Huawei nova 5T е солиден телефон на достъпна цена

Huawei nova 5T е солиден телефон на достъпна цена

Със сигурност повечето от вас са чували за кампанията на САЩ срещу китайския технологичен гигант Huawei, която доведе до поставянето му в специален забранителен списък. Това пречи на американски фирми да работят с компанията без изрично разрешение от американските власти. На фона на тези трудности китайците се справят добре и дори разширяват пазарния си дял при смартфоните в световен мащаб.

Отскоро у нас е наличен новият модел в средния клас Huawei nova 5T, който използва Android 9 Pie с EMUI 9.1 и осигурява достъп до всички познати услуги и приложенията на Google. Освен това устройството скоро ще получи и ъпдейт до Android 10 и EMUI 10, а цената му го прави интересно предложение.

Дизайн

Смартфонът предлага метална рамка и стъклен заден панел, който пречупва светлината по атрактивен начин чрез специалния холографски слой под повърхността. Синята версия, която тествахме, ни допадна, а освен това има и виолетов вариант, който е още по-ефектен, защото включва шарка с логото на nova.

Върху горната страна е поставен инфрачервен предавател, a отзад откриваме и изпъкналата зона на камерата, но несиметричното ѝ разположение води до поклащане на телефона при употребата му, докато е поставен върху равна повърхност, ако не използвате кейс. Отдолу до USB-C порта се намира единственият говорител в телефона, който звучи ясно, но не особено силно.

Отдясно на корпуса са поставени бутоните за контрол на звука, а под тях в малка вдлъбнатина се намира елипсовиден бутон за включване, в който е интегриран капацитивен сензор за отпечатъци. Той се представя отлично, а бързината му е сравнима с тази на другите капацитивни сензори и е достатъчно само да го докоснете, за да отключите устройството.

Сензорът е поставен върху бутон за заключване на екрана или пък за изключване на телефона при продължително натискане. Жак за слушалки липсва, но в комплекта на телефона има преходник за всички, които искат да ползват класически слушалки.

Дисплей

В предната част на конструкцията ни посреща 6.26" LCD дисплей с резолюция 2340 х 1080 пиксела, в който има малък отвор (4.5 мм) за предната камера. Панелът заема 91.6% от предната част на телефона, като единствената по-широка рамка е тази под него. Върху екрана е наличен и предварително поставен протектор, който ще го пази от леки драскотини.

С този сравнително малък по диагонал дисплей Huawei nova 5T е по-компактен на фона на актуалните все по-големи модели, което отличавам като предимство. Отворът за селфи камерата почти не се забелязва при употреба, а размерите му са по-малки от тези в телефоните на Samsung или Motorola например. Ако желаете, можете да скриете отвора с черна лента, но това ще намали малко диагонала на екрана.

Дисплеят е изработен по LCD технология, но въпреки това осигурява висока яркост, контраст и живи цветове. По подразбиране е активирана опцията за насищане на цветовете, но ако ви се струва прекалено, може да се върнете към нормално цветопредаване. Има и опция за промяна на цветната температура на панела, така че да го настроите според предпочитанията си.

Производителност и батерия

Huawei nova 5T е очаквано бърз, което се дължи на чипсета Kirin 980, който задвижва актуалните флагмани на компанията, които са достъпни у нас. Устройството предлага 6GB RAM, което е повече от достатъчно за бърза и плавна работа на интерфейса, а вградената памет от 128GB не може да се увеличи, но би трябвало да е достатъчна за повечето потребители.

Осемядреният чипсет и бързият графичен ускорител се справят без проблем и с натоварващи игри като PUBG и Fortnite с включени графични ефекти. Някои игри като споменатата PUBG се възползват и от оптимизациите на технологията GPU Turbo за по-стабилна кадрова честота.

Huawei nova 5T използва Android 9.1 с интерфейс EMUI 9.1, така че няма да останете изненадани, ако вече сте ползвали телефон на Huawei. Той е солидно предложение с много опции за персонализация и пестене на енергия плюс функции за поддържане на производителността на системата висока с течение на времето. Включена е и много добра опция за управление чрез жестове, но винаги можете да се върнете и към традиционните виртуални бутони. През идните месеци се очаква и ъпдейт до Android 10, който в момента се намира в тестова фаза.

Смартфонът включва много приложения на Huawei, които дублират софтуера на Google, като календар, галерия, музикален плеър, браузър, файлов мениджър, магазин за приложения и т.н., а освен това има и софтуер от партньори на компанията, но той може бързо да се премахне. Интерфейсът поддържа и познатата промяна на външния вид чрез теми, което също помага да избягате от стандартния изглед на EMUI.

Вградената батерия с капацитет 3750 mAh може да осигури пълен ден на автономност с оставащи 35-40% за следващия, а при по-лека употреба дори и два дни. Това е много добро представяне, за което принос имат софтуерните оптимизации и ползването на собствен чипсет. nova 5T поддържа бързо зареждане при 22.5W, a това дава възможност батерията да се зареди от 0 до 50% за 30 минути. Безжично зареждане липсва.

Камера

Върху задния панел на смартфона е поставена четворна камера, а централно място в нея заема 48МР основен сензор Sony IMX 586 с бленда f/1.8. По подразбиране той осигурява 12MP снимки с комбиниране на 4 пиксела в 1, но може да се снима и в пълната резолюция. Компания му правят 16МР сензор с ултраширокоъгълна оптика (f/2.2) и два 2МР (f/2.4) сензора, които служат за боке ефекти и за макро фотография. Липсва телефото камера, но все пак устройството предлага опция за двукратно приближение, като се разчита на високата резолюция на основния сензор.

Макро камерата трябва да се задейства ръчно, минималното разстояние до обектите е 4 см, а освен това липсва автофокус. Получените кадри не блестят с особени качества, а за да имате оптимален резултат, трябва както вие, така и обектът на снимане да сте неподвижни. В интерес на истината при ползване на 2х цифровото приближение можете да получите по-добри макро снимки. Сензорът за отчитане на дълбочина се ползва само при портрети или за режима за симулиране на бленда.

Основният сензор се справя значително по-добре, макар и да няма оптична стабилизация. Освен споменатите 12МР снимки с него можете да правите и такива с резолюция 48MР, което е приложимо за добре осветени условия. Достъпен е 48MP “AI Ultra Clarity” режим, който може да осигури снимки с още повече детайли чрез заснемане на няколко кадъра и комбинирането на части от тях. И този режим изисква достатъчно светлина, а освен това най-добри резултати се получават при заснемане на пейзажи и неподвижни обекти, тъй като процесът отнема няколко секунди.

Благодарение на пикселната подредба на сензора устройството поддържа заснемането на HDR кадри в реално време, когато се снима в резолюция 12МР. Като цяло с nova 5T можете да получите добри снимки с много детайли и широк динамичен диапазон, но понякога камерата преекспонира леко кадрите или пък не избира точен баланс на бялото. На разположение е познатият режим за оптимизиране на снимките с изкуствен интелект, който прави настройки според сцената и обектите в нея. Това води до по-ярки и цветни снимки, a ако подобна намеса не ви допада, винаги можете да изключите опцията.

Преходът към ултраширокоъгълната оптика води до явна промяна в качеството на снимките, което е очаквано. При намаляване на светлината основният 48MP сензор и неговата способност за HDR снимки в реално време отново идват на помощ за получаване на светли и детайлни кадри, но винаги можете да активирате и специалния нощен режим. Той може да извади още детайли от сенките и да изсветли допълнително кадрите, като в продължение на няколко секунди комбинира няколко кадъра в един. За селфитата се грижи 32МР камера, която също осигурява добри снимки с ИИ и с HDR.

Финални думи

Huawei nova 5T е добре балансиран смартфон, който осигурява висока производителност, ярък дисплей, атрактивен дизайн, солиден живот на батерията и много способна основна камера. Допадна ни и наличието на отвор в дисплея за селфи камерата, който позволява рамките около екрана да са силно намалени.

Моделът има и своите недостатъци, като те са основно по отношение на макро камерата, липсата на жак за слушалки, а и фактът, че няма възможност за добавяне на допълнителна памет. Тук все пак приемаме, че 128GB вероятно ще са повече от достатъчни за повечето потребители. Тези акценти обаче могат лесно да бъдат пренебрегнати поради факта, че свободната цена на Huawei nova 5T е под 800 лева.

Препоръчани оферти