Sony Vaio 3D VPC-F21Z1E/B

Sony Vaio 3D VPC-F21Z1E/B
3D технологиите стават все популярни и навлизат все по-уверено не само в киносалоните, но и у дома, и в потребителски устройства като мобилни телефони и портативни игрови конзоли. Производителите инвестират все повече в тях, но засега една от основните пречки е липсата на достатъчно триизмерно съдържание, а при една от основните 3D технологии - и необходимостта от носене на специални очила. Поредната стъпка в популяризирането на новия тип забавления прави Sony. Компанията е една от движещите сили зад стандарта Blu-ray 3D и затова не ни изненада, когато ни представи лаптоп, който комбинира 3D екран, очила с активен затвор и мощен процесор от последната серия Sandy Bridge на Intel. Основният плюс е очевиден - така 3D изображенията могат да бъдат навсякъде с вас и не е нужно да сте "закотвени" пред телевизора си, за да им се насладите. Blu-ray 3D дискове, популярни 3D игри, снимки и дори видео от YouTube - това е част от съдържанието, което ще оживее пред очите ви.

Видео галерия

Апарат и управление

Всъщност думата "закотвяне" е съвсем на място, когато трябва да се опише Sony VAIO VPCF21Z1E. Лаптопът е с тегло малко над 3 кг, което може и да ви откаже да го носите с вас, а височината му в затворено положение е почти 46 мм. В интерес на истината голяма част от тази цифра се пада на дебелината на 3D екрана, така че е оправдана. Като добавим и голямото и тежко зарядно (в галерията има сравнение с друго зарядно за лаптоп), теглото на устройството става значително. Клавиатурата е удобна за употреба, дори и на тъмно, когато чрез сензор автоматично се активира подсветката й. Пред бутоните е разположен голям тъчпад, който се отличава по своята текстура от матовата поставка за китките в предната част. Разбира се, поддържа различни мултитъч жестове - опция, която вече е задължителна за лаптопите. Върху корпуса са разположени и голям брой портове, но нищо изненадващо - 3хUSB порта (два са USB 3.0), HDMI 1.4 (нужен за показване на 3D съдържание върху 3D телевизор) и VGA изходи, i.Link (Firewire) интерфейс, оптичен S/PDIF изход (съчетан с жака за слушалки) и комбиниран четец за Memory Stick и SD карти. Над екрана е поместена уеб камера с 1,3МР сензор Exmor. Възможностите за връзка са представени от Gigabit Ethernet, Bluetooth 3.0 и Wi-Fi 802.11 b/g/n.

Дизайнът на лаптопа е стилен и донякъде мистериозен - пластмасовият корпус е осветен в черно и е с лъскаво покритие, което веднага асоциирахме с древното изкуство на японския лак. Със сигурност има премиум излъчване, докато не го вземете в ръка и пластмасовият панел на екрана не започне да се огъва леко. Формата на корпуса е интересна и с това, че двете му части имат трапецовиден профил, а екранът е малко по-къс от шасито. Достатъчно е да ги разделите и ще се срещнете с най-ценното притежание на лаптопа - неговия 16" VAIO Premium дисплей с Full HD резолюция и честота на опресняване 120Hz. Честно казано, досега не бяхме срещали толкова качествен панел в лаптоп - цветовете и контрастът са отлични, а ъглите на видимост са изключително големи. Заради резолюцията е способен да предложи и много рязко изображение, особено ако се забавлявате с Full HD видео.

Дисплей и интерфейс

Другата тайна на дисплея се разкрива, след като поставите активните 3D очила от комплекта и натиснете специалния бутон под него. Триизмерната технология е на NVIDIA, като безжичният предавател е вграден в корпуса на лаптопа. В този режим яркостта на екрана намалява, но не чак толкова сериозно, а освен това и очилата затъмняват малко изображението. Все пак дори и така качествата на панела са очевидни. Интересно е, че активните очила са съвместими и с 3D телевизорите Bravia на Sony, така че, ако имате такъв, ще можете да ползвате и неговите очила, и обратното - тези от лаптопа ще стават и за телевизора. Не е кой знае каква екстра, но все пак е детайл, заслужаващ внимание. Самите очила имат опция за настройване на размера, но въпреки това са тежки и могат да предизвикат лек дискомфорт при продължително носене, особено ако трябва да използвате и слушалки. От друга страна, могат да се поставят и върху очила с диоптър, което определено е плюс.

Мултимедия, игри и приложения

Освен че лаптопът има Blu-ray оптично устройство за гледане на 3D филми (не чак толкова много, колкото ни се иска), включеното копие на плеъра WinDVD поддържа и конвертирането на 2D съдържание в 3D, но не очаквайте чудеса или поне не всеки път. Псевдотриизмерният ефект добавя допълнителна дълбочина на стандартните филми, но това не работи винаги добре. Освен за 3D видео, очилата могат да се ползват и за разглеждане на триизмерни снимки.

Отскоро е възможно и гледането на 3D видео от YouTube директно в браузъра, което определено е плюс предвид ограничената наличност на такова съдържание. За целта трябва да използвате Firefox 4 или по-нова версия на браузъра и да инсталирате актуална версия на драйверите на NVIDIA. Последното ни затрудни малко, тъй като драйверите трябва да се получат от Sony, а компанията все още не беше пуснала съответната версия. Решение за това има и то включва подмяната на един от inf файловете в инсталационния пакет на оригиналните драйвери на NVIDIA, което прави възможно инсталирането им. След това успяхме да гледаме 3D видео в браузъра без проблем.

В игрово отношение положението е по-добро, но не много. Лаптопът разчита на бърз четириядрен процесор от серията Sandy Bridge, и по-точно Intel Core i7-2630QM на 2GHz, но видеокартата е NVIDIA GeForce GT 540M с 1GB памет, която по-скоро спада към средния клас мобилни графични чипове. Тя се справя много добре в 2D режим, но имайте предвид, че активирането на триизмерните изображения я натоварва значително, което може да се отрази на крайния резултат, особено при нови заглавия и игра във висока резолюция. В интерес на истината нямахме проблеми с FarCry 2, дори и с активирани повече графични ефекти, но все пак става дума за игра от 2008 г. Иначе 3D режимът работи отлично и не е пресилено, ако кажем, че ни постави направо в центъра на действието, но с такава технология не сме и очаквали друго. Все пак, ако забавления с най-новите 3D игри на максимални настройки не са сред приоритетите ви, VPCF21Z1E няма да ви разочарова с производителността си. Налице е 8GB DDR3 RAM памет и Serial ATA твърд диск с капацитет 640 GB (7200 rpm), който ще побере много от колекцията ви мултимедийно съдържание. Каквото и да правите обаче, гледайте да имате достъп до електрическата мрежа - времето за автономна работа на лаптопа е малко под 3 часа.

Обзор

Sony Vaio VPCF21Z1E се справя отлично с основната си задача - да осигури триизмерни забавления във форма, която може да бъде с вас, макар че, предвид теглото и размерите на лаптопа и жаждата му за енергия, едва ли ще можете да го използвате навсякъде, където искате. Все пак ни зарадва с високопроизводителен процесор и извънредно качествен екран с Full HD резолюция, който осигурява впечатляващи ъгли на видимост, яркост и цветопредаване. Записващото Blu-ray устройство също е приятен бонус. Основният проблем на устройството обаче се явява цената, която плащате за 3D възможностите. Лаптопът се продава за около 4000 лв., а за много по-малко от тези пари ще можете да сглобите много по-мощна настолна конфигурация, към която също да добавите технологията 3D Vision на NVIDIA. Или пък да изберете голям 3D телевизор и да го комбинирате с игрова конзола PlayStation 3, която също поддържа стандарта Blu-ray 3D. Засега Sony Vaio VPCF21Z1E остава бутиков продукт, запазен за запалените ентусиасти с достатъчно финансови възможности.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

  • @Amachine, още еди коментар от типа "Супер ****" и получаваш бан за една седмица. Ако отговориш на този пост - веднага. За тези, които се питат защо - прегледайте всички коментари на потребителя.
    deezel