Sony Xperia Z1

Sony Xperia Z1
През 2012 година Sony си върна контрола над целия мобилен бизнес на Sony Ericsson и през настоящата резултатите от това са вече добре различими. Компанията изпълнява стратегията си по интегрирането на различните си услуги и мобилните й продуктите добре демонстрират това - те осигуряват достъп до разнообразни мултимедийни услуги на Sony, които обаче не са достъпни в страната ни, и ползват технологии, които идват от фотографското и телевизионно подразделение на японците.
Кулминацията на досегашните усилия на Sony без съмнение е в модела Xperia Z1 - на пръв поглед наследник на представения в началото Xperia Z, но подобряващ го в почти всяко едно отношение. Не става дума само за козметични подобрения, а за масивен ъпгрейд, включващ по-мощен процесор, подобрен екран, 20.7MP камера със специална оптика, батерия с по-голям капацитет и водоустойчив корпус с алуминиева рамка, който няма досадно капаче за предпазване на аудиопорта. Въпреки че отново е с диагонал на екрана от 5", устройството е с увеличени размери на корпуса и е дори по-обемно от модели с по-голям дисплей. Това определено е странно решение, още повече че в корпуса не е поместена система за оптична стабилизация на камерата. Освен това правят впечатление и по-големите пространства под и над екрана и по-дебелата рамка около него.

Видео галерия

Апарат и управление

Xperia Z1 тежи 170 грама, което го прави с 24 грама по-тежък от Xperia Z, а дори и тънкият профил от 8,5 мм не помага за промяна на усещането, че държите в ръка масивен телефон. Предната и задната повърхност отново са изработени от закалено стъкло, върху което фабрично е поставен филм, предотвратяващ разпръскването на стъклени парчета в случай на счупване. Този протектор обаче може да се надраска сравнително лесно, така че го имайте предвид. Устройството се е сдобило и с нова алуминиева рамка вместо предишната пластмасова, която вече не се подава над екрана, както беше преди. Тя определено го прави много солидно, а освен това е обработена по интересен начин и е оцветена в два цвята. Като цяло формата на корпуса е много по-удобна за захващане.

Промяна има и в предпазителите за microUSB порта и слотовете за SIM и microSD карти. Те вече са изработени от метал и се свалят много по-лесно, като в същото време се усещат като много по-здрави. Най-добрата новина обаче е премахването на досадния предпазител на жака за слушалки, но нека това не ви притеснява, тъй като той е напълно изолиран и през него в телефона не може да проникне вода - сертифицирането по стандарта IP58 гарантира, че телефонът без проблем може да изкара половин час на дълбочина до 1,5 метра. Всичко това добавя особен стил на смартфона, а комбинацията от материали и високото качество на изработка го поставят в категорията на премиум моделите като HTC One и iPhone 5s.

Останалите дизайнерски решения следват насоките, поставени с Xperia Z - включването става чрез голям хромиран бутон, поставен отдясно, а под него има сдвоен бутон за контрол на звука. Така поставени, те са лесно достижими с палеца на дясната ръка, което определено помага на ергономията. Под тях откриваме и хардуерен бутон за активиране на камерата. Върху другата страна са поставени конектори, които служат за връзка с магнитна докинг станция - с нея не се налага всеки път да отваряте microUSB порта, за да заредите телефона. За щастие, Sony е обърнала внимание на високоговорителя и той е значително по-силен от този в Xperia Z.

Дисплей и интерфейс

Дисплеят е запазил своя диагонал от 5" и full HD резолюцията и вече е изработен по технологията Triluminos. Благодарение на нея е в състояние да покаже много атрактивно и по-качествено от това на Xperia Z изображение, но все пак по отношение на ъглите на видимост не може да се сравнява с екрана на Xperia Z Ultra, който в това отношение засега ни е фаворит сред продуктите на Sony. Осигурява висока яркост, много добър контраст и наситени цветове и няма проблеми под директна светлина. При разглеждане на снимки и видео качествата му могат да се усетят най-добре, тъй като тогава се активира технологията X-Reality, подобряваща изображението в допълнение на системата Super Resolution за обработка на кадрите на пикселно ниво. На практика това е подобрена версия на Mobile Bravia Engine 2 в Xperia Z.

Както подобава на телефон от такъв клас производителността е впечатляваща. Подобно на Xperia Z, и в Z1 се използва четириядрен процесор Qualcomm, но той е от по-ново поколение и с работна честота 2,2GHz. Става дума за Snapdragon 800, който в момента е сред най-бързите мобилни процесори на пазара. Част от чипсета е и графичният ускорител Adreno 330, а тази комбинация присъства и в други топмодели като LG G2, Nexus 5 и Samsung Galaxy Note 3. Добавени са и 2GB оперативна памет, която помага за по-добрата многозадачна работа. За щастие, Sony не са се престарали в модифицирането на интерфейса и той е функционален и лесен за използване, без да е прекалено тежък за системата. Компанията е добавила своята технология за малки приложения, което позволява едновременно да отворите повече от едно приложение, които постоянно се показват на екрана. Има и възможност за промяна на темата на телефона с опция за изтегляне на допълнителни от Play Store, където има безплатни и платени теми. За по-дълга работоспособност присъства и познатият режим Stamina, който деактивира фоновата размяна на данни при изключен екран, но има опция да изберете кои приложения да продължат да работят.

Камера

Най-важната характеристика на телефона обаче се оказва неговата камера. Тя залага на 20,7МР 1/2,3" сензор, което автоматично прави Xperia Z1 смартфона с Android с най-висока резолюция на камерата, а иначе в сравнение с актуалните модели, по този показател отстъпва само на Nokia Lumia 1020. Камерата се управлява от специален хардуерен бутон и е снабдена с 27mm F/2.0 оптика, която е брандирана с логото на серията G - собствените обективи, които Sony използва в премиум фотоапаратите си. За жалост, липсва система за оптична стабилизация, което е малко странно предвид масивните размери на корпуса, но е включена цифровата стабилизация SteadyShot, която е позната от другите продукти на японците. Представя се добре, но редуцира полето на видимост, тъй като изрязва кадъра, за да компенсира движенията на ръката. Надяваме се в следващите си фотографски флагмани Sony да последва примера на Nokia, LG и HTC и да добави полезната екстра.

И все пак благодарение на по-големия сензор и на допълнителните технологии Z1 успява да предложи наистина впечатляващи кадри, които са значително по-добри от тези, на които е способен Xperia Z. Те имат много добро цветопредаване, съдържат впечатляващо количество детайли и минимално количество шум и артефакти от JPEG компресията и като цяло са най-добрите снимки, които сме виждали от телефон с Android. По подразбиране устройството снима в режим Superior Auto, който осигурява снимки с максимална резолюция 8,3МР (3840 x 2160), а ако искате да получите пълната резолюция, която предлага сензорът, ще се наложи да преминете в ръчен режим.

Все пак снимането в по-ниската резолюция има и своите предимства. Компанията използва технология за подобряване качеството на снимките, подобна на тази в телефоните PureView на Nokia, като комбинира допълнителните пиксели за създаване на изображение с повече детайли и по-малко шум. Този подход осигурява и възможност за ползване на 3х приближение в снимките с малка загуба в качеството, което е постижение предвид липсата на оптично приближение с подвижни части. Функцията работи добре и докато тествахме телефона, я използвахме често и винаги с много добри резултати. Като цяло, не очаквайте ръчният режим да ви предложи кой знае колко опции за контрол на снимките - на разположение са експозиция, баланс на бялото, режим на фокусиране, ISO и мерене.

Към камерата има и други софтуерни екстри. Тя използва новата социална платформа на Sony и дава възможност за директен достъп до приложения, използващи камерата през услугата Sony Select. Сред инсталираните приложения е Info-eye, което позволява търсенето чрез използване на камерата. Така можете да разберете каква забележителност има пред вас, да прочетете повече за бутилка вино, като я снимате, и да получите съвети с каква храна да я комбинирате, да сканирате визитка, QR или баркод, да научите повече за книга или да получите превод на заснет текст. Функциите работят много добре и могат да се окажат от полза не само на туристи, но и в ежедневието, но имайте предвид, че разпознаването на български език и на български забележителности ги затрудниха. Останалите функции включват опция за директен видеострийминг във Facebook, опция за прилагане на ефекти върху снимките и панорамен режим. Добавени са още и функциите Timeshift burst, която заснема 30 кадъра преди и 30, след като натиснете бутона за снимане, и след това можете да изберете най-добрата снимка. AR Effect на свой ред налага в реално време върху изображението от камерата анимирани 3D изображения в няколко различни теми - така например можете да пуснете в стаята си динозавър или да се озовете на морското дъно сред корали и риби. Така се получават забавни снимки, а системата позволява да разместите показаните обекти, като ги докоснете.

Тестови снимки има тук и тук.

Батерия и мрежа

Телефонът разполага с батерия с капацитет 3000 mAh, който е значително по-голям от този в Xperia Z и това се изразява в по-дълго време на автономна работа. За това помага и използваният по-икономичен чипсет, а в зависимост от начина на употреба на телефона, можете да очаквате ден и половина или два на самостоятелна работа, преди да се наложи да презаредите батерията.

Обзор

Sony Xperia Z1 подобрява своя предшественик в някои особено важни отношения - има много по-качествена камера, която в момента е най-доброто, което можете да намерите в телефон с Android, има значително подобрена автономна работа на батерията, която има и по-голям капацитет, залага на по-модерен и бърз процесор и добавя по-качествен екран с по-високи ъгли на видимост. Освен това е снабден с по-силен високоговорител и подобрена конструкция на корпуса, който вече е с по-добри водоустойчиви качества и с алуминиева рамка.

Единственият по-сериозен минус е лекото нарастване на размерите на корпуса, но то лесно компенсира останалите подобрения. Всъщност Sony вече има и компактна версия на Xperia Z1, чиито технически характеристики са почти напълно идентични, включително отличната камера и мощния процесор, така че потребителите с по-малки ръце имат на разположение флагман с удобни за ползване размери.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

  • Ами да, Z1 и Z2 добре снимат, но озостават не само от Нокиа 1020, но и от 1520 и 808 и това се знае. Но всички те си имат своите достойства и силни страни в други отношения.
    geornnn