HTC One

HTC One
HTC One може и да забави пазарната си премиера с няколко седмици, но устройството вече стигна до редакцията на Mobile Bulgaria, където имахме повече време да се запознаем с него, след като се срещнахме за кратко на премиерата му в Лондон и по-късно на мобилния конгрес в Барселона. Устройството на практика е най-големият залог за бъдещето, който прави HTC, а освен това демонстрира и големите рискове, които поема компанията. Дали планът е проработил, ще разберем едва след като започнат продажбите, но от краткото време в компанията на HTC One сме готови да повярваме, че ще успее.

Видео галерия

Апарат и управление

Без никакво съмнение бихме заявили, че това е най-добрият телефон на компанията с Android не само по отношение на техническите характеристики, но и по отношение на дизайна и изработката. В сравнение с него миналогодишният One X изглежда като детска играчка, макар че ни впечатли с масивния си поликарбонатен корпус и с промяната в дизайна, който донесе. HTC One обаче пренася нещата на съвсем ново ниво и всички суперлативи, които кажем за него, ще са съвсем на място. Свикнали сме компанията да ни поднася добре изработени смартфони, но тук е успяла да надмине себе си. Задната част е изрязана от масивен алуминиев блок, който е обработен прецизно и е с извита форма, която ляга отлично в ръката. Панелът е разделен от тънки пластмасови ивици, но това е направено с функционална цел - например тънката бяла линия над камерата е скрила антената за NFC чипа.

Отзад откриваме още обектива на камерата, светкавица и допълнителен микрофон за запис на стереозвук, който служи и за подобряване на звука при разговор. Двете части на телефона са съединени от пластмасова вложка, която е с матово покритие и улеснява захващането. В допълнение, и страничните повърхности са скосени, а това допълнително помага в ергономично отношение. Върху тях се намират слотът за microSIM карта отляво и бутоните за контрол на звука отдясно, които са изработени от метал, гравиран с концентрични кръгове. Малък детайл, но допринасящ за премиум усещането на телефона. Отдолу се намират microUSB порт и отвор за втори микрофон, а върху горната страна са жакът за слушалки и бутонът за включване. Той е нова позиция в сравнение с One X, което улеснява натискането му, ако държите телефона с дясната ръка, но не и ако предпочитате лявата. В бутона е интегрирано и прозорчето за инфрачервения порт, но за това по-късно.

Предната страна на сребристата версия на телефона е с контрастен изглед. Когато екранът е изключен, остава усещането, че той се простира от край до край, но при включването му се вижда, че отвсякъде е заобиколен от черни ивици. Отгоре и отдолу се ограничава от алуминиеви елементи, в които са пробити отвори за двата стереовисокоговорителя, предната камера и сензорите за осветеност и близост. Бутоните за управление вече са само два - за връщане назад и за достъп до основното меню, който служи и за показване на мениджъра на отворени приложения. Това става с двойно натискане. Продължителното задържане на бутона активира услугата Google Now. Първоначално помислихме, че намаленият брой бутони може да се окаже проблемен, но на практика с това се свиква лесно.

Изработката на телефона е изключително добра, а подборът на материалите го прави да се усеща като премиум устройство. Ако обичате допира на метал и качествената сглобка, няма начин да не се влюбите в HTC One, в който вниманието към детайлите е впечатляващо. В ръката стои особено солидно и с онова усещане за скъп и качествено направен продукт, което оставя iPhone. Както посочи Пол О'Брайън от популярния сайт за Android MoDaCo, докато някои телефони оставят впечатление за черупка, в която са вкарани компоненти за 500 паунда, при HTC One човек остава с убеждението, че само корпусът струва толкова.

Дисплей и интерфейс

Не по-малко впечатляващ е и дисплеят на смартфона. One X ни впечатли със своя Super LCD2 панел и One успява да предложи дори още по-добър. Този път той е изработен по технологията Super LCD3 и макар че отново е с диагонал 4,7", вече предлага Full HD 1080p резолюция, което води до пикселна гъстота от 468 PPI. Изображението е изключително качествено и детайлно, цветопредаването е коректно, контрастът е много висок, а ъглите на видимост са просто феноменални. Изображението обаче не е толкова добре видимо под директна слънчева светлина, тъй като екранът отразява повече, отколкото ни харесва, но въпреки това информацията върху него остава четима.

Новата версия на интерфейса Sense също изглежда много добре, още повече че е значително олекотена и освободена от натрупаните през годините излишни неща. Има модерен изглед, а заради мощния четириядрен процесор Qualcomm, Snapdragon 600 с честота 1,7GHz и оперативната памет от 2GB, работата му е изключително бърза и плавна. Всичко буквално лети и подсилва статуса на One на телефон от най-висок клас.

Вероятно заради мненията, че интерфейсът се е сдобил с прекалено излишни функции, във версия 5 липсват някои от познатите уиджети от предходните издания, но тези, които са останали, са с освежен външен вид. От екрана в заключено положение отново можете бързо да стартирате предпочитани приложения, а освен това има опция да промените съдържанието, което се показва върху него, но изборът не е голям - можете да поставите избран фотоалбум, музикален плеър или екран за продуктивност, който осигурява удобен достъп до различни нотификации (записи от календара, нова поща, съобщения и др.).

Възможно е да изключите напълно екрана в заключено положение и при натискане на бутона за отключване директно да се отвори основният екран. Иначе в интерфейса има един обединяващ елемент, който присъства почти навсякъде - върху основния екран, екрана в заключено положение и дори в менюто с приложения. Това е уиджет с голям дигитален часовник и прогнозата за времето, който не може да бъде махнат. Когато е върху основния екран, той е комбиниран с новата функция BlinkFeed, която също не може да бъде скрита - възможно е обаче да определите друга страница като домашна и натискането на бутона Home ще води към нея.

По отношение на съдържанието в BlinkFeed са предложени различни категории, всяка обединяваща новини от определени сайтове (новини, спорт, технологии и т.н.). Има опция за конфигуриране по страна, но България не е включена по отношение на локалното съдържание, което нямаше да бъде проблем, ако имаше възможност за ръчно добавяне на сайтове. Такава обаче няма. Иначе освен новини могат да се показват ъпдейти от Facebook, Twitter, Flickr и LinkedIn плюс информация от календар, Zoe Share, режима за деца и телевизионния справочник. От падащото меню лесно можете да изберете кой канал да се показва в BlinkFeed или да изключите тези, които не искате да виждате (може всички - така спирате напълно трансфера на данни), а синхронизацията може да става само през Wi-Fi мрежи или и през мобилни. Всичко това, което като цяло напомня на популярното приложение Flipboard, заема един от екраните и така наличните за уиджети страници остават 4. В интерес на истината HTC може и да са уцелили предпочитанията на днешните потребители на смартфони и ние често ползвахме този начин за получаване на информация, когато имахме малко свободно време.

Падащото меню е със същия спартански вид - в него са само опция за активиране на режима за пестене на енергия и за достъп до настройките на телефона. Надявахме се да видим бутони за бързо активиране или деактивиране на различни телефонни функции, но имаме някаква надежда това да стане с идването на ъпдейт до Android 4.2 (там има такова), което трябва да стане в близките 1-2 месеца. Менюто с приложения също е опростено и е под формата на дълъг списък, който се превърта вертикално. Приложенията могат да бъдат подредени по азбучен ред, по честота на използване и по предпочитан начин, който позволява и създаването на папки. Има още опция за скриване на избрани приложения или за промяна на размера на решетката на подреждане, за да показва 3х4 и 4х5 икони. Работата на интерфейса е много бърза и плавна и не успяхме да се сблъскаме с нито едно забавяне или замисляне. Това се дължи не само на оптимизациите от HTC, но и на високата производителност на използвания процесор, подкрепен от солидно количество оперативна памет.

Камера

HTC One има и по-специална камера. Компанията я маркетира с името UltraPixel и не е изненадващо, че избягва да говори за резолюцията й, а за подобренията, които носят технологиите в нея. В това няма нищо необичайно, тъй като камерата залага на сензор с резолюция 4МР, а повечето потребители свързват качеството на изображението с наличието на повече пиксели, но това не е така. В случая HTC са заложили на комбинация от фактори за осигуряване на по-добра производителност в слабоосветени условия и усилията им работят, но когато светлината е достатъчно, недостатъците на този подход са видими. В основната на технологията ImageSense са UltraPixel сензор, HTC ImageChip 2, светла бленда и оптична стабилизация на изображението.

UltraPixel описва факта, че сензорът (от типа BSI, изработен от STMicroelectronics) е с по-голям физически размер на пикселите - при големина на сензора 1/3" и резолюция от 4МР пикселите са с размери 2х2 микрометра, което според компанията ги прави 3,3 пъти по-чувствителни към светлина (по-голяма площ, повече уловена светлина) в сравнение с пикселите в актуалните 13МР смартфони, чийто размер е 1,1х1,1 микрометра. Сензорът е със съотношение 16:9 и преминаването към 3:2 или 4:3 изрязва кадъра и намалява крайната резолюция.

HTC ImageChip 2 е ISP (Image Signal Processor), който прави възможни функции като бърз продължителен автофокус (под 200 мс), редуциране на шума в снимките, компенсиране на кривината на обектива и потъмняването на цветовете от него и не на последно място записването на full HD HDR видео - в този случай 60 пъти в секунда се улавят кадри с ниска и висока експозиция, които се комбинират в едно за получаване на изображение с по-висок динамичен диапазон.

Бленда f/2.0 означава, че през обектива минава повече светлина, която попада и върху сензора. В този случай увеличението е с 44% спрямо iPhone 5, чиято бленда е f/2.4 и със 69% повече от блендата на Samsung Galaxy S III (f/2.6). И не на последно място, в уравнението се намесва и оптичната стабилизация на изображението - след Nokia Lumia 920 HTC One е вторият телефон с такава. Тя компенсира движенията на ръката, като използва жироскоп за определяне на преместването и след това коригира позицията на сензора. Работи в две посоки (хоризонтална и вертикална) при честота от 2000Hz (2000 пъти в секунда) и позволява намаляването на времето за експозиция до 1/48 сек. вместо за 1/30 сек. (HTC One). Това помага за получаването на по-качествени кадри без замазвания от случайно помръдване. Разбира се, води и до по-плавно видео. Струва ни се, че на HTC ще се наложи допълнително да оптимизира работата на стабилизацията чрез софтуерен ъпдейт, тъй като има място за подобрение.

Камерата стартира много бързо и предлага освежен интерфейс, в който присъстват същите елементи, които познаваме и от предходните издания на Sense. На разположение са бутони за снимане и запис на видео, като не е нужно първо да преминавате във видеорежим, за да започнете да снимате клип. Отново присъстват много ефекти за промяна на вида на снимките, а настройките на снимки и видео пак са обединени в едно общо меню. Като цяло камерата се справя много добре в осветени условия, като осигурява добро цветопредаване, добър динамичен диапазон и коректен баланс на бялото и с лекота бие камерите в досегашните телефони на компанията. Въпреки това телефона винаги добавя алгоритми за изостряне на изображението, които може и да не са толкова нужни в добре осветени ситуации. Добра новина е наличието на възможност за управление им ако изострянето ви се стори прекалено силно винаги може да го намалите или изключите.

Разбира се, нещата се променят при слаба осветеност, където предимството на големите пиксели, светлата оптика и стабилизацията се виждат много добре и се изразяват в по-чисти, светли и детайлни изображения. Благодарение на тях рядко ще ползвате светкавицата и така ще запазите реалната атмосфера на сцената, която иначе би била унищожена от ярката светлина. За още по-добри резултати на тъмно може да преминете към нощен режим при който се ползват по-дълга експозиция и по ниска стойност на ISO в сравнение с автоматичния режим.

Като цяло посоката, която поема HTC с разработката на камерата и намаляване на мегапикселите за подобряване на качеството на изображението е похвална и би трябвало да се следва от повече производители на телефони - подобни усилия полага и Nokia, но с други средства. Все пак при достатъчно светлина наличието на повече пиксели в сензора на One би довело и до по-голямо количество детайли в кадрите. За използването на по-малък сензор в смартфон има и друг аргумент - повечето потребители споделят снимките си онлайн, при което размерът им се редуцира и предимството на сензор с висока резолюция е по-малко изразено. Направи ни впечатление, че в някои случаи дясната страна на кадъра е изключително размазана. Можете да видите този ефект в тестовите снимки, а причината вероятно е свързана с оптичната стабилизация или пък е следствие от прототипния характер на тестваното от нас устройство.


Телефонът може да записва full HD видео с кадрова честота 30 fps, което е с високо качество и плавност, заради системата на стабилизация. Има опция за заключване на фокуса, за да се избегне досадното префокусиране в неподходящ момент, но при желание винаги може да фокусирате, като натиснете върху екрана. Поддържа се запис на full HD HDR видео при 28fps, което изглежда интересно, а освен това има още два режима, които обаче не генерират кой знае колко качествено материал. Става дума за записа в резолюция 720р при 60fps за по-добро запечатване на динамично действие, но както може да се уверите, по някаква причина всичко изглежда пикселирано. Другият режим е за запис на slow motion видео. То е с ниска резолюция и може да бъде обработено по интересен начин - например има опция за селективно забавяне на движението в избран откъс от клипа. Резултатът е ефектен, но за жалост резолюцията на финалния клип е ниска. One е снабден и с по-специални микрофони, които позволяват записа на стереозвук без изкривяване, което помага при снимане на концерти или партита.

Най-интересната функция на камерата на HTC One обаче носи името Zoe и определено има нужда от повече внимание, тъй като може да се окаже един от основните диференциращи фактори за смартфона. Активира се през бутон в лявата част на екрана и след това натискане на бутона на камерата води до записа на 20 кадъра при пълна резолюция, съпроводени с 3 сек. full HD видео. Разбира се, можете да правите отделно снимки или видео, но Zoe осигурява достатъчно причини, за да заложите основно на нея. След като сте заснели поредицата от снимки, можете да преминете през тях и да изберете тези с най-добро кадриране или лицево изражение, или да се възползвате от впечатляващите инструменти за редактиране, които комбинират няколко кадъра за получаване на интересни резултати.

Например при заснемане на групов портрет технологията позволява да изберете за всяко лице снимката, в която е усмихнато, а при снимане на действие в един кадър можете да комбинирате различните фази от движението - например позициите на тялото при скок. По същия начин можете и да махате нежелани обекти, които случайно са попаднали в кадър - например минувачи, докато снимате приятелите си пред забележителност. Има и други функции, с които можете да разкрасите обекта в кадър - да изтъните лицето или да коригирате осветеността му, да загладите кожата и да премахнете блясъка й или пък да се позанимаете с очите на обекта. Има опция за поставяне на различни рамки, изправяне на кадъра или прилагане на ефекти, подобни на тези в Instagram. Предната камера също е подобрена и благодарение на широкоъгълната й оптика може да побере повече лица в кадър. Залага на 2.1МР BSI сензор и също поддържа запис на HDR съдържание.

В галерията също се случват интересни неща. В зависимост от датата и локацията телефонът автоматично разделя снимките в отделни папки, като за всяка от тях генерира 30 сек. сумарно видео, което комбинира снимки и видео с преходи, ефекти и музикален съпровод. На разположение са 6 профила, всеки с различни ефекти и музика, които не могат да се променят. Все пак може да изберете кое съдържание да се покаже в това видео (само в резолюция 720р и без опция за контрол на компресията), а освен това има и опция за разбъркването му. Точно това сумарно видео е нещо, което ни допадна много. Така вместо да отегчавате приятелите си с показването на десетки снимки и видео от някое пътуване, можете просто да ги впечатлите с клип, който показва най-доброто. В крайна сметка получавате галерия, която изглежда много по-раздвижено, а освен това имате съдържание, което лесно и удобно да споделите в социалните мрежи. Или пък в HTC Share - услуга в сървърите на HTC, където споделеното съдържание е достъпно за определен период от време (180 дни).

Тестови снимки ще намерите тук.

Мултимедия, игри и приложения

Друга червена точка дават и високоговорителите, които разполагат с отделен усилвател, грижещ се за качеството на звука и елиминиране на изкривяването, какъвто има и към изхода за слушалки. За пръв път при тях е активирана и технологията Beats Audio, а всичко това носи името Boom Sound. Името определено не е пресилено, тъй като телефонът осигурява може би най-силния и качествен стереозвук от мобилен телефон, който сме чували досега. Позицията им е повече от логична - те са насочени към лицето на потребителя, а не са поставени върху задната страна, както правят повечето производители на телефони, които и без това залагат на моно говорители.

Резултатите са налице - гледането на видео става още по-завладяващо, а какво да кажем за забавленията с игри - с Asphalt 7 или Real Racing 3 сякаш се намирате на пистата. Друг е въпросът колко често ще прибягвате до високоговорителите вместо към слушалките, но отличното им качество е неоспоримо и със сигурност ще останете приятно изненадани от звученето им. Тази особеност на One ще ви е от голяма полза ако използвате телефона за автомобилна навигация и при показване на видео на приятели. Имайте предвид, че ако изключите режима Beats от говорителите ще получите по-силен звук.

Хубаво, че компанията не е премахнала FM радиото, както това изненадващо направи Samsung в Galaxy S 4. Функцията работи както се очаква и поддържа RDS с автоматично сканиране за честоти, запазване на предпочитани станции и възпроизвеждане на звук през високоговорителите. Разбира се, слушалките трябва да са включени, тъй като действат като антена. В тази връзка с телефона идват и значително по-качествени от преди слушалки. Те са черни с червени уплътнения и донякъде напомнят на слушалките Beats. Промяна има и в мултимедийния плеър, който вече е в състояние да изтегля информация за изпълнителите от сървърите на Gracenote и има интересни режими за визуализация, които могат да започнат автоматично след началото на възпроизвеждането.

Както стана дума инфрачервеният порт е комбиниран с бутона за включване. За ползването му е предвидено приложението TV, което освен дистанционно за управление на телевизор осигурява и телевизионен справочник с информация за програмите по различните местни канали. Както може да се предположи, това не работи в България, но все пак можете да преминете през настройките, като въведете други данни (страна и пощенски код), за да можете да получите достъп до самото дистанционно. Изпробвахме го с телевизор Panasonic и като цяло работеше добре за контрол на различните тв функции, макар че имаше проблеми с включването на устройството. Все пак но беше в състояние да го изключи, променя каналите и осигури достъп до менюто.

Визуалната промяна е засегнала и останалите приложения на телефона и всичко изглежда много по-модерно и освежено в сравнение с преди. Иначе приликата с Windows Phone, която извиква BlinkFeed, продължава и с добавеното приложение за деца Kid Mode, което може да се активира директно от менюто, излизащо след длго натискане на бутона за включване. Основното в него е детското приложение на Zoodles, което осигурява различни игри и забавления за най-малките, като в същото време им ограничава достъпа до останалото съдържание на телефона. Друго, което ни направи впечатление е и опцията за активиране на Flash съдържание в браузъра на HTC, като може лесно да я включите или изключите.

Памет, софтуер и връзки

Батерия и мрежа

Не срещнахме проблеми по отношение на мобилния сигнал и изглежда, HTC са свършили много добра работа по отношение на дизайна на антените, тъй като и Wi-Fi покритието се оказа много добро. Интересно е, че HTC One е първия смартфон, който поддържа Wi-Fi стандарта от следващо поколение 802.11ac, обещаващ много по-висока скорост на трансфер на данни при намалена консумация на енергия - това в случай, че имате съвместим с безжичен рутер.

При разговор се намесва технологията Sense Voice, която използва втория микрофон за следене на околния шум и при нужда компенсира звука в слушалката, като го усилва. Вероятно вече сте любопитни и как се справя батерията с капацитет 2300 mAh с всичко това. Честно казано, много по-добре от очакваното и в нашите тестове установихме, че не е нужно всекидневното зареждане на телефона. Един заряд едва ли ще ви стигне за два пълни дни работа, но пак подобрението в сравнение с One X е осезаемо. Все пак не забравяйте, че наличната енергия зависи от начина, по който използвате телефона. Пълното зареждане отнема около 3 часа и половина, което не е малко, но май е нещо с което ще трябва да свикваме при постоянното увеличаване капацитета на батериите в смартфоните.

За подобряване на живота на батерията винаги може да се активира функцията Power Saver, която е удобно достъпна в падащото меню. Тя намалява максималната работна честота на процесора, редуцира яркостта, изключва вибрацията на бутоните и прекъсва връзката с интернет когато екрана е изключен. На практика това не води до някаква особена промяна в производителността на телефона и всичко продължава да работи много бързо.

Обзор

Вече нямаме съмнение, че One е най-добрият смартфон с Android на HTC и един от най-впечатляващите модели с платформата, които можете да намерите на пазара в момента. Първо, устройството впечатлява с дизайн, материали и качество на изработката, в което се забелязва високото внимание към детайлите, полагано от компанията, и което може да бъде сравнено само с продуктите на Apple. И ако с iPhone американците вдигнаха летвата високо, One е един от страшно малкото модели, които успяха да я надхвърлят, за да влезе в лигата на най-добрите смартфони правени някога. Разбира се, определянето на телефон като най-добър винаги е свързано и с някаква субективна оценка, но въпреки това е малко вероятно да не останете силно впечатлени от HTC One.

Техническите характеристики са също подобаващи и тук бихме посочили невероятния full HD дисплей, бързия четириядрен процесор с честота 1,7GHz, отличното качество на стереоговорителите и иновативната UltraPixel камера с оптична стабилизация, която се опитва да развенчае мита за мегапикселите, като се фокусира върху качеството. Промените в интерфейса Sense също са значителни и той е значително по-лек и привлекателен в сравнение с предшестващите го версии.

За лош късмет фокусът върху малките детайли изигра лоша шега на компанията, като забави пазарната премиера на смартфона и намали дистанцията с пускането в продажба на основния конкурент - Galaxy S 4, но от броени дни моделът вече се продава в няколко страни, а до края на месеца би трябвало да се появи в други държави. Последната информация от местните оператори подсказва, че в България го очакваме в началото на месец май.

Всички фактори за превръщането на HTC One в хит са налице, но за компанията остава трудната задача да се пребори с огромния маркетингов бюджет на Samsung и да образова потребителите по отношение на камерата и предимствата, които избрания подход осигурява спрямо сензорите с повече мегапиксели.