HTC One X

HTC One X
В края на миналата година HTC се изправи пред трудната задача да промени стратегията си за развитие, след като Samsung впрегна усилията си в производството на смартфони. Тайванската компания, която е сред пионерите на пазара на устройства с Android, трябваше да вземе тежки решения и едно от тях беше свързано с преработването на собствения потребителски интерфейс Sense, който с годините от удобство се превърна в бреме, защото в един момент натрупаните функции се отразиха на бързината на работа с него. После дойдоха и първите финансови загуби след месеци на възход, и изведнъж нещата се промениха. HTC взе бързи мерки да промени положението, докато е време, и резултатът е серията One. Тя беше представена по време на мобилния конгрес и в нея попадат три модела, покриващи основните ценови класове, към които се е насочила компанията.

Звездата в серията е HTC One X - един от първите четириядрени смартфони, достигнали до пазара, и един от първите, които разчитат на процесора NVIDIA Tegra 3. Последното отбелязва и прекъсването на сериозните връзки, които HTC имаше досега с процесорите на Qualcomm. Устройството се отличава и с характеристики като дизайн, екран, аудиовъзможности и подобрена камера и не на последно място - има значителна преднина на пазара преди други четириядрени смартфони като Samsung Galaxy S III и LG Optimus 4X HD, което може да се окаже решаващо за успеха му.

Видео галерияАпарат и управление

С размери 134,36 x 69,9 x 8,9 мм, One X без съмнение е голям телефон, но изненадващо малкото тегло от 130 г прави тези размери някак по-поносими. Особено когато телефонът разполага с впечатляващ 4,7" дисплей с резолюция 1280 x 720 пиксела. Корпусът е изработен от блок поликарбонатна пластмаса - материал, на който разчитат Nokia N9, Lumia 800 и 900. Качеството на пластмасата е много високо, а масивният характер на корпуса гарантира и липсата на скърцащи или поддаващи на натиск части. Покритието е матово, а леката извивка на корпуса прави захващането много удобно. Недостатък от този конструктивен подход е липсата на опция за смяна на батерията. Единственият по-голям отвор е този за слота за microSIM карта, който се отваря чрез кламер или игла - в комплекта на телефона HTC са добавили инструмент за изваждане на поставката за карта. One X няма и слот за флаш памет, но вградената от 32GB би трябвало да е достатъчна за почти всички потребители.

Поликарбонатният корпус може и да впечатлява, но само докато видите Super LCD екрана на One X. Това вероятно е най-добрият панел, който сме виждали досега в телефон. Той осигурява висока яркост, отчетливост и точно цветопредаване, каквото липсва при AMOLED екраните, привличащи с прекалено ярки и нереалистични цветове. Върху панела е поставено стъкло Gorilla, което подобно на Sensation е извито в краищата, с което донякъде ни напомни за Nokia N9 и Lumia 800. В средата на телефона корпусът се отдръпва и създава илюзията, че стъклото е извито подобно на Galaxy Nexus, но на практика не е така. Направи ни впечатление, че лекото натискане с пръст в зоната, в която стъклото се подава над корпуса, води до промяна на цветовете на панела. Под екрана са поставени три капацитивни бутона - връщане назад, отваряне на менюто и показване на последно използваните приложения. Над него откриваме 1,3МР камера и перфорации, под които са скрити LED индикатор и говорител. Върху корпуса има бутони за управление на звука и за включване/изключване, а върху задната страна са разположени и няколко конектора за връзка с опционална докинг станция. Другите елементи от корпуса включват два микрофона и 8МР камера с "умна" LED светкавица, автофокус, F2.0 бленда, 28mm обектив и сензор със задно осветяване (BSI).

Приятните изненади продължават и по отношение на другите хардуерни характеристики на телефона. Европейската версия е снабдена с четириядрения чип NVIDIA Tegra 3, който работи на 1.5GHz и е комбиниран с 1GB RAM и 32GB вградена памет. Под капака се намира и батерия с капацитет 1800 mAh, която ни осигури около ден на автономна работа. Разбира се, това зависи от начина, по който използвате телефона - ако се впуснете в игрови забавления със заглавия като Shadowgun, не очаквайте да получите повече от 3 часа автономност, но при балансирана употреба успяхме да постигнем около ден работа с един заряд.

Сред безжичните възможности за връзка откриваме WiFi a/b/g/n, Bluetooth 4.0 с поддръжка на стандарта aptX за трансфер на звук с високо качество (поддържа се от аксесоарите Nokia Play 360 и Nokia Essence, които тествахме наскоро), NFC чип и четирибандови HSPA/WCDMA и GSM/EDGE мобилни възможности. За връзка с телевизор може да се ползва microUSB портът, който поддържа стандарта MHL, но ще трябва да се снабдите с допълнителен адаптер. Не са пропуснати жироскоп, GPS, компас и обичайният набор от сензори - за движение, за близост и за околна осветеност.

Дисплей и интерфейс

One X е сред първите телефони на HTC, които се продават с Android 4.0, като към платформата е добавена обновена версия на познатия потребителски интерфейс Sense. За щастие той вече е далеч по-изчистен от предишните варианти и предлага по-добро потребителско преживяване, като се опитва да остави непроменени някои от основните нови възможности на Android 4.0. Уиджетите с разточителна 3D графика са заменени с нови, които са с по-обикновен вид, но пък до известна степен следват стилистиката на Ice Cream Sandwich. В същото време последната версия на Android остава скрита от интерфейса, като HTC дори са променили вида на мениджъра на приложения, който е един от основните елементи в платформата.

Екранът може да предложи до 7 страници за уиджети и връзки към приложения и сайтове, като управлението на съдържанието става по познатия начин - с пощипване на екрана показвате всички панели и можете да управлявате броя им, а с продължително натискане се показва панел с наличните уиджети и връзки. Менюто с приложенията е разделено на три секции - всички, често използвани и изтеглени, но има и опция за премахване на това разделение или за промяна на подредбата на категориите. Има някои нови уиджети като например калкулатор и уиджет за слушане на радио, но всички те са с по-големи размери и заемат много от екранното място. Промяна има и в музикалния плеър, който сега осигурява връзки и към други музикални приложения, а освен това в него е интегрирана услугата за разпознаване на музика Sounhound. Налице е аудиотехнологията на Beats Audio (подсилва басите), която може да се ползва не само в плеъра, но във всички мултимедийни приложения в смартфона. В комплекта има стандартни слушалки, но както писахме вече, първите 500 закупили смартфона от "М-Тел" получиха и слушалки Beats.

Камера

HTC поставя един от основните акценти в смартфона върху камерата му, което според компанията е определящата характеристика при покупката за мнозина потребители. Тя използва 8МР CMOS сензор със задно осветяване (BSI), което подобрява светлочувствителността - предимствата на технологията се забелязват най-добре при снимане на тъмно. Другите елементи, които се отразяват на фотографските качества, са максималната бленда F2.0, широкоъгълната 28 мм оптика и специалният чип, който се грижи за работата на камерата. Телефонът може да записва и видео с резолюция 1080p, като по време на запис осигурява опция за заснемане на снимки. Дори когато възпроизвеждате заснетото, можете да извадите кадри от него с резолюция 1920 x 1080 пиксела, като натиснете специалния бутон върху екрана.

На разположение е и LED светкавица, която предлага 5 различни степени на яркост - това се регулира автоматично от телефона в зависимост от условията и близостта до обекта. По този начин теоретично се избягва "прегарянето" на кадъра, но в тестовете ни телефонът невинаги успяваше да го избегне. При достатъчно светлина получените кадри са доста добри с достатъчно уловени детайли. Ако задържите бутона на камерата, One X влиза в burst режим и може да заснеме до 99 последователни кадъра при много висока скорост. След това можете да изберете един от тях, който да бъде запазен, а останалите - изтрити. Има и куп креативни ефекти, с които да направите снимките още по-интересни, а ако искате да се впуснете в повече творчески занимания може да се обърнете към редактора на видео, който осигурява разнообразни готови шаблони на различни теми. Открихме и вграден HDR режим, който е от полза при снимане в силно контрастни условия. Трябва да отбележим, че плеъра за видео вече може да показва субтитри.

Демонстрация на ефектите има http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2012/01/file_617.rar .
HDR кадри има http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2012/01/file_618.rar .
Други примерни снимки с One X може да намерите http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2012/01/file_619.rar .Мултимедия, игри и приложения

Браузърът също изглежда по-различно и вече предлага опция в менюто за включване или изключване на Flash съдържанието в страниците, както и опция за показване на компютърната версия на сайтовете вместо мобилната. В лентата за управление на браузъра откриваме и бутон, който отваря инкогнито подпрозорец, чрез който можете да сърфирате в интернет, без да останат следи в историята. Добавена е и опция, която конвертира страниците в текст и изображения за по-лесно четене, а освен това може да запазвате страници и видеоклипове за по-късен достъп до тях. Едва ли е нужно да уточняваме, но както подобава на смартфон от висок клас, работата на браузъра е безпроблемна.

За производителността се грижи процесор NVIDIA Tegra 3 с работна честота 1,5GHz, който все още се среща рядко в смартфони. В него са добавени 4+1 ядро, като последното се грижи за изпълняване на задачи, които нямат нужда от големи изчислителни ресурси. Това е и един от начините, по които процесорът пести енергия, когато не се играят игри или се гледа HD видео. По отношение на синтетичните тестове смартфонът се представи повече от добре - в AnTuTu успяхме да регистрираме 10286 точки, в Quadrant - 4524, а във Velamo - 1600. Както можете да видите на графиките, One X почти винаги застава на първо място.

Батерия и мрежа

Качеството на звука при разговор е много добро, което до известна степен се дължи на двата микрофона и системата за редуциране на околния шум. Както споменахме, батерията с капацитет 1800 mAh е в състояние да осигури ден на автономност, което е много добро постижение за смартфон с такива технически характеристики. При активно използване на електронна поща, сърфиране в интернет, писане на съобщения, използване на Google Maps, слушане на музика, разговори и работа с камерата получихме около 12-13 часа на автономност, но в други случаи с различно потребление телефонът работи повече от ден, преди да се наложи да го заредим.

Обзор

Една от основните задачи на HTC One X е да върне доверието на потребителите в компанията, което през миналата година беше поставено на изпитание, и според нас се справя много добре с това. С нов дизайн, впечатляващи хардуерни възможности и софтуерни промени, които поемат по по-минималистичен път, новият флагман на тайванците е изработен добре, има отличителен външен вид и осигурява бърз процесор, много добра камера и екран, какъвто скоро не сме виждали. Някои потребители сигурно няма да харесат отсъствието на опции като сменяема батерия и слот за флаш памет, но поне за нас това не се оказа голям проблем. Те обаче са в списъка с възможности на Samsung Galaxy S III и на LG Optimus 4X HD, които скоро ще са в продажба, но пък HTC One X имаше солидно предимство по отношение на пазарната премиера и достатъчно време, за да увери потребителите да инвестират в него.