Huawei MediaPad M5 10

Huawei MediaPad M5 10

За няколко години пазарът на таблети се промени коренно и търсенето на този тип устройства вече не е каквото беше. В един момент на тях се гледаше като на джаджи, които ще заменят компютрите за много от потребителите, но това така и не стана, колкото и големи усилия да полага Аpple да ни убеди в това и сега. Междувременно таблетите се озоваха на някаква междинна позиция, защото от една страна все още не могат да осигурят гъвкавостта на компютрите, а от друга не са толкова необходими като смартфоните.

Сериозният спад в продажбите накара много производители в екосистемата на Android да се оттеглят от пазара на таблети, но някои все още продължават да предлагат такива устройства и търсят начини да ги подобрят. Huawei е една от тези компании, а последната й премиум серия MediaPad M5 показва, че таблетите с Android могат да бъдат не по-малко привлекателни от предложенията на Apple, които се опитват да конкурират. В нея има три модела - стандартен с 8.4" и 10.8” дисплеи и Pro версия с 10.8” панел, която идва със стилус.

Дизайн

Поглед към дизайна на MediaPad M5 10 е достатъчен, за да се разбере, че компанията го позиционира като конкурент на iPad Pro. Металният заден панел е изработен от алуминий и има заоблени ъгли и изтъняващи към краищата страни, а матовото покритие помага за захващането и предотвратява задържането на отпечатъци. Антените за различните безжични функции (Wi-Fi, Bluetooth и 4G) са преместени в горната част на таблета в хоризонтална позиция. Върху задния панел се виждат и множество отвори, зад които са скрити 4 високоговорителя, настроени от harman / kardon. Те звучат впечатляващо, като осигуряват силен и плътен звук, а възможностите им се  разгръщат при гледане на видео, слушане на музика или забавления с игри.

Отзад откриваме и конектори за връзка с допълнителна клавиатура, която се продава отделно. Отзад е поместена и 13МР камера с автофокус, която стърчи леко над корпуса. Върху дясната страна има бутони за контрол на звука и за включване, слот за nanoSIM и microSD карти и USB-C интерфейс. С това се изчерпват всички портове на таблета, защото няма стандартен жак за слушалки. В комплекта обаче е включен адаптер, а освен това можете да заложите на безжични.

Предният панел е покрит с 2.5D стъкло, което според Huawei се прави за първи път в таблет. Стъклото прелива плавно в металния корпус, което създава известно премиум усещане, което свързваме с телефоните от по-висок клас. Върху дясната страна е поставен и сензор за отпечатъци, който подобно на смартфоните на Huawei може да се ползва за навигация в системата на мястото на виртуалните бутони. В тази връзка позицията на бутоните върху корпуса не ни се струва много добре избрана, защото в портретна ориентация е лесно да ги натиснете случайно - с ръка или с повърхността върху, която решите да подпрете устройството.

Дисплей

MediaPad M5 10 предлага 10.8" дисплей с резолюция 2560 x 1600 пиксела и съотношение 16:10, който осигурява висока пикселна гъстота (280 PPI) за изобразяване на детайлни текст и изображения. Цветопредаването на панела също е много приятно, а яркостта е достатъчно висока за добра видимост под силна директна светлина. По подразбиране е активиран vivid режим на цветовете, но можете да преминете към нормален, като има и опция за промяна на цветната температура.

Дисплеят се представя много добре и по отношение на контраст и ъгли на видимост, а намалените странични рамки позволяват на таблета да запази сравнително компактни размери. За подобряване на картината се грижи и технологията ClariVu, която ползва специални алгоритми за коригиране на размазаните кадри или на спадовете в контраста.

Хардуер и батерия

Huawei MediaPad M5 10 работи с осемядрен чипсет HiSilicon Kirin 960s, който комбинира 4 ядра Cortex A73 с честота 2.11GHz с 4 Cortex A53 с честота 1.84GHz. Това изглежда бързо, но на практика чипсетът е малко по-бавен от стандартния Kirin 960, чиито бързи ядра са с честота 2.4GHz. Въпреки това устройството се представя много добре, за което помага и добавената 4GB оперативна памет в допълнение на наличната 64GB разширяема памет за файлове. Превключването между софтуера във фонов режим е бързо, няма проблем с едновременната работа с две приложения, като се използва вградената в Android функция за разделяне на екрана, анимациите са плавни, завъртането на интерфейса между вертикална и хоризонтална ориентация също се извършва бързо и без никакви проблеми.

Нямахме и никакви проблеми при забавления с игри като Modern Combat 5 или NFS No Limits, макар че позицията на сензора за отпечатъци предразполага към неволното му докосване, което води до зареждане на основния дисплей. Това се решава с активиране на геймърския режим, който може да заключи виртуалните бутони върху екрана, но не деактивира сензора за отпечатъци, който също действа като бутон. За да блокирате и него, трябва вече да сте избрали пълно управление на интерфейса през сензора. Както може да се предположи, батерията с капацитет 7500 mAh се представя впечатляващо. Вече се убедихме, че китайската компания се справя отлично с оптимизирането на софтуера и хардуера в своите устройства и това е така и в MediaPad М5.

Ако използвате таблета периодично в кратки сесии например за проверка на електронна поща, гледане на видео в YouTube или ползване на Chrome, едно зареждане на батерията ще ви стигне за няколко дни на работа, защото, когато не го използвате, нивото на разряд е изключително ниско. Разбира се, ако го натоварвате с по-тежки задачи като например 3D игри, може да се наложи да го зареждате по-често. Батерия с подобен капацитет се зарежда бавно, но за щастие в комплекта е добавено зарядно, което поддържа технологията SuperCharge на Huawei и ускорява значително снабдяването с енергия.

Софтуер

Таблетът ползва Android 8.0 с интерфейс EMUI 8.0, който предлага същото, които можете да откриете и в  актуалните смартфони на компанията, но са направени промени за по-ефективно използване на по-големия дисплей. Сериозната модификация на стандартния интерфейс на Аndroid и включването на много приложения на Huawei са си казали думата и от вградената 64GB памет за потребителя са достъпни около 50GB. Предварително са инсталирани и много игри и приложения от партньори, но за щастие повечето от тях могат да се деинсталират, ако не мислите да ги ползвате.

Както и при телефоните на Huawei е достъпна опция за използване на теми, можете да активирате показването на секция за инсталираните приложения, има възможност за ползване на две копия на приложения като Facebook, WhatsApp, Messenger и WeChat, можете да заключите приложения и съдържание или пък да направите частна зона с отделни приложения, в която да влизате с пръстов отпечатък. Добавено е и приложение за деца, което позволява да контролирате кои приложения могат да използват малките и колко време да прекарват с тях. В него са налични секция за рисуване, достъп до избрано съдържание от галерията, до диктофон и до камерата на устройството.

Таблетът предлага и специален режим, който му позволява да се превърне почти в компютър, когато бъде свързана допълнителната клавиатура. Той се активира автоматично при поставяне на клавиатурата, но може да бъде задействан и ръчно от падащото меню с настройки. Това трансформира интерфейса в такъв, който наподобява компютърна операционна система със стартово меню в дясната страна, лента с отворени приложения в долната част и статус икони и секция с нотификации в дясната част. Отдясно са поставени и познатите софтуерни бутони за контрол на Android. До известна степен конфигурацията напомня на Windows 10. Стартираните приложения се отварят в прозорци, така че едновременно може да ползвате няколко, но може да ги отворите и на цял екран.

Въпреки това има приложения като Chrome например, които могат да бъдат само на цял екран. Интересно е, че това ограничение липсва при Microsoft Edge и Firefox, които позволяват свободно преоразмеряване на прозореца. Повечето от вградените приложения като файлов мениджър, галерия, клиент за електронна поща, калкулатор и календар са оптимизирани за този десктоп режим, но други като например Gmail и YouTube не работят и не са достъпни в стартовото меню. Освен това работата на таблета в този режим е малко тромава, така че нямате много причини да го ползвате, но като цяло това е интересен начин за подобряване на продуктивността за хората, които ползват таблета си и за работа. Все пак нека да не забравяме, че става дума за Android, а освен това трябва да се снабдите с клавиатура и мишка.

Камера

Камерите на таблетите попадат в напълно различна категория от тези на смартфоните, защото употребата им е по-рядка, а освен това и възможностите им не са на необходимото ниво. Камерите на MediaPad M5 10 не правят изключение и тяхното представяне може да бъде описано като задоволително, макар че се справят по-добре от останалите таблети с Android.

Основната камера е с резолюция 13МР, бленда f/2.2 и PDAF автофокус, но няма светкавица, а за селфита е налична 8MP с бленда f/2.2 и фиксиран фокус. Интерфейсът е подобен на този на миналогодишните флагмански смартфони на Huawei и определено не е променян за съответствие с по-големия дисплей. И все пак можете да снимате в RAW в Pro режим с достъп до различни опции за ръчна настройка, а освен това има възможност за снимане на 4K видео, което също не се предлага от много таблети.

Основната камера се представя добре при достатъчно светлина за създаване на предназначени за социалните мрежи снимки, но при сцени с висок контраст се затруднява като остават преекспонирани зони. На тъмно ситуацията разбираемо се влошава. Разбира се, едва ли ще тръгнете да снимате с таблета си, но когато се наложи, MediaPad M5 10 ще ви осигури качествени снимки и видео.

Тестови снимки и видео

Заключение

Huawei MediaPad M5 10 би трябвало да е начело в списъка на всеки, който иска да се сдобие с премиум таблет с  Android. Устройството ни спечели с прецизната изработка на алуминиевия корпус, приятния дизайн с намалени (но не прекалено) рамки около екрана, 2.5D стъклото върху големия дисплей с чудесно цветопредаване, бързата работа и дългия живот на батерията. Разбира се, четирите високоговорителя също се представят отлично и със сигурност ще спечелят всеки фен на мултимедийните забавления, който обича да играе, слуша музика или гледа видео през таблета си.

Сензорът за отпечатъци също работи отлично, а вграденият LTE модем ще ви осигури постоянна връзка с интернет. Наред с всичко останало и камерата се представя добре като за таблет, но това едва ли ще е основната причина да изберете устройството. Сред минусите можем да посочим позицията на бутоните за включване и контрол на звука, а освен това не ни харесва премахването на жака за слушалки, защото това все пак е таблет и в корпуса му има достатъчно място за такъв компонент. Заедно с това ни се иска използваният софтуер да не е модифициран до такава степен, но пък ползващите смартфоните на компанията ще са в свои води.

Сред специалните добавки в интерфейса внимание заслужава и специалният Desktop режим, който позволява превръщането на таблета в компютър с Android с възможност за връзка с клавиатура и мишка. При това получавате интерфейс, който прилича на Windows 10 и осигурява опция за ползване на приложения в отделни прозорци. Не сме сигурно колко често ще се ползва този режим, но може да допадне на ползващите таблетите си и за други задачи. В крайна сметка Huawei MediaPad M5 10 е солидно устройство, което осигурява всичко необходимо за забавления и работа и то на атрактивна цена.

Дизайн

Поглед към дизайна на MediaPad M5 10 е достатъчен, за да се разбере, че компанията го позиционира като конкурент на iPad Pro. Металният заден панел е изработен от алуминий и има заоблени ъгли и изтъняващи към краищата страни, а матовото покритие помага за захващането и предотвратява задържането на отпечатъци. Антените за различните безжични функции (Wi-Fi, Bluetooth и 4G) са преместени в горната част на таблета в хоризонтална позиция. Върху задния панел се виждат и множество отвори, зад които са скрити 4 високоговорителя, настроени от harman / kardon. Те звучат впечатляващо, като осигуряват силен и плътен звук, а възможностите им се  разгръщат при гледане на видео, слушане на музика или забавления с игри.

Отзад откриваме и конектори за връзка с допълнителна клавиатура, която се продава отделно. Отзад е поместена и 13МР камера с автофокус, която стърчи леко над корпуса. Върху дясната страна има бутони за контрол на звука и за включване, слот за nanoSIM и microSD карти и USB-C интерфейс. С това се изчерпват всички портове на таблета, защото няма стандартен жак за слушалки. В комплекта обаче е включен адаптер, а освен това можете да заложите на безжични.

Предният панел е покрит с 2.5D стъкло, което според Huawei се прави за първи път в таблет. Стъклото прелива плавно в металния корпус, което създава известно премиум усещане, което свързваме с телефоните от по-висок клас. Върху дясната страна е поставен и сензор за отпечатъци, който подобно на смартфоните на Huawei може да се ползва за навигация в системата на мястото на виртуалните бутони. В тази връзка позицията на бутоните върху корпуса не ни се струва много добре избрана, защото в портретна ориентация е лесно да ги натиснете случайно - с ръка или с повърхността върху, която решите да подпрете устройството.

Дисплей

MediaPad M5 10 предлага 10.8" дисплей с резолюция 2560 x 1600 пиксела и съотношение 16:10, който осигурява висока пикселна гъстота (280 PPI) за изобразяване на детайлни текст и изображения. Цветопредаването на панела също е много приятно, а яркостта е достатъчно висока за добра видимост под силна директна светлина. По подразбиране е активиран vivid режим на цветовете, но можете да преминете към нормален, като има и опция за промяна на цветната температура.

Дисплеят се представя много добре и по отношение на контраст и ъгли на видимост, а намалените странични рамки позволяват на таблета да запази сравнително компактни размери. За подобряване на картината се грижи и технологията ClariVu, която ползва специални алгоритми за коригиране на размазаните кадри или на спадовете в контраста.

Хардуер и батерия

Huawei MediaPad M5 10 работи с осемядрен чипсет HiSilicon Kirin 960s, който комбинира 4 ядра Cortex A73 с честота 2.11GHz с 4 Cortex A53 с честота 1.84GHz. Това изглежда бързо, но на практика чипсетът е малко по-бавен от стандартния Kirin 960, чиито бързи ядра са с честота 2.4GHz. Въпреки това устройството се представя много добре, за което помага и добавената 4GB оперативна памет в допълнение на наличната 64GB разширяема памет за файлове. Превключването между софтуера във фонов режим е бързо, няма проблем с едновременната работа с две приложения, като се използва вградената в Android функция за разделяне на екрана, анимациите са плавни, завъртането на интерфейса между вертикална и хоризонтална ориентация също се извършва бързо и без никакви проблеми.

Нямахме и никакви проблеми при забавления с игри като Modern Combat 5 или NFS No Limits, макар че позицията на сензора за отпечатъци предразполага към неволното му докосване, което води до зареждане на основния дисплей. Това се решава с активиране на геймърския режим, който може да заключи виртуалните бутони върху екрана, но не деактивира сензора за отпечатъци, който също действа като бутон. За да блокирате и него, трябва вече да сте избрали пълно управление на интерфейса през сензора. Както може да се предположи, батерията с капацитет 7500 mAh се представя впечатляващо. Вече се убедихме, че китайската компания се справя отлично с оптимизирането на софтуера и хардуера в своите устройства и това е така и в MediaPad М5.

Ако използвате таблета периодично в кратки сесии например за проверка на електронна поща, гледане на видео в YouTube или ползване на Chrome, едно зареждане на батерията ще ви стигне за няколко дни на работа, защото, когато не го използвате, нивото на разряд е изключително ниско. Разбира се, ако го натоварвате с по-тежки задачи като например 3D игри, може да се наложи да го зареждате по-често. Батерия с подобен капацитет се зарежда бавно, но за щастие в комплекта е добавено зарядно, което поддържа технологията SuperCharge на Huawei и ускорява значително снабдяването с енергия.

Софтуер

Таблетът ползва Android 8.0 с интерфейс EMUI 8.0, който предлага същото, които можете да откриете и в  актуалните смартфони на компанията, но са направени промени за по-ефективно използване на по-големия дисплей. Сериозната модификация на стандартния интерфейс на Аndroid и включването на много приложения на Huawei са си казали думата и от вградената 64GB памет за потребителя са достъпни около 50GB. Предварително са инсталирани и много игри и приложения от партньори, но за щастие повечето от тях могат да се деинсталират, ако не мислите да ги ползвате.

Както и при телефоните на Huawei е достъпна опция за използване на теми, можете да активирате показването на секция за инсталираните приложения, има възможност за ползване на две копия на приложения като Facebook, WhatsApp, Messenger и WeChat, можете да заключите приложения и съдържание или пък да направите частна зона с отделни приложения, в която да влизате с пръстов отпечатък. Добавено е и приложение за деца, което позволява да контролирате кои приложения могат да използват малките и колко време да прекарват с тях. В него са налични секция за рисуване, достъп до избрано съдържание от галерията, до диктофон и до камерата на устройството.

Таблетът предлага и специален режим, който му позволява да се превърне почти в компютър, когато бъде свързана допълнителната клавиатура. Той се активира автоматично при поставяне на клавиатурата, но може да бъде задействан и ръчно от падащото меню с настройки. Това трансформира интерфейса в такъв, който наподобява компютърна операционна система със стартово меню в дясната страна, лента с отворени приложения в долната част и статус икони и секция с нотификации в дясната част. Отдясно са поставени и познатите софтуерни бутони за контрол на Android. До известна степен конфигурацията напомня на Windows 10. Стартираните приложения се отварят в прозорци, така че едновременно може да ползвате няколко, но може да ги отворите и на цял екран.

Въпреки това има приложения като Chrome например, които могат да бъдат само на цял екран. Интересно е, че това ограничение липсва при Microsoft Edge и Firefox, които позволяват свободно преоразмеряване на прозореца. Повечето от вградените приложения като файлов мениджър, галерия, клиент за електронна поща, калкулатор и календар са оптимизирани за този десктоп режим, но други като например Gmail и YouTube не работят и не са достъпни в стартовото меню. Освен това работата на таблета в този режим е малко тромава, така че нямате много причини да го ползвате, но като цяло това е интересен начин за подобряване на продуктивността за хората, които ползват таблета си и за работа. Все пак нека да не забравяме, че става дума за Android, а освен това трябва да се снабдите с клавиатура и мишка.

Камера

Камерите на таблетите попадат в напълно различна категория от тези на смартфоните, защото употребата им е по-рядка, а освен това и възможностите им не са на необходимото ниво. Камерите на MediaPad M5 10 не правят изключение и тяхното представяне може да бъде описано като задоволително, макар че се справят по-добре от останалите таблети с Android.

Основната камера е с резолюция 13МР, бленда f/2.2 и PDAF автофокус, но няма светкавица, а за селфита е налична 8MP с бленда f/2.2 и фиксиран фокус. Интерфейсът е подобен на този на миналогодишните флагмански смартфони на Huawei и определено не е променян за съответствие с по-големия дисплей. И все пак можете да снимате в RAW в Pro режим с достъп до различни опции за ръчна настройка, а освен това има възможност за снимане на 4K видео, което също не се предлага от много таблети.

Основната камера се представя добре при достатъчно светлина за създаване на предназначени за социалните мрежи снимки, но при сцени с висок контраст се затруднява като остават преекспонирани зони. На тъмно ситуацията разбираемо се влошава. Разбира се, едва ли ще тръгнете да снимате с таблета си, но когато се наложи, MediaPad M5 10 ще ви осигури качествени снимки и видео.

Тестови снимки и видео

Заключение

Huawei MediaPad M5 10 би трябвало да е начело в списъка на всеки, който иска да се сдобие с премиум таблет с  Android. Устройството ни спечели с прецизната изработка на алуминиевия корпус, приятния дизайн с намалени (но не прекалено) рамки около екрана, 2.5D стъклото върху големия дисплей с чудесно цветопредаване, бързата работа и дългия живот на батерията. Разбира се, четирите високоговорителя също се представят отлично и със сигурност ще спечелят всеки фен на мултимедийните забавления, който обича да играе, слуша музика или гледа видео през таблета си.

Сензорът за отпечатъци също работи отлично, а вграденият LTE модем ще ви осигури постоянна връзка с интернет. Наред с всичко останало и камерата се представя добре като за таблет, но това едва ли ще е основната причина да изберете устройството. Сред минусите можем да посочим позицията на бутоните за включване и контрол на звука, а освен това не ни харесва премахването на жака за слушалки, защото това все пак е таблет и в корпуса му има достатъчно място за такъв компонент. Заедно с това ни се иска използваният софтуер да не е модифициран до такава степен, но пък ползващите смартфоните на компанията ще са в свои води.

Сред специалните добавки в интерфейса внимание заслужава и специалният Desktop режим, който позволява превръщането на таблета в компютър с Android с възможност за връзка с клавиатура и мишка. При това получавате интерфейс, който прилича на Windows 10 и осигурява опция за ползване на приложения в отделни прозорци. Не сме сигурно колко често ще се ползва този режим, но може да допадне на ползващите таблетите си и за други задачи. В крайна сметка Huawei MediaPad M5 10 е солидно устройство, което осигурява всичко необходимо за забавления и работа и то на атрактивна цена.