Nokia Play 360 (MD-50W)

Nokia Play 360 (MD-50W)
Заедно с Bluetooth слушалките Nokia Essence, финландската компания представи и други интересни мобилни аксесоари, които са снабдени с безконтактната технология NFC. Такъв е високоговорителят Nokia Play 360 MD-50W, който осигурява удобен начин да споделите любимата си музика с приятели или пък просто да послушате, без да използвате слушалки. Името не е случайно, тъй като устройството има специална конструкция на говорителите, позволяваща звукът да покрие 360-градусова зона, което на практика е навсякъде около него. В допълнение, дизайнът на корпуса е отличен с престижна награда Red Dot.

Видео галерия

Апарат и управление

Джаджата е с атрактивен външен вид, но не очаквайте да я сложите в джоба си - все пак размерите от 110 x 110 x 124 мм и теглото 514 грама я правят по-подходяща за чанта. По-голямата част от корпуса е изработена от перфориран алуминий, което оставя усещането за висока здравина - то се подсилва и от липсата на каквито и да било подвижни се части. Върху предната част откриваме бутони за управление на звука и за сдвояване с Bluetooth устройство, а върху задната е бутонът за включване, microUSB за зареждане и 3,5 мм жак за връзка с устройства, които нямат безжични възможности. В предната част на горната страна се намира NFC зоната, а долната част, която е гумирана, помества слота за батерията, който е покрит с капаче (върху него са всички важни инструкции за работа). Батерията е стандартната BL-5C с капацитет 1020 mAh и може лесно да бъде заменена с друга с развиването на един винт. В комплекта влизат microUSB зарядно (зареждането е възможно и през компютър), кабел с два 3,5 мм аудиожака и неопренов калъф с карабинер за закачване. Калъфът е плътен и е подходящ за използване например на плажа, тъй като пречи на влизането на пясък в отворите от решетката. Горната част на говорителя остава открита, но тя е защитена с мрежа.

Ако имате телефон с NFC, връзката е повече от лесна - просто докосвате или доближавате устройството на разстояние до 15 мм от обозначената зона в предната част на устройството и свързването е налице. При това говорителят се включва автоматично, ако преди това е бил изключен. По същия начин чрез докосване можете и да разкачите двете устройства. Ако нямате джаджа с NFC, ще трябва да използвате традиционния начин - включвате говорителя от бутона върху задната страна и задържате предния бутон, за да се активира режим на сдвояване. Всъщност, когато извадите от кутията устройството и го включите, то автоматично ще влезе в такъв режим. Това става и когато изчистите от него информацията за предишни връзки. При включване Nokia Play 360 се свързва с последното устройство, с което е бил използван, а ако то не е достъпно, се пробва следващото в списъка. Има и функция за автоматично изключване, която се задейства след 30 минути на неактивност. В интерес на истината устройството може да помни данни за 8 различни устройства, но в един момент може да е свързано само с едно. Има и опция за сдвояването с друго устройство, докато се възпроизвежда музика, а след това с натискане на Bluetooth бутона може да се преминава между двата източника на звук. Това е удобно, ако сте с приятели и се редувате да пускате музика от два телефона.

Мултимедия, игри и приложения

Има и опция да добавите втори говорител и така да получите стереозвук, като в този случай връзката между двата е безжична. Това става, когато и двата говорителя са изключени и се задържи бутонът им за включване в продължение на 5 секунди. Не успяхме да изпробваме съвместната работа, но дори и един говорител осигурява достатъчно силен звук (мощност 2,1W), за да изпълни средна по големина стая. За това се грижи 2.5" говорител, покриващ честоти в диапазона 86 - 21 000 Hz, чиято работа е подпомогната и от специална басрефлексна кухина за изваждане на плътни ниски звуци. Озвучаването се случва във всички посоки около джаджата, като звукът е равномерен и без изкривявания с отчетливи високи честоти и плътни баси. Устройството поддържа и стандарта aptX за предаване на звук без загуба в качеството през Bluetooth, но доколкото ни е известно, засега тази функция не се поддържа от телефон на Nokia.

Обзор

Nokia Play 360 наистина звучи впечатляващо, а още един плюс в негова полза са сравнително компактните му размери. Трудно бихте го побрали в джоб (това е едно от основните качества на популярния говорител X-Mini), но ще се чувства комфортно в раница, а възможността за работа от над 20 часа с един заряд на батерията (при 60% сила на звука) го прави подходящ за пребиваване далеч от източници на електричество. На свой ред опцията за връзка чрез кабел разширява още повече възможностите за употреба.