Lenovo ThinkBook Plus идва с неочаквана добавка

Lenovo ThinkBook Plus идва с неочаквана добавка

Най-големият производител на компютри в света Lenovo има широко портфолио от модели, а някои от тях са доста специализирани. В случая ще ви запознаем с едно от най-новите подобни попълнения, а именно ThinkBook Plus.

Лаптопът се отличава от останалите предложения на пазара с наличието на външен e-ink дисплей, който предоставя някои полезни функционалности. Това го прави много интересен модел за определена група потребители.

Дизайн

ThinkBook Plus е с по-дебела от очакваното за модел с такъв диагонал на екрана конструкция. Това обаче е нормално, тъй като от външната страна на капака е позициониран e-ink монохромен екран. Той заема част от повърхността, а под него е поставено логото на ThinkBook. Основният екран е с тънки рамки от двете си страни и по-широка в долната част. Капакът може да се разтвори на 180 градуса, а в комплект с устройството идва и активна писалка, която се прикрепя магнитно отляво или отдясно на екрана.

В отворено състояние откриваме пълноразмерна клавиатура с широк тъчпад. Отдолу на конструкцията са разположени отворите за говорителите, както и тези за навлизане на свеж въздух в охладителната система. Отдясно на корпуса има два USB Type-A порта и бутон за включване с вграден четец за отпечатъци, а отляво са жак за слушалки, USB Type-C и HDMI портове.

От Lenovo споделят, че ThinkBook Plus е преминал множество тестове за качество и надеждност като например защита от разливане на до 60 милилитра вода, екстремни температури и вибрации. Изработените от цинкова сплав панти включват технология с прахова металургия и според компанията издържат 25 000 цикъла на отваряне и затваряне. Пантите са покрити с индий и калай, което би трябвало да повиши устойчивостта на корозия и да подобри приемането на Wi-Fi сигнали.

Хардуер и батерия

Най-интересната част от този модел несъмнено се крие в капака, в който е интегриран допълнителен e-ink монохромен екран с диагонал 10.8 инча. Както може да се предположи, това е помощен дисплей, а сред възможностите му са показване на известия, използване за записки и рисуване, както и за четене на книги. Това е интересна добавка, ако имате нужда от подобна функционалност. Основните предимства на e-ink технологията са, че не натоварва очите при четене и има много ниска консумация на енергия.

Взаимодействието с екрана може да е с пръст или с включената в комплекта писалка, която се прикрепва магнитно отляво или отдясно на екрана. Възможно е и свързването на външен дисплей, на който да виждате творбата си, докато скицирате например. Писалката е активна и поддържа различни нива на натиск, така че може да допадне на обичащите да рисуват. Аксесоарът разполага с един бутон, а захранването му е от една батерия AAA.

Основният екран на лаптопа ползва IPS панел с диагонал 13.3 инча, резолюция Full HD и яркост 300 нита, кoйто покрива 100% от цветовата гама sRGB. Той има добри свойства за ежедневна работа, като резолюцията е достатъчна за размера на екрана, макар и от яркостта да има какво още да се желае. Панелът има матово покритие, което донякъде се справя с нежеланите отблясъци.

Тестваният лаптоп ползва процесор Intel Core i5-102010U, който има четири ядра и е произведен по 14-нанометров процес. Базовата му честота е 1.60GHz, а максималната достига до 4.20GHz. Той идва с вграден графичен ускорител Intel UHD Graphics с честота до 1.10GHz. Към това са налични още 16GB DDR4 RAM и модул 32GB Intel Optane Memory H10 с 512GB SSD.

Клавиатурата е пълноразмерна и със сравнително големи за размерите на конструкцията клавиши. Налични са подсветка, която помага при писане на тъмно, и бързи функционални клавиши за Skype for Business, което ще е от полза, ако използвате услугата. Тъчпадът е голям и работи много добре.

Безжичните възможности за комуникация включват Wi-Fi 6 и Bluetooth 5.0, а като портове са налични USB Type-C (използва се и за захранване), 2 x USB 3.0, HDMI 1.4b и комбиниран жак за слушалки и микрофон.

Звуковата система разчита на говорители от Harmon Kardon с технология Dolby Audio, а звукът е изненадващо добър за компактния корпус. Налични са още 1-мегапикселова камера и микрофони с далечен обхват, които са оптимизирани за конферентни разговори.

Lenovo ThinkBook Plus разполага с четец за пръстови отпечатъци, който е вграден в бутона за включване, а той е позициониран отстрани на устройството. За допълнителна защита се разчита на чип Trusted Platform Module (dTPM), който криптира данните в лаптопа.

Завършваме тази секция с батерията, а тя по данни на компанията може да предложи до 10 часа автономия с един заряд. Разбира се, това би било възможно при оптимални условия, но моделът е способен да издържи и дори при цял ден работа при нормално натоварване. Зареждането става през USB Type-C порт, а зарядното е компактно и с мощност 65W. Поддържа се технология за бързо зареждане, което е полезна добавка.

Софтуер

В софтуерно отношение e налична Windows 10 Pro, а тя предлага очакваната функционалност за работа и забавление. И тук, подобно на останалите актуални модели на компанията, откриваме приложението Lenovo Vantage. То дава възможности за допълнителни системни настройки, улеснява проверката за обновления на драйверите и позволява да следите състоянието на компонентите.

Налична е опция за защита на батерията, която ограничава зареждането до по-нисък процент, което е препоръчително, ако ползвате компютъра предимно с включено зарядно. Сред останалите настройки са такива за звуковата система, клавиатурата и защита на системата.

Финални думи

Lenovo ThinkBook Plus е интересно предложение, което може да допадне на някои потребители. Моделът съчетава удобството на компактните лаптопи с наличието на e-ink дисплей, който е подходящ за четене на книги и друго съдържание, а освен това осигурява възможност за скициране и водене на записки. Лаптопът предлага очакваната производителност, която е достатъчна за ежедневна работа, в комбинация с издръжлива батерия. Цените на серията започват от малко над 3100 лв.