Motorola Moto Z2 Force

Motorola Moto Z2 Force

През идните седмици очакваме Motorola да представи тазгодишния си флагмански смартфони Moto Z3, но преди това ще спрем внимание на неговия предшественик, който достигна до българските пазари едва сега. Става дума за Moto Z2 Force, който макар да е на почти година дойде на изключително изгодна цена, така че има големи шансове да привлече търсещите флагмански хардуер на по-ниска цена. Устройството предлага не само мощен хардуер, но и достъп до модулната система на Motorola с множество налични аксесоари (част от тях полезни), а освен това грабва вниманието със своя нечуплив дисплей. Точно така, смартфонът предлага две от отличителните черти за продуктите на компанията.

Дизайн

Устройството прилича много на Moto Z2 Play, но в това няма нищо изненадващо, защото всяка серия има много общи неща по отношение на дизайна. Все пак през миналата година притежаваната от Lenovo компания направи допълнителни промени във външния вид на флагманската си серия, като заобли острите ъгли на корпусите на устройствата в нея, а това подобри ергономичността им. Подобно на Moto Z2 Play и Moto Z2 Play има променен дизайн на антените, които обхождат задния метален панел с интересна текстура, така че се създава много по-елегантен изглед в сравнение с моделите от първото поколение. Задната страна задържа лесно отпечатъци, но това не е проблем, ако ползвате предпазния Style Shell панел от комплекта.

Върху задния панел се откроява издадената зона на двойната камера, която служи за фиксиране на допълнителните модули, които на свой ред се прикрепят чрез магнити и комуникират с телефона чрез поредицата от контакти в долната част на корпуса.  За системата вече сме писали и според нас това е най-удачната в момента технология за модулни аксесоари – достатъчно е да поставите добавката върху задния панел и тя е готова веднага за работа, без да се налага да рестартирате устройството. Смартфонът е с дебелина едва 6.1 мм и няма стандартен жак за слушалки, но в комплекта е включена USB-C адаптер.

С него идват още заден панел с текстилно покритие, който ще ви помогне да предпазите контактите за модулите и ще подобри захващането на корпуса, и TurboPower зарядно, което осигурява 15W енергия за по-бързо зареждане на батерията. Тя е с капацитет 2730mAh и допринася за това профилът на телефона да е с дебелина едва 6.1 мм, но за нейното представяне ще стане дума по-късно. Смартфонът може да работи с две nanoSIM карти или с nanoSIM и microSD, което се различава от дизайна на Moto Z2 Play, предлагащ възможност за едновременно ползване на три карти.

Върху предната част доминира 5.5" OLED дисплей, който е със съотношение 16:9 и има сравнително големи рамки отгоре и отдолу. Под него е поставен овален сензор за отпечатъци, който може да се ползва и за навигация в интерфейса на мястото на виртуалните бутони. Над дисплея откриваме предна камера с двойна LED светкавица и говорител, който се ползва и като високоговорител. Той звучи изненадващо добре, а ако държите на стерео звук, ще трябва да разчитате на допълнителни високоговорители - на някой Bluetooth модел или пък на предлаганите от Motorola модули. Корпусът на телефона има нано покритие, което отблъсква попадналата върху него вода, но имайте предвид, че това не го прави водоустойчив.

Дисппей

Връщаме се пак на дисплея, който осигурява резолюция от 2560 x 1440 пиксела, така че изображението е достатъчно детайлно. Той е изработен по технологията P-OLED, което означава, че панелът има гъвкава основа, а това го прави по-устойчив на удари спрямо панелите с твърд субстрат. Дисплеят осигурява наситени цветове с висок контраст и големи ъгли на видимост, което е характерно за тази технология. Няма да откажем още малко по-висока максимална яркост, но и така дисплеят се представя много добре. В настройките можете да промените цветната му температура или пък да преминете към стандартни цветове, които обаче не изглеждат особено атрактивно.

За разлика от повечето други флагмани, Moto Z2 Force не предлага защитно стъкло Gorilla Glass, защото има нещо по-добро - системата ShatterShield. Това е технология на Motorola, която заменя стъклото над гъвкавия дисплей с полимерен филм и така на практика го прави нечуплив при изпускане или удар. Ползите от това са очевидни за всеки, който е чупил дисплея на телефона си, но в същото време въпросният филм е много по-мек и податлив на надраскване, така че сигурно ще се наложи да инвестирате в допълнителен екранен протектор.

Още повече, че в интернет вече има оплаквания, че въпросният предпазен филм може да се отлепи при всекидневна употреба. Усещането при работа с него също е странно, защото за разлика от 2.5D стъклата в повечето актуални модели неговите краища са груби и задържат пръста при скролване или при ползване на сензора за отпечатъци. И за капак на всичко, ако натиснете с пръст зоната под екрана (около сензора), ще чуете звуци от разлепващо се лепило.

Хардуер и батерия

В тънкия алуминиев корпус откриваме миналогодишния флагмански чипсет на Qualcomm Snapdragon 835 в комбинация с цели 6GB RAM и 64GB памет за файлове, но от нея са достъпни малко под 50GB. Това не е проблем, защото при нужда винаги можете да добавите microSD карта. Както може да се предположи, тази конфигурация е повече от достатъчна за осигуряване на бърза работа, така че с Moto Z2 Play едва ли ще изпитате липса на изчислителна мощ. Интерфейсът реагира пъргаво, превключването между  приложенията става без никакво забавяне, а анимациите са плавни. Няма проблеми и при забавления с натоварващи игри или пък тежки приложения. Несъмнено тук помага и практиката на Motorola да предлага почти чистата версия на Android, към която добавя минимален брой свои приложения.

Всичко това разчита на батерия с капацитет 2730mAh, което е малко повече от батерията на първия модел Moto Z, но значително по-малко от 3500mAh в миналогодишния Moto Z Force. Въпреки това смартфонът се справя изненадващо добре с този ограничен източник на енергия - така например в теста на батерията на PC Mark Moto Z2 Force успя да постигне малко над 11 часа, което е повече от 10 чaса на Nokia 6.1 с по-голяма батерия (3000 mAh). Това е добър резултат, а на практика означава, че устройството може да осигури ден работа при нормална употреба, но ще се наложи да го заредите вечерта, за да го ползвате и на следващия ден. За щастие зареждането става бързо и при нужда винаги можете да добавите още енергия, без да чакате дълго. Или пък можете да разчитате на модул с допълнителна батерия, така че веднага да увеличите автономността. Motorola вече има няколко такива аксесоара, а сред тях има и модел с бързо зареждане. Наличен е и модул с функция за безжично зареждане, ако това ви липсва.

Софтуер

Без никаква изненада Motorola е оставила Аndroid във вида, в който е създаден от Google. Тестовото устройство беше с Android 8.0 с майските поправки на сигурността, така че по отношение скоростта на обновяване засега компанията изостава зад HMD Global, която амбициозно се зае със софтуерната поддръжка на телефоните Nokia. Софтуерните добавки на Motorola са малко, но пък са полезни. Освен приложението за контрол на камерата другите са обединени в приложението Moto, което включва секциите Moto Actions, Moto Display и Moto Voice.

В първата откриваме опции като управление чрез сензора за отпечатъци (изпълнението на Huawei е по-интуитивно) и жестове за стартиране на камерата, фенерчето, смаляване на екрана за по-удобно ползване с една ръка, изключване на звука на звънене при вдигане на телефона, доближаване (или махване с ръка) до устройството за показване върху екрана на час и нотификации и др. Втората съдържа филтър срещу синята светлина, която може да се активира автоматично при залез, и опция за показване на нотификации върху екрана в заключено състояние.

Moto Voice на свой ред осигурява възможност за контрол на телефона чрез гласови команди. Устройството предлага достъп и до актуални технологии на Google като платформите ARCore и Daydream - първата е за добавена реалност, а втората - за виртуална със специални очила. Все още са малко телефоните, които поддържат и двете, така че и тук Moto Z2 Force остава съвсем актуален.

Камера

Motorola също обърна внимание на тенденцията за добавяне на двойни основни камери и Moto Z2 Force е доказателство за това. Устройството предлага два 12МР сензора върху задния панел, но в различна конфигурация от тази, която сме срещали при другите производители. И двата сензора са Sony IMX 386 с размер на пикселите 1.25 микрометра и бленда f/2.0, но единият е с Bayer филтър и осигурява цветни снимки, а вторият е без такъв филтър и снима черно-бяло. Това прилича на решението на Huawei, но в случая вторият сензор се ползва само за определяне на дълбочината на сцената и прилагане на различни ефекти. Добавена е двутонова CCT (Colour Correlated Temperature) светкавица, а за фокусирането се грижи PDAF и лазерна технология.

Камерата се представя добре, но не очаквайте резултати, които да предизвикат фотографските възможности на останалите флагмани. Представянето й определено е по-добро от това на останалите модели на компанията, а при достатъчно светлина осигурява добре експонирани снимки с много детайли и коректни цветове, но последиците от прилаганите алгоритми за изостряне са добре различими. На моменти може да се получат преекспонирани зони, но това става рядко, когато HDR функцията не успее да се намеси. Между отделните снимки има малко забавяне - имайте го предвид, ако ще запечатвате динамично действие.

Оптична стабилизация липсва, което в определени случаи може да доведе до размазани кадри. Това важи с пълна сила при снимане при намалена осветеност, когато в кадрите започва да се промъква повече шум, а и блендата f/2.0 ограничава попадналата върху сензора светлина. Вторият сензор позволява заснемането на впечатляващи черно-бели снимки с много детайли и висок контраст, а освен това позволява симулирането на боке ефект със замъгляване на фона. В този режим обаче резултатите невинаги са убедителни и с добро отделяне на обекта от фона. Друг от режимите позволява акцентиране върху определен цвят от кадъра, като останалата част остава черно-бяла. Включена и опция за изрязване на обекти и поставяне на различен фон, което е забавно, ако искате да се монтирате до някоя забележителност, но не очаквайте чудеса.

Селфи камерата е с резолюция 5МР (ƒ/2.2) и е допълнена от двойна LED светкавица, а качеството на снимките е съвсем приемливо. Компанията е добавила 85-градусова широкоъгълна оптика за лесно улавяне на по-големи групи хора, а освен това има режим за разкрасяване. И двете камери имат достъп до професионален режим, който позволява да се контролират ISO, скорост, баланс на бялото и фокус. С един от последните ъпдейти беше включена и поддръжка за Google Lens за идентифициране на места, продукти, книги и мултимедийно съдържание, а освен това с функцията може да се копира текст или да се сканират баркодове.

Тестови снимки и видео

Заключение

Почти година след премиерата му Moto Z2 Force може и да изглежда стар на фона на новите телефони с модерни екранни съотношения, но на практика устройството има какво да предложи на търсещите флагмански модел на достъпна цена. Избралите устройството получават не само тънък телефон с прецизно изработен корпус, но и съвместимост с модулната система на Motorola, предлагаща множество интересни добавки, които вече могат да се намерят на много добра цена. На разположение е мощен хардуер с цели 6GB RAM, почти чиста версия на Android и изключително висока производителност, която се дължи на оптимизациите на Motorola.

Заедно с това устройството предлага достъп до технологии като ARCore и Daydream, които не са налични за много от тазгодишните флагмани. Заедно с това потребителите ще получат OLED дисплей с традиционно съотношение, който не е изрязан, а освен това на практика е нечуплив, макар че може да се надраска по-лесно. Липсват неща като водоустойчивост и стандартен жак за слушалки, а и от камерата има какво да се желае още, но въпреки това дори и през 2018 година Moto Z2 Force остава атрактивен избор, и то особено на цената под 1000 лв., на която се появи в България.

  • :D :D :D :D :D :D
    tzincbg