Гривната Huawei Band 4 носи нова функционалност свеж дизайн

Гривната Huawei Band 4 носи нова функционалност свеж дизайн

Пазарът за носими устройства се развива с бързи темпове през последните тримесечия, което кара производителите да наблегнат сериозно на този сектор. В сегмента на фитнес гривните конкуренцията е особено засилена, тъй като и цените са по-ниски спрямо тези на умните часовници например. Huawei има сериозни амбиции и тук, а наскоро компанията представи и новата си фитнес гривна Band 4.

Засилена конкуренция при смартфоните с цена до 300 лв. през 2021

Засилена конкуренция при смартфоните с цена до 300 лв. през 2021

Както се досещате и сами, фокусът при този тип продукти е поставен върху здравословния начин на живот чрез проследяване на физическа активност и здравни показатели като сърдечния ритъм например. Отскоро моделът е достъпен у нас, а сега ще ви запознаем с възможностите, които предлага.

Дизайн

Huawei Band 4 има познат дизайн, който наподобява много на предходното поколение в серията. Веднага правят впечатление правоъгълният дисплей и наличният под него бутон за управление, който също е с правоъгълна форма. Страничните рамки около екрана са дебели, а отзад на корпуса се отличава сензорът за следене на сърдечния ритъм.

Основната конструкция на гривната е пластмасова, като към нея е налична силиконова каишка, която може да бъде в три цвята – черен, червен и розов. При розовия вариант и рамката около дисплея е в подобен цвят, а при черния, с който разполагаме за настоящия преглед, тя е в сиво. Голямото нововъведение по отношение на дизайна е наличието на интегриран USB конектор, който се използва за зареждане директно от адаптер, компютър или друг източник на захранване.

Портът е достъпен чрез откачане на едната част на каишката, което става чрез натискането на специален бутон. По този начин се премахва нуждата от ползването на отделен адаптер за зареждане и се улеснява целият процес. Другата част на каишката също се откача, което означава, че в даден момент можете да се сдобиете с решение в друг цвят.

Дисплей и хардуер

Гривната предлага цветен 2.5D TFT екран с диагонал 0.96 инча, резолюция 80 x 160 пиксела и възможност за управление чрез докосване. Въпреки че не е OLED, дисплеят е с добри нива на яркост и контраст, като картината е отчетлива и при пряка слънчева светлина. Налична е опция за намаляване на яркостта през нощта, а самият екран се активира при повдигане на ръката. Единствено резолюцията е по-ниска, отколкото би ни се искало.

Huawei Band 4 е базирана на процесора Apollo 3, който се грижи за добрата производителност и гладката работа на системата. За свързване към смартфона се разчита на Bluetooth 4.2, което не е изненадващо за подобен тип устройства. В гривната са налични общо три сензора – 3-осов акселерометър, инфрачервен и оптичен сензор за отчитане на сърдечния ритъм. На базата на тях се проследяват различните тренировки, пулс, изминати крачки и т.н.

Моделът е водоустойчив и може да издържа на потапяне до дълбочина от 50 метра, което го прави подходящ за тренировки и в дъждовно време, както и за носене при плуване, макар да не може да отчита тази дейност. Батерията е с капацитет от 91 mAh и предлага издръжливост до около седмица в зависимост от активираните функционалности и обема на проследяваните тренировки. Процесът по зареждане е улеснен от наличието на вградения USB конектор, а за пълното зареждане са нужни около 1.5 часа.

Софтуер и фитнес функции

Гривната предлага базов системен интерфейс, който е пригоден специфично за този тип устройства. Основният екран показва времето и избрани показатели в зависимост от циферблата - компанията е подготвила голямо разнообразие от циферблати, които са достъпни през приложението Huawei Health.

Навигацията в интерфейса става чрез сензорния екран и плъзгане в четирите посоки за достъп до различните функционалности. Под екрана е разположен малък сензорен бутон, който ви връща към основния екран. Джаджата проследява девет различни типа дейности, които са сред най-популярните и включват тичане, ходене и колоездене на открито и закрито, свободни тренировки и т.н. По време на дейностите може да се отчита нивото на пулса, измината дистанция, изразходвани калории, скорост и др.

Чрез наличните сензор, процесор и алгоритъм с изкуствен интелект, системата TruSeen 3.5 проследява сърдечния ритъм и предоставя известия при надвишаване на максималната средна стойност за продължителен период от време.

Приложението за смартфони Huawei Health служи за достъп до събраната информация и управление на различни функции на гривната. То осигурява подробна информация за тренировките ви и различните параметри плюс полезни детайли за тяхното значение или пък съвети за подобряването им.

И тъй като стана дума за проследяването на съня, то се осъществява чрез системата TruSleep 2.0, която на базата на сърдечния ритъм разпознава четирите фази на сън и тяхната продължителност. Чрез това се анализира качеството на съня и могат да бъдат открити няколко типа проблеми, а освен това са налични и предложения за постигане на по-добър сън.

Разбира се, гривната показва всички известия, които идват към телефона ви, включително входящите обаждания, като се изписва името на човека, който ви търси, и имате опция да откажете разговора. Сред другите функции е и такава за откриване на свързания смартфон, ако случайно не можете да го намерите. Достъпни са ще хронометър и таймер.

Сред по-интересните добавки е и опция за използване на гривната за дистанционно снимане през телефона при модели на Huawei с EMUI 8.1 или по-нова версия. При отваряне на приложението за камерата на екрана на гривната се появява бутон, с който можете да снимате.

Заключение

Huawei Band 4 е свежо попълнение сред наличните фитнес гривни, като предлага всички очаквани функционалности за проследяване на тренировки, физическа активност и сън. Моделът е компактен и изненадва приятно с добавянето на възможност за зареждане директно от USB порт, което премахва нуждата от ползване на отделно зарядно устройство.

Издръжливостта на батерията е на ниво, като спокойно можете да използвате Band 4 в ежедневието си, без да се притеснявате за зареждането. Чрез гривната получавате и достъп до известията, които идват към телефона ви, а това се премахва нуждата да го държите винаги под ръка. Цената на Huawei Band 4 в свободна продажба е 79 лв., а освен търговските вериги е достъпна и през два от телекомите – VIVACOM и Telenor.