степен той прилича на познатия Ice Cream Sandwich, що се отнася до устройства с по-голям диагонал, тъй като има и нов интерфейс, предназначен за по-малки таблети като Nexus 7 например. В интерес на истината нямахме възможност да сравним поведението на Android 4.0 с това на 4.1 в Transformer Pad Infinity, но въпреки подобренията в производителността на версия Jelly Bean, Android все още има някои проблеми. Резултатите от Project Butter се изразяват в по-плавна работа на интерфейса и на анимираните преходи между различните екрани, но в някои случаи външните приложения все още се отварят и затварят с малко забавяне, а освен това и превъртането на страниците в браузъра не е такова, каквото ни се иска. Или поне не е такова като в Nexus 7, но там процесорът има да обработва много по-малко пиксели, а освен това таблетът е със софтуер директно от Google.

Камера

Основната камера на устройството е с резолюция 8МР и се представя изненадващо добре като за таблет. Причината за това е използваният сензор със задно осветяване и по-отворената F/2.2 бленда, която позволява върху сензора да попадне повече светлина. Интерфейсът на камерата е бърз и осигурява достъп до различни функции и дори позволява заснемането на панорамни изображения. Може да запише и 1080p видео. Лично ние не бихме препоръчали таблетът да се използва за снимки - отстрани изглежда смешно, но е добре да знаете, че подръка имате качествена камера. Предната камера е с резолюция 2МР.

Примерни снимки може да видите тук.

Мултимедия, игри и приложения

Transformer Pad Infinity залага на чип NVIDIA Tegra 3 с честота 1.6GHz, който го прави много добър таблет в игрово отношение, макар че някои заглавия може и да успеят да го затормозят, което най-вероятно е свързано с високата резолюция. Както писахме и при тестовете на други устройства с процесор Tegra, оптимизираните за него игри са способни да покажат допълнителни визуални ефекти, които правят игровото преживяване по-интересно и които не са достъпни за моделите с други процесори.

Софтуерните добавки от Asus са представени както от допълнителни приложения за достъп до различни услуги, така и от малки промени в интерфейса. Компанията е добавила няколко свои уиджета, избрала е различен тапет на основния екран и е включила допълнителни опции в системното меню, което е достъпно в долния десен ъгъл. Чрез тях може да се контролира режимът на работа на процесора, да се включи опцията за повишена яркост на дисплея за работа на открито или да се управляват някои от хардуерните функции на таблета.

Сред допълнителните приложения са MyCloud за достъп до облачна услуга с 8GB място за файлове в сървърите на Asus; приложение за създаване на резервно копие на информация; SuperNote за създаване на бележки с текст, рисунки, видео и снимки; MyDesktop за отдалечен достъп до компютри с технологията на SplashTop; @vibe Fun Center осигурява бърза връзка към игри на Gameloft и EA Games и възможност за слушане на онлайн радио от целия свят; App Locker позволява изключването на достъпа до определени приложения. Освен това има файлов мениджър, DLNA клиент и приложения за четене на електронни книги и периодични издания. Всъщност отличният дисплей на Transformer Pad Infinity отново подчертава един от основните недостатъци на Android - липсата на достатъчно качествен софтуер в Google Play Store, който е оптимизиран за таблети.

Батерия и мрежа

Батерията на таблета е означена като 25Wh, а според Asus това е достатъчно за гледането на 720р видео в продължение на 9 часа и половина. При нашата употреба бяха нужни от около три дни за изчерпването на енергията, като това включва периодично сърфиране в интернет, разглеждане на снимки, гледане на видео и кратки сесии с 3D игри. Определено добро постижение. Таблетът има един високоговорител, който определено не е сред най-силните, които сме чували, но за сметка на това осигурява изненадващо добър звук - тук помага технологията SonicMaster.

Обзор

Asus Transformer Pad Infinity е устройство, което впечатлява със своя дизайн, изработка на корпуса, бърз процесор и невероятен full HD дисплей. Освен това е един от малкото таблети, които предлагат Android 4.1, което е допълнителен плюс в негова полза. За съжаление именно в Android се крие и една от неговите основни слабости, тъй като платформата на Google все още предлага малко оптимизирани за таблети приложения, а освен това все още продължава да има проблеми с плавността при работа. За щастие игри не липсват, така че това може да компенсира донякъде недостатъчния софтуер. Таблетът се предлага на цена около 150 лв. по-малко от тази на аналогичния модел на iPad с 32GB, а освен това позволява добавяне на допълнителна памет и включване на допълнителна клавиатура с батерия, която сериозно увеличава времето на автономност.