Samsung I9300 Galaxy S III

Samsung I9300 Galaxy S III
С представянето на следващия топмодел в серията Galaxy, Samsung успя да направи нещо, което друг производител не можа да постигне - създаде предварително очакване, каквото може да се сравни само с това към продуктите на Apple. Дали го оправда напълно, е друг въпрос, но корейската компания има големи амбиции и фактът, че вече се изкачи на върха при производителите на смартфони, ясно демонстрира това. Ще припомним, че първо очаквахме да видим Galaxy S III на мобилния конгрес в Барселона, но Samsung бързо охлади ентусиазма ни, като заяви, че няма такива планове и вместо това смята да ни запознае с телефона до края на второто тримесечие. Причината за отлагането според слуховете се оказа желанието търговската премиера на смартфона да се състои скоро след представянето, и то във възможно най-много страни и оператори. И така се случи на практика - в рамките на месец май се състоя и представянето (в Лондон), и дебютът в магазините в много страни, сред които и България. Чаканото от мнозина устройство показва и ясна смяна в стратегията на корейската компания, която вече започва да обръща много по-голямо внимание на софтуера, отколкото досега. Усилията в тази посока може и да са свързани с преднината, вероятно от месеци, която Samsung има преди появата на основния конкурент на Galaxy S III през тази година - iPhone 5. С масиран старт и примамливи хардуерни и софтуерни възможности, смартфонът може дори да спечели много от верните фенове на американците.

Видео галерия

Апарат и управление

Galaxy S III е с дизайн, в който прилики със смартфона на Apple липсват напълно. Компанията описва вдъхновението за създаването му като идващо от природата, и по-точно от речните камъни. Това обаче ни напомни и за други подобни устройства - Motorola Pebble и Palm Pre, чийто дизайн също е вдъхновен от природата. Формата на Galaxy S III е заоблена и с плавни преходи между различните повърхности, а лъскавата повърхност подсилва приликата с речен камък. Синята версия, която ще се забави малко, е с интересна текстура под повърхността на задния капак, напомняща алуминий. Подобно на Galaxy S II, панелите на телефона са изработени от пластмаса, но всички детайли са напаснати отлично. Заради лъскавата повърхност на задния панел телефонът буквално залепва в ръката, което е плюс предвид по-големите размери на корпуса, но пък тя се драска много повече, например в сравнение с текстурирания заден панел на Galaxy S II. Плавният преход между екрана и страните на телефона и липсата на ръбове улеснява и взаимодействието с устройството - пръстът се плъзва без усилие върху повърхността. Смартфонът е изненадващо лек с неговите 133 грама, а въпреки размерите от 136,6 x 70,6 x 8,6 ммможе да се използва и с една ръка, макар и малко по-трудно.

Екранът е защитен със стъкло Gorilla, а върху него има покритие срещу задържането на пръстови отпечатъци. Под него е разположен централен хардуерен бутон плюс два капацитивни, а над него откриваме предната камера, сензор за околната осветеност и многоцветен LED индикатор, който известява за различни събития. Отзад откриваме камера, светкавица и отвор за високоговорител. Върху страничните повърхности са поставени бутони за управление на звука и за включване/изключване на устройството, 3,5 мм аудиоизход и microUSB порт, който поддържа стандарта MHL, за връзка с телевизор чрез HDMI интерфейс. Интересно е, че задният панел е направен от много тънка пластмаса, която се огъва особено много, докато го сваляте, но без никакви последици за целостта му. Под него се намират батерията с капацитет 2100 mAh, място за microSD карта и слот за microSIM. Като цяло конструкцията на телефона е солидна, но няма как да не я сравним с тази на HTC One X или на Nokia Lumia 800, чийто unibody поликарбонатен корпус прави по-добро впечатление. Все пак и подходът на Samsung има своите предимства, защото така компанията е осигурила слот за допълнителна памет и възможност за смяна на батерията.

Дисплей и интерфейс

Основна причина за по-големите размери на телефона е неговият дисплей. С диагонал 4,8" и резолюция 720 x 1280 пиксела, той носи бранда HD Super AMOLED, което означава, че е готов да ви изненада с ярки и наситени цветове (далеч от естествените), впечатляващ контраст (много наситено черно), високи ъгли на видимост и добро поведение под директна слънчева светлина. Панелът е с пикселна подредба PenTile вместо RGB, което може да не се хареса на някои потребители, но на практика технологията е подобрена, а заради високата резолюция отделните пиксели могат да бъдат трудно забелязани. Ако го сравним с панела на HTC One X, който е от типа Super LCD 2 и определено успя да ни спечели с качествата си, AMOLED екранът е по-ярък и осигурява по-ярки цветове, но пък балансът на бялото не е толкова точен. HTC One X има малка преднина по отношение на резкостта на изображението, особено при изобразяването на текст в браузъра, което се дължи на RGB подредбата на панела.

Смартфонът работи с последната версия на Android - в случая това е версия 4.0.4, към която отново е добавен интерфейсът TouchWiz, но вече обогатен с допълнителна функционалност. За начало на разположение са 7 страници на основния екран за уиджети и връзки към приложения, като куп опции за персонализация - промяна на позицията им, изтриване или добавяне на нови. Преходът между екраните става с 3D анимация, но има опция и за показване на всички страници с пощипване на екрана и за бързо прелистване чрез плъзване на пръст върху точките в долната част на екрана. Това са все неща, които видяхме още в Galaxy S II и са в сила и за страниците с приложенията. Пак има опция за показване на всички на екрана за бърз преход към избрана страница, може да се променя позицията на отделните икони, налични са няколко начина за представяне на иконите, а освен това има и възможност за скриване на приложения, които не са видими в основното меню. Направи ни впечатление, че Samsung е променил начина за създаване на папки, който предлага стандартния Android 4 - вместо просто да пуснете една икона върху друга, за да направите папка, трябва да влезете в менюто и да изберете съответната опция. В падащата лента за известия също им промени. В нея са налични 10 бързи връзки към различни функции, а освен това оттам можете да влезете и в настройките на телефона. Както и при другите телефони с Android 4, можете да изтриете нотификации, като плъзнете пръст върху тях. Това действие е достъпно и в мениджъра на задачи, който се активира чрез продължително натискане на централния бутон.

Камера

Смартфонът разполага с основна камера с резолюция 8МР, която разчита на сензор със задно осветяване за улавяне на повече светлина и е комбинирана с 28mm f/2.6 обектив. Осигурява снимки с впечатляващо качество и много уловени детайли в кадрите при наличието на достатъчно светлина, но очаквано на тъмно положението не е добро - тук на помощ идва много добрата LED светкавица. Сред новите функции на камерата са HDR режим за правене на снимки с широк динамичен диапазон (подходящо за сцени със силно контрастни зони - например такива с осветени участъци и тъмни сенки), вграден панорамен режим, опция за директно изпращане чрез email на снимката към хората, които са на нея, и режим за бързо последователно заснемане на 20 кадъра. При последната функция може да се активира и функцията Best Shot, при която телефонът автоматично избира най-успешната снимка, но при желание можете да посочите и друга. Интерфейсът на камерата е удобен и позволява лесна промяна на показваните върху екрана икони, така че да го настроите според предпочитанията си. Записваното 1080p видео също изглежда много добре и е на път да се подобри още повече благодарение на усилията на софтуерните ентусиасти. Налице е и 1.9MР предна камера, също с BSI сензор, която може да записва HD видео при 30fps.

Примерни снимки има http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2012/01/file_621.rar и http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2012/01/file_622.rar .Мултимедия, игри и приложения

Samsung Galaxy S III разполага с куп приложения, които го отличават от останалите телефони с Android - някои от тях са предварително инсталирани, а други могат да бъдат изтеглени от магазина за приложения на компанията. Част от приложенията вече дебютираха в Galaxy Note, така че вече са ни познати. S-Memo например дава възможност за бързо скициране на бележки (тук ще помогне и специалният стилус, който ще е достъпен скоро), S-Planner заменя стандартния календар и предлага функционален уиджет и полиран интерфейс, а Mini Diary служи за водене на персонален дневник, в който може да се добавят и мултимедийни файлове.

Във фокуса обаче попадат други приложения, които според Samsung правят смартфона много по-умен. Една от тези функции е Smart Stay, която смятахме за ненужна, докато не се убедихме на практика в полезността й. Когато бъде активирана, тя периодично използва предната камера, за да разбере дали потребителят гледа към екрана. Това е много удобно при четене на електронни книги или уебстраници, тъй като не се налага често да докосвате екрана, за да не се изключи подсветката му. Така докато гледате към екрана, той ще остане с активна подсветка. Имайте предвид, че ефективността на Smart Stay зависи от околната осветеност и ако е по-тъмно, най-вероятно няма да успее да проследи погледа ви. S-Voice е функция, която може да мине като директен отговор гласовия асистент на Siri в iPhone 4S, но на практика има много по-ограничена функционалност. В интерес на истината, това е познато приложение на Vlingo, но с променен от Samsung интерфейс. Осигурява възможност за изпълнение на различни задачи, като показване на информация за времето, стартиране на приложения, търсене в интернет, създаване на записи в календара, обаждане на избрани контакти, активиране на телефонни функции и т.н. И макар че приложението разпознава глас, струва ни се, че в реални условия полезността му няма да е особено висока, още повече че не може да се мери с възможностите на Siri.

И макар че S-Voice не работи както ни се иска, добавените в телефона функции за управление чрез жестове са съвсем на място. Чрез Direct call можете да се обадите на човека, с когото си пишете съобщения или чийто профил в указателя разглеждате в момента, просто като поставите телефона до ухото си. Ако се намирате в дълъг списък можете да отидете в началото му, като потупате два пъти телефона в горната му част. Друга от интересните функции ще ви извести с вибрация за пропуснати събития, когато вземете телефона в ръка, а за да заснемете съдържанието на екрана, е достатъчно да прокарате длан през него от ляво на дясно или обратното. Ако искате да стартирате бързо камерата, можете да го направите или като поставите връзка към нея върху екрана в заключено положение, или просто като активирате специалния жест за включването й - с него трябва да задържите пръст върху екрана и да завъртите устройството. Има и други, разчитащи на жестове действия, които са познати и от Galaxy S II.

В софтуера откриваме и полезни допълнения, които срещнахме и при One X - например браузърът предлага възможност за запазване на страници за по-късно, а освен това има опция за показване на текста в удобен за четене формат. Последните две неща обаче може и да са част от последната версия на Android. Не са пропуснати и хъбовете на Samsung за достъп до игри, музика и филми, но някои от тях не са достъпни на територията на страната ни.

Памет, софтуер и връзки

Възпроизвеждането на заснетите снимки и видео е впечатляващо върху AMOLED дисплея на телефона, но разбира се, след прехвърляне в компютър цветовете не са толкова ярки. Телефонът има един високоговорител, който е достатъчно силен, но внимавайте да не го закриете, тъй като тогава звукът спира напълно. Иначе телефонът се справя с възпроизвеждането на много видеоформати и може да покаже субтитри, но в тестовете ни не успя да се справи с няколко AVI файла с обикновена резолюция. Няма страшно обаче, тъй като на помощ идват безплатни плеъри като Vplayer, Daroon или BSPlayer, които са достъпни за изтегляне от Google Play. Заради една уникална функция обаче, ще ви се иска винаги да използвате плеъра на Samsung. Става дума за възможността за минимизиране на възпроизвежданото видео в малко прозорче върху екрана, което се показва, докато правите нещо друго с телефона. Например можете да сърфирате в интернет, да разглеждате снимки или пък да пишете съобщение или електронно писмо. Достатъчно е да кликнете върху него, за да го отворите отново на цял екран. Това не само демонстрира хардуерните способности на смартфона, но и дава ново значение на думите многозадачна работа.

Възможностите за връзка са подобаващо разточителни. Samsung Galaxy S III поддържа изтеглянето на данни от мобилна мрежа с максимална скорост 21Mbps, а освен това осигурява Wi-Fi a/b/g/n с технологията Wi-Fi direct, Bluetooth 4.0(LE), GPS/GLONASS приемник, NFC чип за безконтактна връзка и microUSB порт със стандарта MHL за осигуряване на връзка с HDMI чрез допълнителен адаптер. Наскоро стана ясно, че компанията е променила пиновете на порта и той е несъвместим със съществуващите MHL адаптери. Благодарение на функцията All Share, телефонът може да се свърже с телевизор и други устройства и чрез технологията DLNA. Вградената памет е 16GB, но компанията обещава варианти и с 32GB и 64GB. В допълнение на microSD слота, всеки потребител може да използва и още 50GB онлайн място в услугата Dropbox. Телефонът има дори барометър, който може да се окаже от полза за някои приложения за прогнози за времето.

Батерия и мрежа

По отношение на производителността нямаме никакви забележки. Четириядреният процесор Exynos 4 с честота 1.5GHz се справя с всяка задача, с която решите да го натоварите, и се представя впечатляващо и при сериозни задачи като забавления със съвременни 3D игри. Заглавия като Shadowgun, DeadSpace и особено новата NOVA 3 (която изтегля още 1,7GB допълнителни файлове) изглеждат отлично и доставят не по-малко удоволствие, особено когато се играят върху екран с такива качества. Телефонът се представи отлично и при тестване със синтетични тестове и задминава резултатите, постигнати от NVIDIA Tegra 3. Работата на интерфейса беше плавна и като цяло случаите, в които успяхме да затормозим телефона, бяха по-скоро много рядко изключение. Телефона включва система за редуциране на шума при разговор, която би трябвало да подобри качеството на звука за отсрещната страна, но при нас се случи обратното и се наложи да я изключим (става от опциите на приложението за набиране).

Цялата тази изчислителна мощ би трябвало да има катастрофално въздействие върху времето за автономна работа, но на практика положението се оказа различно и Galaxy S III успя да ни изненада приятно в това отношение. Благодарение на батерията с капацитет 2100 mAh и вероятно направените от Samsung софтуерни оптимизации, смартфонът успя да осигури автономност повече от цял ден, която включва разговори, сърфиране в интернет, снимане на музика и видео, използване на различни приложения и малко игри. Ако работите с по-малко от възможностите на телефона, можете да очаквате дори и два дни, преди да заредите батерията.

Обзор

Няма съмнение, че Samsung Galaxy S III ще успее да изпревари продажбите на предшественика си. Устройството предлага интересен микс от актуални технически характеристики, висока производителност, дълъг живот на автономност с едно зареждане и софтуерни подобрения в интерфейса, повечето от които се оказват полезни - с тях лесно може да спечели потребителите, които нямат нищо против да получат телефон с по-големи физически размери. Въпреки че изработката е солидна, а конструкцията - стабилна, иска ни се корейската компания да беше заложила на премиум материали за създаването на телефона. Все пак става дума за хай-енд модел, на който подхожда нещо по-престижно. В същото време разбираме, че сегашният вид на телефона е позволил добавянето на елементи като сменяема батерия и слот за външна памет. За дизайна ще оставим всеки да прецени за себе си, защото това е субективно решение.

Устройството има множество софтуерни особености, които да го отличат от конкурентите на пазара и макар че S-Voice не се представя особено добре, останалите допълнения, сред които Smart Stay, Direct Call, Tap to Top, Pop up play и управлението чрез жестове, са полезни. Интерфейсът TouchWiz 4.0 също изглежда много по-добре от предишните си издания, а за камерата можем да кажем само хубави неща, макар че не осигурява чак толкова голямо подобрение в сравнение с тази в Galaxy S II.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM