Sony WH-1000XM4 - качествен звук и впечатляващо шумопотискане

Sony WH-1000XM4 - качествен звук и впечатляващо шумопотискане

През 2018 Sony ни впечатли със слушалките WH-1000XM3, които осигуриха удобство, качествен звук, дълъг живот на батерията и извънредно ефективна технология за активно шумопотискане. Две години по-късно компанията е готова с наследник на модела, който логично носи името WH-1000XM4 и макар да запазва основните особености на своя предшественик, предлага интересни подобрения.

Дизайн

Слушалките запазват познатата форма и правят в нея малки промени, които не е трудно да бъдат пропуснати - например повърхностите вече имат матово покритие за по-премиум усещане. Компанията посочва, че е намалила дебелината на подплатата на лентата за глава, а освен това е променила нейната извивка за по-добър комфорт, но поне аз не усетих някаква драматична разлика, защото и предният модел ми беше достатъчно удобен.

Освен това компанията твърди, че наушниците имат с 10% по-голяма площ за допълнителен контакт с главата, но това са малки оптимизации на дизайн, който и без това е достатъчно добър. Запазени са бронзовите акценти, а освен това слушалките се сгъват по същия начин за прибиране в твърдия и висококачествен калъф за носене, който е добавен в комплекта. В него има кабел за зареждане, 3.5 мм аудио кабел и самолетен адаптер.

Както споменах, слушалките са удобни и прилягат много добре на главата. Натискът на наушниците не е прекалено голям и е достатъчен за осигуряване на необходимия контакт за пасивна изолация от околните звуци, без слушалките да са прекалено подвижни. Лентата за глава също изпълнява отлично своята задача. Върху слушалките откриваме познатите от WH-1000XM3 елементи - върху лявата са бутоните за включване и за контрол на шумопотискането, който служи и за активиране на функцията за оптимизиране.

Управление

Функцията се включва с продължително натискане и настройва шумопотискането според различни фактори, включително и атмосферното налягане, така че не забравяйте да го ползвате по време на полет и след кацане. Върху лявата страна се намират още жак за слушалки и NFC чип за бързо сдвояване. Върху дясната е разположен USB-C порт за зареждане, както и сензорният панел за управление на разговорите и възпроизвеждането на музика. В лявата слушалка се вижда и прозорчето на нов сензор, който спира музиката при сваляне на устройството от главата и я възобновява при поставяне.

Слушалките отново поддържат функция Quick Attention, която позволява да провеждате кратки разговори с поставяне на длан върху сензорния панел. При това действие силата на звука се намалява, а до ушите се пропускат околните звуци. Това е много удобна екстра, когато искате да чуете някой анонс или пък да проведете кратък разговор. За разговори има и друга полезна добавка. Тя се нарича Chat to Speak и работи, като автоматично спира възпроизвежданата музика, щом започнете да говорите.

Добавката работи, както се очаква от нея, но може да се активира и ако обичате да припявате на любимите си песни, което може да я направи малко досадна. Още повече, че по подразбиране музиката се възстановява след 30 секунди освен ако не потупате двукратно сензорния панел. В приложението за настройка Sony Headphones можете да намалите този период, както и да регулирате чувствителността при регистриране на гласа. Ако не искате да ползвате функцията, винаги можете да я деактивирате напълно и да ползвате другите опции за спиране на звука - с поставяне на ръка върху сензорния панел или чрез сваляне на слушалките.

Функции и приложение за управление

Приложението на Sony съдържа и други полезни възможности и на практика служи за контрол на всеки един аспект на слушалките. През него можете да промените функцията на бутона Custom, да деактивирате напълно сензорния панел, да управлявате опцията Speak to Chat, да настроите еквалайзер, да промените езика на нотификациите и гласовите напътствия и още няколко полезни неща. През него можете и да регулирате опцията за адаптивен контрол на звука, която може автоматично да настрои шумопотискането според моментната активност - ходене, стоене неподвижно, тичане и ползване на превозно средство.

Преди няколко месеца компанията добави и възможност за обучаване от навиците на потребителя и местата, които посещава често, така че на тях да могат да се активират избрани профили на звука. Става дума за дом, офис, училище, спирка, фитнес салон и т.н., които могат да бъдат зададени и ръчно през приложението. Така допълнително можете да подобрите работата на слушалките, за да отговаря по-добре на вашите предпочитания. WH-1000XM4 поддържат и функцията на Google Fast Pair, която позволява да откриете къде сте оставили слушалките или да видите тяхното последно местоположение през приложението Find My Device.

През Sony Headphones можете да активирате и опцията за едновременно свързване с две устройства, но имайте предвид, че в този случай не може да се ползва кодекът LDAC (достъпен в повечето телефони с Android) за трансфер на звук с по-висок битрейт и се разчита само на AAC. Това е удобна опция, която позволява например да гледате филм на вашия компютър, но при нужда да приемете обаждане от телефона само с едно докосване. Изборът на свързаните устройства се прави през приложението. В тази връзка качеството на звука при разговор е значително подобрено спрямо предходния модел, за което помага технологията Precise Voice Pickup, разчитаща на вградените микрофони за по-добро улавяне на гласа.

Звук, шумопотискане и батерия

Що се отнася до шумопотискането, то е на очакваното високо ниво. Слушалките отново ползват процесор QN1, но той разчита на нов алгоритъм за потискане на шума в реално време независимо от околните условия. Според Sony в комбинация с новия Bluetooth чипсет процесорът прави настройки на музиката, шумопотискането и акустичните характеристики между говорителите и ушите над 700 пъти в секунда. Всичко това може ефективно да ви изолира от околните звуци и да ви позволи да се насладите на любимата си музика. Заради ограниченията не успях да изпробвам слушалките в полет, но те се справят впечатляващо с премахването на нежеланите градски и домашни шумове.

Възпроизвеждането на музика също е на ниво, така че ако сте харесали WH-1000XM3, няма начин да останете разочаровани от представянето на WH-1000XM4, което е подобрено допълнително. Те пак ползват 40 мм говорители с честотен диапазон 4Hz-40 000Hz, но при ползване на Bluetooth връзка можете да очаквате покриване на диапазон 20Hz - 20 000Hz при семплиране 44.1kHz и 96kHz (LDAC, 990kbps). Слушалките вече разчитат на Bluetooth 5.0 и освен LDAC поддържат SBC и AAC кодеци. Точно така, липсва съвместимост с aptX и aptX HD, каквато има в 1000XM3. Това едва ли е проблем за ползващите устройства на Apple, с които връзката отново става чрез AAC.

Дори и при настройки по подразбирате слушалките звучат обемно и могат да предат много детайлен звук, така че можете лесно да различите всеки инструмент в дадено изпълнение. Високите тонове се възпроизвеждат прецизно и без да стържат, вокалите са убедителни, а ниските тонове са плътни и дълбоки, но без да заглушават останалите звуци. Не по-малко добро е динамичното представяне на слушалките при преминаването между шумни и тихи пасажи в дадено изпълнение. В крайна сметка моделът се справя чудесно с възпроизвеждането на музика в различни жанрове и ще ви позволи да откриете нови детайли в любимите ви песни.

Слушалките включват и нова версия на технологията на Sony Digital Sound Enhancement Engine (DSEE), която може да се активира през приложението. Тя се казва DSEE Extreme и има за задача да възстанови в реално време загубената при компресирането на музиката информация. Компанията посочва, че тя е разработена със Sony Music Entertainment и разчита на изкуствен интелект, за да разпознае жанрове, инструменти и дори частите от една песен, което се ползва за компенсиране на загубената при компресирането честотна информация. С нея песните звучат по-дълбоко и в тях се появяват повече детайли, но предпочитам да я държа изключена.

Компанията обещава до 30 часа слушане на музика с включено шумопотикане и 38 часа с изключено, но това се отнася само при ползване на AAC кодек и с изключена функция DSEE Extreme. Ако я включите и ползвате LDAC, времето за автономна работа пада до 16 часа с включено шумопотискане и 20 часа с изключено. Това пак е много време, но все пак е нещо, което да имате предвид. Освен това при активирана функция Speak to Chat времето за работа се съкращава допълнително с около 30%. Компанията е добавила и опция за бързо зареждане, която за 5 минути може да осигури енергия за 5 часа слушане на музика.

Финални думи

На пръв поглед Sony WH-1000XM4 не носи големи подобрения спрямо WH-1000XM3, но компанията е добавила достатъчно нови неща, с които да привлече потребителите. Слушалките са по-удобни, предлагат подобрен звук при разговори и при слушане на музика, могат едновременно да се свържат с две устройства, включват удобни функции като Speak to Chat и автоматично паузиране на звука при сваляне, а за връзка вече използват по-модерния стандарт Bluetooth 5.0. Подобреният алгоритъм за шумопотискане също обещава по-прецизно настройване в реално време за по-добро филтриране на нежеланите звуци.

И все пак ако вече ползвате WH-1000XM3, ми се струва, че нямате много причини да преминете към новия модел, освен ако не държите на опцията за връзка с две устройства, още повече, че цената на WH-1000XM4 е около 650 лева. Както споменах, в 1000XM4 липсва поддръжка на aptX и aptX HD, което се компенсира от наличието на по-добрия LDAC, но той може да се ползва главно с устройства с Android. Интересно с какво ще ни изненада Sony в следващия модел в серията, но до идването му остава много време.