Sony Ericsson Xperia arc

Sony Ericsson Xperia arc
Подобно на много от големите производители на телефони и Sony Ericsson базира стратегията си за присъствие на пазара на смартфони на Android след като последователно изостави Windows Mobile и Symbian. И по всичко личи компанията е решена на всичко тя да бъде успешна. За година успя да пусне на пазара 4 модела с платформата на Google, успя да спечели вниманието на потребителите, но не пропусна да направи и някои грешки следствие от силното си желание да диференцира софтуерно продуктите си от останалите предложения на пазара. Въпреки това моделите се продаваха добре, а някои от грешките бяха поправени, макар и малко късно - тук визираме изненадващата новина, че флагмана Xperia X10 ще получи ъпдейт до Android 2.3, след като дълго време изкара с Android 1.6, а в края на миналата година беше обновен до версия 2.1. Лично за нас едни от най-интересните модели с Android през миналата година бяха двете устройства от серията Xperia X10 mini и то главно заради извънредно компактните размери, които в крайна сметка не се отразиха на функционалността.

Тази година Sony Ericsson се впуска с нови сили в свирепата борба за пазарни позиции при смартфоните и изглежда се е поучила от грешките си. Новото поколение телефони с Android на компанията вече използва най-новата версия на платформата, а ъпдейтите до следващите ще се случват по-бързо; значително е намалено негативното влияние на промените в интерфейса върху цялостната работа на телефоните - приложението Timescape отново е тук, но Mediascape е заменен от уиджет; а за да помогнат в маркетингово отношение са повикани някои от добре познатите брандове на Sony и технологиите свързани с тях. Телефоните вече разполагат и с нов сензорен контролер, който позволява осигуряването на коректни мултитъч възможности.

Видео галерия

Апарат и управление

Началото на новата серия смартфони беше поставено в началото на годината с премиерата на Xperia arc (кодово име Anzu), който има честта да заеме мястото на флагман на Sony Ericsson за първата половина на годината. И до голяма степен успява. Устройството дължи името си на извитият заден панел, който му придава отличителен вид и заема основно място в запомнящия се индустриален дизайн. Всъщност, без да се замисляме може да кажем, че Xperia arc е най-впечатляващият смартфон с Android, който сме виждали досега и със сигурност ще допадне на всеки, който държи на външния вид на телефона си. Всяка извивка в конструкцията изглежда на мястото си, комбинацията от цветове е добре обмислена и ефектна, а вниманието към детайлите е много голямо. Като добавим към това и теглото от 117 грама, което е изненадващо малко за такъв телефон, но въпреки това балансирано добре, получаваме устройство, което изпъква сред морето от еднакви смартфони с Android. Размерите на корпуса са 125 x 63 x 8,7 мм, като дебелината от 8,7 мм всъщност е измерена в най-тънката част на телефона, която е в средата му. Така се постига необичайна извита форма на задната страна, която позволява на Xperia arc буквално да "залепне" за ръката и която го прави много удобен за захващане. Задният панел има специално металик покритие с преливащи цветове - в горната част е тъмно син, който преминава в сребрист. При нас беше варианта Midnight Blue, но има и бял - Misty Silver.

Върху горната част на корпуса са разположени порта на HDMI изхода и бутон за включване, който служи и за заключване на екрана, отляво е 3,5 мм изход за слушалки, а отдясно откриваме microUSB порт, бутони за контрол на звука и за активиране на камерата. Върху задната страна на корпуса са прозорчето на камерата и LED светкавица в горната страна, под тях е вторият микрофон, а най-долу - отвора на високоговорителя. Върху предната страна има още три хардуерни бутона, характерни за смартфоните с Android на Sony Ericsson. Радваме се, че компанията продължава да стои настрана от сензорните бутони - всеки, който е използвал телефон с такива знае колко досадни могат да бъдат понякога. Особеност на бутоните на Xperia arc е че техните означения не са осветени - единственото, което служи за открояването им на тъмно са два диода между тях. В конструкцията на телефона е използвана само пластмаса и като цяло сглобката е много добра, но прискърцването на панелите все още не е елиминирано напълно. Батерията е капацитет 1500 mAh, а до нея се намира и слота за microSD карта - в комплекта на телефона влиза такава с капацитет 8GB. Батерията стига за около ден стандартно използване - малко сърфиране, работа със социални мрежи, работа с камерата, слушане на музика и игри. Ако се ограничите само до разговори може да изкара и повече.

Дисплей и интерфейс

Предният панел почти изцяло е зает от 4,2" дисплей с резолюция 854 x 480 пиксела, който може да изобрази до 16М цвята и който е брандиран от компанията като Reality Display. Първото нещо, което се забелязва в него, като се изключи размерът, е колко черен може да бъде. В неактивно състояние екрана е толкова черен, че буквално се слива с обграждащия го панел, но дори и когато е включен успява да предложи нива на черното, каквито не може да видите често в LCD екран, въпреки, че са далеч от постиженията на AMOLED. За съжаление ъглите на видимост на панела не са толкова високи, колко бихме желали. Въпреки това Sony Ericsson заслужава похвала за качеството на панела, вложен в Xperia arc. Освен това се справя изненадващо добре и под директна слънчева светлина, което не може да се каже за много от съвременните смартфони. Дисплея включва и една от технологиите на Sony - мобилна версия на енджина BRAVIA, който присъства в телевизорите на компанията. Той е активен само при гледане на видео и снимки, но ефекта му е добре видим. Рязкостта на картината се усилва, прилагат се алгоритми за подтискане на шума в кадрите, цветовете се коригират, подобрява се контраста и крайният резултат е много по-приятен за очите. Екранът е покрит с устойчиво на надраскване минерално стъкло, върху което е поставен и специален филм, който осигурява допълнителна защита. Sony Ericsson са добавили и интересен начин за автоматичен контрол на яркостта. Чрез плъзгач избирате яркостта, която предпочитате и след това сензора за околна осветеност се грижи да поддържа това ниво в зависимост от условията. Така теоретично ще възприемате яркостта като постоянна.

И докато по отношение на дизайна, Sony Ericsson Xperia arc се отличава сериозно от останалите смартфони с Android, при хардуера положението е различно. В телефона се използва чипсета Qualcomm MSM8255 Snapdragon, който комбинира процесор с тактова честота 1GHz и графичен ускорител Adreno 205, който може да открием не само в другите от тазгодишните смартфони на SE, но и в телефони като HTC Desire HD, Incredible S и Desire S. Освен че е по-производителен в сравнение с първото поколение Snapdragon, той консумира и по-малко енергия, което винаги е добре дошло. По-големите хардуерни възможности определено се усещат - телефона няма проблем с възпроизвеждането на 720р видео в MP4 формат, а играта Cordy (от Android Market) работи с пълен набор от графични ефекти. Изпробвахме я и в HTC Desire и графиката автоматично беше редуцирана заради ограничените способности на видео ускорителя. Резултатите от тестовете на системата са като тези, които видяхме при Desire HD - над 58fps при Neocore и повече от 1400 точки в Quadrant. Вградената памет е 1GB от която за инсталиране на приложения са достъпни 320МВ, а RAM паметта е в обем 512МВ.

Xperia arc използва последната версия на Android с номер 2.3.2 към който са добавени софтуерните модификации на компанията. Интерфейса отново е локализиран на български - това не се среща често сред предлаганите у нас смартфони с платформата, като е включена и възможност за писане на български с виртуалната клавиатура. Като цяло промените на стандартния вид на Android са приятни за окото и не оказват влияние върху бързодействието на телефона. Основното меню е разделено на отделни екрани които се разлистват хоризонтално, а сред опциите за персонализиране са промяна позицията на иконите в менюто и сортирането му по различни критерии. Основният екран предлага 5 страници за разполагане на уиджети и поддържа мултитъч жест, с който може да отидете директно до екрана с желания уиджет. Сред специалните уиджети са Timescape, който обединява разнообразни начини на комуникация и освен, че може да покаже ъпдейти от Twitter и Facebook, дава информация за входящи разговори и съобщения. Имайте предвид, че ако се сблъскате с някакво забавяне при преминаването между основните екрани, най-вероятно за него ще е виновен именно Timescape - изглежда компанията има още работа по оптимизирането му. Ако нямате нужда от него може да го махнете и ще подобрите поведените то на телефона. В долната част на основният екран са фиксирани 4 икони за бърз достъп до определени приложения, като позицията им може лесно да бъде променена според желанието ви - просто натиснете и задръжте иконата за да я махнете и след това по същия начин може да сложите някоя друга от менюто. Впечатляващо реализирани са и промените в интерфейса на телефонния указател и приложението за работа със съобщения и работят без никакво забавяне. Компанията е включила и различни графични ефекти, които са чудесно допълнение към полирания вид на софтуерните модификации.

Камера

Камерата е друг от аспектите на Xperia arc в който се използват технологии на Sony и отново успешно. Свикнали сме телефоните с Android да не впечатляват с фотографските си възможности, но тук положението е различно. Устройството разчита на мобилен фото сензор Sony Exmor R с резолюция 8,1МР. Той е от типа чипове със задно осветяване, което му позволява да улавя повече светлина и съответно снима по-добре в условия с намалена светлина. Камерата фокусира много бързо, дори и на тъмно, а времето между два последователни кадъра е малко. Sony Ericsson са поработили и върху интерфейса на камерата и достъпа до различните настройки и вече заснетото става с жест. Ако "дръпнете" екрана в ляво ще отворите настройките за снимане, а от дясно ще получите достъп до направените вече снимки и видео. При достатъчно светлина сензора улавя доста детайли, а последващата обработка на информацията, включваща допълнителни софтуерни алгоритми, осигурява крайни цветове, които са ярки, но не съвсем като реалните. Все пак детайлите могат да бъдат повече, защото сега част от тях се размиват от по-агресивното подтискане на шума. Достъпните настройки на снимане не са толкова колкото бихме желали да видим - липсва например макро режим, тъй като телефона сам решава кога да го активира и кога не, отсъства и опция за компенсация на експозицията, която обаче е достъпна при снимане на видео.

Клиповете, които заснема камерата са във формат MP4 с максимална резолюция 1280 х 720 пиксела при 30fps и със стерео звук. Има функция за автоматично префокусиране и цифрова стабилизация за елиминиране на по-резките движения на ръката. Като цяло има какво още да се желае в това отношение, още повече, че телефона разполага с HDMI изход и недостатъците на видеозаписа ще бъдат много по-очевидни, когато гледате клиповете на голям екран.

Примерни снимки има http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2011/01/file_547.rar .

Примерно видео ще намерите http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2011/01/file_548.rar .

Мултимедия, игри и приложения

Мултимедийния плеър също е бил подложен на фейслифт и резултатите от него са впечатляващи. Има възможност да сортирате музикалните изпълнения по различни параметри, може да активирате еквалайзер и дори да разгледате клипове в YouTube за съответния изпълнител. За контрол на възпроизвеждането от основния екран има музикален уиджет, но за жалост такива бутони не се показват върху екрана, когато телефонът е заключен - тук визираме телефоните на HTC със Sense, които имат такава опция. В комплекта влизат слушалки от типа in ear (в комплект с гумени уплътнения в няколко размера), които са комбинирани и с handsfree. Те изолират околния шум и като цяло звучат по-добре от обикновените, но въпреки това ако държите на качествения звук е добре да се снабдите с други. За жалост не се поддържа възпроизвеждането на видео във формати различни от MP4 и 3GP.

Останалите софтуерни допълнения от Sony Ericsson са DLNA сървър за безжично споделяне на мултимедийно съдържание в локална мрежа и достъп до услугата Sony Ericsson Sync, която позволява синхронизирането със сървъра на компанията на данните в телефона (контакти, календар, отметки и бележки) и редактирането им през браузър. През него може да свържете и записите от телефонния си указател с Facebook и като цяло лесно да прехвърлите данните си в нов телефон. Не е пропуснато познатото приложение за идентифициране на музика TrackID, което може да се използва и за разпознаване на музика от вграденото радио. Браузъра е стандартния за Android, което означава, че с него ще може да разглеждате и Flash съдържание в страниците. Добавени са и всички мобилни приложения за достъп до услугите на Google, които по начало са част от Android. В настройките за разговорите има опция за активиране на технология за подтискане на околния шум, която разчита на втория микрофон и така отсрещната страна би трябвало да ви чува по-добре. Тук трябва да споменем, че дори и при максимално усилване, звука в слушалката при разговор е по-тих, отколкото бихме желали. Друга забележка - липсва "умно" набиране.

Обзор

Xperia arc е отбелязва отварянето на нова глава в бизнеса със смартфони на Sony Ericsson. С изключително стилен и ергономичен дизайн, телефона с лекота застава на върха на личната ни класация на най-красиви модели с Android. Като добавим към това бързият хардуер, качествената камера, много добрият дисплей с Mobile BRAVIA енджин, използването на най-актуалната версия на Android и софтуерните модификации, които са на мястото си и много рядко оказват влияние върху бързодействието на телефон, старта на новата серия е повече от обещаващ. Сред забележките може да посочим лекото прискърцване на задния панел, ъглите на видимост на екрана, представянето на камерата, което може да се подобри още, особено при снимане на видео, ограничената поддръжка на видео файлове и повечето системни ресурси, които консумира приложението Timescape. Повечето от това са неща, които могат да бъдат подобрени със софтуерни ъпдейти, така че надежда за промяна има. Sony Ericsson също изглежда решена да реагира по-бързо и осигурява ъпдейти навреме, остава да изчакаме. С две думи - Sony Ericsson Xperia arc има какво да предложи, само трябва да го оцените.