Huawei FreeBuds 3 - познат дизайн и впечатляващ звук

Huawei FreeBuds 3 - познат дизайн и впечатляващ звук

Продажбите на безжични слушалки продължават да растат, а сред тях се увеличава делът на напълно безжичните - тези, при които две части не са свързани помежду си с кабел. Разбира се, за тази тенденция принос има и появата на все повече смартфони без стандартен жак за слушалки. Huawei също предлага такива аксесоари и през последните няколко години разшири значително портфолиото си. Най-интересният модел в него обаче е анонсираният през есента FreeBuds 3, който вече се предлага и в България.

На слушалките може да се гледа като на директен отговор на второто поколение на AirPods, защото осигуряват подобен дизайн, но в същото време добавят допълнителна функционалност, каквато липсва в продукта на Apple. Основната отличителна черта е активно потискане на околния шум, което става за първи път в слушалки с подобен отворен дизайн, но за това след малко. Huawei FreeBuds 3 се продават за около 330 лева, което не е малко, но пък има с какво да ви спечелят.

Дизайн

Първата среща със слушалките няма как да не предизвика асоциация с AirPods. Моделът прилича много на предложението на Apple с издължена основа и заоблена горна част. В корпуса са поставени сензори за управление на функциите чрез жестове, а овалната глава е с форма, която й позволява да се фиксира в ухото. Подобно на AirPods и тук става дума за open fit дизайн, което означава, че слушалките стоят в ухото, без да влизат в ушния канал.

Тази форма повишава сериозно комфорта при носене, така че можете да стоите с тях часове, без да усетите неудобство, и дори да забравите, че слушалките са в ушите ви. От друга страна, този дизайн не осигурява никаква изолация от околните шумове, каквато би имало, ако беше добавен някакъв тип на уплътнение. Освен това и фиксирането в ухото не е особено добро с тази форма, което поставя под въпрос употребата при спортуване.

Доброто пасване зависи от индивидуалните особености на ушите, в което се убедих лично - така например лявата слушалка стоеше много свободно в ухото ми и постоянно трябваше да я намествам, за да получа добър звук, а освен това постоянно се боях да не падне. Слушалката в дясното ми ухо стоеше както се очакваше от нея. Подобни неудобства се избягват напълно в слушалките със силиконови накрайници. Джаджата е със сертификат IPX4, което означава, че трябва не да се притеснявате от намокряне от пот или дъжд.

Употреба

Слушалките може да се ползват самостоятелно или в комбинация с приложението AI Life (само за Android). Сдвояването с устройства на Huawei с EMUI 10 става само с отваряне на калъфа в близост до телефона, с който искате да направите връзката. При останалите устройства е необходимо да натиснете бутона върху корпуса за 2 секунди и след това да направите връзката по познатия начин. В интерес на истината, ако ползвате телефон с EMUI 10 в менюто за Bluetooth, ще получите достъп до всички основи функции на слушалките, включително опция за софтуерни ъпдейти и промяна на жестовете за управление.

Същите функции са налични и в AI Life, което в допълнение осигурява опция за промяна работата на шумопотискането. Иначе при отваряне на калъфа връзката става почти веднага, а на екрана на телефона с EMUI 10 се показва информация за заряда в слушалките и калъфа - това е нещо, което не е достъпно за устройства на други производители. При тях не е налично и нещо друго - спирането на възпроизвежданата музика при сваляне на една от слушалките, което определено ме изненада. Тази опция е налична в Bluetooth менюто на телефоните с EMUI 10, но не и в другите устройства.

По подразбиране потупване върху лявата слушалка включва или изключва шумопотискането, а върху дясната стартира възпроизвеждането на музика или преминава към следващата песен. Можете да изберете и други неща за двете слушалки като например поставяне на пауза или активиране на гласовия асистент - в случая Google Assistant. Има опция и за пълно деактивиране на жестовете. Иначе с докосване можете да приемете разговор и да го прекратите, но няма възможност за контрол на силата на звука. През приложението можете и да промените работата на функцията за шумопотискане, така че да работи по-добре със звуците около вас.

Слушалките ползват новия чип Kirin A1, който задвижва часовника Watch GT 2 и осигурява поддръжка за Bluetooth 5.1. Той се грижи за стабилната връзка с телефона и осигурява възможност звуковата информация да се изпраща независимо към двете слушалки, което носи няколко ползи - подобрява живота на батерията, намалява латентността на връзката и увеличава битрейта на предаването за по-добро звучене. Последното е важно, защото FreeBuds 3 не поддържат кодеци като aptX или LDAC.

Нямах никакви проблеми със синхрона на звука при гледане на видео, което показва, че технологията на Huawei работи добре. Нямам забележки и по отношение на обхвата - спокойно можех да се разхождам навсякъде в апартамента ми и въпреки няколкото стени между мен и телефона връзката остана напълно стабилна.

Звук

Слушалките разполагат с 14 мм динамични говорители и специални кухини за осигуряване на по-дълбоки баси и честно казано останах приятно изненадан от представянето им. Като изключа проблемите със закрепването на лявата слушалка FreeBuds 3 звучат много добре. Звукът е богат с ясни високи и детайлни средни честоти и дори осигурява изненадващо плътни ниски тонове за слушалки с подобен дизайн - Limit to your love на James Blake и Royals на Lorde показват ясно възможностите им.

Предвид на отворения дизайн на слушалките ниските честоти могат да бъдат заглушени от околните шумове, но тук се намесва функцията за активно шумопотискане. Заради липсата на физическа изолация не очаквайте чудеса от нея, но все пак може да намали сериозно нивото на нежеланите звуци - например шума от метрото, автомобилния трафик или пък от самолетни двигатели. В подобни сценарии с постоянен нискочестотен шум технологията се справя най-добре, като редуцира голяма част от нежеланите звуци.

По време на разговор отсреща ме чуваха ясно и силно, за което също помага чипсетът Kirin A1 - според Huawei той елиминира шума и подобрява гласа. Компанията твърди, че принос за доброто звучене при разговор има и специален сензор, който може да улови гласа на потребителя чрез вибрациите на костите - още една технология, която работи невидимо, но осигурява добри резултати.

Батерия

Подобно на останалите напълно безжични слушалки и FreeBuds 3 идват с калъф за съхранение, в който има допълнителна батерия (410 mAh) за зареждането им. Според компанията тя стига за още 4 зареждания и така общото време за автономност достига 20 часа при положение, че с едно зареждане слушалките работят около 4 часа. Калъфът се зарежда за около час през USB-C при мощност до 6 вата, а освен това може да зареди слушалките в него също за толкова.

Устройството поддържа и безжично зареждане, но то става при максимум 2 вата, така че ще бъде по-бавно. Тази добавка е интересна за ползващите телефони с възможност за обратно безжично зареждане като Mate 20 Pro, P30 Pro, Samsung Galaxy S10 или Note 10, защото ще могат лесно да зареждат слушалките от големите им батерии. Калъфът е лек и с добра изработка, а капачето се придържа от пружина, осигуряваща приятно щракване при затваряне. Лъскавата пластмаса обаче задържа много отпечатъци и ми се струва, че ще се драска лесно при ежедневната употреба.

Финални думи

Huawei FreeBuds 3 е атрактивен представител на категорията от напълно безжични слушалки и осигурява достъп до интересни технологии. Започвам с очевидната - това са първите open fit слушалки с технология за активно потискане на околния шум. Както споменах, не очаквайте чудеса от нея, но предвид на дизайна на слушалките тя работи изненадващо добре. Слушалките са леки, предлагат познат дизайн и звучат много добре, но формата им може да не е подходяща за всички уши.

Животът на батерията е сравним с другите предложения в този сегмент, а опцията за безжично зареждане на компактния калъф също е допълнителен плюс в тяхна полза, което позволява удобното зареждане и от смартфон. Както стана дума, пълните възможности на слушалките се разкриват при комбиниране с телефон на Huawei с EMUI 10, така че те са очевидната препоръка за потребителите на такива. Не че не можете да ги ползвате и с други устройства, но ще трябва да се лишите от някои функции като спиране на музиката при сваляне на една от слушалките.