Nokia 6.1

Nokia 6.1

HMD Global започна да обновява миналогодишното си портфолио от смартфони и първото устройство, което получи наследник, се оказа Nokia 6. Новият смартфон може да бъде срещнат като Nokia 6 (2018) или Nokai 6.1, но и в двата случая зад името стои един и същ модел, който има всички шансове да се хареса на търсещите достъпен смартфон с качествена изработка, бърз софтуер и премиум особености. Устройството може и да прилича на своя предшественик в много отношения, но в някои го надгражда сериозно без цената да се промени съществено. По всичко личи, че HMD Global (компанията, която държи правата за смартфони и телефони с марката Nokia) се е вслушала в препоръките на потребителите на първата генерация и е направила необходимите промени.

Дизайн

Новото издание на Nokia 6 продължава започнатото от своя предшественик и отново осигурява изработен от алуминиева сплав масивен корпус. Той оставя усещане за солидност и ни убеждава, че ще понесе всяко падане, но все пак не бихме искали това да се случва, защото върху метала със сигурност ще останат следи. HMD Global е заложила на утилитарен дизайн с прави линии, които се събират в скосени ръбове, а за постигане на по-ефектен изглед въпросните диамантено обработени фаски са с различен цвят - при нас беше черната версия, а цветните акценти са бронзови. Всичко това прави телефона леко ъгловат със сравнително остри ръбове, така че трудно бихме го нарекли удобен в ръката, но предполагаме и този дизайн ще намери своите фенове.

В сравнение с миналогодишния модел устройството се е разделило с капацитивните бутони за управление и те са заменени от виртуални, а освен това сензорът за отпечатъци е преместен върху задния панел, където може да се достигне лесно, когато телефонът е в ръка. Тази позиция обаче не е особено удобна, ако устройството се намира върху някаква повърхност и искате да го отключите, без да го вземате, макар че можете да събудите телефона, като почукате два пъти върху екрана. Върху горната страна на корпуса откриваме жак за слушалки, а върху долния е поставен USB-C порт, който също е новост спрямо първата версия на Nokia 6. Задният панел съдържа и леко променена зона за камерата, която включва логото на Zeiss и също е обточена с цветен акцент.

Като цяло двутоновото оцветяване на корпуса е много приятно, придава отличителен вид на телефона и му помага да изпъкне в морето от еднакви модели. За това помага и солидната изработка на металния корпус, който в този сегмент не е често срещана гледка. Не всичко при Nokia 6.1 обаче е по-добро спрямо неговия предшественик. Миналата година Nokia 6 осигури два говорителя с технология Dolby Atmos, които звучаха изненадващо добре, но сега ситуацията е коренно различна. Новото устройство вече има само един говорител, а освен това се е разделило със системата на Dolby. Той звучи добре, но не може да се сравнява с аудио възможностите на Nokia 6.

Хардуер и батерия

Nokia 6.1 предлага LCD дисплей, който не се е променил много от миналата година - той отново е с диагонал 5.5", резолюция full HD, пикселна гъстота 403ppi и съотношение на страните от 16:9, но е заобиколен от малко по-компактни рамки. Екранът е покрит с 2.5D стъкло Gorilla Glass 3. Като цяло дисплеят се представя добре, показвайки приятни цветове, без да са прекалено наситени, а освен това предлага големи ъгли на видимост и достатъчна яркост за добра видимост под силна директна светлина. Вечер може да се активира и нощен режим с филтър за синята светлина.

Под алуминиевия корпус се крие хардуер, който подхожда на по-висок ценови клас, така че срещу парите си получавате значително по-висока производителност (увеличението е с 60% според HMD Global). Тази година компанията е заложила на 14nm чипсет Snapdragon 630 (миналата година се ползваше 28nm Snapdragon 430) с по-ниска консумация на енергия, който обикновено откриваме в телефони от по-висок клас. Той комбинира осем ядра Cortex A53 с честота до 2.2GHz и графичен ускорител Adreno 508, a освен това добавя LTE модем X12, който поддържа скорости на изтегляне на данни до 600 Mbps.

Оперативната памет е 3GB, което означава, че е останала непроменена спрямо миналогодишното издание. Допълнителната производителност на Snapdragon 630 позволява на телефона да се справя не само с базови действия, а и с по-взискателни задачи, така че би трябвало да допадне и на обичащите да се забавляват с по-тежки мобилни игри. Вградената памет в устройството е 32GB, но лесно може да се увеличи с microSD карта, което е допълнителен плюс.

Nokia 6.1 запазва капацитета на батерията на своя предшественик, а именно 3000 mAh, но тя вече може да се зарежда бързо през новия USB-C интерфейс, което не беше възможно миналата година. Общо взето батерията може да ви осигури енергия средно за ден на употреба, но всичко зависи от начина, по който използвате телефона и с какви задачи го товарите. В тестовете на батерията в PCMark устройството постигна резултат от почти 10 часа, което като цяло е нормално представяне за телефон с такъв капацитет на батерията.

Софтуер

Телефоните на HMD Global печелят фенове със своето софтуерно преживяване. Устройствата разчитат на чиста версия на Android и идват с обещанието за бързи ъпдейти до следващите версии на платформата. Новото тази година е, че телефоните на компанията вече са част от инициативата Android One, което означава, че те отново ползват чиста версия на Android без ненужни приложения. Така устройството предлага достъп до софтуера, който е разработен от Google без допълнителни промени, а освен това осигурява стандартния интерфейс, без той да е променен от допълнителни скинове, които понякога забавят работата или пък объркват потребителите с разместването на настройките. В Nokia 6.1 всичко това липсва и системата реагира пъргаво, като осигурява потребителско преживяване максимално близо до проектираното от Google.

Няма да намерите и спонсорирани приложения, които не можете да деинсталирате и само заемат ценно място в паметта на телефона. Единствените добавки на HMD Global са приложение за поддръжка и друго за управление на камерата. Като част от Android One Nokia 6.1 ще има основни ъпдейти на Android в продължение на две години, а освен това всеки месец получава поправки за сигурността на платформата, които отстраняват новооткритите бъгове. Всичко това помага на компанията наистина бързо да предложи достъп до новите софтуерни разработки на Google и предполагаме, че заедно с другите телефони Nokia ще бъде сред първите устройства с финалното издание на Android P.

Камера

Nokia 6.1 предлага една основна камера с 16МР сензор, бленда f/2.0 и оптика с логото на Zeiss, но нека това не вдига много очакванията ви за нейните възможности. Все пак камерата се е сдобила с нови екстри като запис на видео с обкръжаващ звук с технологията OZO Audio, а освен това може да предава в реално време видео във Facebook или YouTube. Възможно е и едновременното заснемане на видео и снимки с предната и задната камера, което доскоро беше налично само в моделите от по-висок клас на компанията. Добавена е опция за запис на 4K видео, a освен това на разположение е новият Pro режим, който осигурява ръчно управление на различни параметри на снимане. Той има познат от серията Lumia интерфейс, което означава, че настройките се показват чрез плъзване на пръст върху бутона за снимане, а отделните параметри са подредени в радиално меню.

Ако сте виждали как снима Nokia 6, като цяло знаете какво ще получите и от Nokia 6.1. Новото устройство осигурява снимки с малко по-добро качество от своя предшественик, но разликата не е толкова голяма и резултатите отново не са особено впечатляващи. При недостатъчна светлина кадрите често са размазани, защото камерата избира по-ниска скорост, а освен това се губят детайли, цветовете избледняват и се забелязва повече шум. Заедно с това и фокусирането е по-бавно, което също допринася за размазването на снимките.

При достатъчна светлина положението е значително по-добро с много уловени детайли и добро цветопредаване, но понякога фокусирането не е съвсем точно, което също може да доведе до получаването на размазани кадри. Затова е добра идея да докоснете екрана, за да се уверите, че фокусът е там, където желаете. Това е препоръчително и ако сцената пред вас е с висок контраст, защото камерата може да се пообърка. За селфита има 8МР камера с бленда f/2.0 и фиксиран фокус, която също осигурява снимки с качество като това от Nokia 6.

Тестови снимки и видео

Заключение

Nokia 6.1 се вписва отлично в стратегията на HMD Global за спечелване на феновете на познатата финландска марка. Устройството е изработено солидно, носи съвсем поносима цена и осигурява адекватна производителност за ценовия клас, в който се намира. Смартфонът надгражда своя предшественик в ключови отношения, без това да се отрази съществено на цената, а освен това запазва популярни екстри като microSD слот и стандартен жак за слушалки. Със сигурност нямаше да откажем добавянето на дисплей със съотношение 18:9, който може да направи устройството по-компактно и по-лесно за употреба с една ръка, но това е нещо, което постепенно навлиза в портфолиото на HMD. Място за подобрение има и при представянето на камерата, но все пак става дума за телефон от средния клас, така че не може да се очакват чудеса. В крайна сметка Nokia 6.1 осигурява много за парите си и показва, че новата компания е напипала успешната формула, която да й помогне да се върне на пазара на смартфони.