HTC Sensation XL

HTC Sensation XL
През лятото на миналата година HTC стана основен инвеститор в компанията Beats Electronics (създадена от Dr. Dre), която познаваме от бранда Beats Audio, свързан както със слушалки от висок клас, така и с набор от аудиотехнологии за вграждане в различни потребителски устройства. Тогава стана ясно, че тайванската компания гледа на това като на стратегически ход, с който да добави допълнителна стойност към продуктите си и да ги отличи от тези на останалите партньори на Android. Досега брандът се появи в два от телефоните на HTC - Sensation XE е вариант нa дoбре познатия Sensation, но с подобрена батерия, процесор с по-висока работна честота и включени в комплекта слушалки Beats, и Sensation XL, на който ще спрем вниманието си сега.

Sensation XL е почти идентичен в хардуерно отношение с друг от последните продукти на компанията - модела с Windows Phone HTC Titan. Двете устройства използват едни и същи компоненти, но са с различен дизайн и операционна система. Обединява ги и това, че са големи - Sensation XL е с размери 133 x 71 x 10 мм и тегло 163 грама. На пръв поглед това е много, но на практика след кратък пeриод на привикване се чувствахме комфортно с телефона. В интерес на истината Sensation XL се усеща по-добре в ръка в сравнение с Titan, тъй като е с по-заоблен корпус. По отношение на изработката на корпуса впечатленията са повече от положителни. Sensation XL следва високите стандарти на HTC и всичко е на мястото си - по-голямата част от задния панел е алуминиев и в него са интегрирани антени, нужни за комуникационните функции на устройството.

Видео галерия

Апарат и управление

По-големите размери са директно следствие от екрана - той е с диагонал цели 4,7" и буквално доминира предната част на устройството, като я изпълва почти от край до край. Предизвиква и някои асоциации с таблет, но резолюцията от 800 x 480 пиксела разваля впечатлението, тъй като може да се открие и в устройства с много по-малък екран. Въпреки това качествата на панела са добре видими - има впечатляващи ъгли на видимост, цветопредаването е много добро, а въпреки по-ниската пикселна гъстота изображението е много детайлно. Когато през миналата есен посетихме премиерата на телефона в Лондон, от HTC споделиха, че е използван IPS LCD панел, така че за доброто представяне си има обяснение. Размерите го правят особено подходящ за четене на електронни книги, гледане на видео, сърфиране в интернет и за въвеждане на текст, тъй като виртуалната клавиатурата е по-удобна. Няма никакви проблеми с чувствителността и навигацията в интерфейса.

Дисплей и интерфейс

Sensation XL разчита на Android 2.3.5, която, макар да е нова версия, не е най-последната - очакваме, че през следващите месеци компанията ще предложи ъпдейт и до Android 4.0. По отношение на производителността няма никакви проблеми и всичко работи плавно и бързо, благодарение на едноядрения процесор Qualcomm MSM8255 с работна честота 1,5GHz. Същият е добавен и в Titan, но Sensation XL има повече RAM памет - 768MB срещу 512MB, което се дължи и на по-големите нужди от памет на Android. Производителността е повече от достатъчна и това може да се забележи добре в работата на браузъра - мащабирането на страниците и превъртането им, дори с активиран Flash, е изключително плавно. Нямаше проблеми и с възпроизвеждането на заснетото с камерата 720р видео или HD клиповете в YouTube. За жалост вградената памет е едва 16GB, от които за потребителя са достъпни около 13GB, а слот за допълнителна липсва. Това определено е странно решение за телефон, който е с фокус върху мултимедийните забавления.

Както и при другите смартфони с Android на HTC, интерфейсът Sense има основна роля за подобреното потребителско преживяване, каквото иначе трудно можете да получите от стандартната версия на платформата. Sense е с версия 3.5 и не носи нищо, което вече не сме виждали, например в модела Rhyme. Екранът в заключено състояние отново предлага бърз достъп до избрани приложения и функции, уиджетите за основния екран са разнообразни, а сред тях са FriendStream за достъп до поток новини от социални мрежи и HTC Watch. Последната осигурява стрийминг на видео, но в България предлага само трейлъри на филми, които стоят едни и същи от месеци. Основният екран осигурява 7 страници за уиджети, но има възможност да оставите активни толкова, от колкото имате нужда. Sense предлага и удобна интеграция на различни социални мрежи в телефонния указател, което за мнозина потребители е сред основните причини за избор на телефон на HTC и те няма да останат разочаровани със Sensation XL. Сред новите приложения е и приложението за водене на бележки, което се появи за пръв път в таблета Flyer. На практика то позволява комбинирането на текст, звук от диктофона и изображения (от камерата и нарисувани от потребителя) и дори синхронизирането им с популярната услуга Evernote.

Камера

Камерата е с резолюция 8МР и подобно на Titan разчита на нов сензор със задно осветяване, който позволява заснемането на много по-качествени кадри от тези, които досега получавахме от телефоните на HTC. Подобрението е осезателно и определено е добре дошло. Фотомодулът е комбиниран с двойна LED светкавица и освен с автофокус, разполага с опция за разпознаване на лицата в кадър и може да записва 720р видео с възможност за префокусиране по време на запис. Откриваме и обичайния набор от дигитални ефекти и богат набор от настройки за контрол на параметрите на снимане. Свой принос за по-добрите снимки имат и по-голямата бленда (f2.2), и широкоъгълната оптика, която позволява запечатването на по-голяма част от сцената - полезно при снимане на групови снимки на закрито. Върху предния панел има и 1.3МР камера за видеоразговори.

Примерни снимки има http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2012/01/file_609.rar .

Мултимедия, игри и приложения

В комплекта на телефона са включени in-ear слушалки UrBeats, с каквито разполага и Sensation XL, но освен това компанията предлага и ограничена серия, която е комбинирана с по-големите и сгъваеми Beats Solo и засега не се предлага в България. И с двата модела слушалки са със солидна изработка, а UrBeats изненадват с теглото си, което се дължи на металния им корпус. Успяхме да изпробваме UrBeats и Beats Solo и макар че и двете звучат различно заради конструкцията си, това, което ги обединява, е осигуряването на повече баси. Както вече писахме, с тях работи и специален аудиопрофил, който се активира в телефона и променя звука за осигуряване на по-плътни ниски и по-ясни високи честоти - добра новина, ако слушате повече електронна и RnB музика, тъй като при акустичните изпълнения и джаз се усеща липсата на средни. В този случай сигурно ще се наложи да изключите екстрата. В интерес на истината, функцията работи и с други модели слушалки - нямахме проблем да я използваме със Sennheiser CX 300-II Precision. Все пак на фона на слушалките, които обикновено откриваме в комплектите на телефоните, подобрението е много сериозно.

Батерия и мрежа

Възможностите за връзка включват обичайните трибандови HSPA/WCDMA и четирибандови GSM/EDGE възможности, допълнени от Wi-Fi b/g/n и Bluetooth 3.0. Телефонът разполага и с microUSB порт за зареждане и трансфер на данни, GPS приемник и стандартен набор от сензори - компас, жироскоп и сензори за близост и осветеност. Липсата на интерфейс за жична връзка с телевизор означава, че за прехвърляне на мултимедийно съдържание ще се наложи да разчитате на безжичната технология за стрийминг DLNA.

Качеството на звука при разговор е много добро, няма проблеми с мобилния сигнал. Ако често разговаряте с handsfree, сигурно ще оцените и добрия звук, който осигурява високоговорителят на Sensation XL. Ръцете ви могат да бъдат свободни при разговор и благодарение на добавените към слушалките микрофон и бутони за управление. Батерията е с капацитет 1600 mAh и при употреба включва синхронизация на електронна поща и социални мрежи, сърфиране в интернет, слушане на музика и гледане на видео, така че можете да очаквате да зареждате устройството всяка вечер. Ние успяхме да постигнем и повече от 2 дни автономна работа, но с по-ограничено ползване на допълнителните функции, следователно всичко зависи от начина, по който работите със смартфона.

Обзор

Големият екран, качествените слушалки и стилният външен вид, съчетан с познатия бранд Beats Audio, правят HTC Sensation XL интересно предложение за феновете на мултимедията, които държат и на личния си имидж. Техническите характеристики най-вероятно няма да привлекат по-напредналите потребители, които държат на многоядрен процесор, по-висока резолюция на екрана или на опция за добавяне на допълнителна памет, но въпреки това смартфонът се представя впечатляващо, като осигурява бърза работа, отличен като цветопредаване и ъгли на видимост екран и удобствата на подобрения интерфейс Sense, който скоро ще бъде обновен с идването на Android Ice Cream Sandwich. По-сериозен проблем могат да се окажат големите размери на устройството, но с тях се свиква бързо, освен ако нямате по-малки ръце. Ако все пак търсите по-малка алтернатива, такава предлага HTC Sensation XE.