Philips 55OLED854 предлага още по-впечатляваща картина

Philips 55OLED854 предлага още по-впечатляваща картина

Преди година Philips ни впечатли с телевизора OLED803, който осигури чудесно качество на изображението не само при възпроизвеждането на 4K HDR съдържание, но и при показването на такова с по-ниска резолюция, до каквото често имаме достъп. Година по-късно се срещам с неговия наследник, който не само носи интересни подобрения и поддръжка на важен HDR формат, но успя да получи и престижна награда EISA за най-изгоден (Best Buy) OLED телевизор - всъщност призът е за 55OLED804, но с изключение на стойката той е идентичен с разгледания 55OLED854.

Засилена конкуренция при смартфоните с цена до 300 лв. през 2021

Засилена конкуренция при смартфоните с цена до 300 лв. през 2021

Дизайн

Въпреки наградата за изгодно решение Philips 55OLED854 не оставя усещането за евтин продукт. Моделът има минималистичен дизайн с тънка рамка и сребрист кант по ръба на екрана, а задната част, в която е поместена основната електроника и говорителите, е със сравнително компактни размери и заема част от гърба. Телевизорът е поставен върху специална стойка с централно фиксиране, която позволява завъртането му на до около 20 градуса в две посоки с леко докосване - интересна опция, която е особено полезна, ако се налага да гледате екрана под ъгъл.

Върху три страни от периметъра на задната секция се намират и LED диодите на системата Ambilight, която допълва действието на екрана със светлина в съответните цветове, която се проектира на стената. Ambilight няма нужда от представяне, защото от години е сред отличителните функции на телевизорите на Philips, но наистина може да помогне за потопяване в ставащото на екрана. Налични са много опции за контрол на нейното поведение и при желание може да бъде изключена напълно, ако смятате, че ви действа разсейващо.

Дистанционното управление е сравнително стандартно, но има безжична връзка с телевизора за подаване на гласови команди през Google Assistant. От едната страна са познатите бутони за управление плюс бутони за бърз достъп до Netflix и Rakuten TV, а от другата е поставена QWERTY клавиатура за по-удобно въвеждане на текст. Миналата година OLED803 идваше с второ дистанционно с интересен дизайн, но тази година то не е включено в комплекта.

 

Умни функции

Philips 55OLED854 работи с платформата Android TV на базата на Android 9, което осигурява достъп до изобилие от оптимизирани за голям екран приложения и игри. Тази версия на платформата включва обновения интерфейс на основния екран, който се появи в предходното издание - той улеснява организирането на приложенията и достъпа до съдържанието, което ви интересува. Освен това Android TV 9 е лишена от повечето бъгове в предходните издания, което е допълнителен плюс.

На разположение са всички мултимедийни приложения, които сигурно ще ползвате, като Netflix, YouTube, Amazon Prime Video, Bulsatcom Fusion, HBO GO, Kodi и т.н., а в някои от тях можете да се насладите и на HDR съдържание. В допълнение поддръжката на различни HDR стандарти (HDR10/HLG и HDR10+/Dolby Vision) гарантира съвместимост с повече 4K Blu-ray плеъри и стрийминг платформи, което също не е за подценяване. Без изненада устройството идва с вградена поддръжка на Chromecast за лесно прехвърляне на съдържание от телефон, а чрез Google Assistant всичко може да се управлява и чрез гласови команди.

Работата на системата и навигацията в интерфейса са бързи и плавни, което се дължи и на по-мощния чипсет в телевизора, а докато го тествах, не се сблъсках с никакви проблеми в това отношение. Като притежател на един от първите модели на Philips с Android TV от 2015 мога да кажа, че разликата в поведението на новия модел е огромна. Менюто с настройки остава прекалено сложно и обемно, но пък съдържа сериозно количество опции за оптимизиране и на най-дребните параметри на звук и картина, така че ако имате желание, можете да подобрите още повече качеството на картината. Според мен то има нужда от редизайн за опростяване на структурата и подобряване на интуитивността за крайния потребител. 

Картина

По подразбиране ползването на OLED панел (в случая отново от LG Display) предполага, че получавате изображение с висок контраст, плътно черно, ярки цветове и големи ъгли на видимост и в това отношение 55OLED854 се представя напълно според очакванията. Philips обаче е добавила тайна съставка и това е третото поколение на видеопроцесора P5 (сега на име Pro Perfect Picture), което се грижи за различни аспекти на картината и като цяло се опитва да извлече най-доброто от панела.  

Вече познаваме P5 от миналогодишните премиум телевизори на компанията, но новото му издание е още по-добро, а заради множеството му функции обработката вече се извършва от два чипа вместо от един. Процесорът отговаря и за запазване на фините детайли в сцените с такива и за възстановяването им в съдържание, което е компресирано или с ниска резолюция.

Системата за потискане на шума също работи по-прецизно, без да води до странични ефекти. Процесорът се справя добре и с движението, като намалява вероятността от артефакти и загуба на детайли в бързо движещите се обекти. Подобрения има и при HDR картината и по-точно при запазването на детайлите в сенките, а освен това и цветовете са станали по-ярки.

Разбира се P5 Pro Perfect Picture се грижи и за съдържанието, което е с по-ниска от 4K резолюция и не е HDR - такова каквото гледаме най-често. И за щастие, продължава да го прави много добре. HD картината, която е с увеличена до 4K резолюция, изглежда естествено, с много детайли и с намалено количество нежелан шум, което се дължи на новите алгоритми за справяне с него. Процесорът подхожда по-интелигентно и към ъпскелинга, като обръща внимание на различните части от картината и ги обработва според съдържанието им. Преходите на цветовете остават плавни, диагоналните линии са по-малко назъбени, а движението се предава без забавяне.

Телевизорът се справя чудесно и с конвертирането на SDR съдържание в HDR. Това отново се дължи на P5, който интелигентно обработва частите от картината по различен начин, за да се постигне усещането за разширен динамичен диапазон - за всичко това се грижи технологията Perfect Natural Reality, която включва и система за запазване цветовете на кожата.

Ако идеята за подобно конвертиране не ви допада, винаги можете да изключите опцията и да се насладите на оригиналната SDR картина, защото 55OLED854 е много способен и в това отношение и ще ви предложи изображение с естествени цветове и висок контраст. Добрата обработка на такова съдържание обаче е една от характерните за телевизорите на Philips черти.

4K HDR картина

Продължавам с 4K HDR съдържанието, което позволява на телевизора да покаже напълно своите способности. В по-старите OLED телевизори на Philips се наблюдаваше загуба на детайли в много тъмните зони, но в OLED854 компанията е обърнала внимание на това и вследствие от оптимизациите и ползването на новия процесор P5 в сенките вече има повече детайли и цветова информация, което осигурява по-естествено изображение и дълбочина на картината. Заедно с това промените в HDR tone mapping позволяват да се запазят повече фини детайли в най-ярките части.

Подобрение има и в цветопредаването, като например при преливките между отделните нюанси, показването на небе, пресъздаването цветовете на кожата и друго съдържание, с което по традиция се работи трудно. При показване на Dolby Vision и HDR10+ материал телевизорът предлага няколко HDR режима с различни настройки на картината, като с първия формат ще получите малко по-качествено изображение.

В тестовете ми с видео от Netflix установих, че в режим Dolby Vision Bright се прилага допълнителна обработка на картината за повишаване на рязкостта и изглаждане на движението, което в някои случаи води до появата на артефакти - например в крилата на птиците в полет в сериала Our Planet. При ползване на Dolby Vision Dark такава обработка няма, така че можете да преминете към него или пък да направите съответните корекции в настройките на картината.

Както сигурно се досещате, при гледане на филми не е препоръчително активирането на компенсирането на движението и е най-добре да превключите в съответния режим за такова съдържание. На разположение са още ISF Night и ISF Day профили с калибрирани цветове и различна яркост, които би трябвало да осигурят още по-точно пресъздаване на цветовете. Има и геймърски режим, който намалява закъснението на сигнала и честно казано нямах проблеми с него в изпробваните игри.

Звук

Philips 55OLED854 разполага с 2.1 аудио система с обща изходна мощност 50 вата, която е разделена между два 10-ватови говорителя за средни и високи и 30-ватов събуфър за ниски тонове. Моделът поддържа декодиране на Dolby Atmos, Dolby Digital и DTS-HD, а освен това предлага 5-лентов еквалайзер и разнообразни режими за персонализиране на звученето, включително нощен режим, подобряване на гласовете, изравняване на звука и дори оптимизиране с изкуствен интелект.

Телевизорът звучи силно и детайлно, а звуковата картина е широка и въздействаща, но системата има своите ограничения, които се усещат най-добре при възпроизвеждането на ниски честоти. Ако искате да я подобрите, най-лесно може да го направите чрез саундбар като например новия Philips TAPB603.

Финални думи

В крайна сметка Philips 55OLED854 прави крачка напред в правилната посока с подобрения в основните области. Телевизорът осигурява впечатляваща картина не само при работа с нативнa резолюция, но и при ползване на съдържание с по-ниска, за което помагат подобренията във видеопроцесора P5. Представянето при показване на HDR съдържание също заслужава внимание, а поддръжката едновременно на HDR10+ и Dolby Vision е допълнителен бонус за потребителите.

Моделът предлага още стилен дизайн, удобна подвижна стойка, пъргава работа на системата, достъп до много оптимизирани за голям екран приложения и игри, както и изобилие от възможности за оптимизиране на картината. Цената също е конкурентна на фона на конкурентите. Както споменах, макар и добър за телевизионните стандарти, звукът има място за подобрение, а освен това и някои от режимите на картината не осигуряват оптимално качество, но последното може лесно да се промени чрез посещаване на менюто.