HTC ChaCha

HTC ChaCha
Социалните мрежи набират все повече фенове и беше въпрос на време да видим мобилни телефони, създадени специално за работа с тях. След спекулации, продължили месеци, през февруари разбрахме, че първите два телефона, които имат специални бутони за достъп до социалната мрежа, са два модела на HTC, носещи веселите имена Salsa и ChaCha. Засега няма признаци, че първият ще достигне официално до нашия пазар, но вторият вече е тук. Успяхме да го разгледаме и честно казано, останахме раздвоени.

Видео галерия

Апарат и управление

Както може да се досетите от формата на телефона, основната му задача ще е да изкуши феновете на социалните мрежи или хората, които пишат големи обеми електронна поща и текстови съобщения и искат да го правят по-удобно чрез хардуерна клавиатура. В този пазарен сегмент са популярни моделите на канадците от RIM, но и HTC иска да грабне част от него - поредният опит се нарича ChaCha. Смартфонът комбинира портретна QWERTY клавиатура (подобна на BlackBerry) със сензорен екран с резолюция 480 x 320 пиксела и Android 2.3, допълнен с различни софтуерни оптимизации за по-добра интеграция с Facebook.

Устройството може да се похвали със солидна изработка и конструкция, в която присъстват пластмаса и алуминий. Предният панел в по-голямата си част е метален, а върху задната страна такава е само лентата в средата на корпуса. Тук е мястото да споменем и за малко необичайната форма на телефона - клавиатурата и екранът са разположени под малък ъгъл, което на теория би трябвало да направи използването на устройството по-удобно, тъй като поднася екрана към очите. Ако имате проблем със свалянето на капака за батерията, проблемът не е при вас - конструиран е така, че успя да подразни дори нас. Използването на клавиатурата е удоволствие, тъй като бутоните реагират много добре при натискане, а издадената им форма улеснява напипването им и отделянето от околните. Известно неудобство обаче носи поставянето на бутоните за навигация в долния десен ъгъл, но пък с това се свиква лесно. За кирилизация използвахме добре познатото приложение Bulgаrian Keyboard, което позволява удобното превключване между различни клавиатурни подредби чрез натискане на два бутона. Има и възможност за създаване на асоциирани с клавишите, бързи връзки към функции и приложения.

Дисплей и интерфейс

Ключът към всички нови неща в ChaCha явно е неговият Facebook бутон. Разположен е асиметрично в долния десен ъгъл на предния панел и осигурява бърз достъп до различна функционалност в зависимост от използваното в момента приложение или от активността на потребителя. Ако го натиснете, докато сте върху основния екран на телефона, ще се появи прозорец за директно композиране на ъпдейт за Facebook. Ако го натиснете в браузъра, ще можете да споделите страницата с приятелите в социалната мрежа, а ако слушате музика и е отворен плеърът, ще можете да публикувате името на песента. И разбира се, ако камерата е стартирана, с натискането на бутона ще направите снимка и ще получите опция да добавите коментар, преди да я пуснете онлайн. Ако пък направите снимка по традиционния начин, бутонът ще започне да свети, с което иска да ви напомни, че можете да публикувате кадъра във Facebook. Системата е удобна, но не е нещо, което не може да прави и Android, просто всичко е по-удобно и на един клик разстояние.

Феновете на социалната мрежа ще я оценят, но пък не всички я използват - ние например бихме желали този бутон да води към други услуги, като Twitter например. Или поне да има опция за избор на функцията. Направи ни впечатление и нещо друго - интеграцията с Facebook не е като тази в другите телефони на HTC. Не успяхме да добавим в указателя съответните данни от профилите в социалната мрежа, както това става в HTC Desire например. Странно.

Другата добавка за изкушените от Facebook е приложението за достъп до чат функциите на сайта. Входящите съобщения се появяват в статус лентата с нотификации, а самите разговори се показват в последователен вид, какъвто имат и SMS съобщенията. За жалост обаче няма унифицирана входяща кутия за всички съобщения.

Най-противоречивият аспект на ChaCha е неговият дисплей. Макар резолюцията му от 480 x 320 пиксела да е приемлива, диагоналът от 2,6" се оказва недостатъчен, за да направи промените в интерфейса Sense достатъчно полезни. В резултат екранът изглежда претъпкан, с малко място за полезната информация. Някои от допълнителните приложения, които инсталирахме, се оказаха неудобни за използване заради малкото информация, която показваха, и се наложи често да завъртаме екрана, за да ги видим в портретна ориентация, а не в хоризонтална. Други пък имаха проблеми с адаптиране към нестандартната ориентация. Много от уиджетите върху основния екран изглеждат прекалено големи, а нарасналият размер на бутоните и различни интерфейсни елементи отнема от ценното екранно пространство. Това вероятно е направено с цел по-удобно използване на сензорния интерфейс, но като резултат полезното пространство на екрана е намалено драстично. Иначе дисплеят поддържа мултитъч жестове, но донякъде и те са ограничени от размерите. Не съвсем като при останалите телефони с Android е и работата с Flash съдържание и съвместимостта с него е ограничена донякъде. Поддържа се Lite версия, която позволява показването на банери в страниците, но не и гледането на видео.

Камера

На разположение са две камери - VGA отпред и 5МР с автофокус отзад, като втората е съпроводена и от LED светкавица. Качеството на снимките е приемливо за телефон от класата на ChaCha и със сигурност стават за споделяне в социалните мрежи, но не очаквайте чудеса. Телефонът няма HDMI изход, но такъв едва ли ще ви липсва, след като устройството записва видео с максимална резолюция 720 x 480 пиксела.

Примерни снимки има http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2011/07/file_595.rar .

Останалите характеристики на смартфона не са изненадващи - FM радио, microSD слот за допълнителна памет - ще ви потрябва, тъй като ChaCha има 512МВ ROM памет и 512МВ RAM памет. Нямаме никакви забележки по отношение работата на устройството, плавността на интерфейса или сърфирането в интернет - предвид резолюцията на екрана, процесор Qualcomm MSM7227 с честота 800MHz е повече от достатъчен, но все пак не очаквайте производителност като от двуядрен чип. В телефон като ChaCha такава не е и нужна.

Батерия и мрежа

Батерията е с капацитет 1250 mAh и макар и по-малък от този, с който сме свикнали, осигурява достатъчно енергия за автономна работа на телефона в продължение на ден или дори два - зависи какви от функциите му използвате.

Обзор

HTC ChaCha е интересно предложение за почитателите на социалната комуникация и въпреки че ни спечели със солидна конструкция, интересен дизайн и отлична клавиатура (много удобна и за писане на електронна поща), не всичко е за похвала. Компанията се е опитала да оптимизира интерфейса за работа с тази ориентация на екрана, но в някои случаи промените не са добри и в резултат се ограничава полезната площ на дисплея, който и без това е малък. Цената на смартфона също може да е по-ниска, което определено е от значение за младите потребители с по-ограничен бюджет. Интеграцията с Facebook работи и може да ви спести ценно време, което иначе трябва да вложите в работа със самостоятелното приложение за достъп до социалната мрежа.