Huawei Y6s - евтин и непретенциозен

Huawei Y6s - евтин и непретенциозен

Макар напоследък Huawei да е популярна основно със смартфоните си от висок и среден клас, компанията има добри традиции и при бюджетните устройства. Най-новият ѝ такъв продукт е Huawei Y6s, като отскоро той е достъпен и у нас. Моделът предлага някои подобрения спрямо представения миналата година Y6, включително и по-нестандартен дизайн по отношение на покритието на задната част. Това е и един от последните модели на компанията, който има достъп до услугите и приложенията на Google.

Дизайн

Huawei Y6s се отличава с наличието на двутоново покритие на гърба, като горната му част е лъскава, а долната е матова. Тук е и основната визуална промяна спрямо миналогодишния Y6, но това решение помага за по-добър захват и намалява опасността от изплъзване от ръката. В задната част откриваме единичната основна камера, светкавица и четец за отпечатъци. И тъй като става дума за бюджетно устройство, не е изненада, че рамката и гърбът са пластмасови.

Предната част преобладаващо се заема от дисплея, който има капковиден прорез за предната камера. Над нея е позициониран и говорителят, който се използва по време на разговори. Страничните рамки около екрана са сравнително тънки с изключение на долната, която е осезаема и в нея е поставено логото на компанията.

Хардуерните бутони за управление на силата на звука и включване се намират отдясно на конструкцията. В долната ѝ част са позиционирани отвори за високоговорителя и micro USB порт, а в горната откриваме 3.5 мм жак за слушалки. Слотът за SIM и памет карти е разположен отляво. В комплект с модела идват USB кабел, заряден адаптер, документация и игла за отваряне на слота за карти. Екранът е с предварително поставен протектор, а устройството се предлага в син и черен цвят.

Хардуер, батерия и софтуер

Huawei Y6s включва IPS екран с диагонал 6.09 инча, резолюция 720p, гъстота на пикселите 283 ppi (пиксела на инч) и съотношение екран-тяло от 87%. Панелът предлага прилични нива на яркост и цветово представяне, като остава добро впечатление за този клас устройства. Не се наблюдават проблеми и по отношение видимостта под силна директна светлина.

Налични са софтуерни опции за скриване на изрязаната част и програмируем режим за комфорт на очите, който е сертифициран от TUV Rheinland и филтрира синята светлина, намалявайки умората при продължително гледане - това е особено полезно вечер.

Смартфонът разчита на чипсет MediaTek Helio P35 (спрямо Helio A22 при Huawei Y6), който е изработен по 12nm процес. Той разполага с осемядрен централен процесор и графичен ускорител PowerVR GE8320. У нас моделът се предлага с 3GB RAM, даващи възможност за гладка работа при ежедневните задачи и някои не толкова тежки приложения и игри.

Вградената памет за съхранение на файлове е 32GB, но можете лесно да я разширите чрез microSD карта. Устройството предлага още Bluetooth 4.2, Wi-Fi и 3.5 мм жак за слушалки като опции за свързване. Наличният четец на пръстови отпечатъци е с удобно разположение и работи очаквано бързо и точно. Вграденият високоговорител ни изненада приятно с качествен и силен звук.

Huawei Y6s използва Android 9.1 с интерфейс EMUI 9.1, така че няма да останете изненадани, ако вече сте ползвали телефон на Huawei. Той е приятно предложение с много опции за персонализация и поддържане на висока производителност на системата с течение на времето. Включена е и опция за управление чрез жестове, но винаги можете да се върнете и към традиционните виртуални бутони.

Смартфонът разполага с много приложения на Huawei, които дублират софтуера на Google, като календар, галерия, музикален плеър, браузър, файлов мениджър, магазин за приложения и т.н. Интерфейсът предлага и познатата добавка Дигитален баланс, която помага да следите с кои приложения прекарвате повече време и да зададете лимити за това.

Батерията е с капацитет от 3020 mAh, а на фона на позиционирането на устройството очаквано липсва технология за бързо зареждане. Подобно на повечето други предложения, можете да разчитате на около два дни автономност с едно зареждане на батерията. Компанията е добавила и няколко режима за пестене на енергия, които могат да са от полза.

Камера

Основната камера на Huawei Y6s е единична и се състои от 13MP сензор с бленда f/1.8. Интерфейсът на камерата ще е познат на тези от вас, които са ползвали друг актуален модел на Huawei. Управлението ѝ е лесно, а различните режими на заснемане се променят чрез плъзгане наляво и надясно в основния изглед на камерата.

Наличните режими са ограничени, но e достъпeн професионален за ръчна настройка на параметрите при заснемане, а сред останалите откриваме HDR, панорама и др. Предната камера е с 8MP сензор, а на нея разчита функционалността за отключване чрез лицево разпознаване.

Заснетите с телефона снимки при достатъчна околна осветеност са със сравнително добро качество за този ценови сегмент. Изображенията са детайлни, а системата за автофокус реагира бързо. Цветовете обаче невинаги са представени адекватно. Много детайли се съдържат и в снимките на обекти от близко разстояние.

При по-слаба околна осветеност очаквано резултатите са с по-ниско качество, като липсва нощният режим, който ни е познат от други модели на компанията. По отношение на заснемането на видео максималната резолюция е 1080p.

Финални думи

Новият Huawei Y6s e приятно предложение в бюджетния ценови сегмент, което предлага нестандартен дизайн с двутоново покритие на гърба и адекватна производителност. Устройството е с цена в свободна продажба от около 260 лв. и за тези пари включва очаквани за класа си параметри.

Екранът е голям и качествен, а освен това можете да разчитате и на прилична автономност с един заряд на батерията. Трябва да отбележим, че този пазарен сегмент е изключително конкурентен с интересни модели от Xiaomi, Motorola, Nokia и Samsung.

Оферти на деня