Jabra Revo Wireless

Jabra Revo Wireless
През последните години пазарът на премиум слушалки се радва на завиден ръст, който до голяма степен се дължи на успеха на Beats Electronics. Американската компания успя да убеди потребителите, че купуването на скъпи слушалки не е безсмислено, и за няколко години успя да заеме по-голямата част на пазара на премиум модели. Заедно с това Beats направи огромна услуга на останалите производители, които преди това се въздържаха от предлагането на такива модели заради страх от провал.

През тази година в този сегмент се включи и датската компания Jabra. Тя има сериозни традиции в областта на аксесоарите за комуникация и беше повече от логично да разпростре опита си и към музикалния сегмент. Направи го с моделите от серията Revo, в която попаднаха две устройства с идентично звукопредаване и с възможности за провеждане на handsfree разговори, но с различен начин на свързване на източника на звук. Едното разчита на традиционната жична връзка, а второто залага на Bluetooth, но има и опция за свързване на кабел. Именно на втория модел ще спрем вниманието си в следващите редове, но заключенията за качеството на звука при ползване на кабел и за конструкцията важат и за другия модел.

Видео галерия

Апарат и управление

Първото впечатление, което оставя Jabra Revo Wireless, е за премиум продукт. Слушалките са поставени в твърда пластмасова опаковка с прозрачна предна част, която ги представя отлично пред потенциалните купувачи и която помества още кутийка с торбичка за носене (от същия звукопроницаем плат като използвания за Bluetooth говорителя Jabra Solemate) и два оранжеви кабела с текстилна оплетка. Единият е с USB и microUSB портове и служи за зареждане, обновяване на софтуера на слушалките и ползването им като USB слушалки с компютър. Вторият е снабден с микрофон и мултифункционален бутон за ползване в случаите, в които е необходима жична връзка или ако държите на качеството на звука и нямате доверие на Bluetooth за точното му предаване.

Това внимание към детайлите определено помага за преглъщане на сравнително високата цена на слушалките. За добрата инвестиция убеждава и изработката им. Изключително качествена, тя използва премиум материали, гарантиращи изключителна здравина и устойчивост при предизвикателствата на ежедневната употреба - алуминиева рамка, стоманени панти и изключително здрава лента за глава от синтетични материали (т.нар. синтетичен титан). Според компанията слушалките са тествани изключително строго - кабелът издържа на тежест до 15 кг, лентата за глава е била огъната 10 000 пъти, механизмът за сгъване е пробван 3500 пъти, а освен това слушалките нямат проблем с падане от 2 метра.

Дисплей и интерфейс

Не по-малко атрактивен е и дизайнът на слушалките. Черната версия е с ненатрапчиви оранжеви акценти и сиви детайли, а за радост липсват големи и крещящи надписи. Слушалките са монтирани върху масивни алуминиеви рамки, които им позволяват да се въртят и са поставени под ъгъл, така че да не ги объркате при поставяне. И ако все пак имате съмнения, дизайнерите са надписали оранжевия текстил на 40 мм говорители. Стоманените панти работят солидно и чрез тях можте да намалите обема на слушалките за по-лесно пренасяне, а над тях има мека гумена лента за по-голям комфорт. Уплътнителите на слушалките са меки и ефективно изолират околния шум, макар че не са особено големи. Като цяло употребата за продължителен период от време не е проблем, въпреки че слушалките тежат 240 грама.

Мултимедия, игри и приложения

Стандартната връзка на Jabra Revo с източник на звук става през Bluetooth - по стандартния начин на сдвояване чрез малкия бутон върху корпуса или посредством NFC само чрез докосване на телефона/устройството до слушалките. За жалост, не се поддържа технологията aptX за безжично предаване на звук с по-високо качество, което е странно предвид високата цена на слушалките. Той подобрява звученето в сравнение с трансфера през обикновена Bluetooth връзка, но все пак ако сте аудиофил и държите на качеството на звука, със сигурност бихте заложили на връзка през кабел. Включването му автоматично деактивира Bluetooth възможностите.

Не че повечето потребители ще усетят разлика при безжична употреба. В този случай на помощ идва специално приложение на Jabra, което е достъпно за iOS и Android. Нарича се Jabra Sound и прекарва звука през специални алгоритми на Dolby, преди да го изпрати към слушалките. Това на практика е плеър, през който трябва да слушате музиката си, за да можете да усетите подобрението в звука. Отключва се с уникален код, който е добавен в комплекта на слушалките и активира технологията Dolby Digital Plus. Осигурява достъп до музиката в телефона, позволява работа с плейлисти и има еквалайзер с разнообразни готови профили, но на разположение е и опция за персонализиране на звука според предпочитанията. Прилагането на Dolby Digital Plus върху звука е възможно и при гледане на видео в YouTube, което е допълнителен плюс.

Като цяло разликата в звученето е осезаема - той става по-обемен, но в същото време се акцентира и върху басите. Все пак алгоритмите балансират честотното възпроизвеждане, а средните и високите тонове остават достатъчно ясно различими и създават ефектна звукова картина. В безжичен режим управлението става през дясната слушалка. В центъра й се намира мултифункционален бутон за контрол на възпроизвеждането и разговорите (приемане, отказване и пренабиране на последния номер), а зоната около него е сензорна и служи за промяна на силата на звука и за смяна на песните.

При ползване на кабел част от задачите са поверени на неговия мултифункционален бутон, който е комбиниран с микрофон. Слушалките са снабдени и с DSP за оптимизиране на звученето на гласовете и музиката и за потискане на околния шум. При разговор се разчита на два микрофона и технологията Noise Blackout за прилагането на агресивен филтър за премахването на шума и резултатите са много добри. Според компанията батерията стига за 12 часа разговори или слушане на музика и по време на тестовете ни минаха дни със слушане по няколко часа дневно, преди да се наложи да я презаредим.

Обзор

Jabra Revo Wireless са достоен представител на групата от премиум слушалки. Спечелиха ни с качеството на изработката, допълнителните възможности за използване чрез кабел, опцията за сдвояване чрез NFC, комфорта при носене и качеството на звука. При разговор се намесва технологията за потискане на околния шум, а при слушане на музика звукът се променя сериозно, благодарение на приложението Jabra Sound, осигуряващо технологията Dolby Digital Plus. Те звучат много добре и без него, така че без притеснения можете да ползвате любимия си аудиоплеър, но без подобренията на Dolby. Всичко това обаче си има подобаваща цена, която е цели 200 евро, но всъщност е по-ниска от тази на другите предложения в този клас, например Sennheiser MM 500-X и Beats Wireless.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM