Sony Xperia T

Sony Xperia T
T, Xperia T. Вероятно така би се представил смартфонът Sony Xperia T, ако можеше да говори, разбира се. Причината за това е важната му роля на официален телефон на Джеймс Бонд в поредната серия от екранните приключения на популярния агент. Тя изглежда напълно заслужена, тъй като в момента устройството е топмоделът в портфолиото на Sony и обещава "ултимативното HD изживяване". Това е и опитът на японската компания да успее да изпъкне сред морето от телефони с Android и той до голяма степен е успешен, макар че конкуренцията никога не е била по-голяма.

Видео галерия

Апарат и управление

В дизайнерско отношение устройството предизвиква смесени чувства, особено за тези, които са свикнали с моделите от серията NXT, включващи отличителната прозрачна лента в долната част на корпуса. Xperia T изглежда много минималистично с изцяло черен преден панел, върху който се отличават само логото на Sony и Xperia. Задният панел е с гумирано покритие и не може да бъде свален - под него се намира вградената батерия, която не подлежи на смяна от потребителя. Изненадващо отзад откриваме кръглото лого на Sony Ericsson - вероятно е въпрос на време да изчезне и то от продуктите на японците. Над него е прозорецът на камерата, който е ограден с издаден кант - подобно решение ефективно предпазва лещата от драскотини и пръстови отпечатъци, но пък малко затруднява почистването от прах.

Xperia T има извита задна част, която напомня на Sony Ericsson Xperia аrc, но в интерес на истината тя не изглежда толкова добре заради сравнително дебелия корпус. Гумираното покритие улеснява значително захващането и не задържа отпечатъци, но някак не се връзва с предната част на телефона, и особено с лъскавия кант, заобикалящ екрана - това обаче е въпрос на лично предпочитание. Върху долната част на дясната страна откриваме 4 бутона - за включване/заключване на екрана, за контрол на звука и за активиране на камерата. Отляво е поставен microUSB порт за зареждане и връзка с компютър, а до него под малко капаче са скрити слотовете за microSD и micro-SIM карта. Позицията на бутона за заключване на екрана е малко странна, защото не попада под палеца и така той е малко неудобен за натискане и изисква известно привикване към действието. В интерес на истината групирането на всички бутони не е много добра идея и от гледна точка на използваемост, докато телефонът се намира в джоба - така например уцелването на бутоните за звука е по-трудно.

Дисплей и интерфейс

Под плътно черната повърхност на предния панел се крие 4,6" дисплей с резолюция 1280 x 720 пиксела - пикселната гъстота е 319 ppi, което прави изображението достатъчно отчетливо и детайлно. Екранът е покрит с фолио, целта на което е да го предпази от надраскване - с това се справя отлично, тъй като за времето, през което ползвахме телефона, то остана без никакви драскотини. Интересно е, че подобно на някои от другите топмодели на пазара в момента и Sony са подобрили дизайна на екрана, като са намалили разстоянието между панела и защитното стъкло - това прави иконите да изглеждат сякаш плуват директно под повърхността на стъклото, а освен това се подобрява цветопредаването. Иначе панелът е способен да осигури наистина впечатляващи цветове, но ъглите му на видимост не са толкова високи като в други модели от висок клас. Яркостта е висока, но някак не успяхме да свикнем с функцията за автоматичен контрол - тя е налична, но има допълнителен плъзгач, с който да установите яркостта около някакво ниво. Не успяхме да свикнем с това и в повечето случаи поставяхме плъзгача на максимална яркост.

Телефонът не разполага с отделни хардуерни бутони за използване в Android, а вместо това разчита на виртуални, които се показват в долната част на екрана и когато не е използват, изчезват. Освен това променят ориентацията си, когато устройството е в хоризонтално положение. Операционната система е Android 4.0.4, но скоро очакваме да получи и 4.1. Всъщност версията на Android не е от особено значение, тъй като потребителят взаимодейства с интерфейса на Sony, който променя почти всеки един аспект на платформата. Някои от промените са на място, други ни се струват прекалени и сякаш са направени в името на различния вид. За производителността на смартфона се грижи процесор Qualcomm MSM8260A Snapdragon с две ядра Krait с честота 1.5 GHz, които са допълнени от графичен ускорител Adreno 225. За безпроблемната многозадачна работа помага 1 GB RAM, а за съхранение на файлове има 16 GB вградена памет.

Основният екран предлага фиксиран брой от страници за уиджети и връзки, който не може да се променя според желанието на потребителя. Има и опция за бърз преход към търсеното съдържание с пощипване на екрана - тогава всички уиджети започват да "плуват" в една страница и докосване до желания ще ви изпрати към страницата, в която е поставен. С продължително натискане на екрана можете да изведете опции за смяна на цветовата схема на телефона или на фоновото изображение, а освен това така получавате достъп и до менюто с уиджети, сред които има и много разработени от Sony. В долната част на екрана има място за 4 потребителски приложения или дори папки. Като цяло интерфейсът работи много плавно, но в някои случаи се получава и забавяне - това е рядко обаче.

Камера

Sony обръща сериозно внимание и на фотографските възможности на мобилните си продукти и затова не е изненадващо, че интерфейсът на камерата се доближава максимално до този на цифров фотоапарат. Приликата се подсилва и от хардуерния бутон за снимане - той може да активира директно камерата при продължително натискане, дори и телефонът да е заключен. Това, комбинирано с бързото стартиране (малко повече от секунда), позволява улавянето на моменти, които иначе лесно могат да бъдат пропуснати. Опциите за управление на камерата са много, но ако не искате да се занимавате с тях, винаги можете да изберете автоматичния режим, който подбира параметрите според условията на снимане. Резултатите от 13МР Exmor R (със задно осветяване за по-висока светлочувствителност) са много добри при достатъчно светлина, но когато тя намалее, шумът започва да се промъква в кадрите. Тогава на помощ идва LED светкавицата, която се представя задоволително. Xperia T може да запечатва и full HD видео с опция за продължителен автофокус.

Във възможностите на камерата може да се убедите със следните примерни кадри.

Мултимедия, игри и приложения

Sony добавя DLNA клиент за безжичен стрийминг на съдържание през Wi-Fi мрежа към съвместими устройства; Track ID за разпознаване на непозната музика; навигационно приложение от Wisepilot, което обаче изисква плащане на лиценз за ползването на пълна функционалност след изтичане на пробен 30-дневен период; приложение за създаване и възстановяване на резервни копия на информацията в телефона; друго за управляване на ъпдейтите на телефона и софтуера в него, и др. В някои случаи (например при последното) то е просто връзка, която отвежда към съответната секция в менюто с настройки.

Други от промените в интерфейса са полезни - например в горната част на падащото меню има бързи връзки за включване и изключване на някои хардуерни функции, но те не подлежат на промяна от потребителя, както е в някои други интерфейси за Android. Изненада откриваме и в менюто за достъп до последно използваните приложения. Там са поместени т.нар. Малки приложения, които позволяват да изведете върху екрана плаващи малки програми като калкулатор, бележки, хронометър или диктофон. Има и връзка за инсталиране на допълнителни от Google Play, но такива не намерихме. Преобразяването на интерфейса обаче си има и своята цена и тя се изразява в по-бавното публикуване на ъпдейти до следващите версии на Android.

В галерията също са направени промени и те определено я правят по-атрактивна и удобна за употреба. Като за начало снимките са подредени хронологично, а с мултитъч жест (пощипване на екрана), или с хоризонтално плъзване с един пръст можете да промените мащаба на умалените изображения. Така можете да видите повече, но по-малки снимки, или по-малко, но по-големи. Има и опция за показване на кадрите върху картата, а ако към тях при заснемане не е била добавена локализираща информация, можете лесно да включите такава, като ги дръпнете и пуснете върху желаното място от картата. Не е пропусната и възможността за визуализация на снимки от онлайн източници като Facebook и Picasa.

Телефонът предлага и добре познатото приложение Timescape, което заемаше основна роля в първите телефони с Android на Sony Ericsson, но за щастие от известно време това не е така. За щастие, тъй като работата му да интегрира потоци от различни социални мрежи не е толкова добра, а освен това предлага малко причини да изберете него пред далеч по-добрите алтернативи. Като цяло интеграцията с Facebook присъства в различни от основните приложения на телефона, но това е нещо, което от известно време е характерно за телефоните на Sony Ericsson. Така можете да видите снимки от социалната мрежа в албума, да получите достъп до събития и рождени дни в календара, да обогатите телефонния указател със снимки и информация за приятелите си, да харесате песен и да я споделите в социалната мрежа през музикалния плеър и да видите какви музикални предложения са споделили онлайн приятелите ви.

В мултимедийно отношение откриваме интеграция на различни от услугите на Sony, но те не са достъпни на територията на България. Става дума за Music и Video Unlimited, които предлагат достъп до разнообразно музикално и видеосъдържание. По същия начин тук не работи и услугата PlayStation Mobile, която предоставя игри за сертифицираните PlayStation телефони. Жалко. Сред добавените от Sony приложения впечатление ни направи и Smart Connect, с което можете да настроите извършването на различни действия при настъпването на определени събития - например при включване на слушалки да се стартира музикалният плеър или когато се свърже зарядно между 22 часа и 7 часа, да се премине в безшумен режим на работа. Вариантите са различни, така че може лесно да персонализирате смартфона според предпочитанията си. Подобна функционалност добавя в телефоните си и Motorola.

За щастие не такова е положението с плеъра Walkman, който отговаря за възпроизвеждането на музика. Предлага дизайн, който определено свързваме със Sony и има пълен набор от възможности, включително и автоматичното генериране на плейлисти. Снабден е с еквалайзер за допълнително настройване на звука според предпочитанията и добавя опция за разглеждане на споделените от приятелите ви във Facebook песни. При слушане на музика фонът на приложението се променя, за да отговаря на съответната песен, и по-точно на изображението от албума, към който принадлежи, а освен това има и опция за атрактивна визуализация. Качеството на звука е много добро при комбиниране с по-качествени слушалки. Направи ни впечатление, че при входящо обаждане музиката спира, но след края на разговора не се възобновява автоматично. С такъв впечатляващ дисплей възпроизвеждането на видео няма как да бъде друго освен отлично. В това отношение, както и при разглеждането на видео, помага технологията Mobile BRAVIA Engine. Приложението има интеграция с Gracenote за автоматично изтегляне на информация за видеото (филми), което гледате. Връзката с телевизор може да стане чрез DLNA клиент или директно чрез microUSB порта, който е съвместим със стандарта MHL и позволява извеждането на сигнал към HDMI порт чрез адаптер.

Xperia T разполага и с NFC чип, който Sony е използвала за улесняване на споделянето на съдържание и връзката с мултимедийни аксесоари. Така например можете с докосване до съвместим високоговорител да активирате възпроизвеждането на музика през него или пък с докосване до друг смартфон Xperia да прехвърлите снимки към него. Допълнителни възможности предоставят и NFC етикетите SmartTags, които можете да програмирате с различни функции и да поставите на различни места в дома, автомобила или офиса. След това докосване до тях ще активира предварително зададените действия и приложения. Ако обичате да четете, в телефона ще откриете приложението Google Play Books, което дава достъп до книгите ви в Google Books, но засега не поддържа закупуване на платени от България.

Батерия и мрежа

Нямахме никакви проблеми при използването на телефонната функционалност. Чувахме и ни чуваха много добре, като тук влияние оказва и системата за активно потискане на околния шум, която разчита на два микрофона. Батерията е с капацитет 1850 mAh и в зависимост от начина на употреба стига за ден или два на автономност.

Обзор

Като топмодел на Sony, Xperia T предлага интересен микс от софтуерни и хардуерни възможности. Въпреки някои резерви по отношение на дизайна, и по-точно относно задния панел и решението за групиране на хардуерните бутони, устройството ни допадна и ни спечели с бързината на работа, интеграцията със социални мрежи, промените в стилния на вид интерфейс, които в повечето случаи са на място, и с много добрите възможности за мултимедийни забавления. Няма как да не споменем впечатляващия HD екран, камерата с резолюция 13МР и бързия двуядрен процесор, който може без проблем да се изправи и срещу четириядрени чипове. Като цяло много добре балансиран смартфон, който ще допадне и на други фенове на японската компания освен на Джеймс Бонд. Решаваща обаче ще бъде цената, на която ще се продава, тъй като на пазара от известно време има немалко смартфони с по-добри технически характеристики (като се изключи камерата) и на цени, които стават все по-достъпни.

  • Добър е телефона :) Ревюто е леко тромаво обаче.
    Crazy Heart
  • И аз забелязах, че малко лагва на моменти. За мен не е истински топмодел, който да се отличава категорично от другите модели на сони. Но по дизайн много ми харесва. :)
    makeno
  • Днес го разцъках в Глобул - нищо особенно не е, даже имаше лаг при превъртане на екраните. Със Галакси 3 съм(yes)
    tnt_kz