Sony Xperia Z

Sony Xperia Z
Миналата година се оказа повратна за мобилните планове на Sony. В началото й компанията възвърна целия контрол върху производството на мобилни телефони, като изкупи дела на Ericsson в съвместното предприятие Sony Ericsson и започна да изпълнява стратегията си за интегриране на останалите си продукти и услуги за достъп до съдържание. През цялата година обаче на пазара виждахме устройства с марката на Sony, чиито планиране и разработка бяха започнали още по време на съвместната работа с Ericsson, защото за създаването на един телефон са нужни месеци усилена работа. В този смисъл едва тази година ще започнем да виждаме продукти, които идват директно от Sony, и ако трябва да съдим по първия - предстоящите месеци се очертават особено интересни.

Основание за това дава премиерата в началото на годината на Xperia Z и Xperia ZL - модели, които се различават в някои детайли, но са с идентични хардуерни характеристики. А те ги поставят директно сред новата вълна от супертелефони, които ще видим тази година. Xperia Z успя да достигне и до редакцията на Mobile Bulgaria за бърз предварителен преглед преди по-подробен тест, който ще се случи през идните седмици. Това, което видяхме, определено ни хареса.

Видео галерия

Апарат и управление

Устройството с право заема мястото на върха на продуктовото портфолио на Sony със своя мощен четириядрен чипсет Snapdragon S4 Pro, 5" full HD дисплей, 2GB RAM, 13МР камера със сензор от нов тип, който позволява и записа на HDR видео, и дори водоустойчив корпус - екстра, която досега беше запазена главно за продаваните в Япония смартфони. На първо място обаче впечатлява с дизайн. Той веднага може да бъде определен като Sony с неговите строги форми и прави ъгли. Компанията го нарича OmniBalance и според нея е свързан със създаването на баланс и симетрия във всички посоки. Предният и задният панел на телефона са покрити със стъкло, което е закалено, а за предпазване от разпръскването на остри частици при случайно счупване върху него е поставен прозрачен филм. Според нас Sony можеше да отдели малко повече внимание на острите ъгли на корпуса, които заобикалят екрана и задния панел, и да ги позаглади. Те задържат пръста при движение върху гладката повърхност и макар че с тях се свиква, донякъде развалят положителното впечатление от дизайна на телефона.

Върху предната страна се отличават само логото на Sony, предната камера, говорителят и микрофонът, а задната е запазена за камерата със светкавица и допълнителен микрофон (за запис на стереозвук във видеорежим) наред с логото на Xperia и индикатор за позицията на NFC чипа, така че да знаете къде да допрете телефона, за да използвате безжичната технология. Страничните повърхности са покрити с отразяващи светлината елементи, които се задържат от специална скелетна рамка. В тях се намират редица портове и интерфейси, които са покрити с капачета - без тях не може заради водо- и прахоустойчивостта на корпуса (сертифициран е по стандарта IP57). Върху лявата страна са поместени microUSB порт и слот за microSD карта заедно с конектори, които позволяват зареждането на телефона през докинг станция (продава се отделно), без да се налага отварянето на microUSB порта. Върху горната страна отново под капаче с гумени уплътнения се намира 3,5 мм аудиожак. Както можете да видите във видеото, нашият тест на водоустойчивостта премина без изненади и телефонът продължи да работи нормално.

Върху дясната страна е слотът за micro SIM карта, която първо се поставя в специален пластмасов детайл и след това се вмъква в телефона. Под слота е бутонът за включване, който служи и за заключване/отключване на телефона и бутоните за управление на звука под него. Бутоните са изработени от алуминий и определено поставят акцент в дизайна, но позицията на вторите е малко спорна. Те са прекалено ниско за удобно настройване на силата на звука при разговор, а освен това са неудобни за употреба при снимане, когато служат за контрол на цифровото приближаване. Под тях се намира и високоговорителят на телефона, който звучи силно и отчетливо, но може лесно да бъде закрит, когато Xperia Z е в дясната ръка. Ъгълът под него има отвор, който служи за прикрепване на връзка за носене.

Размерите на телефона са 139 x 71 x 7.9 мм при тегло от 146 грама, което го прави нито прекалено леко, нито прекалено тежко. Усещането, че теглото е точно колкото трябва да бъде, се подсилва и от доброто му балансиране по цялата дължина на устройството. Както може да се предположи, стилният външен вид и премиум усещането, което носят стъклените панели, са за сметка на по-голямото количество отпечатъци, които се задържат върху корпуса. Те са много добре видими върху черната версия на телефона, но най-вероятно няма да правят такова впечатление върху бялата. Изработката на корпуса е на високо ниво и той се усеща извънредно солидно, но това може да се очаква от устройство от такъв клас.

Дисплей и интерфейс

Сред най-впечатляващите хардуерни особености на Sony Xperia Z е неговият 5" Reality дисплей с резолюция 1080p пиксела. Той осигурява пикселна гъстота от 443 ppi, което означава, че колкото и да се вглеждате в него, с невъоръжено око няма да успеете да различите отделните пиксели. Компанията е добавила и няколко технологии, които се грижат за качеството на изображенията, и резултатите са много добри. Сред тях е второто поколение на Mobile BRAVIA Engine, технология, която се грижи в реално време за оптимизиране на контраста и резкостта на картината при разглеждане на видео или снимки, а освен това управлява наситеността на цветовете и изчиства шума. Резултатите от това могат лесно да се забележат, но както споменахме, те са активни само при видео и снимки. В панела е включена и технологията OptiContrast, която на практика премахва въздушното пространство между защитното стъкло и панела, намалява отраженията, повишава чувствителността при докосване и като цяло подобрява видимостта и качеството на изображението. Видимостта на слънце също е подобрена значително и дисплеят остава четим и под директна светлина. Като минус бихме посочили малко по-малките ъгли на видимост в сравнение с HTC One X.

Xperia Z е първият телефон на Sony, който идва с инсталирана версия Android Jelly Bean. Конкретно номерът на платформата е 4.1.1, обещан е скоро ъпдейт до 4.2, а много от добавените от Sony функции вече видяхме в Xperia T. Все пак интерфейсът е обновен и в него са добавени различни полезни опции. Например вече е възможно да променяте броя на началните екрани и да ги добавяте или премахвате според нуждите. Има опция и за избор кой от тях да е основен. Добавянето на съдържание и промяната на броя на екраните или темата на интерфейса стават с продължително натискане, като е махнат режимът за преглед на съдържанието във всички екрани, който присъстваше в старите телефони на Sony. Екранът в заключено положение осигурява бърз достъп до музикалния плеър и до камерата, а отключването става с ефектна анимация. В долната част на екрана са разположени 4 икони за бърз достъп до избрани функции, като там можете да поставите и папки.

Не е пропуснато падащото меню в горната част на екрана, което предоставя и достъп до някои от функциите на телефона чрез фиксирани икони, чиято конфигурация не може да се променя. Както и в Xperia T, и тук мултитаскинг менюто осигурява достъп и до миниприложения, които могат да се поставят върху екрана. Става дума за калкулатор, хронометър, диктофон и бележки, като има опция за изтегляне и на други от Google Play. Менюто с приложения също е познато, като осигурява различни опции за сортиране на съдържанието. Като цяло интерфейсът работи много плавно и с атрактивни анимации, но това не е изненадващо предвид мощните процесор и графичен ускорител в телефона и подобренията от Project Butter, които донесе Android Jelly Bean. Добро впечатление ни направи и виртуалната клавиатура, която предлага българска фонетична подредба и има много добри възможности за автоматична корекция на думите, дори и на български. Включена е и система за умно набиране, която при въвеждане на няколко цифри търси в телефонния указател по име или номер.

Камера

Камерата заслужава не по-малко внимание. Тя използва сензор с резолюция 13МР от типа Exmor RS mobile, който е нова разработка на компанията. Сензорът е с нова конструкция, но по-важното е, че за пръв път позволява записа на HDR видео, което улеснява запечатването на по-качествен материал при по-сложни условия на осветеност. Интерфейсът на камерата е максимално опростен, макар и да предлага куп опции за контрол на различни параметри на снимане. Ако не искате да се занимавате с тях, можете да заложите на суперавтоматичния режим, който интелигентно анализира сцената и спрямо нея избира оптималните параметри на снимане. При това ви показва какъв режим смята да приложи и ако не ви хареса, винаги можете да изберете друг. На практика почти винаги режимът се справяше успешно с определянето на типа на сцената.

Интересно е, че в автоматичния режим максималната резолюция на снимане е 12МР, докато в нормалния е 13MР. Вторият осигурява повече опции за контрол на различните параметри и освен това осигурява различни предварителни настройки за типа на сцената, от които да избирате. Интересно е, че между снимките направени с двата има разлика, като първите са с леко подсилени цветове. Както може да се убедите сами, предимството на 13МР камера не е чак толкова очевидно, колкото се надявахме. Запечатаните детайли можеше да бъдат повече, а освен това в снимките има и известно количество цветен шум, но пък може да се похвали с добри динамичен диапазон и контраст.

Сред функциите са всички, които можете да очаквате от съвременен фотоапарат, включително откриване на усмивки и лица, самоснимачка с усмивка, фокусиране чрез докосване на екрана и панорамен режим. В допълнение, можете да изберете какво прави бутонът за бърз достъп до камерата върху екрана в заключено положение - само да стартира камерата, да направи веднага снимка или да започне да снима видео. Като стана дума за него, то може да е с резолюция 1080р при 30fps, но за разлика от останалите камерафони Xperia Z поддържа и HDR режим, който може да е от ползва в по-сложни условия на околна осветеност. Възможно е да правите и снимки по време на запис, но само в разочароващата резолюция 1МР. Като цяло видеото е добро, но все пак има място за подобрение.

Тестови снимки има тук.

Мултимедия, игри и приложения

Мултимедийните задачи в телефона се поемат от три приложения на Sony. "Албум" се грижи за снимките в телефона и тези онлайн - от Facebook и Picasa. Има и възможност за показване на кадрите с геотагове върху картата или върху земното кълбо, което е впечатляващ начин за визуализирането им. Снимките, заснети с телефона, се организират по дата, а с жест може да се промени големината на умалените изображения, с които се показват - тази функция видяхме още в Xperia T. При разглеждането на снимките под тях се показва и мястото, на което са били заснети, а ако такава информация няма, може лесно да бъде добавена. Добавени са начини за споделяне в социални мрежи и за активиране на SensMe слайд шоу, което комбинира избрана музика с ефектни анимации. Разбира се, за доброто визуализиране на снимките се грижи и Mobile BRAVIA Engine 2, като технологията подсилва цветовете, елиминира шума и изостря изображенията.

Тя действа и във видеоплеъра, който носи името "Филми". Поддържа връзка с Gracenote за изтегляне на информация за заредените в телефона филми, но за съжаление не се справи добре с всички видеоклипове, с които го предизвикахме. Някои от тях се възпроизвеждаха без проблем дори и с full HD резолюция, а други имаха проблеми със звука. Не поддържа и показването на субтитри. Всичко това обаче се оправя с инсталирането на допълнителен плеър като например MX Player и BSPlayer, които са безплатни в Google Play.

Музикалният плеър Walkmen също не носи изненади, тъй като вече го видяхме и в други телефони на компанията. Има стилен интерфейс, осигурява много начини за подобряване на качеството на звука и дори показва споделената от приятелите във Facebook музика с опции за коментар и харесване. Разполага и с различни начини за автоматично създаване на плейлисти от музиката в телефона - скоро добавени песни, никога неслушани, харесвани, скоро добавени и т.н. Откриваме и канал SensMe, който подрежда музиката според темпото й и я препоръчва за различни видове настроения. В плеъра е добавен и бутон, който позволява търсенето на още музика от същия изпълнител в YouTube, информация в Wikipedia или пък текст на песента в Google. Настройките за звука са разточителни и освен ClearAudio+ откриваме съраунд режим и допълнителни опции за контрол на звука при слушане през слушалки и през високоговорителя. Не е пропуснат и 5-бандов еквалайзер за фин контрол над честотите.

За обединяването нa информацията от различните социални мрежи (засега Facebook, Twitter, YouTube и Google Reader), в които може би участвате, на разположение е приложението Socialife, което замества старото Timescape. С него може да разглеждате в един поток всички ъпдейти от социалните мрежи, но има и опция за показване на информацията от индивидуалните услуги.

Памет, софтуер и връзки

Батерия и мрежа

Под задния стъклен панел е скрита батерия с капацитет 2330 mAh, което е добра новина за всички, които искат да се възползват пълноценно от възможностите на телефона, без да се притесняват за времето за автономна работа. По данни на Sony тя може да осигури енергия за провеждането на 14 часа разговори или за 530 часа работа в режим на изчакване, но не успяхме да проверим това за краткото време, през което телефонът беше при нас. Все пак ни направи впечатление, че дори при продължителната работа с телефона батерията му се разреждаше с по-слабо темпо от очакваното. Компанията е включила някои екстри за увеличаване на автономността като режима STAMINA. Когато той е активиран, при заключване на екрана се изключват всички функции, които не са нужни, включително Wi-Fi и трафикът на данни, а повечето приложения ще бъдат неактивни. При отключване на екрана всичко се връща в нормално положение.

Обзор

Засега това са първите ни впечатления от Sony Xperia Z, но скоро ще се срещнем с него отново и ще допълним този текст. Устройството определено грабна вниманието ни и ще е интересно да видим как ще се представи по отношение на времето за автономна работа с един заряд на батерията, защото нямахме възможност да тестваме това подробно. Междувременно очакваме да видим Xperia Z и по време на мобилния конгрес след малко повече от седмица. Все пак е очевидно, че Sony се опитва да се раздели с наследството от съвместното предприятие с Ericsson и вече предлага продукти, които в хардуерно отношение са съвсем актуални и дори го прави преди големите конкуренти да са успели да отговорят подобаващо.P.S. Тук може да видите видео с разопаковането на телефона и допълнителна галерия снимки.

  • Получили някои обновление до Adroid 5.0.2 ?
    spiro79