Huawei X Gentle Monster Eyewear II - стилни и футуристични

Huawei X Gentle Monster Eyewear II - стилни и футуристични

Сигурно ще се запитате защо пишем за слънчеви очила в началото на зимата, но за това има достатъчно основателни причини. Първо, това не са обикновени слънчеви очила, и второ, дори и през зимата трябва да пазим очите си и то дори още по-добре. Както може би се досещате става дума за Huawei X Gentle Monster Eyewear II - очила, които комбинират в едно китайска технология и корейски стил.

Gentle Monster може и да не е особено позната на нашия пазар, но основаната преди 9 години компания вече е намерила място сред производителите на рамки за очила и слънчеви очила, а продуктите й се ползват от много знаменитости. Подобно премиум позициониране е било търсено и от Huawei, която през последните години работи все по-често с партньори в горните ценови сегменти. Този опит на компанията за диверсификация на продуктите има за цел и да смекчи ефекта от американските санкции, които засегнаха продажбите на смартфони.

Какво е Eyewear II?

Както подсказва името, Eyewear II това е второто поколение на очилата, след като първото беше представено през пролетта на миналата година. Компанията предлага устройството в четири варианта - два са слънчеви очила, а два са за диоптрични стъкла, които могат да се персонализират според нуждите на потребителя. В България обаче се продава само един от слънчевите модели - Smart Lang.

На пръв поглед нищо не издава, че устройството има по-специални възможности. Очилата приличат на всеки един модел от по-висок клас, но малко по-дебелите дръжки разкриват, че това не е обикновен аксесоар. В дръжките се намират батерии, говорители, сензори за допир и микрофони, които позволяват на очилата да възпроизвеждат музика, да се ползват за провеждане на handsfree разговори и за команди към гласовия асистент в телефона.

Дизайн и управление

Очилата тежат около 43 грама, което не е много и на практика е по-малко от моите слънчеви очила на Persol. Това ги прави удобни за продължително носене, а сравнително по-големите им размери се оказаха точно на място за моята глава, която обикновено има проблем с масовите по-малки модели. Устройството идва и с масивен калъф от изкуствена кожа, в който обаче няма допълнителна батерия, както може да се предположи. Калъфът има USB-C порт за директно зареждане на поставените вътре очила, както и бутон за влизане в режим на сдвояване.

Конструкцията е пластмасова, но не се усеща евтина. Дръжките са свързани чрез елементи от титаниева сплав за повишена еластичност и здравина в дългосрочен план. Компанията изтъква и специалната извивка на дръжките за по-добро фиксиране, а освен това посочва, че натискът върху ушите и носа е намален за комфорт при продължително носене. Сам се убедих, че това е така и дори при час носене нямаше дискомфорт.

Стъклата не са поляризирани, но са произведени от Zeiss, чието лого може да се види отвътре. В тази връзка страната към очите е покрита със специално покритие, което е силно отражаемо и в някои ситуации може да действа леко разсейващо. Слушалките имат и рейтинг IP54, което означава, че са устойчиви на прах и водни пръски.

Очилата се свързват с телефона чрез Bluetooth 5.2, а управлението им става чрез две сензорни зони върху двете дръжки. Можете да промените функциите им през приложението AI Life, но по подразбиране двойно потупване върху лявата дръжка активира гласов асистент (в случая Google Assistant), а върху дясната контролира възпроизвежданата музика. Плъзване на пръст върху лявата дръжка управлява силата на звука, а върху дясната преминава към следващата или предишната песен. Слушалките включват и опция за спиране на възпроизвеждането на музика при сваляне, но това може да се изключи през приложението.

Звук и батерия

Както може да се досетите, Huawei X Gentle Monster Eyewear II не могат да заменят стандартни слушалки, що се отнася до качеството на звука. В дръжките са поставени говорители с голяма продълговата диафрагма, а звукът от нея се насочва чрез специална акустична система към ушите ви. Според компанията този дизайн намалява изтичането на звук, но все пак става дума за полуотворена система, така че това е неминуемо при определени обстоятелства и сила на звука.

Според Huawei системата намалява изтичането на звук с до 12 dB, но реалният ефект зависи от околния шум и силата на звука. Конструкцията позволява да чувате околните звуци, а ако наоколо е шумно и усилите звука, за да компенсирате това, очаквайте околните да чуват повече от това, което слушате - включително и входящите разговори. В същото време в тихи условия и при намален звук изтичането на звуци е много по-слабо. Със сигурност ще получите по-добър звук от слушалки, но нека не забравяме, че Eyewear II е съвсем различен продукт.

И все пак при възпроизвеждане на музика звукът е изненадващо ясен макар и без изразени ниски тонове, което е разбираемо. Очилата осигуряват обемна звукова картина и добре разделяне на инструментите, но все пак не очаквайте чудеса. Качеството на звука при разговор също е добро, за което помагат двата микрофона върху дръжките - те са снабдени и с технология за редуциране на шума. Иначе очилата включват и функция за динамичен контрол на силата на звука при разговор според околните звуци.

При комбиниране с определени телефони на Huawei с EMUI 11 (сериите Mate 40, Mate 30, Mate 20, P40 и P30, Mate Xs) можете да записвате видео с висококачествен звук (48 kHz/16 bit) от очилата, което може да се окаже удобно за влогъри.

Що се отнася до батерията, тя е с капацитет 85 mAh, а компанията посочва, че стига за до 5 часа слушане на музика или до 3.5 часа провеждане на разговори и това време ми се струва напълно реалистично. Като цяло това не е особено впечатляващо, а както споменах, в калъфа за съхранение няма батерия за презареждане в движение.

Финални думи

Huawei X Gentle Monster Eyewear II е продукт, който комбинира премиум слънчеви очила от утвърден производител с интересни технологични способности. Очилата са добре изработени и достатъчно стилни (това е субективно), а освен това осигуряват изненадващо добър звук, като в същото време не ви откъсват от околния свят. Управлението чрез жестове работи добре, но ми се иска в калъфа за съхранение да имаше допълнителна батерия за зареждане в движение.

Освен това цената от почти 700 лева действа възпиращо, защото за по-малко пари можете да се сдобиете с качествени слънчеви очила и безжични слушалки (например FreeBuds Pro), които ще звучат значително по-добре. Още по-трудно е тази сума да се отдели през зимата, когато макар и да имаме нужда от слънчеви очила, едва ли ще ги ползваме много често.