Lenovo IdeaPad U300s

Lenovo IdeaPad U300s
Тънките и леки лаптопи не са от вчера - такива предложения има на пазара от години, макар че доскоро бяха и с подобаваща цена, която ги правеше недостъпни за потребителите с ограничен бюджет. След това Apple ни изненада с MacBook Air и успехът му ни показа, че това е тенденцията, по която ще се развива пазарът на лаптопи. През последните години настолните компютри отстъпват на преносимите, а потребителите очакват от тях да бъдат все по-леки, мощни и с дълго време на автономна работа. Intel също видя в тази тенденция нова възможност за ръст, особено след като популярността на нетбук лаптопите започна да намалява. Затова и американската компания създаде набор от правила, до голяма степен базирани на спецификациите на MacBook Air, които обрисуваха категорията на ултрабук компютрите. Те са ултрапреносими, разчитат на процесори от второто поколение процесори Intel Core, имат дебелина на корпуса под 20 мм, използват SSD диск за бърза работа, бързо събуждане и ниска консумация на енергия и са на цена под 1000 долара. На пазара вече се появиха предложенията на различни производители, но засега те все още не могат да достигнат заветната финансова граница. Надяваме се това да се случи през тази година, когато ще се появят и първите модели с платформата Ivy Bridge.

Междувременно ултрабук лаптопите започнаха да се множат. И колкото повече ставаха, толкова по-ясен беше фактът, че производителите им са използвали MacBook Air като оправна точка по отношение на дизайна. Характерната капковидна форма получи различни интерпретации, но каквито и да бяха те, приликата не можеше да се скрие. Една от компаниите, които се разграничиха от тази тенденция, е Lenovo и моделът IdeaPad U300s ясно го показва. Устройството залага на алуминиев корпус и включва повечето от посочените от Intel технически характеристики като процесор Core i5 или i7, SSD диск за пъргава работа и по-дълго време на автономна работа с един заряд на батерията.

Видео галерияАпарат и управление

Малко вероятно е първата среща с IdeaPad U300s да извика каквито и да било асоциации с MacBook Air. Очевидно дизайнерите на Lenovo са отправили търсенията си в съвсем друга посока и резултатът е красив лаптоп, който няма допирни точки с продуктите на Apple. Алуминиев корпус обвива устройството, чиято форма напомня на голяма папка или пък на книга, а изчистените линии и вниманието към детайлите успяха да ни спечелят веднага. Разбира се, няма как да пропуснем и впечатляващата дебелина на лаптопа от едва 14,9 мм. Теглото му е 1,32 кг и позволява с лекота да бъде носен с една ръка.

Както може да се предположи, използваният метал и добрата сглобка оставят приятно усещане за стабилност и здравина, но ни направи впечатление, че при хващане в отворено положение екранът е изненадващо гъвкав, така че внимавайте с него. Върху долната страна на лаптопа липсват каквито и да било отвори за охлаждане, а освен гумени крачета и стикер с лицензния номер на Windows 7, там откриваме отпечатани логата на Microsoft и Intel, които обикновено са под формата на стикери върху подложката за ръце. Върху лявата страна на корпуса са поместени отвор за охлаждане, USB 2.0 порт и бутонът за стартиране на системата OneKey Rescue, а върху дясната има HDMI изход, USB 3.0 порт, жак за микрофон и порт за захранване. Слот за SD карта липсва, което определено ни липсваше, когато трябваше да прехвърляме снимки в компютъра.

Друга отличителна черта на лаптопа е неговата клавиатура. Lenovo има традиции в предлагането на удобен начин за въвеждане на информация и дори тук не изневерява на опита си. Предизвикателствата не са малко - намаляването на дебелината на корпуса на ултрабуците води и до редуциране на хода на бутоните. Компанията обаче се е справила с това и клавиатурата работи и се усеща много добре. Бутоните са плоски, но разполагат със заоблена долна част, която според Lenovo подобрява скоростта на писане, като намалява движенията на ръцете. Подобно на други от лаптопите на компанията, първата функция на горния ред от бутони е тази, която обикновено е вторична. Така получавате директен достъп до мултимедийните бутони или други от функциите, които се използват ежедневно - промяна на яркостта, изключване на тъчпада, контрол на безжичните възможности, връзка с външен монитор и т.н. С натискане на Fn бутон става и активирането на клавишите F1-12. За жалост клавиатурата няма подсветка. Клавиатурата използва технологията Intel Advanced Cooling, която поема въздух за охлаждане чрез отвори около клавишите. Освен това включва и специален микропорест материал, който спира навлизането на течност и прах. Топлият въздух излиза от лаптопа през отвори, разположени точно под екрана.

Добрите думи могат да продължат и за тъчпада - детайл, който, изглежда, е труден за овладяване за повечето производители на лаптопи с Windows. В U300s той е голям и удобен за употреба и има повърхност, по която пръстът се движи с лекота. Няма никакви проблеми както с посочването така и с реакцията на мултитъч жестове или превъртане на съдържанието на екрана с поставяне на два пръста. Lenovo са активирали и жестове с 4 пръста, като в зависимост от движението се извършва различно действие. Плъзване нагоре или надолу ще покаже десктопа или ще изведе мениджъра на задачи на Windows (този, който обикновено се показва с Alt + Tab), а наляво или надясно ще получите достъп до приложението TouchZone и възможност за промяна на фоновото изображение на работната площ или създаване на бележки. Като по-сериозна забележка можем да посочим това, че тъчпадът е разположен прекалено близо до клавиатурата и ръцете могат да го активират случайно при писане.

Дисплей и интерфейс

Екранът е с диагонал 13,3", а резолюцията от 1366 х 768 пиксела със сигурност бихме променили, ако имахме възможност, но засега това е максималната, която Lenovo предлага за U300s. Надяваме се, че в следващите издания на устройството вече ще видим панели с резолюция 1440 x 900 или дори 1600 x 900 пиксела. Екранът осигурява приемливи ъгли на видимост, яркостта също изглеждаше достатъчна, макар че черното можеше да бъде малко по-плътно. По спецификация параметрите на панела с LED подсветка включват яркост от 200 нита и съотношение на контраста от 500:1. Екранът е с огледално покритие и това е единственият вариант, в който можете да вземете лаптопа. Сред по-интересните особености на модела е съвместимост с технологията Intel WiDi за безжичен стрийминг на съдържание към телевизор, снабден със специален приемник, но не успяхме да изпробваме тази функция заради липсата на такова устройство. Високоговорителите са снабдени с аудиотехнологията SRS Premium Surround Sound и се представят по стандартния за този клас устройства начин, но установихме, че са по-добри от някои други представители на ултрабуците.

Мултимедия, игри и приложения

Тествахме базовата версия на Lenovo IdeaPad U300s, която е снабдена с двуядрен процесор Intel Core i5-2457M с работна честота 1,6GHz, 4GB RAM памет и 128GB SSD диск JMicron за съхранение на данни. Последното гарантира бързото първоначално зареждане (под 20 секунди) на системата и събуждане (около 2-3 секунди) на лаптопа. Дори и в тази базова конфигурация устройството се оказа пъргаво и ни спаси от досадното чакане за стартиране на приложенията, които бяха готови за работа почти веднага. Всичко беше безпроблемно и по отношение на многозадачната работа. В графично отношение цялата работа пада на плещите на интегрираното решение Intel HD 3000, което е повече от достатъчно за всекидневните мултимедийни нужди като гледане на локално или онлайн HD видео - все пак това не е геймърски лаптоп.

Батерия и мрежа

Lenovo обещава време за автономна работа с едно зареждане на 4-клетъчната батерия от 8 часа, но на практика успяхме да постигнем почти 7 (сърфиране през Wi-Fi при намалена подсветка на екрана), което е повече от добро постижение за устройство с такива компактни размери. Другото изненадващо откритие беше свързано с преинсталирания в лаптопа софтуер. Обикновено производителите включват такова количество външни приложения, че в повечето случаи това действа спъващо на производителността. В U300s броят им е почти минимален и се изразява в споменатия софтуер TouchZone, приложение за управление на енергопотреблението и друго за контрол на възпроизвеждания звук. Има и OneKey приложение за създаване на резервно копие на системата, пробна версия на Microsoft Office 2010, CyberLink YouCam за уеб камерата и няколко други допълнения.

Обзор

Lenovo IdeaPad U300s е стилен и бърз ултрабук, който не е лишен от недостатъци, но поне за нас предимствата му вземат превес. Не се опитва да копира MacBook Air, има отлична конструкция и дизайн, осигурява дълго време на автономност и предлага тъчпад, чиято употреба е удоволствие. Засега единствените ни желания към следващото издание на устройството са Lenovo да добави слот за SD карта, подсветка на клавиатурата и опция за по-висока резолюция на екрана.

 • IBM X30 примерно е 12 инчов даже е малко по тънък. А е произведен 2002 година. Ако се поровя сигурно ще намеря и по-голям с подобни характеристики. А не бива да се забравя, че въпросната ширина е благодарение на липсата на вътрешно DVD, както и на модификации на много от портовете (например за да го включиш към външен монитор ти трябва допълнително кабелче. Доколкото си спомням същото важеше и за мрежовата карта - не можеш просто да вкараш кабела и всичко да работи. Виждал съм колеги с такъв и си носеха отделно несесерче с аксесоари. Което е супер неудобно според мен. Единствения аксесоар който трябва да се носи извън лаптопа трябва да е захранването и то ако планираш да го ползваш повече от 2-3 часа. Сегашния ми лаптоп е без DVD, защото реших да спестя 2-3000 от цената (Sony Vaio Z е добър лаптоп с опция за вътрешно DVD и при това е лек и не, не копира МакБук еър, но струва над 4000 лева), но с времето съм установил, че рядко ползвам това устройство, а и имам алтернатива. 2004 година обаче не беше така - DVD-то на LifeBook-а е сменяно един два пъти и е записало повече от 300 диска.
  todortk
 • Без да съм спец, не мога да се сетя за друг толкова тънък 13 инчов лаптоп. Сега има подобни, но 2008ма като го пуснаха нямаше. :)
  makeno
 • И в кое точно е пръв по рода си? Нито като характеристики, нито като тегло е първи по рода си. Може да е първия с заоблена форма евентуално, въпреки, че и за това се съмнявам. Сетих се! Сигурно е първия който се предлага в бял цвят. Това ще да е.
  todortk
 • защото ултрабук лаптопите на acer и asus имат много от дизайна на air
  chilko
 • Сравняват го с епъл, защото макбук еър е първият по рода си.
  makeno