Lenovo IdeaPad Yoga 13

Lenovo IdeaPad Yoga 13
Устройствата с Windows 8 увеличават броя си и все повече от тях предлагат сензорен дисплей, за да се възползват от подобрените възможности на платформата за управление чрез докосване. Microsoft разчита на производителите на хардуер да изненадат потребителите и с модели в нови форми и Lenovo прави точно това със своята серия IdeaPad Yoga. Името определено е показателно за способностите на устройствата, които го носят, тъй като те могат да бъдат използвани по най-различни начини.

Става дума за ултрабук лаптоп, който е снабден със сензорен екран и със специални панти, които позволяват завъртането на дисплея на 360 градуса. Така можете да ползвате устройството в 4 различни режима - лаптоп, таблет, палатка и презентационен. В последните три клавиатурата и тъчпадът се изключват автоматично, така че управлението се извършва през сензорния екран и поставените отстрани на корпуса бутони.

Видео галерия

Апарат и управление

В серията IdeaPad Yoga има различни модели с 11.6" и 13.3" дисплеи, които работят с ARM или x86 процесори. Версията с ARM (само с 11.6" екран) използва Windows RT - вариант на Windows 8, на който не сме особени фенове заради ограничения софтуерен каталог, който разчита само на приложения от Windows Store. Не такова е положението с моделите с чипове на Intel, за които е предвидена стандартната версия на Windows 8 и това ги прави съвместими с почти всички налични приложения за платформата. Yoga 13 на свой ред се предлага във варианти с процесори Intel Core i3, Core i5 и Core i7 и различен обем RAM и SSD памет за файлове. Ние тествахме модела с процесор Core i5-3317U с честота 1.7GHz, 4GB RAM и 128GB SSD, който осигурява производителност, сравнима с тази на много от новите ултрабук лаптопи с Windows 8, които залагат на същите компоненти.

Устройството определено дължи съществуването си на Windows 8, тъй като без новата платформа на Microsoft едва ли бихме видели преносими компютри в подобни интересни форми и конфигурации. Компанията е положила и сериозни инженерни усилия за оптимизиране на лаптопа за различните начини на употреба, а по отношение на дизайна се отдалечава максимално от продуктите на Apple, които обикновено се копират масово. В интерес на истината, Lenovo продължава дизайнерската посока от предходните си лаптопи и в затворено положение IdeaPad Yoga 13 е с формата на затворена книга.

Устройството е с дебелина на корпуса 16,9 мм и тежи малко над 1,5 кг, което го прави удобно за пренасяне. Това тегло обаче едва ли ще ви позволи да работите дълго в таблетен режим, защото лаптопът натежава значително, освен ако не го подпрете на някаква повърхност или в скута ви. Върху шасито са разположени два USB порта (2.0 и 3.0), HDMI интерфейс, комбиниран жак за слушалки и микрофон, бутони за управление на звука, 3-в-1 четец за флаш карти, бутон за включване и друг за стартиране на приложението за възстановяване на системата. Има и бутон за заключване на ориентацията на екрана, който е полезен в таблетен режим. Долният панел е фиксиран с винтове, за развиването на които е нужен ключ с формата на звезда (T-5), което означава, че няма лесен достъп до вътрешността на устройството. Иначе и двата панела (горен и долен) са изработени от метална сплав и имат специално матово покритие. То улеснява захващането и не позволява задържането на отпечатъци.

В отворено състояние се забелязва AccuType клавиатура с традиционната за Lenovo форма и отлична ергономичност, която за съжаление не е снабдена с подсветка. Под нея се намира голям стъклен тъчпад (използва Synaptics ClickPad), поддържащ мултитъч жестове и осигуряващ бърз достъп до основните функции на Windows 8, който има два отделни бутона, но като цяло действа и като голям бутон за потвърждение. Зоните за подпиране на китките са големи и са покрити с полимер, имитиращ кожа. Това е добър акцент, който прави работата с лаптопа по-комфортна.

Дисплей и интерфейс

Дисплеят е с диагонал 13,3" и резолюция 1600 x 900 пиксела и е изработен по IPS технология, която осигурява големи ъгли на видимост, а под него се намира хардуерен Windows бутон, който е от полза във всички режими на употреба на лаптопа. Екранът отчита до 10 точки на допир. Правят впечатление солидните метални панти, които са в състояние да фиксират устройството във всяка от наличните позиции и които затрудняват отварянето с една ръка. В затворено положение и при ползване като таблет екранът се прикрепя магнитно със шасито, а в различните от лаптоп режими клавиатурата и тъчпадът се изключват автоматично. Все пак бихме желали компанията да предлага някакъв предпазител за клавиатурата, тъй като в таблетен или презентационен режим тя остава открита и освен че се натиска от пръстите, може лесно да се замърси.

Като се имат предвид използваните компоненти, не е изненадващо, че лаптопът се представя повече от добре по отношение на производителността. Например първоначалното зареждане до екрана за вписване става за по-малко от 7 секунди, а събуждането отнема наполовина. За графиката се грижи Intel HD Graphics 4000 и макар че не може да се мери по производителност с отделните видеокарти, при по-тежките 3D игри все пак осигурява необходимата мощ за работа и забавления. Работи пъргаво, всичко се отваря бързо, а превключването между приложенията е почти мигновено, но това изпитахме и на по-скромен хардуер, така че Microsoft са свършили добра работа по олекотяване и оптимизиране на платформата.

Мултимедия, игри и приложения

От Lenovo са включили няколко приложения, но може лесно да деинсталирате тези, които не ползвате. Сред тях са Lenovo Cloud Storage, което използва технологията на SugarSync и осигурява 5GB място онлайн за синхронизиране на файлове и достъп до тях от различни устройства. Разбира се, винаги можете да се обърнете и към услугата SkyDrive на Microsoft, която дава 7GB и отново е безплатна. Има пробна версия на McAffeе Security Advisor, приложението на rara за стрийминг на музика (не работи в България), Kindle, Skype и още няколко, а освен това има софтуер на Lenovo, който дава бърз достъп до полезна информация от сайта на компанията.

Друго от приложенията - Lenovo Transition, позволява да контролирате кои от приложенията (от типа на Windows Media Center, PowerPoint и MS Paint) ще преминават автоматично към пълен екран при превключване на режима на работа. Включена е и пробна версия на Microsoft Office 2010. За звука се грижи технологията Dolby Home Theatre 4, която осигурява профили за различна употреба - слушане на музика, гледане на видео или игра, но има и възможност за създаване и запазване на потребителски профили. Не очаквайте обаче чудеса от високоговорителите. По отношение на енергопотреблението нещата можеха да бъдат по-добре - батерията е 4-клетъчна и стига за около 6 часа нормална употреба за сърфиране в интернет и ползване на други приложения.

Обзор

Ако вече сте ползвали Windows 8 в настолен компютър или лаптоп без сензорен екран, то трябва да изпробвате модел като Lenovo IdeaPad Yoga, за да оцените подобренията в платформата. Лаптопът прави работата с Windows 8 много приятна, а благодарение на отличния хардуерен дизайн преминаването между различните начини на употреба е безпроблемно. Моделът осигурява напълно адекватен процесор от последно поколение, който работи бързо и предлага качествен дисплей с висока резолюция, който осигурява високи ъгли на видимост и достатъчна яркост. Все пак бихме желали батерията да осигурява по-дълго време на автономна работа, каквото подобава на ултрабук, който освен това не е и евтин - цената на тази конфигурация е 2199 лв.