Huawei FreeBuds Pro - качествен звук в удобна форма

Huawei FreeBuds Pro - качествен звук в удобна форма

През последните години Huawei се фокусира все повече върху разширяването на своята екосистема с нови аудио продукти в различни категории и за кратък период успя да излезе с интересни предложения в сериите FreeBuds и Freelace. Постепенно компанията навлезе и в премиум сегментa, което демонстрира с анонсираните през годината безжична тонколона Sound X и слушалки FreeBuds Studio и FreeBuds Pro. В това ревю ще стане дума за последните, които предлагат интересна функционалност и звучат изненадващо добре.

Дизайн

Миналата година тествахме FreeBuds 3, които предложиха отворен дизайн и дори функция за потискане на околния шум. Тя работеше, но както се предполага заради липсата на изолация не беше особено ефективна. Компанията променя това с FreeBuds Pro, които имат различна форма, а освен това разполагат със силиконови уплътнения за по-добро изолиране. Слушалките разполагат с компактен калъф за съхранение и зареждане, който включва USB-C порт и дори поддържа безжично зареждане от телефони или зарядни подложки.

Върху кутийката има бутон за сдвояване чрез продължително натискане, а ако ползвате някой от новите телефони на Huawei, връзката става много бързо и включва показването на малък pop-up прозорец в долната част на екрана. В инструкциите има QR код за изтегляне на инсталационния файл за приложението AI Life, което служи за управление на различните функции. То е налично и в AppGallery, но имайте предвид, че версията в Play Store е стара и не поддържа слушалките.

Самите слушалки (всяка тежи около 6 грама) са с късо правоъгълно тяло и по-голяма овална част, която завършва със силиконово уплътнение - в комплекта има три размера, а през приложението можете да направите проверка дали избраното от вас осигурява достатъчно добра изолация. Уплътненията имат овална форма и е добре да подберете точното за вашите уши, макар че има и вероятност нито едно да не ви пасне. При мен например най-добре изолира най-големият размер, но слушалките не са особено добре фиксирани и при разговор се разместват, като има вероятност да паднат без постоянно да ги намествам. Аз имах проблеми и със закрепването на FreeBuds 3, така че индивидуалната форма на ухото също оказва голямо значение за доброто фиксиране.

Управление

Като цяло, слушалките са удобни и при продължително носене не се усеща каквото и да било напрежение в ухото. Управлението става чрез плъзване на пръст или стискане на корпуса - това работи и с двете слушалки. Кратко стискане спира/стартира музиката или приема/прекъсва разговор, двукратно отхвърля обаждане или преминава към следващата песен, а трикратно стискане пуска предходната песен. Със стискане и задържане се контролира шумопотискането, като се преминава през пропускане на околните звуци, изключено състояние и активно. С плъзване на пръст се управлява силата на звука. Можете да зададете и активиране на гласов асистент чрез стискане и задържане.

Шумопотискането може да се контролира и през приложението, като по подразбиране е включен динамичен режим за автоматично настройване според околните условия - така слушалките избират един от трите налични режима (cosy, general и ultra) за редуциране на нежеланите звуци според тяхната сила. Слушалките включват и сензори за отчитане дали са поставени в ухото или не - така при сваляне могат да спрат възпроизвежданата музика, а при поставяне да я възстановят. Това също може да се контролира през приложението. През него може да се включи и режим за усилване на върху околните гласове, което е полезно за разговори без сваляне на слушалките.

Хардуер и батерия

Слушалките ползват чипсет Kirin A1 и поддържат Bluetooth 5.2 за връзка, а предаването на звука се осъществява чрез AAC кодек. Компанията явно е свършила добра работа и по отношение на двойните антени в слушалките, защото и връзката остава стабилна и през няколко бетонни стени - това беше непреодолимо препятствие за Samsung Galaxy Buds Live. За времето на теста FreeBuds Pro получиха и няколко ъпдейта на софтуера, които допълнително оптимизираха различни елементи от тяхната работа.

Устройството включва 11 мм говорители, а във всяка слушалка има по три микрофона - два обърнати навън и един - към ухото. Двата външни микрофона са със специален дизайн за намаляване на шума от вятъра и сам се убедих, че това работи много добре. Ползването на Kirin A1 намалява и латентността на връзката, така че няма никакво разминаване между картина и звук. Включена е функция за динамичен еквалайзер, която настройва звука в реално време според промяната на сигнала в ухото, а при разговори помага и специален bone сензор, който отчита вибрациите в челюстта.

Слушалките имат и интересна функция, която е достъпна при комбиниране с определени телефони на Huawei. Така те могат да се ползват като микрофон при заснемане на видео с Mate 40, Mate 40 Pro, Mate 40 Pro+, Mate 40 RS Porsche Design, P40 Pro и P40 Pro с EMUI 11. Включена е и опция за едновременна връзка с две устройства, която поддържа телефони, таблети, компютри и други. С нея например можете да гледате видео в таблета, но в същото време да можете да приемете входящо обаждане през телефона чрез стискане на слушалката.

Що се отнася до батерията, Huawei посочва, че с включено шумопотискане може да се очакват до 4 часа възпроизвеждане на музика или 7 часа с изключено. При ползване на телефон с EMUI 11 това време се увеличава с по един час. Времето за разговор пък съответно е 2.5 и 3 часа според активирането на шумопотискането. В калъфа за съхранение има батерия с капацитет 580 mAh, която може да зареди няколко пъти слушалките, всяка от които е с 55 mAh батерия. Наличието на поддръжка на Qi стандарт позволява презареждането на калъфа и от съвместими телефони, които поддържат реверсивно безжично зареждане.

Звучене

Що се отнася до представянето на FreeBuds Pro, те не разочароват. Шумпотискането (според компанията с до 40 dB) може ефективно да намали нежеланите околни звуци, а автоматичната му настройка работи достатъчно добре. Не очаквайте обаче нежеланите звуци да изчезнат напълно. Слушалките могат да намалят голяма част от шума от автомобилния трафик или пък от движението на метрото, така че слушаната музика да заеме централно място. Качеството на звука при разговор е много добро, а и отсрещната страна потвърди, че чува моя глас достатъчно ясно.При възпроизвеждане на музика също нямам забележки, защото слушалките са в състояние да предадат детайлно различните честоти в едно изпълнение. FreeBuds Pro изненадващо възпроизвеждат добре и ниски тонове - контрастиращите на пианото и пулсиращи басови части в Limit to Your Love на James Blake например са много плътни и дълбоки, подобно е положението и с ниските тонове от ритъма на Breathe Into Me на Marian Hill. В Hunter на Bjork връхлитащите инструменти са стегнати, а нейният извисяващ се глас остава детайлен и въздействащ. Сложната звукова картина в Burn the Witch на Radiohead също се пресъздава убедително, включително и финалното кресчендо.

Финални думи

С цена около 300 лева Huawei FreeBuds Pro не са сред най-евтините предложения на пазара, но, за щастие, компенсират това със своите възможности. Слушалките изглеждат добре, удобни са и при продължително носене звучат впечатляващо при слушане на музика и осигуряват ефективна система за шумопотискане.

При ползване като handsfree също се представят много добре по отношение качеството на предавания глас. Времето за работа с едно зареждане също е напълно приемливо, а компактният калъф, който поддържа и безжично зареждане, удължава времето на автономна работа. Сред минусите бих посочил липсата на водоустойчивост, което е важно за спортуващите активно.

Тук е мястото да спомена и малко трудното изваждане на слушалките от калъфа - те са с гланцова текстура и не могат да се захванат много добре, а и магнитът, който ги задържа, е силен. Това обаче не е кой знае какъв недостатък, а освен това може да се избегне с известна практика и натискане на слушалките напред, преди да се извадят.

Щеше да е добре, ако устройството поддържаше кодеци с по-високо качество от AAC, но това вероятно е направено с цел удължаване живота на батерията - подобна е ситуацията и с много от останалите напълно безжичните слушалки на пазара.