Huawei P10 Lite

Huawei P10 Lite

От няколко години Huawei се придържа към продуктова стратегия, която допълва основния флагман за годината с негов по-евтин вариант, който обикновено добавя към името си думата lite. В интерес на истината това правят почти всички големи производители на телефони, които търсят начин за извличане на допълнителна полза от големите маркетингови бюджети за промотиране на своите топ модели. Тези скъпи и престижни устройства имат своеобразен хало ефект, който помага за популяризиране на по-евтини телефони със същото име, а те на свой ред се продават в много сериозни обеми и генерират солидна печалба. Подобно е и положението с lite моделите, които Huawei пуска като добавка към основните устройства в серията P.

Huаwei P8 lite успя да се превърне в един от най-продаваните телефони на китайската компания, а успехът му беше последван от P9 lite през миналата година и P10 lite през тази. Комбинацията от познатото име, значително по-ниската цена и пренесените от флагманите функции успешно привличат клиентите, а освен това разпознаваемостта на брада на компанията се увеличи сериозно през последните години и също има значителен принос за подобряване на продажбите. За разлика от своя предшественик Huawei P10 lite се усеща като премиум устройство, което се дължи на използването на 2.5D стъкло за изработка на задния панел. Такова има и върху дисплея, а между тях е поставена рамка от анодизиран алуминий, която е обработена прецизно по високите стандарти на китайската компания.

Дизайн

Въпреки името външният вид се различава от този на P10, чийто сензор за отпечатъци е поставен под дисплея, а освен това има изработен от метал корпус. Устройството не предлага двойна основна камера, а освен това се разделя и с USB Type-C порта като на негово място осигурява microUSB интерфейс. Управлението се извършва чрез виртуални бутони, макар че ни се искаше да видим навигационната система на P10, която използва сензора за отпечатъци, за да освободи ценно екранно пространство. Върху дясната страна са поставени бутоните за звука и за включване (с приятна текстура за по-лесно откриване), върху лявата откриваме слотовете за SIM карта и памет, а върху долната са поместени високоговорител и microUSB порт. Задният панел съдържа основната камера със светкавица и сензор за отпечатъци под нея, но защото е от стъкло, внимавайте къде оставяте телефона си, защото може лесно да се плъзне по гладки повърхности.

Дисплей

Предният панел съдържа 5,2” IPS дисплей с резолюция 1080p, който е покрит от 2.5D стъкло. Панелът е с full HD резолюция, намалена до 1,21 мм странична рамка и поддържа разширен цветови диапазон в допълнение на високия контраст от 1500:1. Дисплеят е достатъчно ярък за употреба на закрито, но дори и навън няма особени проблеми с неговата видимост. Компанията е осигурила възможност за промяна на цветната температура според предпочитанията, в случай че фабричната настройка не ви допадне. Като цяло дисплеят е доста добър и е напълно адекватен за ценовия клас на телефона.

Производителност

Продължаваме с останалите хардуерни особености на Huawei P10 lite. За производителността се грижи осемядреният чипсет Kirin 658, който е собствена разработка и е произведен по 16nm FinFET технология. На практика става дума за подобрена версия на Kirin 650 от P9 lite, така че със сигурност можете да очаквате по-висока производителност. Чипсетът комбинира 8 ядра Cortex-A53, като 4 от тях са с честота 2,36 GHz, а останалите работят при 1,7 GHz. Добавен е и графичен ускорител Mali-T830 MP2. Смартфонът се предлага с версии с 3GB и 4GB RAM, но в нашата страна е налична само първата, която осигурява и 32GB разширяема памет (за файлове са налични около 22GB). Въпреки че използва чипсет от среден клас, P10 lite работи без никакви сериозни забележки, което показва, че специалистите на Huawei са свършили добра работа при оптимизацията. Анимациите в интерфейса са плавни, приложенията се отварят и затварят бързо, а многозадачната работа е съвсем нормална. Няма проблем и ако обичате да се забавлявате с 3D игри.

Софтуер

По отношение на софтуера получавате интерфейс EMUI 5.1, който е идентичен с този в P10, а това означава, че имате достъп до най-новите софтуерни разработки на китайската компания. Все още може да се открие прилика с iOS (например търсене в системата чрез дръпване на основния екран и поставяне на всички приложения върху основния екран, но това може да се промени), но интерфейсът се промени значително през последните години и вече е значително по-приятен, удобен и функционален от ранните си версии. По-добрата новина е, че въпреки сериозната визуална модификация на Android 7.0 всичко работи много плавно, което освен на оптимизация се дължи на добавената технология за машинно обучение, която се учи от навиците на потребителя и се грижи за освобождаване на системните ресурси и насочването им там, където са нужни.

Сензорът за отпечатъци работи много бързо, но това не е изненада, защото продуктите на Huawei по традиция се представят отлично в това отношение. Тъй като се намира на гърба на телефона, с него се борави удобно, а освен това служи и за извършването на някои действия като например отваряне на падащото меню с нотификации, прелистване между снимки в галерията, приемане на обаждания и активиране на камерата. Добавено е още FM радио, a освен това има опция за ползване на два профила в WhatsApp и Facebook.

Камера

Huawei P10 lite не осигурява двойната основна камера на P10, но това е съвсем очаквано предвид ценовия клас, в който попада. Вместо нея устройството разчита на 12MP камера с 1/1,28” сензор с големина на пикселите 1,25 микрона и бленда f/2.2. Оптична стабилизация липсва, като и запис на 4K видео, но въпреки това камерата се представя изненадващо добре, като осигурява хубави снимки при наличието на достатъчна светлина. Както може да се предположи, положението се влошава в слабоосветени условия, когато се появява повече шум и се губят детайли, а цветовете избледняват, но това е напълно нормално.

Камерата фокусира бързо, като разчита на хибридна система с PDAF и CAF автофокус, а приложението за управлението й е почти идентично с това в P10, което означава, че на разположение е изобилие от функции и режими, включително ефектните добавки за рисуване със светлина. Откриваме и ръчен режим за контрол на камерата, но без опция за заснемане в RAW. Селфи камерата е 8-мегапикселова и заснема добри кадри, като предлага функция за разкрасяване и дори портретен режим, който използва технология за анализиране на лицето и прилагане на боке ефект, но имайте предвид, че той невинаги е успешен.

Тестови снимки и видео

Батерия

Батерията в Huawei P10 lite е с капацитет 3000 mAh, което е много добре за устройство в този клас. По време на тестовете ни установихме, че тя може да осигури пълен ден на автономна работа, което се дължи на енергийноефективния чипсет и на добавените от Huawei софтуерни добавки за оптимизиране живота на батерията и ограничаване на източването от приложения върху фонов режим. Телефонът поддържа технологията на Huawei за бързо зареждане и идва в комплект с 18W ( 9V/2A) зарядно, което позволява за около половин час да заредите батерията от 10% до 50%, а пълното зареждане става за около час и половина.

Заключение

Huawei P10 lite е характерен представител на средния ценови клас смартфони като предлага много неща, с които да спечели потребителите. Цената му е наполовина на тази на P10, осигурява стилен дизайн и компактна конструкция с премиум усещане, работи бързо и има качествена камера за всички фенове на мобилната фотография. Батерията също се представя според очакванията, а освен това и бързия сензор за отпечатъци няма да ви разочарова. Разбира се винаги има какво още да се желае, но това неминуемо ще се отрази на цената на устройството. И все пак явно потребителите оценяват възможностите на P10 lite, защото наскоро разбрахме, че устройството е най-продаваното на Huawei в Европа, и определено има защо. Ако търсите компактен и бърз смартфон и нямате против промените, които добавя към Аndroid интерфейса, EMUI устройството може да се окаже точно това, което търсите.

  • Huawei не са никак лоша марка. Преди 2 години, когато си купувах моя Huawei P8 Lite, не предполагах че ще ме радва толкова дълго време. Единственият му недостатък е батерията, но аз съм си решил проблема с нея. Всичко друго си заслужаваше 200 лв покупна цена. Между другото при преподписване в момента също излиза толкова, което е странно...
    solo5
  • Хуявей...какво повече. Каквото името, такава и марката. Явно те са главен спонсор на мобайлбългария!:)))
    strikercho