Nokia N97 mini

Nokia N97 mini
Представен в края на миналата година, Nokia N97 стана топмоделът на финландската компания, но се появи на пазара едва 6 месеца по-късно, в началото на юни. За три месеца от него бяха продадени 2 милиона броя, което, макар и да не достигна постиженията на 5800 XpressMusic, всъщност се оказа добър резултат. Според компанията моделът се продава по-бързо от N95 при дебюта му през 2007 година. През септември на Nokia World 09 се потвърдиха и предварителните слухове, че компанията работи по по-компактна версия на N97, и на бях свят се появи N97 mini. Освен хардуерни промени, моделът ни зарадва и със софтуерни, от които, чрез ъпдейт, успяха да се възползват и притежателите на оригиналното устройство. Най-важното допълнение, което подобри изключително работата с телефона, като я направи много по-интуитивна, се оказа кинетичното превъртане на списъци и менюта.

Видео галерия

Апарат и управление

Nokia N97 mini вече е и в нашите магазини и не можем да се отървем от усещането, че така трябваше да изглежда N97 още от самото начало. С размери 113 x 52,5 x 14,2 мм, устройството е с около 5 мм по-късо, с около 3 мм по-тясно и с около 54 мм по-тънко от N97. От теглото са отнети 12 грама. Макар че тези размери не изглеждат драстично редуцирани, крайният резултат е по-удобен за ползване телефон и не на последно място - по-атрактивен за по-обикновения потребител. В ръката N97 mini стои много по-комфортно, което се дължи не само на размерите, но и на новите материали, намерили място в конструкцията на корпуса. Телефонът оставя усещането за модел от Е-серията не само заради отличната си изработка, но и заради задния капак, който е метален. Трябва да вземете в ръка устройството, за да оцените невероятните постижения на дизайнерите, работили над него. Вярно, оценката на външния вид е силно субективна, но N97 mini може без проблем да бъде пример за отличен промишлен дизайн и точно подбрани форми, материали и цветове.

За щастие е запазен механизмът на отваряне на N97, но въз основа на мнението на потребителите сега е намален ъгълът, който заема дисплеят в отворено положение. Това прави телефона по-удобен за ползване в сравнение с предшественика си. Отново липсват каквито и да било луфтове между двете части на корпуса, а за отварянето пак е необходимо прилагането на известна сила. Клавиатурата също е претърпяла промени, като отделният навигационен блок е премахнат и е заменен от няколко бутона за посоки. Бутоните са по-малки като размер, но въпреки това се оказаха учудващо удобни. Разстоянието между тях е увеличено, а леко грапавото им гумено покритие улеснява писането. Полезна екстра, която с последния ъпдейт вече може да се ползва и с N97, е въвеждането на допълнителните символи върху бутоните при продължителното им натискане. Така може и да не се натиска функционалният бутон, който обикновено служи за извикване на вторичната функция. Сред хардуерните промени са добавянето на метален заден капак, новият дизайн на камерата, която сега няма предпазител, и намаленият диагонал на дисплея, който сега е 3,2" вместо 3,5". Резолюцията остава 640 х 360 пиксела.

Сред другите промени е намалената вградена памет за съхраняване на данни, която сега е редуцирана до 8GB от 32GB, но отново присъства microSD слот, така че не е проблем увеличаването й с флаш карта. Интересно е, че обемът NAND памет в устройство C: е увеличен - от 256 MB при N97, до 512 MB в Nokia N97 mini. RAM паметта е отново 128 MB (след зареждане от нея са достъпни около 50МВ), но увеличената NAND памет означава, че в нея ще можете да инсталирате повече приложения, без да се притеснявате дали ще има достатъчно място и за целите на операционната система. Тази памет се ползва от Symbian за съхраняване на временни файлове, кеш на браузъра, съобщения, електронна поща и т.н., както и за някои от приложенията на Nokia - Messaging, Ovi Contacts, N-Gage, Mail for Exchange и др.

Останалите промени са в посока редуциране на функционалността - телефонът не разполага с FM трансмитер, какъвто има в N97, а капацитетът на батерията е намален до 1200 mАh от 1500 mАh. Разбира се, с това намалява малко и времето за автономна работа, но не чак толкова, колкото може би си мислите - все пак N97 има по-голям дисплей, който консумира повече енергия. Отново са добавени FM радио и цифров компас, който е доста полезен при пешеходна навигация и е добро допълнение към вградения GPS приемник, който сега, изглежда, работи по-добре. Последното се дължи вероятно на променения дизайн на антената, следствие от оплаквания на потребителите на N97. За навигация служи последната версия на Nokia Maps.

Дисплей и интерфейс

Подобно на N97, и тук е добавен познатият основен екран, в който могат да бъдат поставени различни уиджети, информацията в които се обновява в реално време. В телефона са добавени повече от тях (могат да бъдат изтеглени и от Ovi Store), като някои от съществуващите са променени. Например уиджетът за Facebook вече показва повече информация и като цяло има повече опции, а добрата новина е, че скоро ще може да се изтегли от Ovi Store и от потребителите на N97. Когато уиджетите са в офлайн режим, върху тях се показва и малка иконка, индикираща това. Добра новина е, че вече има възможност за промяна на позицията на часовника.

Телефонът споделя същата хардуерна и софтуерна платформа с N97, което означава, че е базиран на S60 5th Edition и има процесор ARM11 с тактова честота 434MHz. Дотук нищо необичайно. Промяната обаче идва от функция, която потребителите отдавна искаха да видят в N97, но тя първо дебютира в 5530 XpressMusic - кинетичното превъртане. То осигурява много по-интуитивен начин за превъртане на списъци и менюта и като цяло е стъпка в правилната посока за подобряване на потребителското преживяване в Symbian - сега просто можете да хванете менюто с пръст и да го "засилите" в посоката, в която желаете да го превъртите. Полезно, особено след като повечето от допълнителните функции в приложенията за Symbian са скрити в менюта.

Камера

Камерата с оптика Carl Zeiss и двойна LED светкавица осигурява снимки с познатото качество на снимките и записва VGA видео при 30 fps, така че не очаквайте изненади. Отново е добавен тв изход, но в комплекта на телефона няма да откриете кабел.

Примерно видео:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/07/file_445.rar

Примерни снимки с камерата:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/07/file_446.rar

Мултимедия, игри и приложения

При качеството на възпроизвежданата музика, както и в интерфейса на плеъра няма промени, но сега с телефона идват нови слушалки. Става дума за Nokia WH-701, които са от типа in-ear и идват с три комплекта силиконови уплътнения с различна големина. Те изолират голяма част от околните звуци и като цяло са по-добър начин да се насладите на любимата си музика. Добавени са микрофон за провеждане на разговори и бутони за управление.

Браузърът се справя отлично с уебсърфирането, което не е изненадващо, тъй като е базиран на същия енджин като този в N97. Страниците се отварят в пълен екран, има и кинетично превъртане. Разбира се, няма проблеми с изобразяването на Flash съдържание, включително и видео. Качеството на звука при разговор е отлично, но това не изненадва. Традиционно Symbian предлага сериозна телефонна функционалност и тя присъства и тук.

Обзор

Nokia N97 mini е интересно устройство и макар че в някои отношения предлага по-ограничена функционалност от N97, в други го превъзхожда. Ако нямате нужда от по-голям обем вградена памет, FM трансмитер или пък предпазител на камерата, миниверсията на N97 е определено за предпочитане пред своя предшественик. По-качествената изработка и компактните размери определено са в негова полза и телефонът лесно ще ви убеди, че е много по-удобен за ежедневна употреба веднага щом го вземете в ръка. Още повече че не страда от проблемите, които съпътстваха старта на продажбите на N97 (изпълнен с бъгове софтуер, лоша работа на GPS приемника, предпазител на камерата, надраскващ обектива). Единственият проблем - в момента се предлага на цена, по-висока от тази на N97. Ако пък вече имате N97, едва ли е оправдан преходът към новия модел, още повече че може да се възползвате от същата софтуерна функционалност с ъпдейт.

  • Честито и със здраве да я ползваш. Виж дали има настройка за Интернет - да се връзва първо с безжични мрежи, а после с Мтел. Ако няма такава - съветвам те да го настроиш да пита всеки път чрез коя вризка да се свърже към Интернет. И както каза колегата - попрочети по форумите за телефона. Ето ти и още два полезни линка: http://www.symbian-freak.com/ http://www.nokiasoftware.net/ Успех!(yes)
    jorjino
  • Първо ЧЕСТИТО...:)(beer) и със здраве да си го ползваш..!! Второ..мисля, че ако се наложи да се свързва с интернет..по подразбиране ще се върже към Mtel..и ще те таксува както си му се полага..!! Аз при старата 5800-направо съм изтрил в настройките точката за достъп(Мтел) и само съм оставил точките през WiFi..!! А ако ти трябват приложения можеш да погледнеш тук: ipmart-bg.com ! Най-вероятно за почти всяко приложение ще ти иска сертифициране...!! Но когато стигнеш до там и ако не можеш да се справиш с това упражнение, тук има много хора,които могат да помогнат..;):) !! Разгледай и темите за N97 и N97mini...!!
    888888