Motorola Moto G8 Plus продължава достойно традицията на G-серията

Motorola Moto G8 Plus продължава достойно традицията на G-серията

Motorola не може да се похвали с много успехи в сегмента на премиум смартфоните, макар че през последните години предложи някои интересни устройства в него. Компанията със сигурност обаче може да се гордее с постиженията си в средния сегмент. Говоря, разбира се, за серията G, от която вече са продадени над 100 милиона устройства от дебюта й през 2013 година досега.

Актуалният модел в тази популярна серия е Moto G8 Plus, който дебютира няколко месеца след моделите G7, представени през февруари миналата година. Това ускорено развитие на портфолиото показва, че компанията иска да остане конкурентна на останалите китайски производители, които са изключително активни в този пазарен сегмент.

Дизайн

Смартфонът следва актуалните тенденции в мобилния дизайн и изглежда много добре, но размерите му не са от най-компактните. И все пак захващането остава комфортно благодарение на леката извивка на страните на задния панел, който е пластмасов и има интересен градиент между черно и синьо - това е т.нар. космическо синьо оцветяване (cosmic blue). Предната част включва голям дисплей с капковидно изрязване и сравнително широки странични рамки и задължителната за този ценови сегмент брадичка.

Сензорът за отпечатъци се намира на гърба, скрит в познатото лого на Motorola, което е единственият знак за производителя на устройството – бонус, ако предпочитате по-изчистения дизайн. Отзад е и основната тройна камера, за която ще стане дума след малко. Телефонът предлага стандартен жак за слушалки, единичен говорител, хибриден слот за SIM карта и допълнителна памет и USB-C порт с поддръжка на бързо зареждане (18W зарядно в комплекта). Моделът дори има отблъскващо водата покритие, но то не го прави водоустойчив.

Що се отнася до дисплея, Moto G8 Plus осигурява 6.3" LCD панел с резолюция 2280 х 1080 пиксела и съотношение 19:9. Резолюцията е повече от адекватна за подобен диагонал, така че изображението остава детайлно. Нямам никакви забележки към яркостта, цветопредаването и контраста, но автоматичното управление на яркостта реагира на околните условия малко по-бавно от очакваното. В панела има капковидно изрязване за селфи камерата, но размерите му са съвсем приемливи.

Хардуер и батерия

В хардуерно отношение откриваме хардуер от среден клас, който напълно съответства на цената на телефона. За производителността се грижи осемядрен чипсет Snapdragon 665, който е допълнен от 4GB RAM и 64GB разширяема памет. Този процесор се справя чудесно с осигуряването на плавната работа на системата, но тук помагат и оптимизациите на компанията и ползването на почти чиста версия на Android с минимални допълнения. Не срещнах никакви съществени проблеми в ежедневната употреба на телефона, който се справя чудесно и с игри като Clash Royale например.

Батерията с капацитет 4000 mAh е една от причините за по-големите размери на телефона и една от привлекателните черти на G8 Plus. Както споменах, тя се зарежда бързо чрез 18W зарядно в комплекта и спокойно може да осигури пълен ден на автономна работа при високо натоварване с малко останала и за следващия ден енергия. Два дни между зарежданията също е постижимо при по-пестелива употреба.

Софтуер

Смартфонът ползва Android 9 с минимална намеса от страна на Motorola, така че ако сте виждали неин телефон, имате представа какво да очаквате. Основните промени са свързани с новото приложение за камерата и малките добавки, които улесняват употребата на телефона. В Moto Actions има различни жестове за контрол на функциите като бързо стартиране на камерата или фенерчето, смяна на песните чрез бутоните за звука при изключен екран, обръщане на телефона с екрана надолу за изключване на звука, отключване при вдигане на устройството и поглеждане към камерата и т.н.

В Moto Display има опции за показване на нотификации върху екрана в заключено състояние и взаимодействие с тях и за задържане на дисплея включен, докато гледате към него. Това са все полезни неща, които правят живота с телефона по-лесен. Иска ми се Motorola да ускори процеса на обновяване на телефоните си или поне само на поправките за сигурността, защото тестовият телефон все още е с ноемврийските.

Камера

Moto G8 Plus има 4 камери, като три от тях са на гърба. Главният сензор отзад е с резолюция 48МР и бленда f/1.7, а снимките от него са с резолюция 12МР, защото се ползва само комбиниране на 4 пиксела в един и няма опция за снимане в пълната резолюция. До него има 16MP сензор (f/2.2) с ултраширокоъгълна оптика, който е подобен на този в модела One Action и се ползва за заснемане на стабилизирано хоризонтално видео, докато държите телефона вертикално.

Това е т.нар. функционалност на екшън камера, но имайте предвид, че той не може да се ползва за снимки. Добавен и 5MP (f/2.2) сензор за боке ефекти, а между тях се намира и прозорчето на лазерния автофокус. Камерата за селфита е с резолюция 25MP (f/2.0), но по подразбиране снима в 6МР чрез комбиниране на пикселите за подобрени резултати при намалена осветеност.

Конфигурацията на камерата е малко необичайна, защото въпреки трите сензора на практика с нея не получавате нито ултраширокоъгълни, нито телефото снимки. Опцията за снимане на хоризонтално видео с една ръка е полезна, а дигиталната стабилизация е ефективна, но крайния резултат не впечатлява с особено качество, така че с радост бих я заменил за някоя от споменатите липсващи камери.

Като цяло камерата се представя на средно ниво, но не съм и очаквал чудеса от нея. Тя улавя снимки с много детайли и ярки цветове, без да са прекалено наситени, но има ограничен динамичен диапазон въпреки че HDR функцията се активира автоматично. Едно от предимствата на този тип сензори с quad bayer филтър е именно възможността за HDR в реално време, но в случая това не се ползва по най-добрия начин.

Освен това в снимките се промъква шум, който става още по-изразен, когато околната светлина намалее. Тогава ограниченият динамичен диапазон се забелязва още по-добре, което води и до преекспонирани светли участъци. Автофокусът също се затруднява, но поне уловените цветове не бледнеят. За щастие, компанията е включила нощен режим, който помага за получаването на по-качествени кадри на тъмно - такива с добре експонирани светли зони, но пък една идея по-меки по отношение на детайлите.

Финални думи

Moto G8 Plus е достоен представител на G-серията, който продължава традицията в нея да има способни устройства на достъпна цена. Моделът е стабилно позициониран в средния ценови клас, но това не е лошо, защото успява да предложи солидна производителност, обновен дизайн и не на последно място - дълъг живот на батерията.

Камерата се представя на средно ниво, но бих предпочел конфигурацията й да бъде малко по-различна, за да е по-универсална в ежедневието. Сред отличителните черти на устройството е и ползването на почти чиста версия на Android с малките и полезни добавки на Motorola, които вече са се превърнали в запазена марка за телефоните на компанията.