Lenovo IdeaPad Gaming 3 е достъпен геймърски лаптоп

Lenovo IdeaPad Gaming 3 е достъпен геймърски лаптоп

През юли Lenovo представи новата серия преносими компютри, предназначени за игри IdeaPad Gaming 3, която използва процесори AMD Ryzen. Тази линия е позиционирана в бюджетния клас, доколкото това е възможно, когато става дума за гейминг.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Въпреки това платформата се оказва повече от подготвена да понесе натоварването, което се очаква от нея. Сред отличителните черти на лаптопите са висока честота на опресняване на екрана, процесори до AMD Ryzen 7, комбинацията от SSD и твърд диск, както и ефективна охладителна система.

Дизайн

IdeaPad Gaming 3 е с пластмасова конструкция, която е със сравнително компактни размери и ниско тегло за гейминг машина, а именно 2.2 кг. Лаптопът се предлага в син и черен цвят, като за настоящото ревю разполагахме с черния вариант. Дизайнът е изчистен, като на капака е изписано единствено името на компанията. Отдолу на конструкцията има решетъчен отвор за охладителната система и гумирани крачета. Екранът е с тънки странични рамки от двете си страни, а над него е поставена камерата с хардуерен предпазител.

На пантата, която свързва дисплея с основния корпус, е изписано и името на серията IdeaPad Gaming. Налични са пълноразмерна клавиатура с цифров блок, бутон за включване централно над нея и тъчпад с нормални размери. Отдясно на конструкцията са USB Type-A Gen 1 порт и отвор за охладителната система. От другата страна откриваме USB-A 3.1 Gen 1, USB Type-C 3.1, HDMI 2.0, RJ45 порт, както и комбиниран жак за слушалки и микрофон.

Хардуер и батерия

Lenovo IdeaPad Gaming 3 идва с IPS екран с диагонал 15.6 инча, резолюция Full HD, честота на опресняване до 120 херца и яркост до 250 нита. Високата честота на опресняване е доста добра добавка в този клас и позволява постигането на гладко действие без накъсвания на картината. Цветовото представяне е прилично, но ни се искаше нивата на яркост да са по-високи.

Лаптопът е базиран на процесор AMD Ryzen 7 4800H, който има 8 ядра, базова честота 2.9GHz и максимална честота 4.2GHz (за едно ядро). Към това са добавени 16GB DDR4 RAM с честота 3200MHz и 256GB M.2 PCIe SSD в комбинация с твърд диск с капацитет 1TB. Използвана е видеокарта NVIDIA GeForce GTX 1650 Ti с 4GB GDDR6 памет.

Преносимият компютър предлага високи нива на производителност, като можете да разчитате на него за гейминг при високи настройки на качеството в голям набор от заглавия. Игрите, с които изпробвахме машината, са Diablo III, StarCraft II, Call of Duty: MW (близки до максималните настройки) и Civilization VI. Разбира се, няма да имате никакви проблеми с ежедневните задачи като браузинг, работа с документи, стрийминг на видео и дори фото и видео обработка.

Охладителната система е ефективна, като се разчита и на решението Lenovo Q-Control 3.0, което позволява превключването между три режима – тих, балансиран и производителност. Налична е и опция за автоматично стартиране на режима за производителност при пускане на игра. При по-леко натоварване системата е доста тиха, като шумът логично се покачва значително при по-голямо.

IdeaPad Gaming 3 предлага пълен набор от опции за свързване, като сред безжичните такива са Wi-Fi 802.11 ac и Bluetooth 5.1. Освен това са налични 2 x USB-A 3.1 Gen 1, USB Type-C 3.1, HDMI 2.0, RJ45 портове, както и комбиниран жак за слушалки и микрофон. Благодарение на това можете да свържете необходимите си периферни устройства, както и външен дисплей.

Лаптопът предлага пълноразмерна клавиатура с цифров блок и подсветка в син цвят. Впечатление прави по-големият размер на стрелките, което дава удобство при някои игри. Ходът на клавишите е 1.5 милиметра, а това придава добро усещане както при забавления с игри, така и при писане. Тъчпадът е адекватен за моментите, в които нямате мишка под ръка.

Мултимедийната система включва два говорителя с мощност 1.5W с технология Dolby Audio, набор от микрофони и камера. Качеството на звука е прилично, макар и да има какво да се желае при ниските тонове, а и звукът не е много силен. Полезна добавка към камерата (720p) е хардуерният механизъм за закриване.

Батерията е с капацитет 46.74Wh и по данни на компанията предлага до 7 часа издръжливост с един заряд. В комплект с лаптопа идва зарядно с мощност 135W, като се поддържа и технология за бързо зареждане. В случая се разчита на специфичния порт, използван и в редица други модели на компанията, а не на USB Type-C.

Софтуер

Освен с познатата ни операционна система Windows 10 Pro, IdeaPad Gaming 3 идва и с приложението Lenovo Vantage Edge. То включва голямо разнообразие от функционалности, като прави впечатление таблото, което показва системните ресурси, RAM, процесор и памет за файлове. В основната му секция са достъпни опции за промяна на производителността и ефективността на охладителната система, Network Boost, заключване на тъчпада и автоматично затваряне на избрани програми при включване на игри.

Сред бързите настройки са и тези за активиране на технологията за бързо зареждане, защита на Wi-Fi и технологията Dolby Audio. Vantage Edge предоставя и други възможности като проверка за системни обновления и инсталирането им. Достъпни са допълнителни разширени настройки на звуковата система, зареждането на батерията, клавиатурата и т.н.

Финални думи

Новото предложение на Lenovo е насочено към геймърите, които не разполагат с голям бюджет. Серията предлага добър баланс между цена и производителност и се възползва от актуалната платформа на AMD в комбинация със способна отделна видеокарта от NVIDIA. Един от основните плюсове на устройството е високата честота на опресняване на дисплея от 120 херца, което позволява постигането на плавно действие.