HTC 7 Trophy

HTC 7 Trophy
Точно преди година Microsoft разкри идеята си за радикална промяна на мобилната си операционна система, за оставяне в миналото на наследството на Windows Mobile и започване на чисто с Windows Phone 7. Трябваше да минат още няколко месеца и да дойде есента на 2010 г., за да видим първите истински устройства с платформата. Те се появиха от различни хардуерни партньори на компанията, като само HTC показа 5 модела с Windows Phone 7. Очевидно компанията, която е сред основните поддръжници на Android, не иска да се лиши от възможността да стане лидер и при новата платформа. И макар че устройства с Windows Mobile бяха изработвани от различни производители, този път от Microsoft са се поучили от опита си и са се опитали да гарантират успеха на WP7. Новият подход заема най-доброто от практиката на Google и Apple - наложени са минимални хардуерни изисквания, а интерфейсът неизбежно е един и същ, като е изключена възможността за използване на допълнителни шелове. Те бяха популярни при Windows Mobile, на успех се радват и при Android, макар че ползата от тях в повечето случаи е спорна, тъй като са една от причините за фрагментирането на платформата на Google. Важното в случая е, че Microsoft осъществява стриктен контрол върху потребителското преживяване и така то е едно и също, независимо от това телефон на кой производител ще изберат потребителите. При Android например положението е различно, тъй като всеки телефон осигурява различно потребителско преживяване - някои добро, някои лошо.

Видео галерия

Апарат и управление

Най-достъпен в портфолиото с WP7 модели на HTC е HTC 7 Trophy. Ако трябва да го сравним с някои от другите продукти на компанията, най-подходящ ще бъде Desire - не заради хардуерните спецификации, тъй като основните - процесор (Snapdragon QSD8250 на 1GHz), вградена памет, резолюция на екрана и камера, са споделени между всички нови модели, а по-скоро като усещане. Устройствата имат много сходни черти, които се откриват в конструкцията на корпуса - около екрана има метална лента, физическите размери са почти идентични, а задният панел отново е с меко на допир покритие. Това улеснява захващането на телефона, а освен това не задържа отпечатъци. Слот за допълнителна памет няма, но на разположение са 8GB за запазване на файлове. Другата, служебна памет е представена от 512MB ROM и 576 MB RAM. Батерията е с капацитет 1300 mAh. Върху корпуса откриваме точния брой бутони, които влизат в изискванията на Microsoft - три сензорни върху предния панел, бутон за камерата (похвално решение), бутони за управление на звука и още един за включване/изключване, който служи и за заключване на екрана. Отзад се намира 5МР камера с автофокус и светкавица. Подобно на HTC Desire, горната част на корпуса е заострена, което донякъде затруднява натискането на бутона за включване/изключване. Профилът на телефона е трапецовиден, а това, заедно с покритието върху задния панел, прави захващането по-удобно. Безжичните възможности са представени от GSM/UMTS/WCDMA, WiFi b/g/n и Bluetooth 2.1+EDR, а освен това не са пропуснати GPS приемник и FM радио.

Като цяло хардуерът е приятна комбинация от различни елементи, като изключим липсата на microSD слот, но това е нещо, което не зависи от HTC. Екранът реагира отлично на докосване, ъглите на видимост са доста добри, мултитъч възможностите работят, както се очаква от тях, а за положителното впечатление голям дял има самата платформа. Вярно, Windows Phone 7 има да наваксва в много отношения, но ако обърнем поглед назад, и останалите платформи започнаха с малки стъпки и с течение на времето и с поредица от ъпдейти добавиха липсващата функционалност към която може да добавим още липса на VoIP възможности, видеоразговори, използване на телефона като модем за мобилен интернет, HDMI изход, работа с USB Mass Storage и USB OTG, трансфер на файлове през Bluetooth и т.н. Microsoft тепърва (през март) ще пусне първия ъпдейт за WP7, с който очакваме да бъде добавена удобната опция за копиране и вмъкване на текст, а освен това ще се ускори и стартирането на приложенията, тъй като сега има какво още да се желае от него. По-късно през годината очакваме и включването на мултитаскинг наред с други подобрения. Макар че HTC насочва Trophy към феновете на мобилните игри, телефонът няма никакви особености, които да го отличат в това отношение от останалите модели с WP7.

Дисплей и интерфейс

Все пак WP7 е и основният плюс на телефона. Платформата предлага напълно нов интерфейс и потребителско преживяване, което се различава тотално от останалите предложения на пазара. Интерфейсът Metro ни впечатли още когато тествахме плеъра Zune HD, така че постигнатото от Microsoft във Windows Phone 7 не ни изненада. На разположение е основен екран, върху който могат да бъдат фиксирани различни "плочки" - това е еквивалентът на уиджетите в другите платформи. Информацията в тях се обновява динамично, така че по всяко време можете да видите колко нови съобщения или електронни писма имате и след това да ги прочетете. Като плочки можете да извадите на преден план и любимите си приложения или записи от указателя, така че да са ви подръка за бърз достъп. Манипулирането им става лесно - натискате продължително и след това можете да премахвате или размествате плочките. Иначе основното меню е под формата на дълъг списък с подредени в азбучен ред приложения. Преходите между различните екрани са съпроводени с ефектни анимации, отделните икони се накланят леко, когато ги докоснете, а преминаването между различните секции на приложенията става хоризонтално. Всичко е интуитивно, а овладяването на основните принципи на интерфейса става много бързо. По много добър начин е решено и интегрирането на информация от различни услуги - настройването на поща, календар или Facebook става само с въвеждането на име и парола. След това платформата се грижи да получавате своевременно всички нови неща от различните акаунти. След ъпдейт през втората половина на годината ще бъде добавена и възможност за интегриране и на Twitter по начина по който е решена работата с Facebook (все пак и за двете социални мрежи има съответни приложения, достъпни в Marketplace). Не е изненадващо, че Microsoft забранява добавянето на допълнителни потребителски интерфейси - работата, която са свършили дизайнерите на компанията, е отлична и всяка намеса в нея може да има негативни резултати.

Затова и включеният от HTC софтуер е отделен в самостоятелна секция. HTC Hub събира на едно място серия от допълнителни приложения, които до голяма степен са аналози на тези, които могат да се открият в телефоните с Android на компанията с интерфейса Sense. Има приложение, съобщаващо прогнозата за времето, друго, което превръща светкавицата във фенерче, редактор на изображения с базови функции, програма за борсова информация, друга за водене на бележки (по-старите бележки остаряват визуално) и конвертор на мерни единици. Интересно е, че благодарение на усилията на HTC, потребителите на компанията получават и най-функционалния клиент за достъп до YouTube, какъвто засега няма за използващите телефони с WP на други производители. Добавен е още еквалайзер за персонализиране на звука (и активиране на Dolby Mobile и SRS) и приложение, с което телефонът става "по-умен" - например автоматично намаляване на силата на звънене, когато вдигнете телефона; усилване на звъненето, когато устройството е джоб или чанта; изключване на звука при обръщане с лицето надолу и автоматично активиране на високоговорителя, когато по време на разговор обърнете телефона.

Камера

Камерата на телефона е с резолюция 5МР и може да записва видео с резолюция 1280 х 720 пиксела. С видеозаписа е свързана и една интересна странност на телефона - избраната резолюция не се запазва и всеки път, когато искате да снимате в HD, ще трябва да променяте това от настройките. Подобно на повечето от новите телефони нa HTC, и Trophy разполага с функция за автоматичен автофокус при снимане на видео, която работи много добре. Качеството на клиповете е доста добро, особено при достатъчна светлина, но има какво още да се желае по отношение на записания звук. При снимките положението е подобно - когато сцената е осветена добре, можете да получите що-годе добри кадри, макар и без много детайли, но не очаквайте същото на тъмно, където и LED светкавицата няма да помогне кой знае колко. Все пак сериозен плюс е наличието на хардуерен бутон за активиране на камерата.

Примерни снимки има http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2011/01/file_544.rar .
Примерно видео може да видите http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2011/01/file_545.rar .

Мултимедия, игри и приложения

По отношение на приложенията ситуацията се подобрява с всеки изминал ден. В Windows Marketplace вече има над 9000 заглавия и постоянно се добавят нови. Няма проблем с изтеглянето от България, но само през телефона, докато в другите страни е достъпна и опция за разглеждане на приложенията през софтуера Zune. Всъщност Zune и сега е задължителен елемент от преживяването ви с WP7, тъй като приложението се грижи за копирането на информация във и от телефона. Ако искате да копирате музика, снимки и видео, това ще стане през Zune. Ще се погрижи и за сваляне на заснетото от телефона и запазването му в компютъра. Спорно решение, още повече че приложението има версия само за Windows. Все пак е единственият начин за връзка между компютъра и телефона ви.

Иначе за работата с мултимедийно съдържание се грижи плеърът Zune, който по удобен начин интегрира и различна онлайн информация за изпълнителите на музиката в телефона и дава възможност за закупуване на музика. Последното обаче не е достъпно в България. За разглеждане на снимки има отделен хъб, в който се показват и изображенията от вашия Facebook акаунт. В секцията Office са приложенията от Office Mobile, които осигуряват съвместимост с компютърната версия на офис пакета Microsoft Office. Можете да разглеждате и редактирате Word, Excel, PowerPoint и OneNote документи. Става и за разглеждане на SharePoint файлове, които са споделени от компютър. През втората половина на годината с ъпдейт ще бъде добавена и възможност за работа с документи в облака. На разположение е отлична виртуална клавиатура, но засега не се поддържа български - възможно е това да стане по-късно през тази година, когато ще бъде добавена поддръжка на 14 нови езика към сегашните 5.

Игрите, които изтеглите, отиват в отделен хъб, който е интегриран и с услугата Xbox Live на Microsoft. В секцията можете да разглеждате постиженията си и тези на другите играчи, да направите свой 3D аватар, да разменяте съобщения с приятелите си в Xbox Live и др. Търсенето е поверено на Bing - всеки телефон с WP има хардуерен бутон, с който се стартира търсачката за търсене не само в интернет, но и в конкретното приложение (в което се натисне бутона). Картите са от Bing Maps, но засега не предлагат възможност за навигация. Положението обаче ще се промени след сделката с Nokia, когато бъдат вградени възможностите на Ovi Maps.

Сред останалите части на платформата, които заслужават внимание, е браузърът. Базиран на Internet Explorer Mobile с рендиращ енджин, заел функции от IE7 и IE8, той осигурява впечатляващи възможности за сърфиране в интернет и скорост, която може да конкурира най-добрите постижения в тази област. Позволява запазването на списък с предпочитани адреси, може да работи с до 6 едновременно отворени страници, които се зареждат паралелно, поддържа мултитъч за мащабиране, има функции за търсене, запазване на текст и др. Засега няма поддръжка на Adobe Flash, но има вероятност такава да бъде добавена през есента със следващия голям ъпдейт на платформата (познат като Mango), макар че това не е потвърдено официално. Все пак Microsoft смята да поддържа възможностите на браузъра актуални, като го обновява независимо от останалата част на платформата.

Батерия и мрежа

Батерията на HTC Trophy е с капацитет 1300 mAh и на практика стига за ден при нормално използване функциите на телефона - разговори, синхронизация на електронната поща, разглеждане на сайтове, снимане, слушане на музика и работа с приложения. Все пак нещата са относителни и в зависимост от конкретния потребител положението може да е различно.

Обзор

Честно казано, не разбрахме защо HTC са позиционирали Trophy като телефон за мобилен гейминг, след като характеристиките му са почти идентични с другите модели на компанията. Въпреки това като най-евтин от серията може да намери своите потребители, особено сред тези, които искат да изпробват новата платформа, която все още прави първите си стъпки. По отношение на Windows Phone 7 Microsoft има още много работа за попълване на пропуските във функциите, но нека не забравяме, че iOS и Android започнаха по същия начин.