Huawei S7

Huawei S7
На пръв поглед таблетите са навсякъде, но почакайте още няколко месеца и ще бъдем буквално заринати от такива устройства. Свои продукти подготвят много от големите компании от сферата на потребителската електроника като LG, Motorola, Nokia и HTC. Archos и Samsung вече ни показаха какво да очакваме в идните седмици, а отскоро на пазара е първият модел, разчитащ на платформата MeeGo. Изобилието от таблети в последните месеци на годината е лесно обяснимо - сезонът на предпразничното пазаруване е сред най-силните за производителите. Те са подкрепени и от мобилните оператори по същата причина, поради която промотират и смартфоните - трафика на данни, което означава допълнителни приходи във време, в което гласовите услуги вече не са толкова печеливши. Родните оператори не закъсняха да последват примера на чуждестранните си колеги и побързаха да ни изкушат с таблети. Първото предложение дойде от "М-Тел" под формата на модела Huawei S7, който се предлага и в Австрия от компанията майка.

Основният бизнес на Huawei е свързан с инфраструктурно оборудване, но компанията се занимава и с производство на непретенциозни телефони, които след това биват брандирани с марките на различни оператори. Компанията улови тенденцията за преход към смартфони и особено желанието на операторите да предложат евтини модели с марките си. Така се появи моделът U8220, който преди време успяхме да изпробваме под името T-Moble Pulse. Остави ни с добри впечатления и ни изненада със съотношението цена/качество, което предложи. Сега това направи и Huawei S7, макар че съвсем не е лишен от недостатъци.

Видео галерия

Апарат и управление

Устройството е с дебелина 15,5 мм и тежи около 500 гр, което не го прави чак толкова обемно, но все пак няма как да го поставите в джоб заради неговия 7" екран. Той е с резолюция 800 x 480 пиксела и е изработен по резистивна технология вместо популярната капацитивна, но това не е особен проблем, тъй като чувствителността му е изненадващо висока. Освен това можете да се възползвате от добавения стилус, но освен ако не работите с някое приложение за рисуване, едва ли ще се наложи да го ползвате. Корпусът е с качествена изработка, а задният панел е стоманен. Около него е интегрирана и поставка, която улеснява мултимедийната употреба на таблета, още повече че е снабден със стереоговорители, поставени от двете му страни. Върху корпуса са още microSD слот, 3,5 мм аудиоизход, бутон за управление на силата на звука и microUSB порт. Върху долната част има специален конектор, който служи за връзка с докинг станция с HDMI изход за връзка с телевизор. Полезен аксесоар, който идва в комплект с дистанционно управление, но засега "M-Тел" няма планове да го предлага. Върху корпуса са характерните за Android бутони, а освен тях откриваме оптичен тракпад, който улеснява управлението и е полезен при разглеждане уеб страници, 2МР камера, която е предназначена за видеоразговори, и познатите бутони за начало и край на разговорите.

Дисплей и интерфейс

Huawei S7 работи и като обикновен мобилен телефон, а за разговори може да разчитате на вградения високоговорител или на Bluetooth слушалка - препоръчителен метод, ако ще разговаряте в движение. Както и при смартфоните с Android, телефонният указател може да се синхронизира със списъка с контакти в Gmail, така че ще е винаги актуален. Устройството може да работи с SMS и MMS съобщения и предлага достъп до всички мобилни приложения на Google - търсене, карти, поща, Gtalk и т.н. Това е важно, тъй като включва и достъп до хилядите приложения в Android Market - нещо, което много от другите таблети не предлагат. Huawei S7 е базиран на Android 2.1, но в близките семици се очаква и ъпдейт до актуалната версия 2.2. При този тип устройства обикновено е проблем намесата на операторите, след която понякога интерфейсът става почти неизползваем. За щастие тук не е така, тъй като "М-Тел" е направил малки промени, като те са засегнали най-вече основния екран и се изразяват в добавянето на бързи връзки към Vodafone live! и музикалната услуга на компанията. Иначе стандарният интерфейс се състои от 10 страници за разполагане на уиджети и връзки към приложения, като те са разделени в 5 основни категории (забавление, комуникация, интернет, предпочитани и основна), бързото преминаване между които може да стане чрез лентата в долната част на екрана. Разбира се, имате пълната свобода да променяте конфигурацията, да добавяте или махате съдържание. Има промяна и в лентата за известяване, която предлага Android. Сега тя е комбинирана с мениджър на отворените приложения, а достъпът до нея става от бутон в горния десен ъгъл на екрана. До него има икони за бързо активиране на функции като Wi-Fi и Bluetooth и промяна на яркостта на екрана.

Мултимедия, игри и приложения

Ако обмисляте покупката на Huawei S7, производителността му трябва да е последното нещо, за което да се притеснявате. Устройството използва процесор Qualcomm Snapdragon с тактова честота 768MHz, което прави интерфейса изненадващо пъргав и позволява дори възпроизвеждането на 720р видео. Разбира се, от последното има смисъл, ако разполагате и с допълнителната докинг станция за връзка с телевизор. Елементите на интерфейса реагират почти толкова бързо, колкото и в HTC Desire например, а работата с браузъра е повече от удобна. Поддръжката на HSDPA 7.2 Mbit/s, HSUPA 5.76 Mbit/s и Wi-Fi 802.11b/g/n гарантира бързото зареждане на страниците, а ако искате да получите достъп и до Flash съдържание в браузъра, ще трябва да изчакате ъпдейта до Android 2.2. Разбира се, основният плюс е Android Market, откъдето можете да разширите възможностите на таблета с приложения - например за четене на електронни книги, работа с Twitter, Facebook и т.н. Вградената памет е в размер 8GB. Единственият сериозен минус идва от батерията с капацитет 2200 mAh, която може да ви осигури около 3 часа време за работа - недостатъчно, ако възнамерявате да използвате таблета по време на път например. Според "М-Тел", таблета е предназначен главно за домашен достъп до интернет, така че едва ли ще имате проблеми с батерията.

Обзор

Ако смятате, че в момента имате нужда от таблет, Huawei S7 е едно от достъпните решения на нашия пазар, които да включите в списъка с варианти. Вярно, екранът е резистивен, но добрата му чувствителност до голяма степен компенсира това, а бързият процесор Snapdragon прави цялостното преживяване много добро. Добавете към това много добрата изработка на корпуса, достъпа до пълния набор от приложения на Google плюс Android Market, достъпа до мобилен броудбанд и възможността за провеждане на телефонни разговори и ще получите атрактивно устройство, отличното впечатление от което се нарушава само от недостатъчния капацитет на батерията.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

 • Благодаря ти за изчерпателния отговор... От вчера и аз съм собственик на таблета и никак на съжалявам, че си го купих... Искам само да упомена, че бях в магазин на Мултирама и твърдо бях решил да си купя Dell-ския таблет... Добре, че продавач-консултанта ми каза "Абе, я иди да видиш в Ментел китайчето"... (whistle) 1200лв. Dell - 389лв. Huawei... Dell да си го имат таблета...(woo) (beer)
  Amarlatakia
 • Aз го ползвам вече 2 седмици активно и за сега няма проблем ;) . Верно батерията е слабичка около 3-4 часа активна работа, дисплея няма мултитъч ама не е болка за умиране. Това са му основните недостатъци, според мен. Браузването е мн. добо с опера мини(на мен ми е най-удобна), даже сега си свалих една апликация от андроид маркета и си го използвам като дистанционно за компа да си пускам филми страхотна идея:D (Gmote). А за аксесоарите още е бедно няма дори и една докинк станция да са пуснали но има време все още им е нов продукт на хуивеи;) ще чакаме. Калъвче за 7 инчово можеш да си вземеш от ARCOS, те имат магазин в София и също правят таблети (даже мисля да ги пробвам ама като им дойде новото поколение че още са им без 3G).
  peterdarkson
 • Ползваш ли го активно, в смисъл интернет, музика, игри... Как се държи апарата - батерия, екран, бързина на работа... Намери ли му калъф, че май в комплекта няма...
  Amarlatakia
 • Аз го имам от няколко дни и проблеми не забелязвам към момента. 8)
  downsoft
 • Моля, дай повече инфо за проблемите с таблета, че и аз съм му хвърлил око... (beer)
  Amarlatakia