Sony Ericsson Xperia PLAY

Sony Ericsson Xperia PLAY
Слуховете, че Sony се готви да използва един от най-популярните си брандове - този на PlayStation, в мобилната си инициатива с Ericsson, се появиха отдавна и периодично се завръщаха с нова сила. И по някое време в края на миналата година се появиха неофициални снимки на първият такъв телефон. Организацията на Sony Ericsson очевидно имаше и някакви пропуски в сигурността, тъй като последва серия от предварителни ревюта и отзиви за устройството, месеци преди официалната му премиера. А тя се състоя в началото на тази година по време на мобилния конгрес, когато разбрахме, че търговското име на устройството е Xperia Play. С него Sony Ericsson се опита да намери пресечната точка между линията си от смартфони Xperia и игровото си наследство обединено от бранда PlayStation. Заедно с това се цели към бързо нарастващия пазар на мобилни игри, който започна да отнема от пазарния дял на портативните конзоли на Sony и Nintendo.

Видео галерия

Апарат и управление

С размери 119 x 62 x 16 мм и тегло 175 грама, Xperia Play не може да мине за компактно устройство, но това е цената, която трябва да се плати за специфичния дизайн, който включва специални бутони, поместени върху подвижната долна част. Те го открояват от останалите смартфони на пазара и за щастие не правят телефона много дебел. В същото време извитият заден панел е достатъчно ергономичен за удобно захващане и тук продължава тенденцията започнала с Vivaz и след това намерила място и в други от продуктите на SE. Достатъчно е да плъзнете горната част на телефона при което ще се активира солидния слайд механизъм и ще се срещнете с игровия панел. Бутоните в него са по-малък ход отколкото тези в контролер Dual Shock, но въпреки това осигуряват много добра реакция, което няма как да не ни хареса. Към тях са добавени и два странични бутона, които попадат под показалците или средните пръсти в игрови режим, а между тях са поставени бутоните за управление на звука, така че да не пречат докато се забавлявате. Иначе между навигационните бутони върху предната част са включени и две сензорни зони, които също могат да се използват от игрите - като цяло това също помага за освобождаване на екрана от пръстите ви и постигане на по-добро игрово преживяване. Върху долната страна на телефона (в отворено положение) с поставени 3,5 мм изход за слушалки и microUSB порт - отново добре подбрана позиция, защото кабела не пречи при игра. Има и други причини за това разполагане на двата порта - така телефона може да се включи в специалната мултимедийната станция Sony Ericsson DK300, която се продава отделно.

Дисплей и интерфейс

Xperia Play е снабден с 4" дисплей, изобразяващ до 16М цвята, който има резолюция от 480 x 854 пиксела. Осигурява ярки цветове, отлична рязкост и точно цветопредаване, но по отношение на яркостта има какво още да се желае. Не се справя кой знае колко добре и под директна слънчева светлина (пряко следствие от по-ниската яркост), но това е проблем за много устройства. За съжаление не е снабден с мобилната версия на технологията Bravia, която ни впечатли в Xperia arc. Под него са разположени познатите бутни за управление на Android и за наша радост те са хардуерни, а не сензорни, които могат да бъдат активирани случайно докато играете. Телефона разчита на Android 2.3.2, като към платформата са добавени и различните интерфейсни и софтуерни допълнения на Sony Ericsson, които вече видяхме и в други телефони на компанията. Откриваме различни нови уиджети, които могат да се поставят върху многобройните страници на основния екран и приложението Timescape, което интегрира ъпдейти от Twitter и Facebook с SMS съобщенията ви за да осигури единен поток от интересна информация. Има и опция за промяна на фиксираните в долната част на екрана връзки към приложения. Преди дни стана ясно, че през октомври ще започне и ъпдейта до Android 2.3.4.

Камера

Всичко това се задвижва от процесор Qualcomm Snapdragon MSM8255 на 1GHz, който е комбиниран с графичен ускорител Adreno 205 и 512MB RAM - същите компоненти срещнахме и в Xperia arc. Производителността на двете устройства е почти идентична - макар че това не е най-мощния хардуер на пазара, Xperia Play се справя много добре с всички задачи и разбира се с игрите. Навигацията в интерфейса е плавна, като същото може да се каже и за използването на вградения браузър, който поддържа показването на Flash съдържание. Телефона има и 5,1МР камера, която обаче не разполага с Exmor R сензор и не е в състояние да записва 720р видео, а осигурява клипове с максимална резолюция 800 x 480 пиксела при 30fps - това е странно, защото хардуера със сигурност поддържа записа на HD клипове. Освен това трябва да се примирите със стандартния за Android интерфейс на камерата, а не този, който е разработен от SE за другите си модели.

Примерни снимки има http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2011/07/file_592.rar .Примерно видео:Мултимедия, игри и приложения

Сред допълненията има и няколко, които са специално посветени на геймърската специализация на телефона. Уиджета PlayStation Pocket позволява директното стартиране на версии на ретро игри - в него може да бъде открита Crash Bandicoot, която е порт на популярното заглавие за PlayStation от 1996 г., но освен това може да закупите игри като CoolBoarders 2, Destruction Derby, Jumping Flash, MediEvil и Syphon Filter. Другият уиджет води към приложението Get Game, предлагащо игри оптимизирани за Xperia Play. Третият начин за достигане до заглавията е чрез Xperia Play Launcher, който се стартира автоматично след като отворите слайдера и предлага достъп до наличните заглавия чрез големи и удобни за натискане икони, а освен това осигурява връзка към Android Market и по-точно към секцията с оптимизирани игри. В комплекта е включена карта с капацитет 8GB, така че място има достатъчно.

6 са предварително инсталираните в телефона игри - Star Battalion, FIFA 10, Bruce Lee Dragon Warrior, The Sims 3, Crash Bandicoot и Tetris, а Asphalt 6: Adrenaline може да изтеглите безплатно. Общо съвместимите игри са над 100, като те са оптимизирани така, че да могат да се възползват от хардуерните бутони. Постоянно се появяват и нови, така че ще има с какво да се занимавате. Има и заглавия, които са ексклузивни само за телефона, а сред първите е мобилната версия на хитовата инди игра Minecraft, която вече може да се закупи от AM, а по-късно ще е достъпна и за други телефони с Android. Като цяло специалната хардуерна конфигурация работи много добре и прави удоволствието от игрите по-голямо - това може да се усети добре например в екшън заглавието Bruce Lee: Dragon Master. Тук трябва да споменем и наличието на стерео говорители, които добавят и своето към игровото преживяване с телефона. Друг уникален аспект на Xperia Play е обещанието за мултиплеър игра (локална или онлайн), но поддръжката за нея зависи от конкретното заглавие. Когато не се използват за забавления бутоните продължават да са полезни - например за навигация в уеб страници и отваряне на линкове.

Батерия и мрежа

Това обаче са неща, които могат да бъдат променени със софтуерен ъпдейт. С такъв например наскоро беше добавена функцията Facebook inside Xperia, която интегрира социалната мрежа в различни от приложенията на телефона. Налице е и предна VGA камера, която може да се използва за провеждане на видеоразговори - например през Skype, който отскоро поддържа тази функционалност под Android, а с идването на версия 2.3.4 през есента ще се поддържат и видеоразговорите през Google Talk. Батерията на телефона се справя учудващо добре с допълнителното натоварване, което носят игрите и нейният капацитет от 1500 mAh стига за около 6-7 часа непрекъсната игра, а ако игровите сесии не са толкова дълги, може да очаквате около ден на смесена употреба с другите телефонни функции преди да се наложи да включите зарядното.

Обзор

Xperia Play комбинира най-доброто от смартфоните с Android на Sony Ericsson и забавленията, които асоциираме с бранда PlayStation и го прави добре. По отношение на телефонните възможности няма никаква изненади, но ни направиха впечатление някои странни липси в хардуерно и софтуерно отношение, за които стана дума по-горе. По отношение на игрите определено ще се забавлявате повече, отколкото, ако играете същото заглавие с обикновен телефон и сега е нужно само да се появяват достатъчно атрактивни ексклузивни предложения - Minecraft е такова. Xperia Play има и всички шансове да стане любим телефон на феновете на ретро игри, стига да се появят необходимите емулатори, които ще поддържат уникалните му хардуерни особености.