Huawei Watch 2

Huawei Watch 2

Платформата за носима електроника на Google Аndroid Wear продължава да подобрява възможностите си и през тази година достигна до своето издание 2.0, което донесе много промени и позволи на устройствата с нея да бъдат много по-независими. Софтуерът достигна до част от съществуващите умни часовници, но на пазара се появиха и много нови модели с него. Един от тях е Huawei Watch 2, който е наследник на първия и много успешен умен часовник на китайската компания. И докато Huawei Watch заложи на изчистен класически дизайн, който го направи особено подходящ за официални случаи, неговият наследник прави крачка в противоположна посока и залага на ясно изразен спортен външен вид. Устройството има и версия Classic, но и тя не прилича много на моделите в първото поколение. При нас беше спортният вариант.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Дизайн

Умните часовници продължават да търсят своето място под слънцето и в различни периоди от своето съществуване се позиционираха като устройства за спорт и като фешън аксесоари. В момента втората група се радва на по-голяма популярност и от началото на годината станахме свидели на премиерите на множество модели, които са създадени с идеята да станат неразривна част от гардероба на загрижения за външния си вид съвременен човек. Затова и Huawei Watch 2 малко ни изненада с появата си, защото неговият утилитарен дизайн го позиционира повече в спортния сегмент. Устройството е с размери 48,9 x 45 x 12,6 мм, тежи 40 грама без каишката и е изработено преобладаващо от пластмаса, но има стоманен заден панел и керамична рамка около дисплея, което е приятен дизайнерски акцент.

В центъра на задния панел има пластмасова зона за сензора за пулс, която е леко изпъкнала за осигуряване на по-добър контакт с кожата, но за разлика от други модели височината й е сравнително малка, което допринася за удобството при носене. Всъщност китайската компания е свършила много добра работа в това отношение и Watch 2 приляга отлично върху ръката, като се усеща като класически часовник. Размерите му не са особено големи на фона на други умни часовници, което също допринася за ергономичността. Часовникът има гумена каишка със система за лесно сваляне, а добрата новина е, че можете да я замените с каквато пожелаете, стига е да е с ширина 20 мм.

При нас беше вариантът със сив корпус, който е напръскан с бели частици, а цветните акценти се осигуряват от жълтите бутони за управление. В интерес на истината пластмасовите детайли правят спортната версия на часовника да се усеща леко евтино, тя все пак е предвидена да бъде функционална и максимално лека, така че ако това ви притеснява, може да се насочите към класическия вариант с метален корпус и кожена каишка. Часовникът е сертифициран IP68, така че няма да се притеснявате дали ще се намокри при употреба. Още нещо - имайте предвид, че керамичната рамка не се върти както е в някои други продукти. Тя е издигната над дисплея и помага за предпазването му от драскотини, а освен това използваният за направата й материал е устойчив на надраскване. Големината й обаче действа като бариера при ползване на сензорния екран и пръстите ни често се спираха в нея.

Дисплей и интерфейс

Управлението на джаджата става през 1,2” кръгъл сензорен AMOLED дисплей с резолюция 390 x 390 пиксела (326 PPI), който е покрит със стъкло Gorilla Glass и от два хардуерни бутона. Горният изпълнява типичните за Android Wear действия – кратко натискане зарежда основния екран и отваря списъка с приложения, а продължително активира асистента Google Assistant, който приема гласови команди. Долният бутон по подразбиране стартира приложението Huawei Workout, което служи за отчитане на различни типове физическа активност и позволява зареждането на тренировъчни планове, които сте създали в приложението Huawei Health – например за подготовка за маратон. Натискане на бутона след като сте започнали тренировка поставя отчитането на пауза, но ако искате, можете да промените функцията му и да асоциирате с него друго приложение. Тук е мястото да добавим, че първото издание на часовника имаше 1,4” дисплей, така че с второто получавате по-малък, което е известна стъпка назад, още повече, че Android Wear 2.0 включва клавиатура за въвеждане на информация.

Хардуер

В хардуерно отношение ситуацията е без особени изненади – откриваме чипсет Qualcomm Snapdragon Wear 2100, 768MB RAM и 4GB вградена памет, в която можете да запазвате музика за слушане без връзка с интернет. Работата на устройството е без забележки, а анимациите за преход между различните екрани са плавни, но много рядко се наблюдава леко забавяне в стартирането на приложенията, което е в рамките на нормалното. Налична е и версия с 4G/LTE възможности, която позволява употреба на устройството без смартфон, включително и за провеждане на разговори. Тук е едно от големите подобрения в Android Wear 2.0, защото в платформата е добавен директен достъп до Play Store през устройството. Huawei Watch 2 има и вграден високоговорител, който е удобен при handsfree разговори.

Фитнес

Сред другите особености на часовника са GPS, компас, споменатият вече сензор за пулс, барометър и сензори за движение, което означава, че можете да ползвате разнообразие от спортни приложения за отчитане на постиженията си. Освен Workout другото спортно приложение на Huawei, което е заредено в часовника, е за отчитане на ежедневната физическа активност – направени стъпки, изминато разстояние, изкачени стълби и т.н. То включва и напомняния за раздвижване, ако сте се застояли прекалено дълго на едно място. Включена е опция за постоянно отчитане на пулса не само при тренировка, но и при покой. Събраната информация се прехвърля в приложението Huawei Health в телефона, което може да я сподели с Google Fit, MyFitnessPal и Jawbone UP.

Вграденият GPS приемник позволява отчитане на маршрута на движение, а приложенията на Huawei са готови да осигурят и гласови напътствия по време на тренировка, включително и за скоростта на движение. Всичко това е съпроводено от много подробна информация, сред която влизат VO2max, тренировъчен ефект, съвети за времето за възстановяване, задаване на цели и много други. Устройството има и Wi-Fi възможности, което позволява да го свържете с безжична мрежа и пак да ползвате пълната му функционалност дори и телефонът ви да не е наблизо. В тази връзка освен с Android часовниците с Android Wear вече могат да работят и с iOS макар и не с пълната си функционалност.

Батерия

Huawei Watch 2 е снабден с батерия с капацитет 420mAh, която осигурява около 2 дни на автономност при стандартна употреба, но ако ползвате активно GPS, времето ще е по-малко. Ако искате да спестите енергия, можете да изключите функцията always-on, която поддържа дисплея постоянно включен. Компанията е добавила инструмент за контрол на енергопотреблението, който съдържа интелигентен режим за пестене на енергия (деактивира always-on и намалява яркостта на дисплея) и дори опция ползване на устройството като обикновен часовник, при което се изключват всички функции с изключение на педометъра и показването на часа. Така устройството може да работи около 25 дни с едно зареждане.

Заключение

Спортната версия на Huawei Watch 2 може лесно да се превърне в любим аксесоар за спортуващите активно. Устройството е леко, водоустойчиво и много удобно за носене, а интегрираните в него сензори могат да осигурят прецизно отчитане на разнообразни параметри, които след това да бъдат анализирани в различни приложения и услуги. Добавката на GPS и на памет за съхраняване на музика за слушане офлайн също е плюс, ако искате да оставите телефона си у дома, докато тичате в парка. Ако обаче изберете версията с 4G, ще можете да останете постоянно във връзка. Батерията също се представя много добре за подобно устройство, а ако искате да удължите времето за автономност,  винаги може да активирате специалния режим за дни на работа като часовник и педометър. Единствените ни забележки са свързани с пластмасовата конструкция и усещането, което носи, и сравнително малкия дисплей, който понякога затруднява разчитането на информацията.