Motorola Defy

Motorola Defy
Ударо-, водо- и прахоустойчивите смартфони се броят на пръсти, а още по-рядко срещани са защитените модели с Android. Затова нямаше как вниманието ни да не бъде привлечено от първия такъв модел на Motorola, който за щастие има предостатъчно технически възможности. Motorola Defy може да се справи с лекота с предизвикателствата на активния начин на живот и в същото време не лишава притежателите му от всичко онова, което биха правили с някой друг смартфон с Android от по-висок клас. Като по-сериозен недостатък може да се разглежда използваната версия 2.1 на Android, но все пак ъпдейт до 2.2 ще има, макар и чак през второто тримесечие на годината. Добрата новина е, че телефонът се предлага и на нашия пазар, като освен на свободна продажба може да се закупи и с абонаментен план за мобилни услуги от VIVACOM.

Видео галерия

Апарат и управление

Обикновено асоциираме смартфоните с лъскав външен вид, изобилие от блестящи повърхности и изящни линии. Колкото и да изглеждат добре обаче, тези устройства са на "едно падане" от превръщането им в непотребна купчина електроника, особено ако не са защитени подобаващо с протектори, калъфи и т.н. При Motorola Defy този въпрос не стои. Неговата работоспособност и цялост няма да се нарушат нито ако го изпуснете върху твърда повърхност, нито ако бъдете измокрени от някой внезапен проливен дъжд. Когато писахме за пръв път за телефона, споменахме, че той е сертифициран по стандарта IP67, който гарантира водоустойчивост в продължение на половин час на дълбочина до 1 метър. Вероятно за да избегне евентуални проблеми, Motorola вече не твърди, че Defy може да бъде потопен под вода, но точно това видяхме по време на официалната премиера на устройството в България, така че можете да бъдете сигурни, че ще издържи на случайно падане в локва или дори басейн. Не забравяйте, че водоустойчивостта важи при добре затворени предпазни капачета на различните интерфейсни портове. Другата гаранция за здравина е стъклото Gorilla, което покрива екрана. Неговите качества са добре известни и Motorola го използва и в други от мобилните си продукти за предпазване от надраскване или по-сериозни поражения при контакт с остър предмет или падане.

Телефонът се предлага в два цветови варианта - черен и комбинация от черно и бяло, но засега в България официално се внася само черният като по-универсален. При такава сериозна физическа издръжливост очаквахме устройството да има и солидни размери, но на практика външният му вид се оказа различен. Размерите на корпуса са съвсем приемливите 59 x 107 x 13,4 мм при тегло от едва 118 грама, което е дори по-малко от размерите на много други смартфони без специална защита. Споменатите предпазители прикриват 3,5 мм аудиоизход и microUSB порта и е добре винаги да са плътно затворени, когато не използвате телефона. Така неговите водо- и прахоустойчиви характеристики ще са гарантирани. Иначе устройството стои добре в ръката, за което помага и мекото на допир покритие върху задния капак, а стилният панел изобщо не подсказва за специалните му способности. Като допълнителни акценти в дизайна са видимите винтове от конструкцията. Единствената по-сериозна забележка е позицията на бутона за включване и изключване, който служи и за заключване на екрана - понякога тази позиция го прави труден за натискане. Капакът на батерията се заключва здраво. Направи ни впечатление, че в бройката, която тествахме, батерията беше леко хлабава и свободно се движеше в корпуса.

Дисплей и интерфейс

Defy разполага с 3,7" капацитивен сензорен екран с резолюция 480 x 854 пиксела, който осигурява рязко изображение и много добро цветопредаване. Реагира достатъчно добре на докосване и поддържа мултитъч, така че в това отношение можете да бъдете спокойни. Ако трябва да погледнем отвъд външния вид и конструкцията на телефона, отново ще открием интересни неща. Те не се отнасят до платформата, която е Android 2.1, но все пак, ако имат търпение, след време притежателите на телефона ще получат и версия 2.2. Това не прави телефона по-малко функционален, напротив. На разположение отново са хилядите приложения от Android Market, а Motorola е включила и някои от екстрите нa Android 2.2 като например възможността за споделяне на мобилния интернет чрез превръщане на телефона в точка за безжичен достъп. За бързото въвеждане на текст се грижи технологията Swype, но засега не поддържа български, така че най-вероятно няма да ви е полезна и ще инсталирате българската клавиатура от Android Market.

Основно място в Defy заема и интерфейсът MotoBlur, който тук е в последната си версия. Софтуерът осигурява и интересна функционалност за съхраняване на цялата ви информация в сървърите на Motorola, което позволява да възстановите всичко, в случай че загубите телефона си или го смените с нов, пак с MotoBlur. Това обаче е една от функциите, които не се поддържат в България. Все пак налице е интеграция на Facebook, Last.fm и Twitter в телефонния указател. На разположение са много и различни уиджети, с които да персонализирате основните екрани на телефона - в това издание на интерфейса вече е възможно да променяте формата им, за да използвате максимално екранното пространство. За щастие използваният 800MHz процесор TI OMAP3610 се справя достатъчно добре и работата с интерфейса е бърза и удобна. Все пак ако изпълните всички 7 страници на екрана с уиджети, в които информацията се обновява в реално време, със сигурност ще успеете да го натоварите. RАМ паметта е в обем 512 MB. Докато тествахме телефона, нямахме никакви проблеми със звука при разговор - всичко се чуваше ясно и отчетливо. В настройките има опция за промяна на начина, по който работи технологията за шумопотискане CrystalTalk, така че ще можете да изберете най-доброто за вас. За жалост в телефонната част не е включена удобната опция за "умно" избиране, с каквато например разполагат много от моделите на други производители.

Телефонна книга и органайзер

Мултимедия, игри и приложения

В мултимедийно отношение смартфонът също има какво да предложи. Камерата е с резолюция 5МР и освен с автофокус е снабдена и с LED светкавица. Снимките са с прилично качество, особено ако светлината е достатъчна, макар че са малко по-тъмни, отколкото трябва. Все пак камерата дава удобен начин да запечатате екстремните си подвизи. Записва видео с VGA резолюция. Defy е съвместим с технологията DLNA за безжичен стрийминг на мултимедийно съдържание от и към съвместими източници. Отново има възможност за управляване на съдържанието на телефона чрез USB или Wi-Fi връзка директно през компютърен браузър, което ни впечатли и при Milestone. Внимание заслужава и мултимедийният плеър (неофициално може да се инсталира и върху други телефони с Android) заради допълнителната функционалност, която от Motorola са добавили към него. Има възможност за търсене на музикални клипове в YouTube, предлага възможност за слушане на SHOUTcast радиостанции (онлайн радио), интегрира услугите на TuneWiki, включително и показване на текст на песните, и добавя SoundHound за разпознаване на непозната музика. Сред другите софтуерни особености са мениджърът на батерията, който позволява да изберете различни опции за пестене на енергия. Включен е и мениджър на връзката, което осигурява по-добър поглед върху употребата на мобилен интернет от различните приложения.

Примерни снимки има http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2011/01/file_533.rar .
Примерно видео ще намерите http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2011/01/file_532.rar .

Обзор

Motorola Defy заема уникално място на пазара - устройствата, които са със защитен корпус често правят компромиси с функционалността, но в случая положението не е такова. На разположение са всички възможности нa Android, така че навсякъде и по всяко време ще може да сте онлайн. Добавеният от Motorola софтуер също е полезен и трудно бихте му намерили аналог при другите модели с платформата на Google.

Като недостатък можем да посочим сравнително малкото време за автономна работа на телефона с едно зареждане - около ден. Това все пак зависи от начина, по който го използвате, и от броя уиджети върху основния екран. Колкото и да е интересен MotoBlur, може би щеше да е добре да има опция за изключване на интерфейса и връщане към стандартния на Android. Още повече че именно Blur е виновен за забавяне на ъпдейтите до нови версии на Android.