Huawei Mate 30 Pro - впечатляващ хардуер без услугите на Google

Huawei Mate 30 Pro - впечатляващ хардуер без услугите на Google

В края на миналата година се случи нещо, което дотогава смятахме за немислимо - Huawei обяви флагмански смартфон, който възнамеряваше да продава извън Китай без услугите и приложенията на Google. Не че компанията имаше друг избор, след като наложените санкции от американското правителство попречиха на интернет гиганта да работи с Huawei по нови продукти с Android.

Препоръчани оферти

Става дума за Mate 30 Pro, който отново ползва Android и фирмения интерфейс EMUI, но за приложения разчита на магазина AppGallery. Няколко месеца след премиерата си устройството се появи в ограничени количества в Европа, включително и в България. По този начин компанията реши да провери потребителските нагласи към устройствата без услугите на Google преди идването на серията P40, чиито продажби започват след броени дни.

Дизайн

Не е никак трудно след първата си среща с Mate 30 Pro да го опишете като зашеметяващ. Устройството изглежда много необичайно и дори футуристично и до голяма степен това се дължи на неговия waterfall дисплей (или Horizon Display в маркетинговите материали на компанията). Страните му са извити под ъгъл от 88 градуса, което е позволило на компанията на практика да елиминира страничните рамки. Така двете странични повърхности на телефона са покрити почти изцяло от стъкло.

В горната част на панела има голяма изрязана част за селфи камерата и 3D ToF сензор за лицево разпознаване и боке ефекти, но тя е по-малка от тази секция в Mate 20 Pro. Рамките под и над екрана са малко по-широки, но на живо не правят толкова голямо впечатление. Задният панел е стъклен с 3D профил и извивки в краищата, които му позволяват да се влее плавно в полираната странична рамка за създаването на органична форма. Интересен акцент представлява четворната основна камера, която е поставена в кръгла зона, около която има блестящ пръстен.

Стъклото е лъскаво и бързо се покрива с отпечатъци, но можете да го предпазите, като ползвате твърдия калъф от комплекта, което обаче ще ви лиши от ефектния външен вид на гърба. Телефонът е водоустойчив с рейтинг IP68, което е добре дошло за предпазване на инвестицията ви срещу случайно намокряне. Върху горната страна се намира инфрачервен порт, а отдолу са единственият говорител, слот за карти (nanoSIM и Nano Memory) и USB-C порт.

Дисплей, батерия и производителност

Прави впечатление липсата на хардуерни бутони за управление на звука, защото те са заменени от виртуални - достатъчно е да потупате с пръст лявата или дясната страна на екрана и се показва плъзгач за звука. Това е интересно решение, което работи много добре, но има своите недостатъци - например бутоните не са достъпни, ако екранът е изключен. Така ако слушате музика и искате да промените силата на звука, трябва първо да отключите телефона, което не ми се струва особено оптимално решение. Не можете да променяте звука и докато устройството е в джоба.

Като цяло компанията е свършила много добра работа по отношение регистрирането на нежелани докосвания от екрана, така че няма шанс да активирате нещо случайно, докато сте хванали телефона в ръка. Дисплеят, който е с диагонал 6.53" и резолюция 2400х1176 пиксела, крие и други изненади - в долната му част е вграден оптичен сензор за отпечатъци, а в горната има технология за възпроизвеждане на звук през панела. Подобно решение видяхме и в P30 Pro и то работи добре, но по този начин се лишавате от втори говорител, какъвто например има Mate 20 Pro.

Дисплеят включва и възможност за промяна на цветната температура според околната светлина, което също познаваме от Mate 20 Pro. Налична е и поддръжка на HDR видео и на такова можете да се насладите в приложение като YouTube Vanced, защото няма възможност за ползване на стандартното приложение на Google. Netflix също включва много такива филми и сериали, но последните версии на приложението отказват да работят с телефона. Трябва да издирите по-стара версия, в която обаче опцията за HDR не е налична.

Смартфонът работи с новия осемядрен чипсет Kirin 990, който включва ядра Cortex-A76 и графичен ускорител Mali G76 и е изработен по 7-нанометров процес. Чипсетът има и вариант с 5G модем, но в България се предлага обикновената версия без такъв. Добавени са 8GB RAM и 256GB разширяема памет. Kirin 990 осигурява изчислителна мощ, каквато подобава на флагмански модел, и едва ли ще намерите нещо, с което да го затрудните. За използване на пълните хардуерни възможности на чипсета е достъпен и специален режим за максимална производителност, но той може да изчерпи много бързо батерията.

Що се отнася до батерията тя е с капацитет 4500 mAh и поддържа бързо зареждане при 40 вата чрез включеното в комплекта зарядно. Поддържа се и бързо безжично зареждане при 27 вата, а освен това устройството може да зарежда безжично и други устройства, което вече познаваме от други телефони на компанията. Животът на батерията е подобаващо добър и устройството може с лекота да ви осигури 24 часа с едно пълно зареждане и дори повече при по-скромна употреба на различните телефонни функции. За добрите резултати имат принос не само голямата батерия, но и икономиите от 7-нанометровия чипсет и доброто оптимизиране на софтуера от страна на компанията.

Софтуер

Huawei Mate 30 Pro работи с Android 10 и софтуерния интерфейс EMUI 10. Както вече стана дума, устройството е лишено от услугите и приложенията на Google като Gmail, Play Store, Maps, Chrome, YouTube, Photos и т.н. На разположение е магазинът AppGallery, в който има много от популярните приложения, включително и български, но много липсват. Има обаче различни начини за набавяне на необходимото. Първата стъпка е ползването на приложението Phone Clone, което може да прехвърли почти всички приложения и съдържание от стария ви телефон с Android. То поддържа и iOS, но по разбираеми причини няма как да зареди приложенията. Освен това прехвърлените така приложения не могат да се обновяват.

След това на помощ идват алтернативни услуги като Amazon Appstore и APKMirror, а освен това някои приложения като Facebook и WhatsApp могат да се изтеглят директно от съответните сайтове. Проблем обаче се оказват приложенията, които не работят без Google Play Services - например Uber, някои игри и др. В тази връзка много от услугите на Google могат да се ползват през браузъра, включително Maps, което не е оптимален вариант, но това е положението. Вече споменах, че Netflix работи, но трябва да се инсталира по-стара версия, в която липсва опция за изтегляне на видеото. HBO GO също може да се свали от APKMirror и въпреки предупреждението, че има нужда от Play Services, работи.

Пак там се намира и YouTubе Vanced, което предлага всичко познато от стандартното приложение на услугата плюс допълнителни екстри. Проблем са навигационните приложения, но можете да инсталирате Waze, а в AppGallery е налично и Sygic. Here WeGo също върши добра работа, но трябва да го издирите и инсталирате ръчно, защото по някаква причина Amazon Appstore не го показва като съвместимо с телефона.

Има начини за инсталиране на липсващите услуги и приложения на Google, но в повечето случаи те не са особено подходящи за начинаещи, а освен това самите решения за това не работят дълго. Дори и с тях обаче някои неща не могат да заработят - например безконтактните плащания с Google Pay, но и без това услугата не се предлага официално в България.

Камера

Mate 30 Pro осигурява тройна основна камера, която е допълнена от 3D ToF сензор за по-бързо фокусиране и осигуряване на по-реалистични боке ефекти. Като цяло конфигурацията на другите сензори е позната - те имат широкоъгълна, ултраширокоъгълна и телефото оптика. Основният сензор познаваме от P30 Pro - той е 1/1.7" 40МР SuperSensing (RYYB) с бленда f/1.6 и оптична стабилизация. Има quad bayer филтър и по подразбиране прави 10МР снимки. Телефото камерата е с 8МР сензор, 3х оптично приближение и отново OIS.

И за финал имаме 1/1.54" 40МР 3:2 сензор (RGGB) с ултраширокоъгълна оптика (18mm, f/1.8) и автофокус, който по подразбиране също осигурява 10МР снимки. Компанията го нарича Cine Camera, което подсказва, че има по-специални умения при запис на видео. Камерата отново включва разнообразни оптимизации с изкуствен интелект под формата на функцията Master AI, която разпознава 1500 сцени и настройва параметрите на снимане според тях. В повечето случаи намесата й е полезна, но понякога води до прекалено подсилване на някои цветове.

След всичко това не е изненада, че Mate 30 Pro снима много добре. При достатъчно светлина можете да получите балансирани снимки с изключително много детайли и минимално количество шум, а освен това цветовете не са неестествено ярки. Динамичният диапазон също е много добър, но това е очаквано заради quad bayer структурата на основния сензор и технологията на Huawei за наслагване на кадри с различна експозиция. Телефото камерата осигурява снимки с малко по-ярки цветове. В същото време ултраширокоъгълната камера със своите голям сензор и автофокус логично предлага изобилие от детайли и широк динамичен диапазон при изключително малко нежелан шум.

На тъмно ситуацията също е много, добра като телефонът ще ви поднесе много детайлни кадри с малко шум и приятен динамичен диапазон, и то без да ползвате специалния нощен режим, който може да подобри допълнително снимките. Тази опция е налична и при ултраширокоъгълната камера, макар че снимането отнема малко повече време, а резултатите не са чак толкова добри. При нормални снимки обаче благодарение на големия сензор тя осигурява много детайлни снимки и на тъмно - нещо, което не може да се каже за ултраширокоъгълните камери в телефоните на други производители.

Камерата за селфита е като тази в P30 Pro, което означава, че има 32MP (f/2.0) сензор без автофокус, но този път към нея е добавен 3D ToF сензор, който помага много при портрети за по-доброто отделяне на лицето от фона. С нея можете да получите снимки с много детайли, широк динамичен диапазон и ярки цветове.

Смартфонът може да записва 4K видео с максимална кадрова честота 60 fps, като във всички режими е налична впечатляващата система за стабилизация на изображението, която комбинира OIS и изкуствен интелект. Както и в другите телефони на Huawei обаче тази система не може да бъде изключена и е активна постоянно. Устройството поддържа и запис на ultra slow motion 720p видео с кадрова честота 7680 fps, което звучи много впечатляващо. Този режим е подходящ за улавяне на особено динамични действия, но като цяло не е особено лесно да уцелите момента за старт на записа въпреки включената автоматична опция. Ако искате по-висока резолюция, е наличен запис на 1080р видео при 960 fps.

Финални думи

Huawei Mate 30 Pro се оказа един от най-впечатляващите телефони на миналата година, макар че в Европа се появи едва в началото на тази. Устройството предлага изобилие от флагмански характеристики и се отличава със своя необичаен дизайн, в който централно място заема футуристичният извит дисплей, премахващ напълно страничните рамки. Камерата също прави голяма крачка напред по отношение качеството на снимките, за което съществен принос има големият сензор на ултраширокоъгълната камера.

Животът на батерията също е впечатляващ. Извитият дисплей обаче носи своите минуси като невъзможността за контрол на звука, когато телефонът е заключен. Липсата на стерео говорители и жак за слушалки също може да не допадне на много потребители. Най-голямата въпросителна обаче е свързана с липсата на услугите и приложенията на Google, а за да се сдобиете с ползваните от вас приложения или с техни алтернативи, ще трябва да положите повече усилия.

Междувременно Huawei продължава с бързи темпове да запълва липсите в AppGallery, но ще е нужно повече време да осигури на потребителите достъп до всичко желано от тях. Което е жалко, защото Mate 30 Pro осигурява изключителен хардуер.