Lenovo Z6 Pro изненадва с цена и възможности

Lenovo Z6 Pro изненадва с цена и възможности

През годините след придобиването на мобилния бизнес на Motorola Lenovo изпробва различни стратегии за успех на пазара на смартфони. В началото компанията насочи телефоните Motorola само към ограничен брой пазари, а на други продължи да продава устройства с марката си. След това повери дизайна на всичките си телефони на екипа на американската компания и разшири предлагането на моделите Motorola, а тези с името Lenovo останаха за Китай и ограничен брой други пазари. Явно последните решения проработиха, защото наскоро мобилното подразделение на Lenovo излезе на печалба, след като години губеше пари.

Засилена конкуренция при смартфоните с цена до 300 лв. през 2021

Засилена конкуренция при смартфоните с цена до 300 лв. през 2021

През последните месеци обаче стана нова промяна в стратегията и телефоните с марката Lenovo се завърнаха отново в България с дистрибуция от компанията зад Lenovo Exclusive Store. Засега тук се предлагат само два смартфона Lenovo, които са позиционирани в двата края на ценовия сегмент, а именно – K9 и Z6 Pro. Компанията планира да предложи и други устройства, така че би трябвало да видим по-голямо разнообразие в портфолиото. Аз обаче ще се спра на модела, който ми се струва най-интересен от двата - Z6 Pro.

Устройството се появи по-рано през годината в Китай, а междувременно получи софтуерна модификация, която му осигури възможността да се продава и на международните пазари. Става дума за добавяне на приложенията и услугите на Google и превод на интерфейса на други езици, макар че от последното има още какво да се желае. Lenovo Z6 Pro следва стратегията на други китайски производители за осигуряване на модели с флагмански характеристики на по-ниска цена и на практика играе ролята на топмодел в портфолиото на Motorola, в което в момента няма такъв телефон.

Дизайн

Смартфонът идва в атрактивна опаковка, която подобава на неговия премиум характер, а в нея има интересни бонуси. Сред тях са 27W зарядно, макар че устройството поддържа максимум 18W, USB-C към USB-C кабел, преходник от USB-C към USB-A, силиконов калъф и екранен протектор, който работи с вградения в дисплея сензор за отпечатъци.

Подобно на много от актуалните смартфони Z6 Pro е с корпус от стъкло и метал. Извитият заден стъклен панел има пречупваща ефектно светлината текстура и се влива плавно в металната рамка. В горния ляв ъгъл на задния панел се виждат четирите сензора на основната камера плюс светкавица и 3D ToF сензор за боке ефекти.

В долната част на телефона са поставени USB-C порт и единственият говорител, който звучи ясно и силно, а отдясно са познатите бутони за контрол на звука и за включване. Върху рамката се намират още стандартен жак за слушалки и хибриден слот за две SIM карти или SIM и допълнителна памет. Изработката е без никакви забележки, но е добра идея да ползвате предпазния калъф, защото корпусът е малко хлъзгав.

Дисплей

Отпред посреща 6.39" Super AMOLED дисплей с резолюция 1080 x 2340 пиксела и капковидно изрязване за селфи камерата (32MP), който поддържа HDR10 съдържание. Панелът е ярък, изобразява наситени цветове и има характерния за технологията висок контраст, така че едва ли ще останете разочаровани от представянето му.

Рамките около него са сравнително тънки с изключение на долната, но това не ни изненадва. Дисплеят е снабден и с вграден оптичен сензор за отпечатъци, който работи като другите подобни решения - не е бърз, колкото капацитивните, но все пак се справя добре със задачата да защити информацията в телефона.

Хардуер и батерия

Lenovo Z6 Pro използва чипсет Snapdragon 855, който е актуалното флагманско предложение на Qualcomm, а по-бърза от него е само Plus версията, която има малко по-висока тактова честота. Тестовият модел беше с 8GB RAM и 128GB памет за файлове. Устройството е снабдено със система за охлаждане с медна топлинна тръба, така че трябва да се справя по-добре с поддържане на производителността при продължително натоварване. Както може да се предположи телефонът работи много бързо, което се подпомага и от софтуерните оптимизации.

Всичко се захранва от батерия с капацитет 4000 mAh, която се зарежда бързо чрез включеното в комплекта 27-ватово зарядно с поддръжка за USB Power Delivery. С него за половин час можете да заредите около половината от батерията, а пълен заряд може спокойно да ви осигури ден на автономност и дори два в зависимост от употребата, което е напълно според очакванията за толкова голяма батерия. Имайте предвид, че NFC възможности липсват и така не можете да ползвате телефона за безконтактни разплащания. Това е странна липса, но нека не забравяме, че по начало телефонът е предназначен за Китай.

Софтуер

Lenovo Z6 Pro работи с Android 9 Piе с интерфейс ZUI. Софтуерната обвивка е разработена от Lenovo и се ползва в нейните телефони, а до голяма степен видът й следва стандартния интерфейс на Аndroid. Промени има в изгледа на панела с бързи връзки и нотификации, системните настройки, мултитаскинг менюто и приложението на камерата, но последното е разбираемо.

Откриваме и система за навигация с жестове 4D Touch, която работи добре и може да се овладее много бързо - плъзване нагоре от долната част на екрана действа като връщане назад или отваря основния екран при малко по-дълго задържане, а списъкът с отворени приложения се показва с хоризонтално плъзване навътре в долната част.

Сред инсталираните приложения са главно такива на Google, но има и няколко от Lenovo - калкулатор, компас, FM радио, галерия, диктофон, SYNCit и TrueCaller, така че до голяма степен получавате стандартното Android преживяване без много ненужен софтуер. Интерфейсът е пъргав и не срещнах никакви проблеми с работата му, но от друга страна се чудя защо компанията е направила споменатите визуални промени, а не е заложила на стандартния интерфейс на платформата, както прави това в телефоните Motorola.

Камера

Камерата е друга отличителна черта на Lenovo Z6 Pro, защото в допълнение на познатото трио от стандартна, ултраширокоъгълна и телефото оптика откриваме още 2МР сензор за запис на видео и 3D ToF сензор за боке ефекти в портретен режим. Главният сензор е с размер 1/2", резолюция 48МР, бленда f/1.8 и 28mm оптика, а освен това е снабден с PDAF автофокус. С него можете да направите 12МР снимки, а добавеният режим за 48МР кадри всъщност уголемява стандартните.

Следва 8МР сензор с бленда f/2.4 и PDAF, който осигурява 2х телефото приближение, но по някаква причина заснетите с него снимки са с резолюция 12МР. Устройството има и 16 MP сензор с 12 мм ултраширокоъгълна оптика (f/2.2) и автофокус. И накрая, споменатият 2 MP сензор с бленда f/1.8, PDAF и оптична стабилизация се грижи за записа на видео - той се активира автоматично при намалена осветеност, но винаги можете да го включите, като превключите в режими Night или Sport Video.

Камерата има семпъл интерфейс, който позволява превключването между снимки и видео с плъзване на пръст върху екрана. В горната част на визьора има меню за достъп до настройките, филтри, режими за разкрасяване и изтъняване на тялото, HDR и т.н. Над бутона за снимане има друго меню за избор на режим - професионален, нощен, панорама, портрет, макро и широкоъгълен, които на практика са едно и също. При запис на видео също са достъпни няколко режима - спорт, нощен, макро, широкоъгълен и влог, с който се заснемат вертикални клипове едновременно с двете камери (картината от предната е в малко прозорче, което може да се премести на различно място върху екрана).

Като цяло с камерата се работи добре с изключение на бутоните за преминаване между различните камери, което несъмнено е най-лошото при нея. Това става чрез малък плъзгач, който меко казано работи зле, а реакцията му е бавна. Липсва и индикатор за телефото лещата. По подобен начин се представя и мащабирането на картината с два пръста - преминаването между ултраширокоъгълната и стандартната камера става веднага, но при опит за приближение всичко става много накъсано. Това е нещо, което би трябвало лесно да бъде отстранено с ъпдейт.

И се надявам Lenovo да го направи, защото в повечето случаи камерата осигурява снимки с много добро качество. Основната камера прави 12МР кадри с много детайли, ярки цветове, висок контраст и широк динамичен диапазон, което се дължи на технологията за комбиниране на пикселите. Телефото снимките също са добри при достатъчна светлина въпреки, че са мащабирани до 12МР (при слаба светлина тази камера не може да се използва), а с ултраширокоъгълната камера качеството логично намалява. Тези кадри са с по-студен баланс на бялото и по-малко детайли, а на няколко пъти в добре осветени условия се получиха леко разфокусирани.

Смартфонът има и нощен режим, който отнема 1-2 секунди, но позволява улавянето на по-ярки снимки с повече детайли, макар че на тъмно можете да снимате успешно и без активиране на тази опция. Всъщност предвид на бързата й работа нямате причина да не я използвате при нужда. Камерата се представя добре и при портрети, но от сепарацията на обекта от фона има какво още да се желае. За селфита е налична 32МР камера, която също осигурява много добри снимки, а освен това може да комбинира 4 пиксела в един за 8МР краен резултат.

При запис на видео ситуацията също е интересна, макар че по някаква причина не може да се снима с телефото камерата, а при опит за приближение се ползва цифрово. Основният сензор и този зад ултраширокъгълната оптика осигуряват 4K / 1080p @ 30fps видео, но без стабилизация. Специализираният за видео 2MP сензор може да снима в 1080р / 720р @ 30fps в нощен и спортен режим, като съответно се ползва оптична стабилизация или комбинация от оптична и електронна. И двата режима могат да се ползват и денем, което е полезно в случаите, в които имате нужда от стабилизацията.

Финални думи

Lenovo Z6 Pro е изключително интересен модел в портфолиото на Motorola, който, честно казано, ме изненада. Предназначеното за Китай устройство се появи и в Европа и България е сред малкото страни, в които се продава, и то на изключително агресивна цена. В момента срещу 959 лева предлага почти всичко, което може да се открие във флагмански телефон с поне 50% по-висока цена.

Потребителите ще получат голям и ярък AMOLED дисплей с малко изрязване и вграден в него сензор за отпечатъци, мощен чипсет Snapdragon 855 със система за охлаждане, 8GB RAM, FM радио, издръжлива батерия и основна камера, която се представя изненадващо добре, макар и да има някои необясними ограничения.

Сред недостатъците мога да посоча липсата на NFC, качеството на някои от камерите (ултраширокоъгълната) и отсъствието на електронна стабилизация при ползване на другите сензори, различни от този за запис на видео. Няма и водоустойчивост, а освен това е странно решението на компанията да промени само част от интерфейса на Android, но да запази оригиналния му вид на повечето други места.

И все пак това е сред най-интересните модели от висок клас на Lenovo/Motorola през последните години и се надявам, че е само началото и скоро ще го последват още модели.