Nokia Essence (BH-610)

Nokia Essence (BH-610)
Ако обичате да слушате музика в движение и качеството й е особено важно за вас, вероятността да сте останали разочаровани от слушалките, които производителят на телефона ви е добавил в комплекта му, е много голяма. И в това няма нищо необичайно, тъй като почти винаги става дума за евтини слушалки, които не могат да осигурят същото звучене като по-скъпите им аналози, които се продават отделно. А ако държите и на безжичен звук, разочарованието ще е пълно, тъй като продажбата заедно със стерео Bluetooth слушалки е изключително рядко. За щастие пазарът на мобилни аксесоари има какво да предложи и на него могат да бъдат открити много интересни предложения. Nokia Essence е точно такова.

Видео галерия

Апарат и управление

Това е устройство от новата серия аксесоари на компанията, която се възползва от предимствата на безконтактната технология NFC. За нея обикновено говорим във връзка с мобилните разплащания, но докато станат масово явление, ще трябва да почакаме още доста и на първо време да се натрупа критична маса от телефони, снабдени с подобни възможности. На пазара вече се появяват все повече устройства с такива чипове и производителите измислят нови начини за употребата им, докато дойде моментът да започнем да плащаме с телефоните си. На един от тях залага и Nokia в новите си аксесоари. В тях NFC служи за иницииране и осъществяване на Bluetooth връзка само чрез докосване на две устройства, което е изключително удобно и наистина пести време, както успяхме да се убедим сами. Разбира се, последното важи, ако имате телефон с NFC като Nokia C7, Oro, N9, 701, 700, 603 и очаквания 808 PureView, а в противен случай ще трябва да използвате традиционния начин на връзка. Разбира се, джаджата работи с почти всички Bluetooth устройства - телефони, плеъри, лаптопи, портативни игрови конзоли. Тествахме NFC възможностите с N9 и установихме, че докосването на телефона не само включва слушалката, но и активира Bluetooth възможностите му, ако преди това са били изключени. Второ докосване прекъсва връзката.

Nokia Essence е стерео Bluetooth слушалка, която можете да носите закачена към дрехата си или провесена на врата. За последното в комплекта има специална гумена връзка, към която можете да фиксирате кабела, ако искате да носите джаджата по този начин. В комплекта има още калъф за носене и силиконови уплътнения в 6 размера, така че ще можете да подберете този, който ви пасва най-добре. Добавено е и стандартното за телефоните на Nokia зарядно. Основната задача по стрийминга на музика и провеждането на разговори се извършва от малък черен блок с размери 58.9 x 31.6 x 15.7 мм и тегло 32 грама. Върху него са поставени бутони за управление на разговорите, възпроизвеждането на музика и силата на звука, но освен това има още три по-специални. Два от тях служат за добавянето на повече ниски (баси) или високи честоти, а третият е предназначен за активиране на технологията за активно потискане на шума. Тя е и голямата гордост на слушалката, тъй като позволява елиминирането до 99.8% на околните шумове в нискочестотната лента - басите.

Дисплей и интерфейс

На свой ред силиконовите уплътнения се справят с повечето от шумовете в средните и високите честоти. Като добавим и 10,3 мм говорители (честотен диапазон 6-20 000 Hz, импеданс 32 ohm) в слушалките, резултатът е звук с изненадващо плътен и силен бас и отчетливи средни и високи честоти дори и на най-шумното място. Например в шума от пътния трафик има много ниски честоти, които се филтрират доста добре от технологията. Според спецификацията активното редуциране на околния шум го намалява с до 21dB, а общото намаление, като се имат предвид и силиконовите уплътнения, е до 30dB. Разбира се, освен за слушане на музика, Nokia Essence става и за провеждане на разговори през микрофона, който е закачен на кабела за дясната слушалка. Качеството на звука е много добро и в това отношение нямаме никакви забележки. Според компанията батерията стига за 8 часа слушане на музика или разговори и нашите тестове достигнаха това време на автономност.

Технологията за активно редуциране на околния шум работи, като чрез данните от допълнителен микрофон анализира околните звуци и генерира същата звукова вълна, но с обратна амплитуда. Тя се смесва със звука от телефона и потушава шумовете, които иначе ще достигнат до ухото. Ефективността на това зависи от качеството на микрофона, бързината на електрониката, която обработва сигнала, и от алгоритмите за филтриране. В Nokia Essence всички те, изглежда, работят много добре. В интерес на истината, не очаквате пълно филтриране на околните шумове, особено ако са с по-високи честоти, но ниските изчезват почти изцяло.

Мултимедия, игри и приложения

Слушалката има 4 профила на работа, които Nokia описва по следния начин. Стандартният осигурява звученето на концертна зала, вторият е при активиране на допълнителния бас, при третия се активира повишаване на високите честоти, което компанията сравнява със слушане на музика от електростатични високоговорители, а последният е при включени бас и високи честоти за осигуряване на звук от референтни аудиосистеми със събуфър. В допълнение, Nokia Essence поддържа разнообразни аудиокодеци за трансфер на музика с минимална загуба на качеството - сред тях са SBC, apt-X и AAC Direct Streaming.