Jabra Stone 2

Jabra Stone 2
При премиерата си Bluetooth слушалката Jabra Stone ни изненада с необичайния си дизайн, който я правеше някак по-приемлива за носене на обществени места, нещо, което не може да се каже за много от другите модели на пазара. Основно значение за последното има дискретната форма, която до голяма степен следва извивките на ухото и не се набива много на очи.

Видео галерия

Апарат и управление

Наследникът на слушалката запази познатата форма, но добави куп нови екстри, с които се опитва да спечели още фенове. Устройството се предлага в два варианта - полирано и покрито с матова текстура, наподобяваща кожа. Самата слушалка отново прилича на закръглена кука, по-тънката част на която е еластична - тя преминава зад ухото. Върху корпуса има са един бутон, който в зависимост от начина на натискане извършва различни функции - приемане или отказване на разговор или пренабиране на последния номер. Външната повърхност е сензорна и служи за контрол на силата на звука само чрез плъзване на пръст, което е интересно, но понякога води до неволно активиране например при поставяне на слушалката върху ухото. Устройството е много леко (тежи 7 гр., а зарядното е с тегло 26 гр.) и има ергономична форма, която го прави удобно за по-дълго носене, а за допълнителен комфорт идва в комплект със силиконови уплътнения с различна форма, които позволяват по-прецизно напасване спрямо формата на ухото. В комплекта има и клипс за закрепване на зарядното.

Върху задната страна откриваме и два светлинни индикатора, показващи състоянието на Bluetooth връзката и на батерията. Зарядното, което също разполага със своя батерия, има свои светлинни индикатори, които дават информация за оставащата в нея енергия. Включването и изключването е автоматично - когато поставите слушалката в зарядното тя се изключва, а когато я извадите се включва и автоматично се свързва с телефона ви. Последното става много бързо и може веднага да отговорите на повикване.

Дисплей и интерфейс

Stone 2 предлага познат набор от функции, каквито сме свикнали да откриваме в съвременните безжични слушалки, включително поддръжка за гласови команди и възможност за работа с две устройства едновременно. Съвместима е с профила A2DP, който позволява стрийминга на музика от съвместимите устройства, но това едва ли ще е основната причина за покупка - все пак е моно.

Сред новите допълнения, които обикновено са запазена територия за моделите от висок клас, са гласовите съобщения, с които слушалката известява името на обаждащия се при входящо повикване (ако е в телефонния ви указател), помага при сдвояване с другите устройства, обявява състоянието на батерията и други. Ако пожелаете, можете да я управлявате и с глас - за да приемете или отхвърлите входящо обаждане, е достатъчно да кажете Answer или Ignore. Ако сте притежател на смартфон, можете да се възползвате от партньорството на Jabra с автори на софтуер, благодарение на което с нея можете да използвате и някои гласови приложения като Vlingo, Dial2Do и Voice Assist. Повече информация за оптимизираните заглавия има в сайта на компанията.

Звукът при разговор със сигурност не е кристално чист, но досега не сме попадали на BT слушалка, която предлага такъв. Понякога отсрещната страна ни чуваше слабо и с ехо, сякаш се намираме в голямо и празно помещение, но обикновено отзивите за качеството на звука бяха много добри, макар и със забележката за много слабо жужене като фон. Последното вероятно се дължи на намесата на технологията Noise Blackout Extreme, която разчита на два микрофона, за да редуцира околния шум. Тя включва и допълнителен DSP процесор, който се грижи и за автоматичното настройване на нивото на входящия звук, като при нужда го намалява или усилва. На свой ред ние също чувахме добре отсрещната страна, макар понякога да се долавяха цифрови артефакти.

Батерия и мрежа

Батерията на Jabra Stone 2 би трябвало да стига за 2 часа разговори и на практика почти успя да достигне това време. Все пак всяко поставяне в калъфа за пренасяне допълнително увеличава времето на автономност. Както споменахме, той служи за зарядно и има собствена батерия и е в състояние 4 пъти да презареди батерията на Stone 2, което осигурява още 8 часа на независимост.