Huawei Watch GT 2 осигурява по-добър хардуер и нови възможности

Huawei Watch GT 2 осигурява по-добър хардуер и нови възможности

Huawei продължава да разширява своите предложения при носимата електроника не само с интересни фитнес гривни, но и с атрактивни умни часовници. През септември заедно със серията Mate 30 компанията анонсира второто издание на модела Watch GT, който се оказа един от най-успешните й часовници и за малко над 6 месеца се продаде в тираж от 2 милиона броя.

Моделът предложи стилен дизайн, разширени възможности за отчитане на спортни постижения и дълъг живот с едно зареждане на батерията, което несъмнено му спечели много почитатели. Часовникът успя да впечатли и мен, но отбелязах сравнително ограничения набор от вградени приложения и липсата на възможност за инсталиране на нови.

Дизайн

Huawei Watch GT 2 запазва някои от най-отличителните черти на своя предшественик, но в същото време прави съществени подобрения в някои области. Устройството отново се предлага в два варианта според размера на корпуса - 42 и 46 мм, а характеристиките им са почти идентични. Разликите са при капацитета на батерията, диагонала на AMOLED дисплея и неговата резолюция и наличието на опция за ползване като handsfree в по-големия модел.

Двата варианта се различават и по отношение на дизайна, а компанията е решила да заложи на 3D стъкло за покритието на дисплея. Малкото устройство предлага 3D извит панел, който до известна степен предизвиква асоциация с моделите на Samsung, а голямото отново има рамка с цифри като при Watch GT. За разлика от предния път обаче рамката вече не е отделна, а на практика е част от скосената периферия на стъклото.

По този начин дисплеят остава без допълнителна защита, но часовникът изглежда много по-елегантно. Липсата на издадена зона с ръб около екрана реално подобрява ергономичността и помага на навигацията в интерфейса с плъзване на пръст. При мен беше по-голямото устройство в издание Sport Edition и затова ще се фокусирам върху него, но както споменах, казаното до голяма степен се отнася и за по-малкия модел.

Корпусът отново е стоманен, а формата му наподобява още повече на класически часовник с допълнително изтъняване на частите за фиксиране на каишката. Като се изключи разликата в рамката около дисплея, Watch GT 2 46 мм прилича много на своя предшественик, но малките подобрения определено са на място и устройството изглежда много по-стилно.

Размерите на корпуса са останали почти без промяна (45.9 x 45.9 x 10.7 мм), което означава, че часовникът не е прекалено масивен и стои удобно на ръката, а освен това няма проблем да се скрие под ръкава на риза. Ако имате по-малка ръка обаче, е по-добре да се насочите към другата версия.

Задният панел отново е пластмасов - в него се намират сензорите за измерване на пулса и контактите за зареждане чрез включеното в комплекта магнитно зарядно. Чудя се защо Huawei все още не добавя поддръжка за безжично зареждане, при все че вече има телефони с опция за обратно безжично зареждане, но явно компанията има своите основания за това.

Както споменах, при мен беше версията Sport Edition на устройството, която има черен корпус и идва с каишка от флуороеластомер. Благодарение на механизма за сваляне можете лесно да я смените с друга, за да персонализирате устройството, а това се подпомага и от поддръжката на стандартни каишки за часовници с ширина 22 мм, каквито може да се намерят навсякъде.

Дисплей и хардуер

При параметрите на дисплея няма промяна спрямо предходното издание - по-големият часовник има 1.39" AMOLED панел с резолюция 454 x 454 пиксела, а при малкия той пак е 1.2" (390 x 390 пиксела). Пикселната гъстота е висока, а изображението на екрана на Watch GT 2 46 мм е детайлно и ярко. Няма проблем и с видимостта на открито, макар че можеше да е малко по-ярък.

Панелът поддържа always on функция, която работи както и при Watch GT, като показва аналогов или дигитален часовник при изключен екран. Имайте предвид, че ако я активирате, животът на батерията ще се съкрати сериозно, но все пак устройството предлага впечатляващо време за автономна работа и дори с тази опция ще работи дни, преди да потърсите зарядното.

В Watch GT 2 се ползва новият чипсет Kirin A1, който е сред първите в света с поддръжка за технологията Bluetooth 5.1. Компанията твърди, че ползваният двоен дизайн и специалните алгоритми за пестене на енергия водят до още по-добра автономност, но в интерес на истината цитираното време за работа с един заряд е като това на Watch GT.

Сред новите допълнения са вградената памет от 4GB, от която за съхраняване на до 500 песни са налични около 2.2GB. Зареждането им става през приложението Huawei Health, което позволява и организирането в плейлисти. За възпроизвеждането им в часовника е добавен музикален плеър, а опцията за връзка с безжични слушалки означава, че можете да излезете да потичате без телефона си, но с любимата си музика и инструмент за отчитане на тренировката. Устройството може да работи и като дистанционно за възпроизвежданата в телефона музика.

Часовникът се е сдобил и с говорител, който може да се ползва за слушане на музика (кой ще го прави?), но най-вече е за нуждите за handsfree функцията. С нея можете да провеждате разговори, докато ръцете ви са заети, което работи много добре. Говорителят е силен и осигурява ясен звук, а отсреща също казаха, че ме чуват много добре - "като през качествено handsfree".

Софтуер и фитнес функции

Huawei Watch GT 2 отново работи с платформата Lite OS, която се разработва от компанията. До голяма степен тя е идентична с тази в Watch GT, но има и някои промени. Работата на интерфейса е по-бърза, но все още не е толкова плавна, колкото ни се иска. Отново липсва възможност за инсталиране на допълнителни приложения, така че ще трябва да се задоволите с вградените, но това е една от причините часовникът да може да работи до две седмици с едно зареждане. Watch GT 2 може да показва и нотификации от телефона, но както и преди с тях не може да се прави нищо повече освен да се прочетат.

Сред функциите има и няколко нови. Вече стана дума за музикалния плеър, но освен това има указател, в който можете да вкарате до 10 предпочитани контакта за бързо набиране през часовника, както и функция за отчитане на нивата на стрес. Интересно, но последното е достъпно и в Watch GT, но само за потребителите в Китай. Иначе те имат и достъп до версия на Watch GT 2 с NFC за мобилни разплащания, каквато липсва в Европа. Откриваме още приложение с упражнения за дишане и списък с последните телефонни разговори.

Подобно на своя предшественик и Watch GT 2 включва изобилие от сензори за по-прецизно отчитане на физически активности и качество на съня. В списъка с характеристики откриваме акселерометър, жироскоп, компас, оптичен сензор за пулс, позициониране през GPS/GLONASS и сензори за околна осветеност и атмосферно налягане. Всичко това подсказва, че устройството е позиционирано главно като фитнес спътник, а водоустойчивостта до 5ATM го прави подходящ и за употреба при плуване (в басейн или открити води плюс режим за триатлон).

Натискане на долния бутон по подразбиране отваря списък с наличните опции за отчитане на различни физически активности, но при желание можете да промените функцията му. Все пак това е удобен начин за бърз достъп до фитнес възможностите на джаджата. При активна тренировка горният бутон служи за поставяне на пауза или за край на сесията. Сред новите фитнес режими са отчитане на гребен тренажор, кростренажор, туризъм, велотренажор и бягане по пресечен терен.

Когато ползвате часовника за спортно отчитане, сигурно ще се изненадате от металическия глас, който силно съобщава различни постижения в тренировката - препоръчваме да го изключите, за да не привлечете странни погледи от околните. Това става с натискане на горния бутон и избиране на съответната икона. Иначе по време на тренировка часовникът показва изобилие от разнообразна информация, разделена в различни екрани, която след това се прехвърля в приложението Huawei Health за допълнителен анализ.

Часовникът може автоматично да отчита направени стъпки, пулс (с предупреждения за висок или нисък пулс), нива на стрес и качество на съня. Както и преди няма възможност за връзка с популярни спортни приложения като Srava например - единствените опции са Google Fit и MyFitnessPal. В интерес на истината интеграцията с Google Fit продължава да не работи - това е така и с Watch GT. Това обаче е бъг в приложението, който се надявам да бъде отстранен в даден момент.

Както споменах, Huawei Health служи за достъп до събраната информация и управление на различни функции на часовника. Приложението осигурява много подробна информация за тренировките ви и различните параметри плюс полезни детайли за тяхното значение или пък съвети за подобряването им. В него можете да видите и данни за различните фази на съня ви с оценка на качеството му и препоръки за оптимизирането му на базата на медицински източници.

През него в устройството можете да заредите и нови циферблати - с Watch GT 2 са налични няколко нови опции, които може би в даден момент ще станат налични и за по-старите модели. Засега обаче все още не е достъпен магазинът за циферблати, по който компанията работи от известно време. И се пак, ако искате да създадете персонализиран циферблат, можете да го направите, като изберете изображение от галерията на телефона и изберете шрифт, позиция и цвят на показвания върху него часовник.

Батерия

Компанията твърди, че Watch GT 2 може да осигури до две седмици работа с едно зареждане на батерията, но това се постига в идеални условия с ограничено ползване на функциите - с включено следене на пулса, до 90 минути тренировки седмично и до 30 минути слушане на музика. Ако тренирате повече и включите always on функцията на дисплея, времето за автономност се намалява до под седмица.

Дори и това време е повече от постиганото от конкурентите, които трябва да се зареждат на 1-2 дни. Иначе според Huawei часовникът може да работи 30 часа при продължителна тренировка с включен GPS, отчитане на пулса и проследяване на тренировъчния ефект, което също не е никак зле на фона на останалите. В крайна сметка, компанията се е справила чудесно в комбинирането на собствен софтуер и хардуер и оптимизирането на съвместната им работа.

Финални думи

Huawei Watch GT 2 прави осезаема крачка напред спрямо своя предшественик и по отношение на дизайна, и по отношение на функционалността си. Новото 3D стъкло над дисплея придава елегантност на устройството, а добавените функции за съхраняване/възпроизвеждане на музика и провеждане на разговори несъмнено ще разширят възможностите му за употреба.

Качественият OLED дисплей с висока резолюция е впечатляващ, а новият чип за носими устройства на Huawei Kirin A1 с Bluetooth 5.1 не само носи по-висока производителност, но и обещава още по-добро представяне, щом на пазара се появят телефоните с тази технология. Батерията продължава да е една от основните отличителни черти на часовника, а разточителните възможности за отчитане на физическа активност със сигурност ще му спечелят фенове сред спортуващите активно.

В софтуерно отношение има какво да се желае още - макар интерфейсът да работи по-добре спрямо Watch GT, има място за допълнително оптимизиране. В тази връзка, подобно на своя предшественик, Watch GT 2 трудно може да бъде наречен умен часовник - в него няма възможност за инсталиране на допълнителни приложения, наличните циферблати са ограничен брой, а интеграцията със свързания телефон е по-скоро базова.

Както посочих и в ревюто на Watch GT, не е лесно стартирането на нова платформа за носима електроника и с времето Huawei може и да разшири възможностите на Lite OS. В момента компанията явно се е концентрирала върху осигуряването на часовници с атрактивен дизайн, дълъг живот на батерията и акцент върху фитнеса, но в бъдеще ми се иска да видя и неща като NFC за мобилни разплащания, безжично зареждане, по-добра интеграция с външни услуги, магазин за приложения и защо не автоматично отчитане на активността.