HTC Desire 500

HTC Desire 500
HTC може и да акцентира повече върху смартфоните от серията One, в която вече има три модела, но компанията разчита много и на устройствата от по-нисък клас, които, макар и да не носят същия марж на печалба, се продават в доста по-големи тиражи. Много потребители нямат нужда от мощния хардуер на One и нямат нищо против да заменят металния корпус с пластмасов, стига устройството да отговаря на техните потребности и финансови възможности. Ако сте сред търсещите практичен смартфон, който няма да ви разори, HTC Desire 500 може да се окаже точно за вас. Устройството комбинира впечатляваща производителност за класа си, има отличен 4,3" дисплей, макар и с ниска резолюция, предлага интерфейса Sense 5 и е със свеж дизайн на поликарбонатния си корпус. Освен това има и версия с 2 SIM карти, което е плюс за много потребители.

Апарат и управление

Без съмнение Desire 500 е един от смартфоните с Android от среден клас с най-атрактивен външен вид, на които сме попадали наскоро. При нас беше версията с бял гланциран заден панел и сини акценти, но компанията предлага и други варианти за по-консервативните. Формата на корпуса е много удобна за захващане, а въпреки бюджетния характер на телефона конструкцията му е много стабилна и без никакви прискърцвания на панела. Дължината на телефона е 132 мм при ширина 67 мм, което е повече от обичайното за телефон с 4,3" екран, но това е заради по-широката рамка около дисплея и особено мястото под и над него. Въпреки това устройството не разполага с предно разположени стереоговорители, а разчита на един, който е поставен отзад. Над него се вижда надписът Beats Audio, но макар и със силен звук, технологията може да бъде изпитана най-добре при използване на слушалки.

Върху страничните повърхности са поставени бутоните за управление на звука. Те са оцветени в различен цвят и изглеждат като акцент от дизайна, но на практика са малко трудни за натискане, тъй като са прекалено плоски. Това ги прави и трудни за напипване. Върху горната страна са бутонът за включване и жакът за слушалки, а microUSB портът е върху долната страна - нищо необичайно. Под задния панел са достъпни слотът за SIM карта и microSD портът, който със сигурност ще се наложи да използвате, за да увеличите вградената памет от 4GB.

Дисплей и интерфейс

Отпред посреща 4,3" дисплей с резолюция 800 х 480 пиксела, който въпреки това осигурява много добри ъгли на видимост и цветопредаване. Това се дължи на използвания Super LCD панел, който вече успя да докаже качествата си и в други от моделите на компанията. Това определено е една от чертите на Desire 500, която ще го отличи от останалите модели в този ценови клас. Разбира се, заради резолюцията отделните пиксели могат да бъдат различени, но само при по-внимателно взиране. Все пак ниската пикселна гъстота се забелязва при изобразяването на текст. Яркостта на екрана не е много висока, но е достатъчна за противодействие на директна околна светлина.

Desire 500 използва Android 4.1.2, която е относително стара версия на операционната система, но това е разбираемо за подобен бюджетен телефон. Все пак истинският вид на Android е почти напълно скрит под интерфейса Sense 5, така че в това отношение телефонът прилича и на моделите на компанията от тази година от по-висок клас. Общо взето, базовата функционалност на Android е налице, но във визуално отношение промяната е драстична. Ако вече сте виждали моделите от серията One или новите от Desire, имате представа какво да очаквате. Менюто с инсталирани приложения има изчистен вид, а горната му част неизменно е заета от уиджет с часа и прогнозата за времето. Той присъства и на страницата от основния екран, която е запазена за функцията Blinkfeed, която действа като агрегатор на информация от различни източници - приложения, социални мрежи, новинарски сайтове и т.н. Няма обаче опция за добавяне на български източници и за добавяне на други сайтове чрез RSS - такава обаче вече има в новите издания на Sense. За Blinkfeed вече сме писали подробно в тестовете на други модели на HTC, затова няма да се впускаме в подробности. Като цяло, интерфейсът работи много плавно и без намек за забавяне, което определено е добра новина за телефон от този ценови клас. Sense 5 може да се окаже и много по-удобен за потребителите, които правят първите си стъпки с Android, тъй като улеснява работата с телефона и достъпа до функциите му.

За пъргавата работа на телефона си има причина - задвижва се от четириядрен процесор Snapdragon с честота 1,2GHz, който, макар и от бюджетната серия на Qualcomm, осигурява предостатъчна производителност за телефон от среден ценови клас. Резултатите от синтетичните тестове може и да не са впечатляващи, но на практика телефонът работи много бързо и по реакция на интерфейса без проблем може да бъде сравнен с по-скъпите модели от серията One. Навигацията в интерфейса Sense е безпроблемна и ако някъде има някакво забавяне, това се случва много рядко и може да бъде забелязано в мултитаскинг панела при зареждането на отворените приложения. Телефонът включва графичен ускорител Adreno 203, така че не очаквайте кой знае какво представяне в по-тежките игри, но няма да срещнете никакви проблеми с тези, които не залагат изключително на 3D графика. В интерес на истината, по-ниската резолюция на екрана помага в работата на графичния ускорител, тъй като не му се налага да обработва много данни.

Камера

Desire 500 предлага обикновена 8МР камера, която не е част от технологията Ultrapixel и се представя по начин, който подхожда на телефон от такъв клас. Улавя голямо количество детайли в снимките, артефактите от компресията са малко, а експозицията в повечето случаи е коректна. Ако намалите размерите на снимките от 8МР на по-подходящи за споделяне онлайн, повечето от недостатъците изчезват и кадрите всъщност изглеждат повече от прилично. Много добро е представянето и при снимане при по-ниска осветеност, за което помагат светлата оптика F2.0 и ползвания BSI сензор на камерата с размер 1/3,2". За обработката на снимките се грижи HTC ImageChip, а LED светкавицата има 5 степени на яркост.

Както може да се предположи, отсъстват някои от функциите на камерата в серията One като например Zoe, но въпреки това са налице HDR и панорамни режими на снимане и опция за прилагане на филтри. Включени обаче са опциите Video Highlights и HTC Share. Записваното видео е с максимална резолюция 720р и определено нямаше с какво да ни впечатли. Открихме и функция за запис на видео в забавен каданс с опция за селективно забавяне на скоростта на възпроизвеждане.

Примерни снимки:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2013/07/file_675.rar

Мултимедия, игри и приложения

Батерия и мрежа

Телефонът се справя много добре при провеждането на телефонни разговори, като осигурява достатъчно силен и ясен звук. Нямахме проблеми и по отношение на мобилното покритие. Батерията в Desire 500 е с капацитет 1800 mAh и може да осигури ден автономност при стандартна употреба на различните функции на смартфона, но реалното време зависи от конкретния потребител. Ползването на екрана с максимална яркост, разглеждането на сайтове, забавленията с игри или видео могат бързо да изчерпят батерията, но това се отнася за всеки съвременен смартфон.

Обзор

HTC Desire 500 изглежда свежо, работи бързо и определено няма да ви разори. Едно от най-интересните предложения в средния ценови клас, на който сме попадали, успя да ни впечатли със забавен и отличителен дизайн, качествена изработка на корпуса и добре оптимизиран и лесен за употреба софтуер, който работи почти толкова бързо, колкото и в по-скъпите модели на компанията. Освен това предлага дисплей с впечатляващи характеристики, каквито не се срещат често в този ценови клас.

Забележките ни са главно около дизайна на бутоните за управление на звука, които понякога са трудни за употреба, и малкия обем на вградената памет, но пък тя винаги може да се увеличи чрез карта. Не бихме отказали и по-висока екранна резолюция, но това едва ли би било възможно при тази цена (все пак Moto G показа, че качествен екран в бюджетен телефон е възможен).

  • Аа все тая. Повече грешката HTC никога. :X
    benx1111
  • Имам телефона повече от месец и не съм забелязал да има работни проблеми. Имам SD карта 16 GB и също не съм усетил проблем. Няма насичане, засичане и т.н. в процеса на работа. RAM памета е 1 GB, но това го пише ясно, така че който искам повече памет спокойно може да плати двойно повече пари и да я получи на момента.
    vit71