Samsung I9505 Galaxy S4

Samsung I9505 Galaxy S4
Едновременно с официалната си търговска премиера на 27 април един от най-очакваните смартфони на годината вече е и в нашите магазини и е време да споделим впечатленията си за него. Разбира се, става дума за Samsung Galaxy S4, който беше представен в средата на март на специално събитие в Ню Йорк и който мнозина от феновете на корейската компания очакват с интерес. На пръв поглед устройството не се различава много от предшественика си, но всъщност носи сериозно обновяване по отношение на технически и софтуерни възможности.

Видео галерия

Апарат и управление

Първата среща с телефона ни остави с усещане за deja vu - натрапчива мисъл, че джаджата съвсем не ни е непозната. Не е трудно да се разбере защо това е така, тъй като външният вид на телефона до голяма степен прилича на този на популярния Galaxy S III. Все пак формата е променена леко и устройството вече е с по-ъгловат дизайн, макар и да са запазени заоблените ъгли. Предният панел се разделя с извитите краища и вече е напълно плосък, а страничните повърхности са равни. Резултатът е телефон, който няма "вдъхновената от природата" форма на предшественика си, но за сметка на това е по-удобен за държане заради променения си профил.

За разочарование на всички, очаквали Samsung да използва премиум материали, компанията отново заложи на прагматичното решение, което да й позволи да произведе телефона навреме и в огромен тираж. Затова и панелите на устройството са изработени изключително от пластмаса - такава е и сребристата странична лента, която оставя усещане за метална, но не е. Все пак визуална промяна има - задният панел отново имитира алуминий, но е покрит с нов десен от тънки пресечени линии, който може да се открие и върху предната част. Има го и в двата цветови варианта на телефона, но най-ефектно стои върху тъмния, тъй като върху белия почти не се забелязва. Задният панел може да бъде свален, с което дава достъп до слота за microSIM, порта за microSD карта и батерията. В това отношение устройството е един от малкото модели от висок клас, който позволява добавянето на допълнителна памет и смяната на батерията (последното без посещение на сервиз).

Пластмасовите части отново са полирани, което в някои случаи затруднява стабилното захващане на телефона и той може лесно да се изплъзне. Направи ни впечатление, че задният панел се драска лесно, а при тъмния вариант драскотините и отпечатъците от пръсти остават добре видими. Върху корпуса няма някакви изненадващи допълнения - присъстват обичайните бутон за включване и изключване, който е удобно разположен върху дясната страна, и бутони за контрол на звука. Върху горната страна на телефона се забелязва окото на инфрачервения порт, а задната страна помества камерата и светкавицата. Отпред ни посреща традиционната конфигурация от контролни бутони, включваща и един хардуерен.

Дисплей и интерфейс

Предната част е доминирана от новия екран с диагонал 5" и резолюция 1920 x 1080 пиксела. И въпреки че размерите му са нараснали в сравнение с Galaxy SIII, на практика компанията е успяла да запази размерите на корпуса почти непроменени, което е постижение, заслужаващо овации. Това е станало с намаляване на страничната рамка и пространството под и над екрана и усещането е, че той заема почти цялата предна част на устройството. Справка показва, че височината на Galaxy S4 е останала непроменена при 136,6 мм, но останалите размери са редуцирани - ширината до 69,8 мм от 70,6 мм, а дебелината до 7,9 мм от 8,6 мм. Намалено е и теглото на устройството до 130 г от 133 г. Разликата в размерите на е кой знае каква, но все пак е факт, който трябва да се отчете особено при увеличения екран.

Той е произведен по технологията Super AMOLED и отново привлича погледа със своите висок ъгъл на видимост, силен контраст и нереални цветове. Последното е характерно за този тип панели, за които определено не може да се каже, че показват реални цветове с точен баланс на бялото. Все пак компанията е осигурила начин за промяна за цветната температура и на разположение са няколко варианта, включително Adobe RGB и опция за автоматично адаптиране в зависимост от съдържанието. Пикселната гъстота е 441 пиксела на инч, което води до много детайлно изображение, успешно прикриващо факта, че панелът не използва RGB подредба на пикселите, а отново разчита на PenTile (подобна на тази в Galaxy SIII). Екранът е покрит със стъкло Gorilla Glass 3, регистрира докосванията прецизно и дори може да се ползва с ръкавици.

Под пластмасовите панели е скрит впечатляващ хардуер, който е представителен за новото поколение от супертелефони. Подобно на HTC One Galaxy S4 предлага 2GB RAM памет и разчита на четириядрен процесор Qualcomm Snapdragon 600, но в случая работната му честота е увеличена до 1,9GHz. Това не означава, че чипът работи постоянно на тази честота, тъй като това би имало сериозни последици за батерията - тя е максимална и се достига само при много сериозно натоварване. Телефонът има и друга версия с процесор Exynos 5 Octa, но той няма да се предлага в България и по-голямата част от Европа. Той също е четириядрен, но предлага два набора от 4 ядра, които се включват в зависимост от нуждите и натоварването - подобно на чипа NVIDIA Tegra 3 и неговото пето ядро с ниска консумация на енергия.

Всичко това гарантира бързината на Galaxy S4 и на практика всичко работи както се очаква. Все пак се натъкнахме на спад в производителността на изненадващи места - например понякога отварянето на менюто с приложения и превъртането на страниците с икони беше съпроводено с кратко засичане. Проблеми имаше и при отварянето на галерията, а браузърът засичаше при превъртане на увеличена страница - това не се случи в Chrome, което вероятно означава, че скоро може да се появи ъпдейт, премахващ тези досадни бъгове.

Galaxy S4 отново залага на интерфейса TouchWiz и използваната версия до голяма степен прилича на тази в предшественика му, което създава усещане, че устройството е по-скоро подобрена версия на Galaxy S3, а не напълно нов модел. Като цяло софтуерната обвивка залага на същото визуално представяне, което означава, че има огромна нужда от освежаване и унифициране на изгледа на различните приложения и менюта. Липсва онова усещане за модерен интерфейс и за положени усилия за изглаждане на визуалния стил, което оставя например Sense 5.0 в HTC One. И все пак това, което губи по отношение на стил, интерфейсът компенсира с възможности за персонализация, които са толкова много, че трудно биха могли да бъдат описани изцяло.

Те започват още от екрана в заключено положение, който позволява разполагането на уиджети - една от възможностите на Android 4.2, но Samsung са добавили допълнителен екран с бързи връзки към предпочитани приложения и функции. Върху екрана в заключено положение можете да поставите персонален надпис с опция за промяна на шрифт и цвят, а освен това можете да смените анимацията при отключване. В интерес на истината, фокусът върху софтуера, а не върху хардуера, е нова посока за развитие на корейската компания и това е похвално. Galaxy S4 се продава с Android 4.2, която е най-новата версия на операционната система на Google. Много добро постижение предвид на това, че конкурентните топмодели се появиха на пазара с по-стара версия и все още очакват ъпдейт.

TouchWiz променя напълно Android и успешно прикрива използваната версия, така че това едва ли има значение за повечето потребители. Освен това добавя такова изобилие от функции, каквото трудно може да се открие в мобилно устройство. Някои от тях са полезни, други не толкова, а трети са безсмислени, но изобилието не може да се отрече. Всички от допълнителните добавки могат да бъдат контролирани удобно чрез превъртаща се лента в падащото меню на телефона, където е добавен и плъзгач за управление на яркостта на екрана, който обаче може да се изключи от настройките. По този начин можете бързо да включите или изключите функции, които не използвате - за да пестите батерия или пък ако вече сте ги изпробвали и не ви допадат.

В лентата има цели 20 бутона (достъпни и след натискане на специален бутон в горния десен ъгъл), което говори красноречиво за усилията на Samsung да даде повече контрол в ръцете на потребителя. Компанията очевидно разбира, че това може да се окаже прекалено за обикновения потребител, и е осигурила възможност за активиране на опростен режим на интерфейса, който значително редуцира предлаганите на потребителя опции и прави телефона по-удобен, особено за хората без опит със смартфони.

Камера

Камерата вече е с резолюция 13МР и всъщност е една от най-забележителните черти на телефона. Не само заради повечето пиксели, но и заради софтуера, който Samsung е добавил към нея и който до известна степен ни напомни на фотоапарата Galaxy Camera. Освен това от резултатите ни се струва, че компанията е успяла по-добре да използва капацитета на сензора (IMX135), производство на Sony, отколкото японската компания направи това в модела Xperia Z. Като цяло камерата работи много бързо и осигурява добри кадри с много детайли, но цветовете са по-наситени, отколкото са в действителност. Доброто представяне е валидно при добре осветени условия, а когато светлината не е достатъчна, положението е по-лошо, особено в сравнение с HTC One и Lumia 920, чиято основна сила е именно в тези случаи, но пък те имат и система за оптична стабилизация. Телефонът има и проблеми с фокусирането, когато е тъмно, затова е добра идея да правите повече кадри на дадена тъмна сцена, за да получите поне някоя снимка на фокус.

В интерфейса на камерата са настъпили интересни промени и сега е възможно с натискането на един бутон да започнете директно да правите снимки или видео. В зависимост от активния режим в долната част на екрана са достъпни и наличните допълнителни опции в отделно меню. Иначе заетите от Galaxy Camera идеи се забелязват веднага, благодарение на бутона Mode, за който са скрити различни ефекти и режими на работа. Dual Shot комбинира снимки от двете камери в един кадър - така можете да поставите лицето си в заснетото. Има опция за промяна на размера на прозорчето и за промяна на вида на рамката му, а освен това можете да го преместите в кадъра. Sound & Shot записва кратък аудиоклип към всяка снимка, Drama Shot комбинира в една снимка различните фази от движението на обекта в динамична сцена - например позициите на тялото при скок, а Cine photo позволява правенето на анимирани GIF файлове, като можете да изберете коя част от кадъра да е раздвижена и коя не. Присъстват и други познати функции като например HDR, панорама (стандартна и 360-градусова), изтриване на обект от снимката или ретуш на лице при портрети. Телефонът може да записва 1080р видео и с двете камери и е интересно, че функцията Dual Shot може да се ползва и във видеорежим за комбиниране на записи от двете. По време на снимане е възможно да поставите записа на пауза и след това да продължите, като по този начин ще получите редактирано видео в един файл, което ще е готово веднага за споделяне в интернет.

Тестови снимки има тук и тук.Мултимедия, игри и приложения

Добрата новина е, че смартфонът предлага всички интересни функции, които вече видяхме и в моделите Galaxy Note. Така например можете да разделите екрана на две части и да използвате паралелно две приложения в двете части, което е удобно заради високата резолюция на екрана и осигурява възможност за многозадачна работа, каквато обикновено свързваме с компютрите. На разположение е и приложението S Memo за създаване на атрактивни бележки с текст, рисунки и друго съдържание. Тук е и друга позната функция - Air View. Тя позволява извеждането на информация, без да се докосва екрана, а само с доближаване на пръст към него. В Galaxy Note II това се прави с писалката, но тук трябва да минете без нея. Това може да се окаже проблем, тъй като трябва да упражните по-прецизен контрол, за да приближите пръста на разстояние около сантиметър. Докато тествахме това, често докосвахме екрана и съответно активирахме показаното върху него. Иначе Air View работи в клиента за електронна поща, в календара на Samsung, в галерията, във видеоплеъра и дори в приложението за набиране, което показва какви са асоциираните номера за бърз достъп за съответния бутон.

Другите добавки, които използват камерата и сензорите за разпознаване на жестове и лица определено звучат по-интересно, но е много вероятно да ги забравите, след като ги изпробвате - самите ние, докато тествахме телефона, забелязахме, че след като проверихме как работят, спряхме да ползваме по-голямата част от тях и ги деактивирахме. Функцията Smart Stay е позната от Galaxy S III - тя следи погледа и докато той е насочен към екрана, го оставя включен, което е удобно при четене на текст или разглеждане на сайтове. Еволюцията на тази функция добавя още няколко сценария, в които се ползва разпознаване на лицето (работи само ако сте в добре осветени условия). Smart Pause прави нещо подобно, но при гледане на видео. При активиране тя автоматично спира гледаното видео при отместване на погледа от екрана и продължава възпроизвеждането при връщане на погледа. Като цяло всичко това работи, но с малко забавяне, което може да не се хареса на всички - поне за нас се оказа по-удобно да спираме и пускаме видеото ръчно.

С телефона дебютира и екстрата Smart Scroll, която обещава превъртане на страниците в браузъра с поглед, но всъщност не работи толкова ефектно, колко звучи. Телефонът следи дали гледате екрана и след това трябва да наклоните устройството напред или назад, за да превъртите заредената страница. Това невинаги работи както трябва, а ако функцията е включена и решите да превъртите страницата с пръст, понякога това води до непредвидено поведение на браузъра. Galaxy S4 включва и инфрачервен сензор, който се използва от друга интересна функция - Air Gestures. Както подсказва името, тя дава възможност за управление на различни функции на телефона чрез жестове с ръка над него. Така с махване можете да преминете към следващата песен в плеъра, да разглеждате снимки в галерията или да преминавате между отворените подпрозорци в браузъра. Има и опция за превъртане на страниците в браузъра или в клиента за електронна поща.

Съществува и възможност за приемане на разговори, а освен това, когато екранът е заключен, с махване над него (quick glance) можете да покажете екран с разнообразна статус информация - входящи обаждания, съобщения или електронна поща, заряд на батерията и име на слушаната в момента песен. Друга от функциите позволява преместване на икони върху екрана - задържате я с пръст, а с жест над телефона с другата ръка сменяте активния екран. Всичко това работи добре, но не можем да си представим как някой ръкомаха над телефона на обществено място. В същото време quick glance и приемането на разговор ни се сториха по-удобните начини за използване на въздушните жестове. Тук трябва да направим уточнението, че повечето от споменатите функции работят само с приложенията на Samsung. Например, ако ползвате Chrome като основен браузър, няма да можете да превъртате страниците с поглед или жест, ако предпочитате друг музикален плеър, няма да можете да сменяте песните, а Smart Pause не работи с друг видеоплеър, освен с вградения.

Общо взето, трябва да избирате между любимите си приложения и тези на Samsung, които обаче невинаги работят както трябва или осигуряват адекватна функционалност. Пример за това е браузърът. Когато тествахме стандартния браузър на HTC One, установихме, че в менюто му има опция за активиране на Flash съдържание в страниците, което определено е добра новина за посещаващите такива сайтове. В Galaxy S4 обаче такава функция липсва, а освен това често приложението започва да се тормози, когато опитате да превъртите мащабирана страница и движението й става накъсано. В Chrome същата страница се превърта без абсолютно никакви проблеми.

И това съвсем не е всичко, тъй като телефонът предлага и други интересни допълнения под формата на приложения. S Health например обещава да подобри качеството на живот, като следи за различни неща - направени от потребителя стъпки, приетите калории чрез храненето, друга физическа активност с данни от допълнителни фитнес аксесоари и т.н. Благодарение на включените в телефона сензори дава информация и за околните условия - например за температура и влажност на въздуха. Съхранява данните и осигурява различни начини за визуализация по дни, седмици или месеци.

На свой ред приложението WatchOn разчита на инфрачервения сензор в горната част на телефона за контрол на различна потребителска електроника. Базирано е на разработка на Peel Technologies и при ползване за управление на телевизор може да покаже информация за предаванията, които вървят по различните канали. Както можете да се досетите, това не работи в България - подобен проблем имахме и при HTC One, но като цяло възможностите за дистанционно управление работеха без проблем за управление на телевизор Samsung, какъвто имахме подръка. Друга добавка носи името Adapt Sound и е в състояние да настрои характеристиките на възпроизвеждания звук спрямо слуха на потребителя. За целта трябва да преминете през кратък тест, който пуска звуци с различни честоти и трябва да отговорите дали ги чувате или не. След това създадения персонален звуков профил може да се ползва при слушане на музика или при провеждане на разговори.

Samsung са добавили и приложение за превод, което не поддържа български, но може да използва камерата за сканиране на надписи на непознат език. Тази функционалност обаче до голяма степен повтаря възможностите на Google Translate, което e достъпно в Google Play. С приложението Story Album ще можете да организирате снимките си в албуми с различно оформление, които съдържат още данни за времето на мястото, на което са заснети кадрите, и дори негова карта. Компанията осигурява и възможност за директно разпечатване на кадрите през съвместими услуги, но както може да се предположи, това не работи в България.

Функцията Group Play пък дава възможност за директно споделяне чрез Wi-Fi на различно съдържание с други телефони около вас. Така може едновременно да пуснете песен и да изберете как да се разпределят стереоканалите, да играете мултиплеър игри или да разгледате документ или снимка. Разбира се, всички устройства трябва да са Galaxy S4 и това донякъде ограничава приложението на добавката.

Въпреки изобилието от нови функции се оказва, че Galaxy S4 е лишен от някои неща, които потребителите очакват да срещнат в телефон от такъв клас. Става дума за премахването на FM радиото, което присъстваше в предходните издания на устройството. Това се забелязва и в други от новите модели на компанията, така че явно става дума за устойчива тенденция, която, честно казано, не можем да си обясним.

Ново
Samsung предлага приложението Group Play в Google Play и то е съвместимо с Galaxy S III, Galaxy Note II, Galaxy Tab 10.1 и Galaxy Note 10.1. Поддържа едновременното споделяне на съдържание към 10 устройства и може да се ползва за снимки (jpeg, gif), документи (ppt, pdf) и музика (mp3).

Батерия и мрежа

Батерията е с капацитет 2600 mAh и предвид на функциите, които са се опитали да добавят от Samsung, се справя много добре по днешните стандарти за смартфони. Ще може да изкарате без зарядно ден, но така или иначе ще се наложи да презаредите телефона вечерта, за да можете да го ползвате и през целия следващ ден. Всичко обаче зависи от начина на употреба на телефона и с по-малко използване на различните функции би могъл да изкара дори два дни. Батерията подлежи на смяна, а освен това, ако закупите специален заден калъф и съответното зарядно, ще можете да зареждате телефона и безжично.

Обзор

Нямаме съмнение, че Galaxy S4 ще се продаде в рекорден тираж и ще подобри всички досегашни рекорди на Samsung. Компанията има огромен маркетингов бюджет, с който да го подкрепи, но дори и без него устройството със сигурност ще зарадва милиони потребители. Разполага с фантастичен хардуер, който го прави един от най-актуалните смартфони на пазара, добавя куп иновативни софтуерни функции и осигурява много възможности за персонализация наред с всичко останало. Не е за пренебрегване и факта, че използва най-новата версия на Android - нещо, което досега се отнасяше главно за моделите в серията Nexus.

Адмирации заслужава и увеличения размер на дисплея при намаляване на размерите на корпуса. Ако сте пропуснали Galaxy SIII прехода към новото устройство със сигурност ще си струва. Ако обаче идвате от предния топмодел на компанията вероятно няма да имате голям стимул за ъпгрейд, тъй като и без това ще получите повечето софтуерни промени в новия модел чрез ъпдейт. За мнозина решаващо в избора ще е наличието на слот за допълнителна памет и възможността за лесна замяна на батерията и това са основните хардуерни предимства на Galaxy S4 в сравнение с другите актуални топмодели.

Въпреки всичко лично за нас в Galaxy S4 отсъства онова усещане за ново и вълнуващо устройство, в което хардуерът работи в пълен синхрон със софтуера. Galaxy S4 посреща с дизайн, прекалено напомнящ на Galaxy S3 и с материали на изработка, които определено не съответстват на смартфон от най-висок клас. Освен това предлага и интерфейс, който прекалено прилича на предишната му версия. Смазващото изобилие от софтуерни добавки също не може промени впечатлението, тъй като повечето от тях вероятно ще бъдат изпробвани веднъж от потребителите и след това забравени. Вместо върху мотото "иновации в името на иновациите" бихме желали Samsung да се фокусира върху девиза "по-малкото е повече".

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM