HTC Wildfire

HTC Wildfire
Един от факторите за успеха на Android в месеците след премиерата на платформата, която не беше толкова отдавна, е постоянно нарастващият брой хардуерни партньори. Към лагера на Android се присъединиха много производители, а към тях се приобщиха все нови и нови. С това хардуерното разнообразие беше неизбежно, но всички очаквахме момента, в който устройствата ще достигнат до бюджетния клас, където се реализират и най-големите продажби, въпреки че маржът на печалбата не е такъв като във високия клас. Това започна да се случва и един от първите достъпни модели с Android се оказа HTC Tattoo. Устройството се превърна в един от хитовите модели на компанията у нас, което до голяма степен се дължеше на агресивните ценови предложения на един от мобилните ни оператори, и така спечели много фенове за каузата на смартфоните и, разбира се, на Android. Затова, когато HTC представи модела Wildfire, нямаше как да пропуснем, че той идва, за да наследи Tattoo, като в много отношения подобрява предшественика си и отново е на достъпна цена. За да се постигне последното, все пак са направени и някои компромиси, макар че те са по-малко, отколкото очаквахме. И макар че Wildfire не е първият бюджетен смартфон с Android, с лекота може да се класира сред най-добрите.

Досега изборът на евтин смартфон с платформата на Google беше съпроводен с примиряването с по-ниски технически характеристики - замяна на капацитивния сензорен дисплей с резистивен, намалена резолюция и възможности на камерата, малък обем RAM памет и т.н. При Wildfire обаче нещата не стоят така - на разположение е чувствителен капацитивен дисплей, ще ви посрещнат още 5MР камера с автофокус, Wi-Fi, GPS приемник, FM радио и няколко специални софтуерни допълнения. За жалост е запазена резолюцията на дисплея на Tattoo от 240 х 320 пиксела, макар че диагоналът е увеличен от 2,8" до 3,2". Това води до малко по-ръбато изображение, което няма как да не забележите. Не може да се сравнява да кажем с AMOLED екрана на Desire, но и цената на втория е значително по-висока.

Видео галерия

Апарат и управление

По-малкият екран позволява HTC Wildfire да бъде и по-компактен в сравнение с Desire, с който споделя много дизайнерски елементи в оформлението на корпуса. Телефонът се предлага в различни цветове и има заден панел (предлага се в различни цветове) с интересна конструкция, която можете да видите на снимките. На практика панелът преминава и в предната част на телефона, което е интересно дизайнерско решение. Устройството стои солидно в ръката и за това има дял и конструкцията на задния панел, която като в Desire разчита на меко на допир покритие, но не върху цялата задна повърхност. Качеството на изработка е много добро. За разлика от Desire обаче хардуерните бутони върху корпуса на Wildfire са с ограничен брой - върху предната част такъв е само потвърждаващият бутон, в който е вграден оптичен тракпад. Отляво има бутони за контрол на силата на звука, а върху горната страна се намират бутонът за включване и изключване заедно с 3,5 мм аудиоизход. Задната част помества камерата с LED светкавица, високоговорител и отвор за връзка за носене. Отляво е поставен и microUSB портът за трансфер на данни и зареждане. Характерните за Android бутони вече са сензорни (капацитивни), както е и в Nexus One, и като цяло комбинацията работи добре, но понякога е възможно случайно да активирате Home бутона вместо този за отваряне на менюто с приложения.

Дисплей и интерфейс

Устройството се задвижва от процесор с тактова честота 528 MHz, която може и да е наполовина на тази на процесора в Desire, но е повече от достатъчна, за да гарантира плавната работа на всичко, което е логично предвид по-малката екранна резолюция. Включени са 512 MB ROM и 384 MB RAM памет, като за допълнителна на разположение е microSD слот. Телефонът работи с Android 2.1, към който е добавен познатият интерфейс Sense, който още повече улеснява използването на джаджата. Той променя сериозно изгледа на платформата, което е добра новина, тъй като стандартният вид на Android не е кой знае колко специален. Сред възможностите, които осигурява Sense, са допълнителни и много полезни уиджети за основния екран, който вече може да се разпростира на цели 7 страници, и удобна възможност за получаване на бърз достъп до информацията върху всяка от тях. Тъй като Wildfire поддържа мултитъч, е достатъчно да "щипнете" основния екран, за да видите умалени изображения на всички основни екрани и бързо да преминете към желания. Полезна екстра, ако сте забравили върху кой какво сте поставили. Другият начин за активиране на тази функция е като натиснете бутона Home.

Камера

Камерата е с резолюция 5МР и е снабдена с интерфейс, който вече познаваме и от другите смартфони с Android на HTC. Това означава, че на разположение са множество настройки с които да оптимизирате качеството на изображението, но както може да видите от приложените снимки, не очаквайте чудеса. Записваното видео е с резолюция 352х288 пиксела при кадрова честота 15 fps.

Снимки:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2010/07/file_496.rar

Видео:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2010/07/file_495.rar

Мултимедия, игри и приложения

Сред познатите, разработени от HTC приложения, са Twitter клиентът Peep, клиент за работа с електронна поща с различни функции, приложение за времето, часовник, който има десетки различни изгледи и може да покаже времето в зависимост от часовата зона, в която се намирате, приложението Friend Stream, което събира на едно място ъпдейтите на приятелите ви от Facebook, Twitter и Flickr, четец за RSS емисии и т.н. Налична е и функцията Scenes - тя позволява бързото превключване между различни конфигурации на основния екран в зависимост от конкретните нужди (за работа, пътуване, социални мрежи, забавления и т.н.). Можете да запазите и персонализирания си основен екран в отделен профил. Вече има опция да промените не само фоновото изображение на основния екран, но и на този, който се показва при заключен телефон. За разлика от Desire тук няма да откриете анимирани фонове за основния екран, което е разбираемо предвид по-скромните хардуерни възможности на Wildfire. Виртуалната клавиатура е отлична, като няма да имате проблеми да инсталирате и българска от Android Market. Ако направите това обаче, няма да можете да използвате повечето от екстрите, улесняващи писането, които предлага оригиналната клавиатура.

Сред новите допълнения, които дебютират с Wildfire, са няколко приложения. Както подсказва името му, App Sharing позволява да споделите с приятели по различен начин (с мейл, SMS, през Twitter или Facebook) връзки към приложенията, които сте инсталирали в телефона. Работи отлично и наистина е много полезно - особено ако сте открили някое хубаво приложение. Добрата новина за потребителите на други телефони с Android е, че също могат да използват подобна функционалност чрез приложението ShareMyApps, което може да се изтегли свободно от Android Market. Друго допълнение е приложението, с което можете да използвате светкавицата на камерата като фенерче. Самото приложение, макар и просто, е реализирано много добре и е много приятно - можете да избирате между три степени на яркост, като има и бутон за включване и изключване. Друга новост, която за пръв път се появява в телефон на HTC, е изобразяването на статуса на контактите от социалните мрежи, в които участват, както и информация за рождения им ден върху Caller ID екрана в допълнение на името и телефонния номер. С телефонните функции е свързана и друга интересна екстра - когато вдигнете телефона, за да отговорите на обаждане, силата на звънене намалява, а когато не искате да приемете разговор, е достатъчно да обърнете Wildfire с лице надолу. Друга новост е функцията за прехвърляне на информация от друг телефон през Bluetooth. Присъства и така нареченото "умно набиране" - достатъчно е да въведете няколко букви от името на човека, който търсите или цифри от номера му и Wildfire ще извади списък с предложения. Функцията работи много добре.

Браузърът е мястото, където по-малката резолюция на дисплея прави най-голямо впечатление, но за сметка на това работи достатъчно добре, за да компенсира това донякъде. Поддържа показването на Flash съдържание (може да се изключи от настройките на браузъра) и се възползва от мултитъч възможностите за мащабиране на страниците. Към него са добавени и няколко полезни допълнения от HTC като речник, преводач и търсене в Wikipedia. Те са достъпни чрез меню, което се появява, когато изберете дума, изречение или цял абзац от текста в текущата страница.

Обзор

Малко са нещата, които можете да не харесате в HTC Wildfire, и цената му определено не е от тях. Ако сте готови да се впуснете в света на Android, но нямате средствата или нуждата да направите това направо с топмодела Desire, Wildfire е повече от чудесно предложение. Работи бързо, има компактен и стилен корпус и предлага чудесния интерфейс HTC Sense с интеграция на социални мрежи, който сега е подобрен допълнително. Да не забравим и екстри като капацитивен дисплей с мултитъч, камерата с висока резолюция и светкавица, GPS, 3G възможности и Wi-Fi. Единствената ни сериозна забележка е към резолюцията на дисплея, но все пак не всичко може да бъде идеално. HTC Wildfire е повече от достоен наследник на Tattoo.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM