Philips TAPB603 подобрява драстично звукa от телевизора

Philips TAPB603 подобрява драстично звукa от телевизора

Колкото и производителите на телевизори да се стараят да подобрят звука на своите продукти, те не могат да достигнат качеството, което осигуряват самостоятелните решения, и това е съвсем нормално. Стремежът за създаване на все по-тънки телевизори постоянно намалява мястото за компонентите на звуковите системи, а всеки, който се е занимавал с озвучаване, знае, че качественият звук има нужда от пространство.

Най-лесният начин за съществено подобряване на аудио възможностите на всеки телевизор е добавянето към него на саундбар. Този тип устройства са от години на пазара и са налични в различни конфигурации и на различни цени, така че всеки може да намери модел според своите нужди и възможности. Саундбар системи вече прави и TP Vision, компанията зад телевизорите с марката Philips, след като миналата година придоби правата върху бранда Philips Audio, което вече й позволява да продава аудио продукти с познатото лого.

Наскоро успях да изпробвам една от първите разработени от TP Vision саундбар добавки, която беше представена в началото на септември и вече се предлага на българския пазар. Това е 3.1 системата Philips TAPB603, която включва поддръжка за Dolby Atmos, а освен това има и други функции, които разширяват възможностите й за употреба.

В комплекта има две основни части - централната, която се поставя под телевизора, и безжичен събуфър, който е добре да разположите на разстояние около метър встрани и на 10 сантиметра пред стена. Връзката му с централната част става без никаква намеса от ваша страна, а липсата на кабели несъмнено е голямо удобство. Главното устройство е с размери 950 x 75 x 134 мм, което е добре да имате предвид, за да прецените дали ще може да се побере под телевизора, или ще трябва да му търсите подходящо място.

При тестовете го бях комбинирал с Philips 55OLED854, който има стойка с централно фиксиране, която не е особено висока, а това водеше до закриване на част от екрана от саундбара. Има и възможност за фиксиране на основното устройство върху стена чрез включените в комплекта елементи, което е оптималното решение, ако телевизорът ви също е монтиран така.

Основната част на саундбара е покрита с метална мрежа, през която прозират светлините на малкия LED дисплей, а върху дясната страна има няколко хардуерни бутони за директно управление на функциите, ако малкото дистанционно не е под ръка. С тях можете да включите саундбара, да промените източника и да управлявате силата на звука.

Иначе върху дистанционното има още няколко бутона, които служат за включване или изключване на Dolby, промяна на яркостта на дисплея, избор на настройка на еквалайзера (филм, музика, новини или изключено), контрол на баси и високи честоти и бутони за управление на възпроизвеждането при подаване на музика през Bluetooth или USB.

Отзад на основната част откриваме 3 х HDMI порта, оптичен вход, USB за обновяване на софтуера и за плейване на музика, както и аудио вход с 3.5 мм жак за връзка с други устройства. Безжичният събуфър има само бутон за сдвояване, но както споменах, този процес става автоматично, а бутонът се ползва за ръчна връзка в краен случай.

Системата осигурява обща звукова мощност от 320 вата, която е разделена между 200 вата за високоговорителите (25 W x 4 + 50 W x 2) в основната част и 120 вата за събуфъра. Това е повече от достатъчно, за да си осигурите озвучаване с подобаваща сила, и е малко вероятно да достигнете максималните възможности на саундбара, ако имате съседи.

Устройството е в състояние да осигури виртуален съраунд звук като от 5-канална система, което се постига чрез ползването на специални софтуерни алгоритми. Установих, че те се справят добре с тази задача, като могат ефективно да трансформират двуканален звук в многоканален. Благодарение на високоговорителите за централния канал ще чувате диалозите силно и ясно. Системата определено звучи много по-добре от говорителите на телевизора, като осигурява силен и детайлен звук с плътни ниски и ясни високи тонове.

Нещата стават още по-интересни, ако телевизорът поддържа Dolby Atmos. В този случай се активират технологии, които осигуряват още по-реалистичен обемен звук с дълбочина и височина, така че буквално се озовавате в центъра на действието. Алгоритмите могат прецизно да позиционират около вас различните източници на звук и дори ще чувате неща сякаш идват иззад гърба ви или отгоре.

Добавените 2x HDMI входа с 4K pass-through позволяват към саундбара да свържете 4K източници като игрови конзоли или Вlu-ray плейъри, а към телевизора да отива само един кабел от HDMI ARC (Audio Return Channel) порт. Чрез поддръжката на HDMI CEC (Consumer Electronics Control) можете и да контролирате устройството с дистанционното на телевизора, което е допълнително удобство.

Както споменах, разнообразните опции за връзка разширяват значително възможностите за ползване на системата, когато не гледате филми. Чрез Bluetooth можете лесно да прехвърлите безжично звук от телефон, таблет или лаптоп, а стандартният 3.5 мм жак и USB порт позволяват лесното възпроизвеждане на звук и от други устройства.

Няма съмнение, че Philips TAPB603 осигурява лесен начин да подобрите съществено аудио възможностите на вашия телевизор. 3.1 системата предлага ясен и силен звук с дълбоки баси, който успява успешно да емулира звученето на 5-канална конфигурация, а добавената поддръжка на Dolby Atmos позволява да се потопите още повече в действието с подходящото съдържание. Допълнителни плюсове са безжичният събуфър, който улеснява инсталирането, опцията за монтаж върху стена и наличието на много възможности за връзка с други устройства, включително и през Bluetooth.