Cowon iAudio E2

Cowon iAudio E2
Аудиоплеърите без дисплей представляват специфична пазарна ниша, в която основният критерий за избор на модел, изглежда, е по-скоро цената отколкото качеството на възпроизвеждане. И макар че най-известният представител на тези устройства е iPod shuffle, той не само не блести с особени музикални способности, но и струва колкото плеър с дисплей от друг производител. Вярно, има много стилен дизайн, но това изобщо не му помага да звучи по-добре. Точно тук се появяват корейците от Cowon с тяхното предложение за подобно устройство - модела iAudio E2. Когато тествахме снабдения с OLED дисплей S9, останахме изключително впечатлени от отличното качество на звука, което предлага, и за щастие то е пренесено и тук.

Видео галерия

Апарат и управление

Устройството се предлага в два варианта в зависимост от капацитета на вградената памет - 2GB и 4GB, и в няколко различни цвята, но изглежда, в България са достъпни само бял и черен. В момента моделът с 4GB памет струва под 80 лв., а колкото и куриозно да звучи, този с 2GB се продава само с лев по-евтино, така че изборът е ясен. Това, в комбинация с ефектната опаковка, го прави доста привлекателен избор за подарък, особено на човек, който цени стилния дизайн и качествения звук. В комплекта присъстват слушалки и кабел "USB към 3,5 мм жак" за връзка с компютър и зареждане на вградената батерия.

Както е видно от снимките, външният вид е подчинен на геометричните форми, и по-точно на сливането на две от тях - кръг и квадрат. Основен акцент е стоманеният пръстен, който позволява различни варианти на носене на устройството, а това, в комбинация със стилния минималистичен дизайн, успешно може да превърне E2 в истински моден аксесоар. Към пръстена може да се прикрепи и пластмасова щипка, но тя се предлага като отделен аксесоар. Корпусът е изработен качествено от матова пластмаса, като основните бутони за управление са разположени върху двете страни. Отдолу е изходът за връзка със слушалки или компютър. Върху задната част се намират два LED индикатора, като до единия от тях всъщност е скрит и ресет бутон, който едва ли ще ви се наложи да ползвате, но е добре, че го има, тъй като батерията не може да бъде свалена.

Като изключим този ресет бутон, плеърът се управлява от 6 бутона, два от които са сдвоени. Те са за преминаване между песните и превъртане в активното изпълнение и за контрол на силата на звука. Има бутон за включване/изключване и още един за активиране на аудиотехнологията BBE+, продължителното натискане на който включва или изключва разбърканото възпроизвеждане (shuffle) на музика. Тя подобрява качеството на цифровата музика, като връща елементи, загубени при компресиране, с което се променя цялостното й звучене, топлина и детайлност. Повече подробности за технологията можете да намерите в сайта на BBE - www.bbesound.com .

Дисплей и интерфейс

Налице са 8 BBE+ профила (BBE, BBE ViVa, BBE ViVa 2, BBE Mach3Bass, BBE MP, BBE Headphone 1, BBE Headphone 2 и BBE Headphone 3) плюс изключено положение, като при превключването всеки от тях се обявява от приятен женски глас. По този начин разбирате и кога сте включили или изключили shuffle режим. Може да преминавате само между песните, записани в паметта, но не и между записани предварително плейлисти или пък между папки. От Cowon са добавили и две интересни решения - след като извадите слушалките, E2 се изключва автоматично. Другото има за цел да предпази слуха ви - когато включите плеъра, силата на звука автоматично се връща до определено по-ниско ниво, дори и ако преди това сте слушали музика по-силно. Иначе възпроизвеждането продължава оттам, където сте го оставили. Като минус може да се спомене фактът, че бутоните не са осветени и когато е по-тъмно, лесно може да натиснете погрешен, още повече че еднаквото им разположение допълнително помага за объркването.

Мултимедия, игри и приложения

Стигаме до качеството на звука, което за щастие не изневерява много на традициите на Cowon в тази област. За разлика от останалите подобни плеъри E2 се справя с възпроизвеждането не само на MP3, WMA и WAV файлове, но поддържа още FLAC и OGG формати. Вярно, качеството на звука за малко не достига това на Cowon S9, но не бихме се учудили, ако е най-доброто, което можете да откриете при плеърите без дисплей. От друга страна, благодарение на различните профили BBE+ ще можете да подберете звученето, което ви допада най-много за съответния жанр музика. Те променят значително звука и със сигурност са функция, която няма да срещнете в модели от този клас. Слушалките са изненадващо добри за цената на плеъра, но все пак, ако искате да усетите пълните му възможности и да се насладите на плътен бас, е добре да ползвате други, по-качествени. В комбинация със шумоизолиращите слушалки Sennheiser CX 300 II Precision резултатът е повече от добър.

Батерията не подлежи на смяна, а според Cowon един заряд ще ви осигури 11 часа време за слушане на музика. Разбира се, това зависи от силата на звука и вида на аудиофайловете - ако слушате главно на FLAC или OGG, това време ще е по-малко. Реалистичните очаквания са за 9-10 часа с един заряд. Батерията се зарежда при включване в компютър.

Обзор

Cowon iAudio E2 определено е изненадващ продукт. Изненадва както с външен вид, така и с музикални възможности и дори с цена, особено при директно сравнение с останалите конкуренти. Аудиотехнологията BBE+ прави чудеса със звука, работата с некомпресирания аудиоформат FLAC не е нещо, което се среща често дори и в много по-скъпите плеъри, а дизайнът със сигурност няма да остане незабелязан от околните. Сред недостатъците трябва да споменем конфигурацията на бутоните, която може да е трудна за разгадаване на тъмно, липсата на възможност за преминаване през плейлисти и папки и ползването на специален кабел за връзка с компютър. Въпреки това, ако държите на качествения звук и търсите нещо достъпно и стилно или пък искате да зарадвате за празниците човек с афинитет към музиката - не забравяйте да поставите Cowon iAudio E2 на първо място в списъка си с предложения.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM