HTC One X+

HTC One X+
Един от най-популярните смартфони на HTC през изминалата година без съмнение беше One X. Устройството, което дебютира по време на мобилния конгрес, успя да предложи атрактивен набор от технически характеристики, обвити от стилен поликарбонатен корпус, успя да спечели и нас, когато го тествахме през миналата пролет. Смартфонът се радваше на потребителското внимание, но скоро се сблъска със силната конкуренция на Samsung Galaxy S III и беше време да се пусне негов ъпдейт, който да задържи потребителското внимание до мобилния конгрес и идването на новия топмодел за 2013 г. Той се появи под формата на модела One X+, който обърна внимание на някои от недостатъците на предшественика си и за мнозина това е версията на One X, която HTC трябваше да представи още в началото. Не че и One X не е впечатляващ смартфон, но скоростта, с която мобилната индустрия се движи скоро го изправи пред силни предложения от другите производители.

Видео галерия

Апарат и управление

One X+ запазва познатия дизайн, което приветстваме, защото One X е един от най-добре изглеждащите модели на компанията, който сме виждали досега. И въпреки че формата остава същата, има някои променени детайли, които отличават телефона от предшественика му. One X+ се предлага само в черен цвят, а поликарбонатният му корпус има матово покритие, което го обхваща изцяло. Капацитивните бутони вече светят в червено, а логото на HTC върху задния панел вече не е сребристо. То е черно, но въпреки това се откроява върху матовия заден панел на телефона. Зоната на камерата също е черна, а около лещата е поставен червен кръг. Червено е и логото на Beats Audio, но вече без съпътстващ надпис. Забелязахме и малка промяна в предната камера - при One X предпазното й стъкло е потънало под поликарбонатната пластмаса, докато при One X+ то е почти на едно ниво с повърхността. В интерес на истината предната камера също е подобрена и вече е с 1,6МР сензор вместо 1,3МР.

Като цяло това изчерпва промените във визуално отношение. Запазването на формата на корпуса и добавянето на матовото покритие правят задържането на телефона в ръка много по-удобно, което се подпомага и от леката извивка на задния панел и дизайна на страничните повърхности. Това се подразбира от конструкцията на телефона, но все пак трябва да уточним, че няма никакви проскърцвания в панела при работа - също както и при One X. Като цяло смартфонът оставя усещане за солиден продукт, който в новото си оцветяване има вид като на излязъл от шпионски филм. HTC One X+ е с размери 134,36 x 69,9 x 8,9 мм и тежи 135 г.

Дисплей и интерфейс

Непроменен от One X остава дисплеят, което е добра новина. Това е един от най-качествените мобилни екрани, които сме виждали досега. Той е с диагонал 4.7", изработен е по технологията Super LCD 2 и предлага резолюция 1280 x 720 пиксела (312 ppi). Покрит е със стъкло Gorilla Glass 2, което е извито в краищата. Всички суперлативи за качествата на панела няма да са пресилени, защото осигурява точно цветопредаване (не като това на Super AMOLED), високи ъгли на видимост и отличен контраст, а заради технологията на монтиране, която намалява разстоянието между него и защитното стъкло, иконите сякаш плуват под повърхността. Има и висока яркост, която подобрява видимостта на открито.

Основните и съществените промени обаче са във вътрешността на телефона, а две от тях се справят с последиците от два важни недостатъка при използването на подобен дизайн на корпуса - невъзможността за смяна на батерията и липсата на слот за добавяне на допълнителна памет. В това отношение One X+ се представя на ниво - докато One X разполагаше с 32GB вградена памет, която за много потребители е повече от достатъчна, тук обемът й се е удвоил до цели 64GB. На свой ред капацитетът на батерията е нараснал от 1800 mAh до 2100 mAh, което осигурява още повече време на автономна работа.

Подобрението в това отношение е осезателно, макар че и новият процесор консумира повече енергия. Въпреки това телефонът работи повече с един заряд и в някои случаи може да мине ден и половина, преди да се наложи да презаредите, но ако ползвате по-активно различните функции на телефона, може да не ви стигне и за ден. За допълнително подобряване на автономността HTC са добавили бърз път до функцията за активиране на режим на пестене на енергия, който е достъпен през падащото меню на Android. Може да го оставите постоянно включен.

Телефонна книга и органайзер

HTC One X+ е първият телефон на компанията с Android 4.1 Jelly Bean и интерфейс HTC Sense 4+, а почти едновременно с пазарната му премиера ъпдейт до тези версии получи и One X. Новата версия на интерфейса продължава започнатото с предходните издания по отношение на функционалността, но обръща повече внимание на външния вид и определено се усеща по-лека и без да се намесва прекалено в потребителското преживяване, макар че намесата на HTC се усеща навсякъде. Тя обаче по добър начин допълва възможностите на Android и прави ползването им някак по-удобно.

Функциите, характерни за Jelly Bean, също са тук. С продължително натискане на основния бутон получавате веднага достъп до услугата Google Now и съответно до търсенето или до картите с информация, независимо от приложението, в което се намирате. Работата на интерфейса е плавна, което се дължи до известна степен и на подобренията от технологиите в Project Butter, а отварянето и затварянето на приложения е почти мигновено. За това помага и бързият процесор, но едва ли ще откриете сериозна разлика в сравнение с One X, особено след последния ъпдейт до Android 4.1. В лентата с известия се поддържат нотификации с променлив размер, но от HTC са решили да използват жест с два пръста за разширяването или свиването им. Това е малко неудобно, още повече че в стандартната версия на Android 4.1 разтварянето става само с един пръст.

Включена е софтуерната клавиатура на HTC, която е на мястото на стандартната на Jelly Bean, но най-вероятно няма да я ползвате, особено ако предпочитате да пишете с фонетична подредба, защото такава липсва и вместо нея има БДС. В същото време стандартната клавиатура на Jelly Bean има такъв режим, но тъй като е премахната, ще се наложи да инсталирате друга. По отношение на браузъра в телефона са инсталирани два - на HTC, който има някои промени в интерфейса от компанията, и Chrome. След тестовете ни горещо препоръчваме ползването на Chrome, още повече че има възможност за избирането му като браузър по подразбиране.

Трябва да споменем и работата с календара и HTC Locations - приложението за навигация, което използва карти и технология на Route 66 и може да се открие и в други от моделите на компанията. То има 30-дневен безплатен период, в който да изпробвате навигационните му способности, но след това ще трябва да закупите лиценз. За жалост адресите, които са добавени към събития в календара, се отварят именно с него, а то невинаги може да се справи толкова добре с откриването на локациите, както това прави Google Maps. За щастие решение на това неудобство има и то е под формата на приложението Select Other Map for HTC, което може да се изтегли безплатно от Google Play Store.

Камера

Една от важните технологии, на които в серията One акцентира HTC, е включването на ImageChip. Това е специален чип, допълнен от допълнителни алгоритми, които при снимане обработват информацията от камерата, преди тя да се компресира, и се грижат за автоматичното коригиране на различни параметри за получаване на по-качествени снимки. Тя присъства и в One X+ и се грижи и за снимките от предната камера, която, както споменахме вече, е с резолюция 1.6МР, а подобрението в качеството спрямо One X е значително, особено по отношение на баланса на бялото и рязкостта на изображението. С това издание на интерфейса Sense компанията подобрява и софтуера, като включва функция за автоматично разпознаване на лица, фокусиране в произволна точка на екрана и брояч, който улеснява правенето на автоснимки.

Основната камера е с резолюция 8МР, BSI сензор, бленда F2.0 и 28mm обектив и се представя по подобен начин като тази в One X. С функцията Best Shot можете да заснемете поредица от снимки (до 99) при скорост от 4 кадъра в секунда и след това да изберете най-добрия, VideoPic дава възможност за едновременно снимане на видео и снимки (6МР), а HDR режимът е полезен при снимане на сцени с широк динамичен диапазон. Панорамният режим също няма нужда от обяснение - при него телефонът сглобява панорамна снимка от 5 кадъра. Светкавицата има 5 степени на работа, а яркостта й зависи от разстоянието до обекта в кадър. Добавен е и удобен режим за туристи, който работи по следния начин: ако сте ползвали камерата, за да заснемете нещо интересно, можете просто да заключите телефона и когато го отключите за следваща снимка, камерата ще се отвори веднага. Така не губите време за отключване и след това за активиране на камерата. Галерията със снимките също е претърпяла лека промяна и предлага начална страница с бързи връзки към съдържанието в телефона или в онлайн източници като Dropbox, Facebook, Flickr, SkyDrive и Picasa. Осигурява и нов начин за организиране на кадрите по дати, а освен това включва и режим за показване на снимките върху картата, като се използват записаните в тях геотагове.

Въпреки подобните камери с One X забелязахме разлика в снимките, направени с двата телефона. При One X+ се наблюдава различен автоматичен баланс на бялото на крайните снимки, а освен това телефонът добавя по-агресивни алгоритми за изчистване на шума и повишаване на отчетливостта на снимките. На пръв поглед кадрите изглеждат по-резки, но това е за сметка на детайлите при разглеждане на 100%. Ако това се окаже проблем за повечето потребители, компанията може лесно да оправи нивото на компресия с последващ ъпдейт. Записваното видео е с максимална резолюция 1080р, налична е система за продължителен автофокус, която работи повече от добре, но може да фокусирате и чрез докосване на екрана.

Тестови снимки с двете камери има тук.

Мултимедия, игри и приложения

Предвид впечатляващия дисплей, бързия процесор и изобилието от вградена памет, смартфонът е особено подходящ за мултимедийни забавления. Музикалният плеър вече действа като център, събиращ различни музикални приложения - например 7digital, SoundHound и TuneIn Radio, но можете да включите връзки и към други от инсталираните в телефона приложения. Така всичко ще ви е подръка, когато решите да послушате музика. Не е пропусната и аудиотехнологията на Beats Audio, която действа само при включени слушалки и може да се ползва не само при слушане на музика, но и при гледане на видео. Както вече сме писали неведнъж, технологията действа като еквалайзер, който усилва ниските честоти и може да не допадне на всички, особено на потребителите с по-високи изисквания към звука, който слушат.

Гледането на видео е удоволствие, но за най-добър резултат ще се наложи да ползвате външен плеър - например BSPlayer, който с лекота се справи с възпроизвеждането на всички клипове, с които го предизвикахме, включително и такива с 1080р резолюция. Освен това има възможност за автоматично изтегляне от интернет на субтитри. Вграденият плеър има проблеми с плейването на някой файлове и не поддържа субтитри, но има опция за запазване на кадри от видеото като снимки.

Батерия и мрежа

По-голямата батерия е нужна и за подкрепа на чипсета NVIDIA Tegra 3, който вече е с максимална тактова честота на четирите си ARM Cortex-A9 ядра от 1.7GHz вместо 1.5GHz в One X. Разбира се, в повечето време чипът работи на много по-ниски честоти, а освен това е снабден и с пето ядро с ниска консумация на енергия, което поема по-обикновените задачи. Оперативната памет отново е 1GB. Сред възможностите за връзка откриваме NFC и очакваната комбинация от Wi-Fi, Bluetooth 4.0 (поддържа и стандарта apt-X за по-качествен стрийминг на звук), DLNA клиент и microUSB с поддръжка за стандарта MHL, който осигурява HDMI интерфейс за връзка със съвместима техника.

Обзор

Без да преувеличаваме, бихме нарекли One X+ най-добрият смартфон на HTC, който сме тествали досега, но това е, защото още не сме се срещали с HTC Butterfly / Droid DNA, който и без това не е предназначен за Европа. Не че и One X не успя да ни спечели, когато го тествахме, но неговият наследник осигурява подобрения в няколко основни области. С по-големия капацитет на батерията идва увеличено време на автономност, по-бързият процесор води до по-пъргава работа на телефона, а удвоеният обем на вградената памет е добра новина за всички фенове на мултимедийните забавления. Всичко това в корпус с познатата форма с отлична изработка и с ново оцветяване, което прави телефона да изглежда като излязъл от шпионски филм. Как да не го препоръчаме.

От друга страна, след броени дни най-вероятно ще видим следващия топмодел на компанията, който според слуховете ще се появи на пазара през март или април, а това най-вероятно ще доведе и до спад в цената на One X+. Затова може би е добра идея да изчакате малко с покупката, ако вече сте се насочили точно към него.

Засилена конкуренция при смартфоните с цена до 300 лв. през 2021

Засилена конкуренция при смартфоните с цена до 300 лв. през 2021